Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 10:00 1 751 9

Алкохолът - новата опасна страст на индийците

  • алкохол-
  • индия-
  • страст-
  • вино-
  • отравяне-
  • спиртни напитки-
  • алкохолици

Индийците се замогват и харчат все повече за храна и пиене, включително за алкохол

Алкохолът - новата опасна страст на индийците - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните три десетилетия употребата на алкохол в Индия нараства, като основно мъжете на възраст между 40 и 64 години са тези, които пият повече, показва проучване на списание "The Lancet". Принципно между интереса на мъжете и жените към алкохола има сериозни различия - от жените алкохол пият средно само един процент на възраст над 15 години, докато при мъжете този показател е 19 на сто. Националният рекорд за пиене се държи от североизточния щат Аруначал Прадеш, в който алкохол употребяват 24 процента от жените и 53 на сто от мъжете.

По-високи доходи, повече граждани, повече пиене

Причините за увеличената консумация на алкохол са различни, но водещи сред тях са ръстът на доходите и на градското население. "Напредващата урбанизация, улесненият достъп и рекламата допринасят за увеличената консумация на алкохол", обяснява пред ДВ професор Гирдхара Бабу от Фондацията за обществено здравеопазване. "А и данъците върху алкохола са основен източник на доходи за щатите", допълва той.

По прогноза на Ройтерс алкохолният пазар на Индия, който възлиза на 20 милиарда долара, ще нараства със седем процента годишно до 2025-а година. Страната беше един от най-бързо развиващите се пазари на алкохолни напитки, докато пандемията не доведе до спад на потреблението от близо 12 процента.

"Разпространението и честотата на консумацията на алкохол се увеличават покрай толерантността на обществото, урбанизацията, независимостта на жените, повишаването на заплатите и иновативните продукти", коментира Винод Гири, председател на Асоциацията на индийските производители на алкохол. "Това е нормална тенденция, тъй като Индия се развива социално и икономически и очакваме това да продължи още известно време."

След годините на изолация заради пандемията, все повече млади хора се събират по ресторанти, клубове, кръчми и барове. А в навечерието на празниците компаниите увеличават производството и дистрибуцията на алкохолни напитки, за да повишат максимално продажбите и печалбите.

"Значителна част от ръста се дължи на нови продуктови линии като бира "лайт" и вино, други леки напитки, спиртни напитки и малцово малц", казва пред ДВ Виджай Каутхекар, вицепрезидент по продажбите на "John Distilleries" в Бангалор. "През 90-те години на миналия век добрата култура на хранене не бе позната в Индия и само в няколко клуба и ресторанта сервираха алкохол. Това напълно се промени, вече имаме фина и жизнена култура на хранене както в големите, така и в по-малките градове."

Проблемът с незаконния алкохол

Въпреки нарастващите продажби на маркови алкохолни продукти, проблемите с незаконно произведените напитки са много разпространени. Нелегално произведеният алкохол се е превърнал в изключително доходоносен бизнес в Индия. Контрабандистите не плащат данъци и продават огромни количества на ниски цени на бедните.

Смъртните случаи от незаконно произведен алкохол са много, а и всяка година стотици хора губят зрението си заради него. Според официалната статистика между 2016-а и 2020-а година 6172 души са починали от незаконен алкохол. В страната се консумират около пет милиарда литра спиртни напитки годишно. По данни на Асоциацията на производителите на вино и спиртни напитки, 40 на сто от това количество е незаконно.

Подобни напитки често са примесени с метанол, за да може да се увеличи съдържанието на алкохол. Консумацията на метанол може да доведе до слепота, увреждане на черния дроб, както и до смърт.

Автор Мурали Кришнан


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е толкова

    1 3 Отговор
    опасно . Всяка вечер по една ракийка си пия със салатка
  • 2 Тоя Моди

    2 0 Отговор
    май си кърка яко
  • 3 Индийците са

    2 0 Отговор
    известни с онлайн измамите си. Имат си помещения с много компютри и правят измами
  • 4 Виждал ли е някой

    4 0 Отговор
    пиян индиец,или пакистанец?Сигур е голям цирк
  • 5 Шопо

    4 0 Отговор
    Това за Риши Сунак ли се отнася?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    4 1 Отговор
    Най-добрият ми приятел е алкохолик, минавам заедно с него през това. Моят апел е да не позволявате да стигате дотам, ако се подхожда лекомислено стигаш до низини, които не се определят от интелекта, знанията или богатството ти. Така че спрете да пиете всякакъв алкохол поне за месец, ако можете значи нямате проблем, но ако не можете, значи ви очаква голяма трудност, през която може и да не оцелеете.
  • 8 Гостът

    2 0 Отговор
    Всяка зависимост води до пристрастяване, винаги се започва от малко докато се стигне до края на възможностите на човешкия организъм, затова внимавайте!
  • 9 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    Основно пият уйски и бира. Сега се учат как се пие вино.