Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Юли, 2022 20:45 2 232 18

Какво пише в споразумението за зърнените коридори от Украйна

  • украйна-
  • зърно-
  • пшеница-
  • турция-
  • русия

Споразумението за износ на украинско зърно през Черно море не предвижда военен ескорт на товарните кораби, но страните се задължават да не ги нападат, съобщи и за ТАСС източник, запознат с преговорите

Какво пише в споразумението за зърнените коридори от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Споразумението за зърнените коридори, което беше подписано в Истанбул, ще позволи доставката на най-малко 25 милиона тона зърно на световните пазари. Това съобщи в петък източник от преговорите в Истанбул пред ТАСС.

"На първия етап се предполага, че благодарение на споразумението, което ще бъде подписано днес в Истанбул, корабите с продоволствия, които са блокирани в украинските пристанища, ще бъдат деблокирани. Техният брой е приблизително 80. Според някои оценки това ще позволи доставка на световните пазари през следващите седмици след задействането на този механизъм на около 25 милиона тона зърно", каза източникът.

Още новини от Украйна

Както се подчертава, "един от най-важните компоненти на споразумението за зърнените коридори са гаранции за сигурност на сухотоварните кораби, така че те да могат свободно да напускат украинските пристанища".

На свой ред телевизионният канал Habertürk съобщи, че споразумението за зърното от страна на Турция и Русия ще бъде подписано от министрите на отбраната на двете страни.

"Според Истанбулското споразумение за износ на украинско зърно. Украйна не подписва никакви документи с Русия. Ние подписваме споразумение с Турция и ООН и поемаме задължения към тях. Русия подписва огледално споразумение с Турция и ООН", написа в "Туитър" съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от УНИАН.

Освен това, според Подоляк, няма да има ескорт на товарните кораби от руски военни кораби и не се предвижда присъствие на руски представители в украинските пристанища, всички проверки на транспортните кораби ще се извършват от съвместни групи в турски води, ако е необходимо.

"При провокации - следва незабавен военен отговор", добави съветникът на ръководителя на президентската канцелария.

Споразумението за износ на украинско зърно през Черно море не предвижда военен ескорт на товарните кораби, но страните се задължават да не ги нападат, съобщи и за ТАСС източник, запознат с преговорите.

Създаване на коридорите

Споразумението за износ на зърно от Украйна предвижда създаването на безопасни коридори от Одеса, както и от Черноморск (Иличовск) и Южний, каза източникът.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи на 18 юли, че са постигнати принципни договорености за създаването на т. нар. зърнен коридор за износ на селскостопански продукти през Черно море и възможността за провеждане на среща на представители на Турция, Русия, Украйна и ООН тази седмица, на която те могат да бъдат формализирани в съответен документ.

Ръководителят на турското министерство на отбраната каза също, че срещата ще се съсредоточи върху създаването на координационен център, съвместен контрол при излизането на цивилни кораби от пристанищата и в точките им на пристигане, както и осигуряване на маршрути за транспортиране на селскостопански продукти.

На 15 юли официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков заяви, че участниците в срещата по "зърнения въпрос" в Турция на 13 юли по принцип са подкрепили предложенията на Русия, като в близко бъдеще работата по изготвянето на финалния документ "Черноморска инициатива" ще бъде завършена. Въпросът за създаването на зърнен коридор беше обсъден в Техеран от президентите на Руската федерация и Турция.

ООН и Турция се опитват да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна от дълго време. Но напрежението нарасна заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петьо Петров

    36 0 Отговор
    Любопитно е не какво се казва, а какво се премълчава.

    Коментиран от #16

  • 3 Дипломат Чукча

    29 2 Отговор
    Пише украинско зърно расло на руска земя конвоирано от турска страна ще се извозва и продава!
  • 4 Хисторик

    32 3 Отговор
    Ако зависеше от фашистите в Киев щяха да си унищожат реколтата както направиха 1933г и после да разправят за гладомори.

    Коментиран от #10

  • 5 Хммм

    33 3 Отговор
    А сигурно ли е че тези кораби няма да доставят оръжие на укронацитата??

    Коментиран от #13

  • 6 хъхъ

    19 2 Отговор
    Черно море = руско-турско езеро.

    Коментиран от #18

  • 7 МЕЧОКА ЮРИ

    25 3 Отговор
    Май украинците ще стоят гладни.
  • 8 Гост от Силистра

    12 0 Отговор
    80 кораба за 25 млн .т...така разбирам ...по 300 хил на кораб....сложно, в света има около 100 или 150 супертанкери ... За течни горива

    Коментиран от #9

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост от Силистра":

    ТОЧНО в ЦЕЛТА
    ПРИЯТНА ВЕЧЕР

    Коментиран от #12

  • 10 Тъпан

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    Се сега палят житните поля когато оестъпват .Има видео как с хилилоптери с фоасни ракети па;ят реколеата .
    Фашистите трябва да се изчистят до последният.
  • 11 Тъпан

    13 2 Отговор
    Те сега палят житните поля когато остъпват .Има видео как хиликоптери с фогасни ракети палят реколтата. .
    Фашистите трябва да се изчистят до последният.
  • 12 Гост от Силистра

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ...смятам ,смятам...не мога да ги натоваря :)..лека г-н Козлодуй!
  • 13 Да дааа

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хммм":

    Всички кораби преди да влязат в Черно Море ще бъдат проверени щателно на босвора от смесени екипи на Турция и Русия.Укрите са прецакани от където и да погледнеш.
  • 14 Рушляк

    3 12 Отговор
    Сега рушляците ще потопят някой кораб и ще обвинят Украйна ,че нарушава споразумението. А между другото нашите кораби ,рушляка защо не ги пуска ,колко месеца стана .

    Коментиран от #15

  • 15 Урко

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Рушляк":

    Защото си Рушляк и само рушиш като всички през посладните 33 години.
  • 16 имбецил Xui Бай

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Премълчава се, че хлебната пшеница е изнесена много отдавна - тази е фуражна за добитъка, който умира от глад във фермите основно в Европа.
  • 17 СветиСлав

    5 0 Отговор
    Защо на снимката показвате само унилата физиономия на украинеца а не и руската например също и преставитела на НАТО. Заслужава си да видим и усмихнатото лице от страна на Турция в лицето на Министъра на Отбраната им Хулуси Акар.
  • 18 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "хъхъ":

    Е поне не е краварско, Нерде Ямбол нерде стамбул
Новини по държави: