Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2022 19:23 894 2

Украйна очаква Съвместният координационен център в Истанбул за износ на зърно през Черно море да заработи от 27 юли

  • украйна-
  • пшеница-
  • зърно-
  • черно море-
  • русия-
  • турция

Според публикация днес в турския в. "Тюркийе" Съвместният координационен център ще бъде оглавен от турски адмирал и ще има състав от общо 20 души

Украйна очаква Съвместният координационен център в Истанбул за износ на зърно през Черно море да заработи от 27 юли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна се надява споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, за възобновяване на износа на зърно през Черно море, да започне да се прилага още тази седмица, предаде Ройтерс.

Високопоставен украински правителствен представител заяви, че се надява първата доставка на зърно от Украйна да може да бъде осъществена от пристанището в Черноморск тази седмица, а доставките от другите пристанища, споменати в споразумението, да започнат до две седмици.

"Смятаме, че през следващите 24 часа ще сме готови да работим за възобновяване на износа от нашите пристанища", заяви заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков на пресконференция.

Украинската страна е изразила също така очакване, че Съвместният координационен център в Истанбул, който ще отговаря за доставките, ще бъде готов да започне работа от 27 юли, предаде ТАСС, цитирайки Васков.

"Надяваме се, че през днешния и утрешния ден вътрешната документация на този център ще бъде разработена и съгласувана и в сряда той ще бъде готов да работи в съответствие със своята компетентност", е казал той в понеделник пред журналисти в Киев.

По думите на Васков украински представители вече са пристигнали в Истанбул, за да работят в координационния център.

Според публикация днес в турския в. "Тюркийе" Съвместният координационен център в Истанбул, ще бъде оглавен от турски адмирал и ще има състав от общо 20 души - цивилни и военни представители на Русия, Украйна, Обединените нации и Турция.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от черноморски пристанища. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    1 0 Отговор
    Руснаците ще думнат втория кораб със зърно.

    Коментиран от #2

  • 2 Ще думнат

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    още първия. Ти се правиш на много знаещ но забелязваш ли че Русия не желае да води преговори за мир. Искаш ли да ти обясня защо..... Защото крайна скоро няма да я има. И само наивници като теб си въобразяват че извънземните ще кацнат на червения площад и зелени човечета ще се разхождат там.
Новини по държави: