Last news in Fakti

26 Юли, 2022 13:35 1 126 4

Великобритания ще финансира проекти за ядрено гориво

  • атомна енергетика-
  • великобритания-
  • ядрено гориво-
  • гориво-
  • аец-
  • лондон

Цели се намаляване на нуждата от внос на ядрено гориво от чужбина

Великобритания ще финансира проекти за ядрено гориво - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Обединеното кралство (BEIS) ще създаде Фонд за ядрено гориво с капитал от 75 милиона лири, за да стимулира местното производство на гориво за атомни реактори. Чрез Фонда ще се отпускат безвъзмездни средства за проекти, които могат да подпомагат индустрията на Великобритания, като по този начин се цели намаляване на нуждата от внос на ядрено гориво от чужбина.

През април т.г. правителството публикува амбициозна Стратегия за енергийна сигурност, в която е заложено изграждането на осем нови атомни енергоблока, както и разработване на малки модулни реактори, които да помогнат за достигането на общо 24 гигавата атомни мощности до 2050 г.

Те ще трябва да осигуряват около 25% от прогнозираното търсене на електроенергия в Обединеното кралство. Делът на ядрената енергия на Острова в момента е около 16%, но почти половината от сегашния капацитет трябва да бъде изведен от експлоатация до 2025 г., а всички реактори с изключение на един ще бъдат спрени до края на десетилетието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Аха! Но без Руски Уран, кво правят? Смех да е.
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    5 0 Отговор
     "..75 милиона лири, за да стимулира местното производство на гориво за атомни реактори..." - горките шотландци и ирландци - ще гинат из урановите мини за жълти стинки. Туземци Сър ))
  • 3 орцето

    1 0 Отговор
    Не , това не е истина !!! Тези , наистина са ОБРАТНИ - по всички посоки , всичко правят на обратно !!!
  • 4 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Има две държави които от десетилетия са развили технологии в тая област.като едната е лидер в тая област а другата е Франция.На велика Британия с тия 75млн нещата не са и много ясни май.
Новини по държави: