Last news in Fakti

26 Юли, 2022 16:41 2 368 10

Скок в цените на нефта

  • нефт-
  • петрол-
  • цена-
  • енергетика-
  • русия-
  • европа-
  • газпром-
  • сащ

В понеделник Русия затегна газовия си натиск върху Европа

Скок в цените на нефта - 1
Снимка: Shutterstock

Нефтът поскъпна във вторник заради очакванията, че намаляването на доставките на природен газ от Русия за Европа може да насърчи преминаването към суров петрол, въпреки че опасенията за отслабване на търсенето на горива поради очакваното повишаване на лихвените проценти в САЩ ограничиха ръста.

Фючърсите на петрола сорт Брент за септември се повишиха с 45 цента до 105,60 долара за барел (ръстот 0,4%) към 01:12 ч. по Гринуич, след като предишния ден поскъпнаха с 1,9%. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през септември се повишиха с 34 цента до 97,04 долара за барел (ръст от 0,4%), след като в понеделник поскъпнаха с 2,1%. В понеделник Русия затегна газовия си натиск върху Европа, като Газпром заяви, че доставките по газопровода Северен поток 1 за Германия ще намалеят до едва 20% от капацитета.

Намаляването на доставките от страна на Русия ще доведе до невъзможност страните да изпълнят целите си за попълване на хранилищата за природен газ преди зимния период на търсене. Германия, най-голямата икономика в Европа, е изправена пред евентуално нормиране на газа за промишлеността, за да поддържа топлината на гражданите си през зимните месеци. "По-високите цени на природния газ, предизвикани от свиването на доставките от Русия, могат да доведат до допълнително преминаване от газ към суров петрол и да подкрепят цените на нефта", заяви Хироюки Кикукава, генерален мениджър на отдела за проучвания в Nissan Securities.

"Но надлъгването между опасенията за отслабване на търсенето поради забавянето на икономическия растеж на фона на повишаващите се лихвени проценти в САЩ и страховете от риск за предлагането заради продължителния руско-украински конфликт вероятно ще продължи още известно време", каза той, като прогнозира, че WTI ще остане в търговския диапазон около 100 долара за барел. Широко разпространено е очакването, че централната банка на САЩ ще повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта при приключването на политическото си заседание в сряда. Подобно повишение на практика би прекратило подкрепата за икономиката от времето на пандемията. Разликата между Брент и WTI се увеличи до нива, невиждани от юни 2019 г. насам, тъй като намаляването на търсенето на бензин в САЩ натежа върху американския суров петрол, докато ограниченото предлагане подкрепя международния бенчмарк Брент.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    10лв/литър бензин, какво му плащаш?
  • 2 гръмнете се

    4 0 Отговор
    Брента е 101,8$/барел спот септември 2022
  • 3 Въвеждайте

    16 4 Отговор
    още по големи санкции. Те ви влизат надълбоко но..... явно на част от европейците това им хареса.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Ддд

    15 0 Отговор
    СПОКОООООО в България цените на горивата са на нива 130 долара на барел.
    Но това не пречи на Лукойл и по линията до бензиностанциите,да вдигант отново цените на горивата на бензиностанции,ако сега цената на петрола стане 120 долара на барел.Вече спокойно ще можем да казваме че,цените на горивата в България,са по високи от тези в Германия,Италия,Франция и Финладия (приемрно).
    Да живеят българските управляващи т от ПП,БКП и ДБ,направиха каквото можаха да съсипят държавата,и успяват!
  • 5 Имане

    21 2 Отговор
    Урсула и Щоулц ще разберат къде зимуват раците! Толкова посредствени и злобни същества две поколения неПомним! Деменция начело на агресивна държава е заплаха за Планетата Земя!
  • 6 Гост

    5 0 Отговор
    Каква беше цената на Брент през 2014 и какви бяха цените на бензиностанциите ни, тогава?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нефтохимик

    1 2 Отговор
    Е са вече стана бензина 5 лева
  • 9 Продължаваме Промяната

    5 3 Отговор
    От както Кирчо царува, заедно с кралица Нинова, българинът може и 4 лева за литър да си позволи. Само и само никога повече Тиквата
  • 10 смазали noвърхноста

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Въвеждайте":

    че сондата идва