Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Август, 2022 13:00 14 239 239

България и Газпром: този театър на руски крепостни вече сме го играли

  • газпром-
  • булгаргаз-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • гърция-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • бсп

Време е да защитим националните си интереси

България и Газпром: този театър на руски крепостни вече сме го играли - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой знае каква щеше да е съдбата на България, ако през 1998 г. правителството на Иван Костов беше позволило на единствения доставчик на природен газ - руската компания “Газпром”, да стане собственик на транзитните газопроводи през територията на България или дори да ги придобие на концесия за 30 години. “Нерадостна” би било най-краткото и твърде слабо определение за пълната загуба на политическа независимост, в т.ч. и за Северна Македония, до която руският газ стига по същите тези тръби. България щеше да има участта на руски крепостен, на когото от време на време милостивият “господар-батюшка” позволява да поиграе в театър. Руски театър.

И тогава, и сега никой няма илюзии какво точно изнася Газпром - външнополитическо влияние, инструмент за награда за “послушни” и дресировка и наказание за “непослушни” европейски правителства.

Още новини от Украйна

Пети месец война в Украйна, седми пакет санкции на ЕС срещу Русия и отговорът дойде (и) чрез газа - рязко съкращаване на руските доставки и предупреждение от Брюксел към европейските правителства да се готвят за пълното им спиране. Днес газът е повече от всякога политика и все по-малко бизнес с борсова стока. В България за газов армагедон през зимата подгряват анализатори, политици, експерти и политикоексперти, като коментарите им могат да се обобщят така: 1. Газ за зимата няма, бизнесът ще съкращава хора, софиянци ще стоят на студено. 2. Руският газ е евтин, следователно - да се обърнем към Газпром.

Къде е България?

Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев, поел властта за следващите няколко месеца, до момента извърши две действия, претендирайки, че ще реши проблема с недостига на газ за идващите студени месеци. Създаде кризисен щаб, който щял да работи без почивен ден, и смята да обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ до края на отоплителния сезон. Първото изглежда повече като пиар акция - доставките и инфраструктурата са предмет на контакти и преговори, не на щабно мислене, а второто бе разкритикувано от газовици - краткосрочните доставки за малки количества означават по-висока цена, най-добре договарянето да е за година.

Журналистите така и не успяха да запитат премиера Гълъб Донев смята ли да потвърди до 19 август шестте танкера с американски втечнен газ, договорени в рамките на общите доставки на ЕС - по един за месеците от октомври до март, и да осигури регазификацията и преноса на суровината до България. За тях съобщи бившият премиер Кирил Петков. В действителност са седем, но за първия през септември е договорен слот. Бившият енергиен министър Александър Николов се усъмни дали "Булгаргаз" ще го потвърди. Ако служебният кабинет намери доводи, с които да отхвърли тези доставки и по някаква причина се провалят търговете, тогава неизбежно ще трябва да се обърне към “спасителя” Газпром. Такава хипотеза е възможна.

В действителност намирането на газ не е проблем, проблемът е на каква цена, кой ще го достави и как. Преди четвърт век годишната консумация на природен газ в България беше малко над 6,1 млрд. куб. м, днес е паднала наполовина. Доставките на газ от Азербайджан покриват една трета от необходимите количества, трябва да се намерят останалите 2 милиарда куб. м. след прекъснатите през април доставки от Газпром.

Решенията за газа обвързани с коалиция

Говорейки за “хаос и разруха” в енергетиката, Гълъб Донев не споменава като приоритет интерконектора с Гърция, който очаква акт 15 и акт 16, за да бъде пуснат наесен в търговска експлоатация и да доставя азерския газ в пълен обем. Преговорите за намиране на слотове на терминалите за втечнен газ в Турция и Гърция са динамични и зависят от политически контакти на високо ниво. А Турция, която няма проблем с доставките на руски газ, също би могла да помогне.

И ето че веднага се намериха предлагачите на такива услуги - и от ГЕРБ, и от ДПС. Лидерът на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов изтъкна наскоро добрите си връзки с турския президент Ердоган: “На мен Ердоган ми вика брат Бойко, а аз му викам брат Тайпи. Само за няколко дни щях да се разбера с него и да приключим темата”. От ДПС най-напред депутатът Рамадан Аталай даде да се разбере, че Анкара може да помогне. А вече и лидерът Мустафа Карадайъ, който се срещна преди дни с Ердоган, заяви по bTV, че са говорили и за газовата криза, а грешните ходове в енергетиката на кабинета “Петков” принуждават “служебното правителство и следващ парламент да се търси изход и Турция е една от държавите, чрез която тези кризи могат да бъдат решени”. Дори депутатът от “Дeмократична България” Иво Мирчев заяви наскоро по bTV, че “за да има газ за зимата, някой трябва да отиде при Ердоган и да се разбере с него, че определено количество газ от Иран или Турция може да мине през България”.

Карадайъ обаче обвързва помощта с “ценностно хомогенно, евроатлантическо управление” след изборите на 2 октомври, за каквото намеква и Борисов. Така газът се залага в темелите на бъдеща управленска коалиция - освен че стана инструмент в предизборната реторика. Не се говори за най-естествената крайна цел от разрешаването на проблема - да се получи газов микс на възможно най-добра цена.

В чий отбор играе "Булгаргаз"?

Президентското правителство ще провери и финансовото състояние на "Булгаргаз", за чиито ликвидни проблеми признаха от ръководството му още при изслушването си от парламентарна комисия през юли. Задължения от над 500 милиона лева, от които 328 милиона се дължат на Столична топлофикация, затрудняват работата на обществения доставчик на газ, който доскоро осигуряваше синьо гориво единствено от Газпром.

Но загубите на компанията не са причина, а резултат - от умишлени или неумишлени действия. "Булгаргаз" например така и не прояви стратегическо мислене с цел диверсификация - например да преговаря с Азербайджан, за да се осигурят доставките на азерски газ в пълен обем в друга точка, докато интерконекторът бъде готов. Вместо това бившият вече изпълнителен директор Николай Павлов подписа анекси, с които отказа част от договорените количества азерски газ. На чия страна играе "Булгаргаз" - от отбора на Газпром или на българския национален интерес е важно да се знае, за да е наясно обществото дали последващите решения за газовата криза са резултат от саботаж или са действителен изход.

Факт: "Булгаргаз" е купувал руски газ от търговци след спирането на доставките от Газпром, правят го и други европейски страни. Но по-добре да се разчита на пазара, отколкото на руската компания, която във всеки един момент може да спре доставките - ако Кремъл нареди и правителството е от “непослушните”. Този театър на руски крепостни България вече го е играла, време е да защити националните си интереси.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 153 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джуревски

    149 31 Отговор
    и Банкянски мизерии , за сметка на България и на българския народ !

    Коментиран от #43, #114

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 По добре

    200 52 Отговор
    Щатите да ни цицат, да им броим по 3 милиарда за чертежи и да им купуваме скъпата газ. Важното е да се чувстваме "горди" :D

    Коментиран от #11, #14, #22

  • 5 Последния Софиянец

    185 83 Отговор
    Веднага да подновят преговорите с Газпром.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голем смех

    93 193 Отговор
    Връщането ни към Газпром е равносилно на самоубийство.

    Коментиран от #116, #198

  • 9 Мър...и

    76 142 Отговор
    Президенчето иска и той като Първанов да се пенсионира милионерче.Путин ще му помогне.Сметката ще я плати народа.

    Коментиран от #205

  • 10 Колко

    41 11 Отговор
    подлушно е сеил пухкави ръчички докато му размахват пръст !
  • 11 да питам

    66 133 Отговор

    До коментар #4 от "По добре":

    А по-добре ли беше , кога сесерето ни цицаше ?! 🤔 Правиш вноска за Лада - 1500лв. И чакаш 15 години ...

    Коментиран от #17, #18, #59, #121, #202, #231

  • 12 куче

    131 42 Отговор
    Статията по-горе е чисто пропагандно изявление, с което аз никак не съм съгласен.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абе ,

    79 6 Отговор

    До коментар #4 от "По добре":

    Разберете един път завинаги ... ГАЗ - МЪЖКИ РОД ...
  • 15 Някой

    131 10 Отговор
    Бе, не може ли веднъж и ние да си гледаме нашият интерес? А не чуждия все.
  • 16 Гео

    112 18 Отговор
    Да попитам, кой прецака ние!Южен поток? И 250 милиона евра от такси за пренос? Ние! Икономическия колос България!

    Коментиран от #112

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Отговарям

    167 46 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Ама получаваш Лада, а не рисунка или чертеж:)
    По времето на сесерето имаше ли българин който да се чуди как да си плати тока и да си купи лекарства? По времето на сесерето имаше ли наркомани на всеки ъгъл, гей паради и маймунска шарка? По времето на сесерето циганите крадяха ли и убиваха ли безнаказано или си седяха затворени в гетата или в Белене? По времето на сесерето ядяхме ли истински сирене, кашкавал и месо или както сега ГМО и тоалетна хартия?

    Коментиран от #30, #37, #38, #42, #87, #94, #166

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГОРСКИ

    104 5 Отговор
    До като се взимат големи комисиони газта ще е скъпа, това зависи от алчните и продажни политици!!!!!!!!
  • 22 555555

    27 48 Отговор

    До коментар #4 от "По добре":

    По добре е да копуваме газта на ситния робовладелец нали.

    Коментиран от #207

  • 23 А бе зеле

    93 12 Отговор
    Как хем има газ но проблема бил кой и как ще го достави???! Вие измисляте ли какво пишете!!! Теоретично газ има....в света но за България ако няма кой да го достави значи НЯМАМЕ ГАЗ!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пьешу

    49 7 Отговор
    б.а.х тая демукрация, дето за 30 и кусур годин не мож ни отърва от "крипостничеството". а пропо, това не джърмани как се нарича, спрямо същия господар? а, зеуето?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Яде ли

    32 68 Отговор

    До коментар #20 от "Сандо":

    Чернобилски марули, и ранна реколта дето я поля радиоактивния дъжд, яде и некой не те каза! Е така си хапнал и други неща, днес по не знаем че повечето е буклук!
  • 30 555555

    41 60 Отговор

    До коментар #18 от "Отговарям":

    По време на сссрето всичко това го имаше ама ти не знаеше защото телевизията излъчваше само държавна пропаганда.

    Коментиран от #206

  • 31 След вчера

    38 79 Отговор

    До коментар #28 от "Кой те държи":

    85% сме за НАТО и ЕС

    Коментиран от #189

  • 32 Как да разпознаваме

    40 16 Отговор
    Газта от САЩ и газта от Русия, просто Руската гори със син пламък, Американската е бледо червен!
  • 33 555555

    34 8 Отговор

    До коментар #26 от "Колкото и глупости да изпишат":

    Сорос е комунист ти си комунист какъв е проблема.
  • 34 М3 голд

    106 15 Отговор
    Емилия Милчева, време е да се купува газ заради газа, а не заради други фактори. И да се гледа изгодата от сделката, а не друг фактор. В магазина се съобразявам с качество, цена, дизайн на стоката, а не дали Урсула я харесва или не. Затова държавата да купи газ на най ниска цена, а не на измисления спот пазар. И с дългосрочен договор, като Унгария. За да се спре политическата спекула. Защото като сядаш на масата се храниш с храна, а не с речите на Байдън или на евролидерите и се топлиш с газ, а не с лозунги.
    Като казах Унгария по- горе: време е да се забранят НПО в България. Разбрах, че Отворено общество ползвало и държавен бюджет 42 млн лева. Самоубиваме се, водени от хранилката на заинтересованите.

    Коментиран от #54, #194

  • 35 Знаете ле, че

    63 20 Отговор
    Действащия газопровод през Беренцово море доставя руска газ през Канада до Щатите, която после ния втечняват и продават за Американска. От както е кризата тръбопровода работи ва пълен капацитет!

    Коментиран от #41, #195

  • 36 Васил

    45 78 Отговор
    Да се махат скапаняците от газпром нито газа им е евтин нито са сигурен доставчик
  • 37 А бе, а какво стана с това

    36 58 Отговор

    До коментар #18 от "Отговарям":

    фамозно сесере? Нещо, не го виждам на картата. Толкова е било читаво, че скоропостижно гиберяса..
  • 38 Елементарно е уотсънчо

    34 68 Отговор

    До коментар #18 от "Отговарям":

    По времето на сесерето нямаше ГМО и тоалетна хартия. Няваш си на идея какво ядът в руската федерация. И като гледам по телевизията че, мародерската им дейност включва бяла техника

    Коментиран от #101

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 редник

    49 9 Отговор
    "Преди четвърт век годишната консумация на природен газ в България беше малко над 6,1 млрд. куб. м, днес е паднала наполовина."

    Ц-ц-ц, толкова много - и какво сме го правили?... ;-)

    Коментиран от #62, #215

  • 41 Газ и комисионната

    40 11 Отговор

    До коментар #35 от "Знаете ле, че":

    За това ги упрекват, че взимат комисионни през Канадския оперотор на тръбата! И газта ни роскъпва с 20 евро!
  • 42 да питам

    36 16 Отговор

    До коментар #18 от "Отговарям":

    Е , тия 15 години не са ли чертеж ...

    Коментиран от #92

  • 43 Пешо

    11 23 Отговор

    До коментар #1 от "Джуревски":

    Също и студени зими без ток. Номерата им край нямат.
  • 44 Гомнойче Веле

    6 20 Отговор
    Тея дни едно джутотно северозападнало скочи в Геената на 42....и на курмилия пожел;аваме скоро а го последва....
  • 45 Не искаме

    41 9 Отговор
    Дойчета да определят наша линия на поведение!Нали демократи?Вашите проблеми също се задават и вас ви ръководят вече от умни-по-умни!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Пропагандата на америка за България

    57 15 Отговор
    върви с пълна сила днес! Всички на хранилката им "анализатори и политолози", както и медии, са на амбразурата, да облъчват тази част от населението, държащо се като стадо, без да влага мисъл, ще го хранят или ще го колят! Те винаги блеят щастливо, дали пред парламента или пред Президентството, е все тая!

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Шапкарска му работа

    36 13 Отговор
    И тоя "щаб" ако е кат оня с ковида!?На шапкарите нищоправещи и плашещи щабове им дай да организират!Абе ония от ковид щаба не трябва ли да бъдат съдени за всяване на страх,смут и прочее по закон неща??????
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Какви национални интереси и зависимости

    54 13 Отговор
    Който и да ти продава газа, ставаш зависим от него че може да ти го спре, дали е газпром или друг все си зависим от продавача, националния интерес няма нищо общо със зависимостта защото винаги ще сме зависими, единствено интереса е да се купува на по ниската цена

    Коментиран от #188

  • 54 Тъй ли?

    31 44 Отговор

    До коментар #34 от "М3 голд":

    Странно що и Унгария вече се озърта за алтернативна газ от руската?!?!?!?!

    Коментиран от #56

  • 55 Руската пропаганда в България

    35 52 Отговор

    До коментар #47 от "Пропагандата на америка за България":

    Конспиративна теория за големия Злодей - Запада (НАТО, ЕС, Сорос, “толерасти“,“джендъри“, протестъри) и големия Спасител - Русия. Руски пари зад тази пропаганда със сигурност има.

    Коментиран от #58

  • 56 И какво

    49 18 Отговор

    До коментар #54 от "Тъй ли?":

    лошо има да имаш изгодна и сигурна газ и да си подсигурил алтернатива? Или викаш по добре е като просто киро! Свирват от САЩ и продаваме България! За разлика от продажници като киро, Унгария има национални интереси! И следва тях!
  • 57 Гост

    50 13 Отговор
    Дойче зеле защо се занимава с нас. Да вземе да пише, защо Германия е толкова зависима ...
  • 58 Всички ли

    52 18 Отговор

    До коментар #55 от "Руската пропаганда в България":

    фенове на америка за България и мразещи си страната, нямат достойнство и са фенове на лъжите? И не е нужно да си фен на Русия, за да видиш какво се случва! Но е нужно да се ползва онова на раменете, по предназначение, а не само за равновесие! Нужно е и да обичаш България, за да не я продаваш, блеейки щастливо!

    Коментиран от #67, #72, #97

  • 59 М3 голд

    16 22 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Това не е вярно. А че тия 1500 лв държавата ги ползваше безлихвено на никого не правеше впечатление

    Коментиран от #233

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ай засрами се и стига цензурирал!

    32 10 Отговор
    Пропагандистките медии промиват мозъци. Това е общопризнат факт. Тяхната няма да я бъде. ФИНИТО!

    Коментиран от #64

  • 62 Поразрови

    56 17 Отговор

    До коментар #40 от "редник":

    и ще видиш колко завода работеха с руски газ! Само онзи във Враца произвеждаше хиляди тонове изкуствени торове изцяло с руски газ. Другите торови заводи също...Стъкларските заводи също работеха с такъв газ...Да не говорим, че топлофикациите работеха на пълна мощност и нямаше дефицит на гориво...Всичко това замина в небитието...
  • 63 Кико

    18 52 Отговор
    Една чудесно подредена статия с факти поднесени на разбираем език и логичен ред. Браво на автора. За съжаление това служ..Грешка президентско правителство начело с това недоразумение пернато начело ще врътне кормилото към руската плевня и ние пак ще сме под крилото на "братушките" които незнайно защо ни сложиха в графата неприятелски държави.
  • 64 Та ставаше въпрос, че жертвите

    8 21 Отговор

    До коментар #61 от "Ай засрами се и стига цензурирал!":

    на пропагандата е време да приемат едно нещо - палачинката се обърна и тяхната няма да я бъде.
  • 65 Кико

    17 24 Отговор

    До коментар #13 от "Павел пенев":

    Не че нещо но и заплатата беше от сорта на 100-120 лв. Хайде стига демагогия
  • 66 3.14К

    37 13 Отговор
    Виждаш заглавието, публикувано от DW, написано от Емилия Милчева и безюда четеш друго ти става ясно за какъв булумач става на въпрос! Тия стават все по-нагли!
  • 67 Всички те ли

    19 39 Отговор

    До коментар #58 от "Всички ли":

    фенове на русияза България и мразещи си страната, нямат достойнство и са фенове на лъжите? И не е нужно да си фен на Америка, за да видиш какво се случва! Но е нужно да се ползва онова на раменете, по предназначение, а не само за равновесие! Нужно е и да обичаш България, за да не я продаваш, блеейки щастливо пред мутрофанова !

    Коментиран от #68

  • 68 Е много

    33 7 Отговор

    До коментар #67 от "Всички те ли":

    бързо свърши думичките и тръгна да копираш! 😂 Сите ли проистокирчовци са така гладки? 😂 Пази се! Ако се удариш, може да стане гънка! 😂 После кой ще ни продава България?

    Коментиран от #76, #81

  • 69 Истината

    20 40 Отговор
    Русофилите са по пристрастени към руските нефт и газ, отколкото наркозависимите към кокаин и хероин. При липсата им изпадат в абстиненция, стават раздразнителни, проявяват вербална агресия и са готови да приложат физическо насилие към всеки, който ги лиши от руските въглеводороди.
  • 70 Рубладжийче

    34 13 Отговор
    Договора с Газпром е тъй нужен за България, както слънцето и въздуха за всяко живо същество!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Лъжата не е друга гледна точка

    12 34 Отговор

    До коментар #58 от "Всички ли":

    Част от доклада на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – „Антидемократичната пропаганда в България“, което обхваща периода 2013-2017 г.
    "Започваме с 2013 г., защото през лятото на същата година репертоарът на руската пропаганда за пръв път навлиза за масова употреба в българските медии. Най-напред тя бива приложена за дискредитиране на тогавашните протести срещу Пеевски и Орешарски с твърденията, че протестиращите са „платени соросоиди“, че са „либерасти“ – самите тези думи са калкирани от руски. Този репертоар е изработен две години по-рано от руските медии – за дискредитиране на последните големи протести срещу Путин в Русия през 2011-2012 г. През 2013 г. медиите от групата на Пеевски и гравитиращите около тях го пренасят на местна почва. Виждаме в случая, че руската пропаганда се слива с общия поток на национал-популистката реч и служи на местните „олигарси“ за очерняне на неудобни противници.

    След анексията на Крим през март 2014 г. обаче руската пропаганда у нас отчетливо и рязко се усилва и може основателно да се допусне, че това се дължи на пряка руска намеса. Само че ние не можем да следим парите – това е работа на службите!
    Систематична американска пропаганда у нас няма. Няма дори държавна (българска, проевропейска) стратегия за публична комуникация. Опити за създаване на контрапропаганден език, конфронтиращ се с руските клишета има, но тези опити не са сериозно координирани и остават маргинални. Правили сме такива измервания. В

    Коментиран от #82

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 схванал си

    3 23 Отговор
    Че пишеш като руснак, със зимна пързалка в междуушието, пирОети на воля без следи.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Милчев

    39 7 Отговор
    Авторката или е прекалила със стоенето на слънце, или е мотивирана по някакъв друг начин (дали не е от изобретението на финикийците).
    Толкова е влюбена в мавъра, че много Угодно пропуска, Кой хариза нефтохима на руснаците!; Кой държеше златната акция, същият стихоплетец от последния парламент (имаше нещо като гърне във фамилията), не подпомогна държавата в контрола на производството и плащането на данъци от Лукойл.
    Много Усложливо пропусна, че за да дойде Азерския газ, трябва да има свободни обеми в тръбата.
    Много Угоднически пропуска,че Германия, Франция, Австрия и др. от ЕС продължават да се възползват от дългосрочните си договори с Гадния руски Газпром, че дори са увеличили доставките си, и плащат по предложената схема от същия Лош Газпром...
    От прекрасната статия и на малките деца им става ясно, че авторката е професионалист Но в областта на контактуването на устните с органа находящ се на юг от кръста на правилните хора.
    Единственото нещо с което съм съгласен с джипко-бибитко е мнението му за журналята (гулю-гулю....).
    Колкото и кусури да "намирате" на хора като Дмитри Иванов, Кеворкян, Тома Томов, Гарелов сегашните, дори и да тичат срещу тях, пак няма да ги настигнат. Винаги между тях ще има едни вагони прочетени книги от изброените по горе.

    Коментиран от #148

  • 81 схванал си

    3 26 Отговор

    До коментар #68 от "Е много":

    Че пишеш като руснак, със зимна пързалка в междуушието, пирОети на воля без следи.

    Коментиран от #88

  • 82 Трябва ли

    30 5 Отговор

    До коментар #72 от "Лъжата не е друга гледна точка":

    да кажем беее, на глупостите дето ми надраска? Най елементарното което прави един не блеещ като мен е, да види колко пари се наливат от америка за България и към кой! Знам! За блеещите не е вярно, но го има на сайта им! 😃 Има го и на сайтове на получаващите организации! Останалите имена на пишман провъзгласилите се политолози и анализатори, се спонсорират по програми за пропагандата им и лъжите! Пак там пише! 😃А 2013г. пък се плащаше и за протести и за контра протести! Едните пари идваха от фирми от кръговете на Доган, а другите от кръговете около Прокопиев! А дилърите бяха едни и същи! Та грам не ме вълнуват къде и за какво блееш! За мен България не е за продан, нито достойнството ми! Но затова пък продаващите си страната и бъдещето, ми изглеждат като пълни глупаци и много им се подигравам на гладко-мозъчието!

    Коментиран от #95

  • 83 Българин

    28 3 Отговор

    До коментар #79 от "Антифашист":

    Един умен човек преди много време е казал че фашистите на бъдещето ще се нарекат антифашисти!
  • 84 Цуца

    13 26 Отговор
    Никой не споменава, че България трябва да бъде НЕЗАВИСИМА! Някой пречи да си ползваме наще ресурси, колкото и малко да са, но пък може да влезе Чирен в т н микс и да понижи цената. Румънците вече си ползват ползват техните находища и не се оплакват от цени, недостиг и пр. Досега разчитахме наготово на руската газ и сега оле мале, скъпо. Толкова специалисти съобщават за находища на шистов газ, но наще предатели искат да сме ЗАВИСИМИ!
  • 85 Иванушка  🇷🇺

    22 6 Отговор
    "...на руски крепостни..." - за сведение на агрессивната аффторка ключовата, константна дума е Крепостни пък руски, турски или американски е въпрос на политика и обстоятелства ))
  • 86 Българин

    12 34 Отговор

    До коментар #73 от "Това е пътят":

    Крайно време е проруската пропаганда са бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия!
  • 87 Импас

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "Отговарям":

    Подкрепям коментара.Кратка,вярно и ясно.
  • 88 Е значи

    15 5 Отговор

    До коментар #81 от "схванал си":

    руснаците са умни и честни! Щото аз не копирам като гладко мозъчните! И не лъжа като местен жител на Столипиново! 😂 Их чи гадно като няма опорки! Ъ? Ко шъ каиш? Я пак копирай, че си забавен! 😂

    Коментиран от #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Руснака никога не е бил честен

    15 27 Отговор

    До коментар #88 от "Е значи":

    Захари Стоянов, статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.” Коментар: Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България (а и не само към нея) е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.

    Коментиран от #93, #104

  • 92 да допълня

    24 8 Отговор

    До коментар #42 от "да питам":

    Не само, че са чертеж, а при покупката нямаш избор, а каквото . Отгоре на всичко вече е ръждясала и вече е директно за пребоядисване, а след 2 години за смяна на прагове и изкърпване. Сега купуваш на старо 15 годишна, с оригиналната боя и я караш още толкова. Тия, дето само са чували за Лада тези подробности не ги знаят.

    Коментиран от #149

  • 93 Е аз

    10 5 Отговор

    До коментар #91 от "Руснака никога не е бил честен":

    съм честен! Държа на истината, мразя лъжата, а облия каза, че съм руснак! 😃 Следователно копи пейста ти не е верен! Сега ко шъ прайм? 😂 Шъ има ли бозъ за простокирчовците или не?

    Коментиран от #99

  • 94 Ядеше

    15 10 Отговор

    До коментар #18 от "Отговарям":

    Ако имаше ,и сега можеш да си отидеш на село и да си отгледаш еко храна ,ама трябва бачкане ,а не ти да лежиш на лека работа а някой да опъва вместо теб .А и другото и в момента има ферми за чиста храна даже по интернет можеш да си поръчаш ,до в къщи .Ама сега ще кажеш ,че е скъпо ,еми скъпо е никой не му се бачка за без пари
  • 95 А трябва ли ?

    15 16 Отговор

    До коментар #82 от "Трябва ли":

    да приема твоето стоене по колене на букаи пред руснака за нормална българска стойка ? Тя подхожда на крепостни от векове за векове. ”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, са биле против официална Русия.” “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Коментиран от #103

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Мнение

    2 16 Отговор
    Еми...Луканов едно време украинци го гръмнаха заради оръжие и газ...ако не беше от години сигурната доставка от Газпром щяха още да стрелят сигурно по политиците.
    Хубавото в,че сега просто пишат да правят пропаганди,а не стрелят по политиците.
    Който се връзва е луд.
    Нека плащаме на посредници само мир да е.Господ после тея изедници ще ги накаже.

    Коментиран от #217

  • 99 За бозъ

    16 3 Отговор

    До коментар #93 от "Е аз":

    питай брокерите на простокирчовците. Не знам дали дават на заоблени, но опитай и те са като теб.

    Коментиран от #100

  • 100 Ще го имам предвид

    7 2 Отговор

    До коментар #99 от "За бозъ":

    Но достойнството ми е ценно, та надали някога ще падна до там, да лъжа за да си продавам страната и бъдещото за бозъ!

    Коментиран от #107

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Не бе

    8 3 Отговор

    До коментар #95 от "А трябва ли ?":

    Трябва единствено да имаш ценностна система, да мразиш лъжите и де не се продаваш! Просто е! 😃 А за това пък е нужно да се ползва онова на рамената по предназначение! Тогава, вместо да твориш бозъ, шъ си наясно, че истината не се вълнува от русофилия и русофобия или от посоките на компаса, цветове и т.н.! 😃 Сега остава и да го осмислиш!
  • 104 Ма много

    29 4 Отговор

    До коментар #91 от "Руснака никога не е бил честен":

    си чел бре.
    За теб защитаването на Българския интерес е равнозначно на русофилия- е признавам ти, на теб и тебеподобните "Умни и красиви", наистина сте титани на мисълта и логиката.
    Лека вметка- Кой ни спира, след битката при Одрин, да влезем в Цариград ( който за сведение на умните и красивите- по онова време е с 80% българско население), дали не са пудела на един презокеански гоУем брат. Какво ли е написал Иван Вазов- стихотворение съдържащо "Дизраели"!!
    През II та Световна война, кой ли разрушава мирните български градове- Дупница, София, Враца.....
    Оооо, титане на мисълта и логиката, поради що не си запомнил нещо от наистина големия политик Чърчил- "Няма вечни приятели. ......".
    Явно не си разбрал, че всички западни политици, презират лошия Газпром, ноооо, снабдяват икономиките си с евтиния руски газ, от същия омразен Газпром. Дали защото имат държавническо мислене и поведение или са пудели, като подобните на про100киро български политикани....

    Коментиран от #117, #150, #212

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 имамай го предвид

    6 1 Отговор

    До коментар #100 от "Ще го имам предвид":

    Вярно не продаваш а подаряваш страната.

    Коментиран от #110

  • 108 Ъщъров

    21 7 Отговор
    Ей хубавци! Защо постоянно пишете статии срещу Русия? Колко ви плащат за това? Този народ " хубавец" търпял това робство 500г. е освободен от Русия в резултат на на Руско - Турската война ! Напомняйте го всеки ден! После по време на двете световни войни сме воювали срещу тях, защото Германия ни обещава мечтата Македония. И това пишете! Спрете с оправданията че България затъва заради турското робство и Русия! Бъдете обективни!
  • 109 Гал

    21 4 Отговор
    Ей мушмуроци от ДВ, искам да имате доход 500 лв и да изкарате зимата с тях. Гадни мишоци.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Токсик

    25 4 Отговор
    Олеле, Дойче Зеле ми говори за Газпром?! Ако ми обясняваха за техните газови камери от Аушвиц и Освиенцим щях нещо да им повярвам , но точно те да ме поучават да не копувам газ от тези, които разтуриха и освободиха останалите живи хора точно Аушвиц и Освиенцим е доста нахално!!!
  • 112 Ерор 404

    26 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гео":

    Южен поток го прецака Борисов, след като сенатор Маккейн нареди на пуделчето си да не го строи!
  • 113 Бонус3

    32 5 Отговор
    Аман от нагла пропаганда! Значи руснаците продават най - евтината газ , били ни поставяли в зависимост , продават по- евтини оръжия и по- добри - същата работа. Атомната енергия - и там така! Леле колко са лоши! А американците ни грабят отвсякъде - затвориха ни заводите , аеца , платихме за оръжия които ще получим някога може би , газта е на цена - неизползваема , отгоре на това ни задължават да правим каквото те кажат - и винаги неизгодно за нас , и въпреки това били добрите. Повече от явно е че това е много скъпо платена пропаганда. Скъпо платена защото се прави от хора които са взели някакви пари , но за тях са продали свободата си , а не са взели просто заплата , и срещу тази заплата продават съществуването на ближните си , на собствения си народ!
  • 114 Бонус3

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джуревски":

    Не е тъп да си лесно ! Оня от банкя направи компресорните станции реверсивни , простокирчо спря конектора с Гърция още като служебан министър. После започна да говори че оня от банкя е виновен и тъпаците ( платените хитреци) като тебе започнаха да му пригласят. А на оня от банкя ЕУ не му даде да участва в последния газопровод , за да не бърка в монопола на немците!

    Коментиран от #136

  • 115 Путинофили Гълъб Радев

    6 18 Отговор
    Позор!!!Предатели!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Урюрвкос

    12 3 Отговор
    от цялата статия разбрах само че никой не иска гориво по пазарни цени от борсата а по договорени дългосрочни (крепостни) цени. Дори поляците спряха тръбата Ямал- Европа за да купуват по евтин газ от Германия която работи с дългосрочни договорени цени.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 В.В.П.

    15 4 Отговор
    Без руския ресурс ,България ще се избуши.Трябва директна доставка на петрол и газ ,метали ,дърво строителни материали от Рф..Директна !
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Сатана Z

    17 7 Отговор
    Булгаргаз трябва да плати на Газпром отказаното количество газ по договора.А Киро е измамник,което мен ме устройва гледайки как БГ се разпада.

    Z

    Коментиран от #130

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 иван

    16 6 Отговор
    Приемаме само да сме роби на фащ,също като немско зеле
  • 125 Бамбука

    8 16 Отговор
    Сагата с руския газ е същата , както с руските туристи. Без руски туристи сезона ще е загубен, ще отчетем колосални загуби и други тинтири минтири. На Сланчака хотелите са пълни до отказ с англичани, германци, чехи, поляци и всички тур оператори си плащат на 12 ден, а не с отлогателно след 3 -6 месеца, ако не обявят фалит между временно. Така е с газта. Борсова търговия, участваш в търгове и купуваш, ако ти е изгодно. Хаос било, предишните са оставили "тежко" наследство и т.н. Пълни простотии се избълват с без уважение към българския народ от служебното правителство след два дни "работа.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 ДрБр

    18 5 Отговор
    Забранете дойче зеле! Моля ви!
  • 129 Наивник

    17 5 Отговор
    Ако на газостанциите направят по две колонки за газ - руски и американси/втечнен естествено/ , познайте обикновенния български потребител от коя колонка ще зарежда???!!! от по-евтината естествено..как ви се вижда подобен тест???

    Коментиран от #145

  • 130 Пешо

    8 2 Отговор

    До коментар #122 от "Сатана Z":

    Кой договор?.Дай повече
  • 131 Е ко да праиш

    2 2 Отговор

    До коментар #127 от "Малко работи не знаеш":

    Според събеседниците! Ти ко шъ каиш? Гадна е истината! Ъ? 😃

    Коментиран от #133

  • 132 Избори

    13 4 Отговор
    Абе това тъпо зеле няма ли кой да го забрани
  • 133 Е защо

    1 2 Отговор

    До коментар #131 от "Е ко да праиш":

    Да не би да знаеш, какво е истина.

    Коментиран от #134

  • 134 Не бе

    5 1 Отговор

    До коментар #133 от "Е защо":

    Само дразня продажниците с нея! 😃 Мнооо я мразят!
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Без бонус

    13 3 Отговор

    До коментар #114 от "Бонус3":

    простокирчо не само спря конектора с Гърция ами изкара и тръбите, нали.
  • 137 Павел пенев

    13 6 Отговор
    Имате медийната и политическа поддръжка у нас и може да играете другия театър- дупедавци на американските глобалисти.

    Коментиран от #143

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Да напишем нещо и за русия

    10 12 Отговор
    5 декември 1931 година е черен ден: по заповед на Сталин е взривен катедралният храм Христос Спасител в Москва, а в Казан е разрушен величественият Паметник на българите. Редом с тези унищожения върви и трескаво пренаписване на историята на Руската империя, върху чиито развалини е изграден Съветският съюз. Стремежът на болшевишката пропаганда е да бъде преиначена не само руската история, но и историята на света, като целта е да се докаже на народите в новата империя, че духовното и историческото наследство на царска Русия е дело само и единствено на руснаци от „подходящи” социални слоеве. Всичко, което не подкрепя тази измишльотина, е обречено на забрава. Не е пощадена и българската следа в руската история.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Газ

    9 3 Отговор
    Абе тая голяма разбирачка от всичко
  • 143 Има свобода на избор

    9 8 Отговор

    До коментар #137 от "Павел пенев":

    А ти защо играеш в театър-дупедавци на руска федерация.
  • 144 за предпочитане

    4 1 Отговор

    До коментар #141 от "Наистина":

    Не да даваш съвехи а да се възползваш от тях с една добавка, веднага да тръгнеш за „Свети Иван Рилски“.
  • 145 ами просто е:

    7 1 Отговор

    До коментар #129 от "Наивник":

    Нека първо да направим 2 "колоки". Пък после каквото конкуренцията "Санчо" покаже!
  • 146 за предпочитане

    3 1 Отговор

    До коментар #141 от "Наистина":

    Не да даваш съвети а да се възползваш от тях с една добавка, веднага да тръгнеш за „Свети Иван Рилски“.
  • 147 Анонимен

    10 2 Отговор
    Той се радваше че го тупат по рамото без да мисли за съдбата на българския народ на края и прегръдката не му помогна
  • 148 Г-н Милчев

    2 8 Отговор

    До коментар #80 от "Милчев":

    Хайде не давай пример с Германия и Япония, че ми става смешно! И стига стова слънце! изтъркано е вече. Просто не си оригинален!

    Коментиран от #196

  • 149 Лада карай Ти.

    4 12 Отговор

    До коментар #92 от "да допълня":

    Една Ока си вземи, голям смях! Лада не ръждясва защо защото ползва западни тефнологии за обработка на метала сега когато ги няма ръждел сле първата зима! Старите колко ръждясвах за година две и олекне с 10кг.
  • 150 До тук досадни

    7 4 Отговор

    До коментар #104 от "Ма много":

    А после омразни с подобна реторика "про100киро".
  • 151 Много мераклии има да се бутнат...

    7 16 Отговор
    Под полата на Мутрафонова!Предателите чакат на опашка пред руското посолство...Възпитаници на на КГБ се блузката да влезнат под полата на резидентката....
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 робите са сводолюбиви и се борят за нея

    12 4 Отговор

    До коментар #152 от "Zaпобеду":

    Крепостните са от векове за векове, никога не са се борили за свободата си.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Робите са свободолюбиви, борят се за нея

    8 3 Отговор

    До коментар #152 от "Zaпобеду":

    Крепостните са от векове за векове, никога не са се борили за свободата си.
  • 156 Дааааааам

    16 6 Отговор
    Всяка подобна помия, особено от ДВ все повече отблъскват разумния читател. Това може да върви при бройлерите от западна европа и щатите.

    Коментиран от #157

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Пак тази реторика

    2 3 Отговор

    До коментар #162 от "Айде пий":

    на половинлистен речник

    Коментиран от #164

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Мария

    11 14 Отговор

    До коментар #18 от "Отговарям":

    Имаше и хубави и много лоши неща..Имаше жителство, ергенски данък, право на един имот, две тв програми, които свършват в 12 и много големи простотии... какви ли не ...Но и в Русия вече не е същото.Олигарси и бедни.Стига сте живели с миналото.От нас зависи като общество.Аз лично не мога да повярвам как за толкова години простотията е избуяла до невероятни размери.И ще става по- зле.
    Ако се върнат като управляващи вечните, още толкова милиони българи ще заминат, колкото заминаха.Ще останат само роми и пенсионери.

    Коментиран от #172

  • 167 Браво

    3 2 Отговор

    До коментар #165 от "Да бе разбрах че си без багажник":

    Но що съ фалиш? Или викаш за тези години, толкова си мога! 😃

    Коментиран от #170

  • 168 Милен Марков

    12 5 Отговор
    За бедното и застаряващо население с наи смешните пенсии и наи малките заплати вие от факти смятате ли че хората ги интересува от къде идва газ въпроса е да е по евтин за бедният народ дали е от Русия дали е от Хамерика дали е от Бангладеш е все едно!
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Винаги си първа закачалка

    0 1 Отговор

    До коментар #167 от "Браво":

    Да не си от вечно малките?

    Коментиран от #174

  • 171 До припадналия от смях

    5 15 Отговор

    До коментар #169 от "Хахахахахахахахахахахахаааааааа":

    Набий си го в главата, по - евтин газ от руския има в кухите глави на руските пропагандатори.

    Коментиран от #175

  • 172 Казваш истината

    12 5 Отговор

    До коментар #166 от "Мария":

    както дяволът чете евангелието. Всичко само телевизия ли беше, както е сега? Ами преди това, когато не е имало телевизия, как са живели хората? А колкото до миналото, то трябва да се помни и знае. Който не знае миналото си, той е обречен да няма бъдеще. Трябва да се знаят лошите и добрите неща, както и какво ги е довело, и да се вземе поука от тях. Затова новите ни "партньори" така упорито се стремят да изопачат историята ни. Резултат на това са Македония и Украйна.
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Да бе

    12 3 Отговор

    До коментар #170 от "Винаги си първа закачалка":

    И ко сегъ? Ко каза друго америка за България? кажи когъ да кажем беее! 😃
  • 175 Разбирам напъните

    9 5 Отговор

    До коментар #171 от "До припадналия от смях":

    да заработиш центовете си, но посочи от къде може да се купи по - евтин? Поткрепи твърденията си с цифри и посочи източника им. Аргументирай се, а не се джавкай с опонентите си.

    Коментиран от #176

  • 176 И аз ти разбирам напъните

    8 6 Отговор

    До коментар #175 от "Разбирам напъните":

    Ти посочи по ниските цени на руския газ. Направи твърдение че по-евтин няма без да напишеш цифри, и от къде е информацията или дай линк.
  • 177 Стига с пропаганда

    9 0 Отговор

    До коментар #169 от "Хахахахахахахахахахахахаааааааа":

    Това ако го имаш за най-евтин

    Коментиран от #178

  • 178 А имаш ли

    9 3 Отговор

    До коментар #177 от "Стига с пропаганда":

    идея, що е то борсова цена о договорна? Нали страха е, че няма сигурност на доставки и ще се стигне до борсови цени и тогава ще е жална ни майка!

    Коментиран от #179

  • 179 А ти имаш ли престава

    3 1 Отговор

    До коментар #178 от "А имаш ли":

    За какво иде реч ?

    Коментиран от #180

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Снайпер

    12 4 Отговор
    Каква е разликата между ,,руски крепостни"и ,, негри роби"?

    Коментиран от #184

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 едни са борят за свободата си а други не

    4 6 Отговор

    До коментар #181 от "Снайпер":

    Познай кои.
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Явно имам

    12 3 Отговор

    До коментар #185 от "Явно нямаш престава":

    Щом дразня платените глупаци на америка за България и простокирчо и бързат да ми се фалят кви са! 😂

    Коментиран от #187

  • 187 Друго какво си мислиш нострадамус

    2 1 Отговор

    До коментар #186 от "Явно имам":

    А нощни сърбежи !

    Коментиран от #190

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Разбирай

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "След вчера":

    85% от ге!-дружинката ви на козяк 16 сте за нато и евроссср. Останалите са разбрали накъде отиват нещата и са си замълчали.
  • 190 Е питай мама

    11 2 Отговор

    До коментар #187 от "Друго какво си мислиш нострадамус":

    Аз не ти светя! 😂 Я кажи от ония дето ги ръси простокирчо и америка за България за Русия! Много са ми забавни простотиите! 😂
  • 191 Голям прос

    13 6 Отговор
    Е, крепостни пак сме, но с по-скъпа газ. Колко сте елементарни. Никой не реже клон преди да намери друг на който да седне. В случая народа седи а правителството му отряза клона. Ами ще гласува народа за този, който му намери евтино гориво за АЕЦ, за колата, евтин газ за промишлеността. Гледам доста партии и партийки ще са от наказаните. И манипулацията на машините няма да помогне. А това че просто Киро е намерил някви танкери е пълен фейк за малоумните му избиратели
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Лея13

    6 5 Отговор
    Хм.От статията разбрах, че Киро е договорил "най хубавият" газ за държавата и той няма аналог.Никви Турции, Гърции не ни минават тук.Няма значение какво казват хората, запознати с проблема и експерти в това отношение.Само Киро!Той е човекът.
  • 194 Лея 13

    7 14 Отговор

    До коментар #34 от "М3 голд":

    Никакъв руски газ повече!!ТОВА е самоубийство! Защото тези скъсани гащи могат постоянно да го спират и пускат когато им скимне,правейки ни заложници на мало умната си политика!Да ни държат на каишка и да скачаме според моркова.Аре няма нужда!
  • 195 Лея13

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Знаете ле, че":

    Офф, стига глупави партенки, че миришат! Много елементарни опорни точки ползваш.
  • 196 Ха така

    1 3 Отговор

    До коментар #148 от "Г-н Милчев":

    . .. появи се още един, който " владее"- четене с разбиране. Никъде в комент. 80, не се споменава Япония, изброените неща за съжаление са тъжни и не говорят добре за днешните журналя. Смешно ти е, защото живееш в някакъв измислен свят, прочети коментар 104, ( също е със "смешни неща"), препоръките важат и за теб.
    Имам допълнение отговаряш на описанието на един от героите в приказката за Хитър Петър и магарето на мегдана- вярвай ми не си Х. Петър.
    Колкото до Слънцето, истината е болезнена, особено за теб.

    Коментиран от #210, #211

  • 197 Шаран БГ

    12 3 Отговор
    Избягвам да чета "германската веле"......Много истина, много правда....... И оттатък лъжат .... А нашите пригласят на този, който им е на сърце и на джоба. Една малка България винаги ще бъде "робска страна" !!
    Колкото и да ни е мъчно......така ще е!
    Естествено , за обикновения човек е по-важно образованиетпо , здравеопазването и обществените тоалетни да са безплатни.А на богаташите им е безразлично колко струва хляба и колко "синьото гориво" - народа, стадото, плаща - къде ще иде !?
    Дали ще си " крепостен селянин", " негър роб" или "моряк на Н.В. Велика Британия" – целта е една. Да се използва труда, здравето и живота ти , за да живее някой друг някъде по-добре, по-весело, по-безгрижно !! И това се поддържа от всички религии, пеещи в синхрон с официалните власти през всичките векове, навсякъде по света.
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Не се траят

    4 10 Отговор
    Какви са тези лъжи?Костов нищо не е спрял,от 20 г.не е управлението.Борисов спря концесионния договор за тръбата с Газпром и махна посредниците.Благодарение на Борисов тръбата е собственост на БГ .То бива лъжи,но тези журналя от Дойче само по поръчка пишат и не им дреме че не са никакви журналисти,а лобисти на хонорар.Точно азерския газ е 1/3 ,а другия от посредници ли ,ма?Киро пита защо още никой не е говорил с посредника от Гърция,значи си" контактуват"?И точно по Турски поток никоя държава няма проблеми,освен далаверата на просто Ки.

    Коментиран от #201

  • 200 КО речи😂😂😂😂😂😂олии гърми

    5 4 Отговор
    “На мен Ердоган ми вика брат Бойко, а аз му викам брат Тайпи. Само за няколко дни щях да се разбера с него и да приключим темата”.😂😂😂😂😂😂😂
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Дянков

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Ти видя ли го това , или една жена ти го каза .
  • 203 Иван

    10 1 Отговор
    И от кога DW са се загрижили за нашите национални интереси?!
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Народът сега плаща

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мър...и":

    сметката. На американците и техните лакеи.
    Впрочем - въпрос - през 30-те години, в които Газпром ни доставяше газ, колко пъти е спирал доставките? Отговор - доставките бяха спрени веднъж, и то -от Украйна. Втори въпрос - колко плащат унгарците и сърбите, спрени ли са доставките за тях? Отговор- доста под "борсовите" цени на прекупвачите. Трети въпрос - от кого са финансирани "протестиращите" срещу Газпром? Отговор - от тези, които имат интерес - прекупвачите и посредниците на руска газ и американските доставчици на "евтин" втечнен газ. Извод - направете си го сами. Впрочем - дано не сте в състояние да правите изводи ,каквито правят в Германия - при запълнен Северен поток -2 ще се къпят за по 5 минути , ще стоят при 19 градуса през зимата - и ще обясняват как лошите руснаци не им пускали газ по Северен поток1, по който има технически проблеми, породени от "санкциите" спрямо Русия.
  • 206 А коя днешна телевизия

    10 3 Отговор

    До коментар #30 от "555555":

    излъчва нещо друго? Впрочем - по това време България беше сред първите 30 страни в света по жизнен стандарт. Беше... За чакането за кола - вярно, чакаше се. Но пък имаше транспорт ДО ВСЯКО НАСЕЛЕНО място. Влаковете вървяха НАВРЕМЕ и със скорости, каквито са и днешните. Автобусите бяха редовни. Токът - 1 стотинка нощна, 2,5 -дневна, водата - 2 ст. на кубик. Съотнесете ги към тогавашните заплати.
  • 207 Ако е на по

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "555555":

    Ако е на по - изгодна цена не виждам причина да не я взимаме. Викат му пазарна икономика
  • 208 Супер

    3 1 Отговор
    Скоро няма да го играем.
  • 209 Тото 1 и Тото 2

    6 0 Отговор
    Имам въпрос - кои други държави отказаха руския газ и петрол като нас ? И как го компенсират ? Какво става с цените при тях ? Защо никой не пита тези въпроси ? Дайте ни публично и ясно отговорите !
  • 210 И препратки към "стойностния" ти коменар

    5 0 Отговор

    До коментар #196 от "Ха така":

    Какво се хвалиш с тази за зега досадна реторика "про100киро". Продължавай докато стане омразна.
  • 211 Някъкви съвети раздаваш за слънцето

    2 0 Отговор

    До коментар #196 от "Ха така":

    Имаш голяма нужда да се възползваш от щедро раздаващите съвети.
  • 212 Руснака никога не е бил честен

    3 4 Отговор

    До коментар #104 от "Ма много":

    Какво ли пише в „Превратът“ от Захарий Стоянов, където се споменава за Ернрот.

    Коментиран от #218, #227, #230

  • 213 Ехх

    10 0 Отговор
    Ами нещо за българските крепостни мафиоти дето управляват държавата и си имат медии .гнусна алчна смрад е заробила народа .
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Дзвер

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "редник":

    Ми правили сме си сами и шишето и джама
    На модерния днес кориан от Дюпон основата
    И още куп други неща
  • 216 ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА

    7 0 Отговор
    Е ТО АКО НЕ Е ГАЗ ОТ РУСИЯ , ТОГАВА ОТ МОЗАНБИК И ХОНОЛУЛУ ЛИ ЩЕ НИ ДОСТАВЯТЕ , АБЕ АМАН ОТ ДЪРВЕНИ ПЛОСКОСТИ И ВСЕКИ СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН И ВАЖЕН , САМО ЧЕ КОЙ ГУБИ В ТАЯ ДЪРЖАВА , НАРОДА ЕСТЕСТВЕНО !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️♥️♥️♥️🇧🇬🇧🇬🇧🇬!!!.
  • 217 БАЙ СТАВРИ

    6 1 Отговор

    До коментар #98 от "Мнение":

    Луканов го гръмнаха онези дето той им раздава куфарчетата с пари и бяха длъжници , а че Луканов докара Конспираторите от ЦРУ , днес за това си берем плодовете от продажни политици ,!.
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Мурдерчооо

    3 0 Отговор
    мурдерчо, претворяваш заветите Сталин, Берия и съвременниците им от Берлин.
    Имащите различно мнение ги пращаш в Сибир, Аушвц и т.н.
    ГоУм си мъж, направо си цел Рататуйчо

    Коментиран от #225

  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Заблудениий

    2 0 Отговор

    До коментар #212 от "Руснака никога не е бил честен":

    ... прочети коментар 228

    Коментиран от #235, #236

  • 231 Бате Иво

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Кой те е цицал бе
    Явно си с новите пари
    За три целувки от Тато един орден и глиган Брежнев ни опрощаваше милиарди
    Продаваха ни петрол за пет долара ние го препродаваме за петдесет
    Чакало се години за Лада
    Ми купи си Москвич бе
    Сега като караш някой таралясняк внесен от Италия и минал през Горубляне по ли ти е добре
    Или като даваш половината заплата за ток парно телефон и така нататък а с другата купуваш така наречената храна от западните вериги супермаркети
    И се чудиш как да спестиш някой лев за да отидеш за два дни до морето
    За разлика от американците те ни даваха
    А тия пълен обир
    Ама ако не ни обират са умрели отвсякъде
    Ако не е българското злато което буквално го крадат доларите няма да струват и хартията на която са напечатани
    И американските и канадските и австралийските
  • 232 Кочо

    4 2 Отговор
    DW е враг и душманин на всички българи! Пропагандна медия на колониални господар, промивачница на мозъци! Ако българите живеят добре, плащат ниски цени за газ, петрол и ток са крепостни руски селяни, а ако умират от глад, студ, стоят на тъмно и не се къпят са истински цивилизовани евроатлантици! Не искам да живея в такъв отвратителен свят с подменени ценности, с гей паради, с 37 пола с пропаганда обръщаща всичко с краката нагоре!
  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 нет текста,

    1 0 Отговор

    До коментар #230 от "Заблудениий":

    нет проблемы.
    Admincho is not" regenerated Durex.
  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 238 МНОГО СИ ПРОС БЕ БОЙКООО !

    0 0 Отговор
    ................................................
  • 239 Хан Аспарух

    1 0 Отговор
    В тази статия има огромна манипулация и лъжа, че правителството на Иван Костов е можело да даде на концесия за 30 години газопреносната мрежа на България. Точно обратното Костов като премиер заяви, че газопреносната мрежа на България е свързана с националната ни сигурност и точка. А правителството на Жан Виденов беше на косъм да продаде газ мрежата. Това бе най опасния период за националната ни сигурност. Винаги когато са били на власт социалистите комунисти е имало и ще има риск за националната ни сигурност и националните ни интереси. Другарите чебурашки и президента Радев Решетников винаги са обслужвали руските интереси и са били от обслужващия персонал на Русия в България . Най големите рублояди и предатели на европейска България са комунистите социалисти и техните марионетки партии като Възраждане, Дпс, Стефан Янев, Мая Манолова, Николай Малинов и партията на Слави Итн и президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип.