Last news in Fakti

26 Юли, 2022 16:09 3 280 36

Топка сладолед за 7 евро: в САЩ инфлацията е рекордна

  • инфлация-
  • сащ-
  • сладолед-
  • пари-
  • доходи-
  • джо байдън

Американците не са преживявали такава инфлация от 40 години

Топка сладолед за 7 евро: в САЩ инфлацията е рекордна - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки високите температури, камиончето, продаващо сладолед пред Линкълн Мемориъл във Вашингтон, не се радва на особен интерес. Повечето туристи не си купуват сладолед - една топка струва седем долара.

Двойка туристи от Ню Йорк не могат да повярват. "Инфлацията прави цените абсолютно неадекватни", казва мъжът.

На годишна база цените в САЩ се покачиха с 9,1% през месец юни. Поскъпването се усеща най-вече в цените на храните и енергията. "Инфлацията в САЩ беше много ниска от 1980-те години насам”, казва Нийл Сондърс от компанията за икономически анализи Global Data. "В някои случаи дори сме отбелязвали дефлация - т.е. намаление на цените. Това е резултат от глобализацията, оптимизираните вериги за доставки и напредъка в производството на торове и храни." Затова и поскъпването на стоките в САЩ в момента представлява още по-голям шок за потребителите, обяснява Сондърс. "Не са свикнали на такова нещо”.

"Данък Путин"

Инфлацията в Съединените щати сега е толкова висока, колкото в началото на 80-те години на миналия век. И това въпреки факта, че Федералният резерв на САЩ вече повиши основните лихвени проценти два пъти тази година и обяви по-нататъшни стъпки за повторното им повишаване.

От седмици президентът на САЩ Джо Байдън непрекъснато подчертава: Борбата с инфлацията е най-важният му приоритет в областта на икономическата политика. По време на своя реч в Лос Анджелис през юни Байдън нарече покачването на цените на храните и горивата "Данък Путин”. С това той демонстрира, че според него причините за инфлацията са извън САЩ.

Повечето икономисти са съгласни с американския президент. Според тях сред причините за покачването на цените са последиците от пандемията и нарушените вериги за доставки в световен мащаб, но най-вече руската агресивна война в Украйна. "Не е съвсем справедливо да се обвинява администрацията на Байдън за високите цени", казва анализаторът Сондърс. Той отбелязва, че навсякъде по света инфлацията е висока. "Президент на САЩ е важен пост, но не толкова важен, че да можеш да влияеш на инфлационните нива по света."

Основна тема в предизборната кампания

За републиканците и консервативни медии постоянно растящите цени са идеално оръжие срещу демократите по време на предизборната кампания. По-малко от четири месеца преди междинните избори те с удоволствие се възползват от темата. Двете им основни обвинения: първо, Байдън и демократическата партия отричали, че инфлацията изобщо е проблем, и второ - останали са безучастни.

"Хората не се интересуват защо цените се покачват", казва водещият на "Фокс Нюз" Джеси Уотърс. "Хората искат да знаят кога цените ще паднат! Президентът просто казва: "Не е моя вина, работим по въпроса." Но това не е вярно!"

Правителството на САЩ не е съгласно с обвиненията. От Белия дом посочват като положителен пример преговорите на Байдън с пристанищни оператори и логистични компании за решаване на проблемите при веригите за доставки. Според тях друга стъпка в правилната посока е освобождаването на част от петролните резерви, което администрацията на Байдън предприе, за да намали цените. Всъщност цените на горивата в САЩ напоследък чувствително намаляха.

Сладоледът пред Линкълн Мемориъл във Вашингтон обаче е все така скъп. Двойката от Ню Йорк трябва да си подели една топка. "Седем долара за двама, 3,50 на човек. Надявам се поне това да е най-вкусният сладолед някога."

Автор: Щефан Вурцел


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфлацията

    39 2 Отговор
    е факт , но без сладолед се живее !
  • 2 6748

    18 7 Отговор
    ОХ КЕФФФФ В СЕЛСНО ХАМЕРИКЪНСКЪТЪ БЪНЯ ГУЛЕЙМ КЕФАК!!!!???
  • 3 Цената на топките

    20 1 Отговор
    започна да расте.6465
  • 4 Фех

    12 3 Отговор
    Дреме им. За този, който сам си определя цената, инфлацията е просто статистика. Вдигнат се другите цени, вдигне си и той неговите. А там повечето са такива. Да му мислят свръх регулираните икономики.
  • 5 Хаааахахаааа

    43 7 Отговор
    Как беше..-санкции до дупка-а соросоиди?????

    Коментиран от #12, #14

  • 6 Дамммммм

    47 7 Отговор
    Чичко Вова ги люшка западняците както му скимне.Велик е Вовата-къдрави ги направи!!!!
  • 7 ааа

    37 3 Отговор
    Пак Путин ли им е Виновен?
  • 8 Асен Василев

    32 1 Отговор
    Само богатите ще ядът сладолед бедните да го.... такъв е живота който има пари ще живее нормално който няма да го....
  • 9 иваило

    40 4 Отговор
    Ха данък Путин тези джендъри един сладолед не може да изядът като хората все Русия им виновна на дебелаците .А какво ще е да са гладни като един Бг пенсионер да карат на хляб и мляко кисело ,само месец и са излезнали с пушките на улицата
  • 10 то хубо

    32 1 Отговор
    но от кога САЩ минаха на евро
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анталия

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "Хаааахахаааа":

    Тука рускините още не са вдигнали тарифата, а аз американски сладолед не ям.
  • 13 Фех

    5 31 Отговор
    Бензинджията вдигнал бензина, сладоледаджията - сладоледа, рентиера -наема, адвоката - хонорара си... Накрая всички са доволни, когато имат пазарна свобода, а и ще имат повече долари. Там може да са просто хартийки, но в диктаторски държави като Русия, ще са по-ценни от живота. Точка по въпроса за сладоледа.
  • 14 Шорош

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хаааахахаааа":

    в твойте дюпки - да
  • 15 Красимир Петров

    16 4 Отговор
    САЩ ще се оправят бързо,но ние ще си останем дъното на ЕС.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лост

    17 3 Отговор
    Нали си имат нефт и газ, защо им за скъпи горивата?
  • 18 Преминаващ оттук

    26 3 Отговор
    За сладоледа не знам, но ако се разбунтуват в негърските гета... много проблеми ще имат американците.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бъдеще

    25 1 Отговор
    Инфлацията и всички съпътстващи проблеми НЕ са в следствие на войната. Това са следствия на наложените санкции. Късогледите политици първо НЕ видяха какво вършеше Украйна в Донбас последните осем години. А дори и да са видяли, явно не ги интересува. Сега пък наложиха санкции, като мислеха, че те ще действат едностранно... Обаче пак направиха грешна сметка.
    1. Света не е ЗАПАДА. Явно тези които не са Запада, са се напатили от Запада. И сега НЕ подкрепят тези санкции
    2. Не можеш да изтриеш 1/6 от територията на Земята и да се правиш, че я няма. Просто не става...

    Коментиран от #36

  • 22 123321

    24 1 Отговор
    За определна сума всеки анализатор ще каже каквото се иска от него. Необрзованите америкаци може и да се хванат на тъпотиите за данъка на Путин, но я този същия анализатор да обясни как при неработеща икономика разкъсани доставки и обявени локдауни акциите от 24-26000 пункта отидоха на 36000пункта биткойна стигна 60000 долара за брой.Ако той не знае да му кажа, защото лихвите бяха отрицателни и бяха напечатани 6 трилиона долара (за еврата не знам между 3-4трилиона).Е срещу тези хартики сега няма достатъчно стоки отделно търговията с нефт и газ на някои държави вече не в долари ето за това е инфлацията, а не заради войната, която към момента, ако не се броят санциите си е доста локално събитие.
  • 23 Да бе да

    11 2 Отговор
    "Топка сладолед за 7 евро: в САЩ инфлацията е рекордна"

    И в същото време , едно кило в магазина е същата цена !!
    "Камиончетата " за които реч продават специални сладоледи ! Много скъпи ресторанти имат такива " камиончета" и храната е доста скъпа !

    Инфлация има и то не малка , но примера е лош!
  • 24 САЩ

    10 2 Отговор
    Путин е виновен! Печата рубли като невидял... - дори ние вече трудно се снабдяваме с хартия за тази цел. Но в момента, в който пристигне кораб с хартия - пускаме нашата печатница, за да се преборим с инфлацията. За да има мир в нашата прекрасна и демократична страна - ще раздадем по 4600 долара на човек от населението!
  • 25 Kраварски облюдки

    20 1 Отговор
    абе какво стана с рускяи дефолт?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 110

    7 0 Отговор
    Ако е хубава, ще и дам и двете си топки безплатно.
  • 28 Студопор

    14 2 Отговор
    Рекордна е зер и расте даже. За какво мислите, че след като ги изритаха от Афганистан, янките насъскаха руснаците срещу украинците - за да създадат нова война, която да им помогне да си продават оръжието и да си хранят икономиката. То ако по света няма война, Америка да е изчезнала от картата още преди десетилетия...
    Добро утро!
  • 29 Печатница за тапети

    12 1 Отговор
    Не е скъпо, след като САЩ напечатаха долари, 40% повече от необходимото. Доларът е световна валута и всичко това циркулира в световния океан. Трудно е аз да произвеждам пари и да искам от производителите на материални продукти да не вдигата цените.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тарикат

    7 0 Отговор
    Да се радват, че все още не са започнали да лижат собствените си топки
  • 34 Да факти

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Печатница за тапети":

    Супер точно, ама си има лаладжии да си лаят некомпетентно
  • 35 ганю

    2 0 Отговор
    Умната сладоледа е първата крачка към МИНЕ..ТА

    Нравствена полиция
  • 36 Мда

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бъдеще":

    Просто искат да завладеят тази 1/6 но да ли ще стане.