Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юли, 2022 15:19 2 004 37

Войната на Русия продължава да хвърля тъмна сянка върху Европа и нейната икономика

  • военни престъпления-
  • ес-
  • война-
  • икономика-
  • русия-
  • украйна-
  • пари-
  • доходи-
  • ек-
  • инфлация

Рекордно високата инфлация се очаква да намалее през 2023 г.

Войната на Русия продължава да хвърля тъмна сянка върху Европа и нейната икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военната агресия на Русия срещу Украйна продължава да оказва отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС, като я тласка към по-нисък растеж и по-висока инфлация в сравнение с прогнозата от пролетта. В (междинната) икономическа прогноза от лятото на 2022 г. се предвижда, че икономиката на ЕС ще нарасне с 2,7 % през 2022 г. и 1,5 % през 2023 г. В еврозоната растежът се очаква да бъде 2,6 % през 2022 г., като през 2023 г. ще се забави до 1,4 %. През 2022 г. средната годишна инфлация се очаква да достигне исторически върхови стойности от 7,6 % в еврозоната и 8,3 % в ЕС, преди да се понижи през 2023 г. съответно до 4,0 % и 4,6 %.

Сътресенията, предизвикани от войната, оказват отрицателно въздействие върху растежа

Още новини от Украйна

Много от отрицателните рискове, свързани с прогнозата от пролетта на 2022 г., се реализираха. Нахлуването на Русия в Украйна оказа допълнителен натиск за повишаване на цените на енергията и хранителните стоки. Те подхранват инфлационния натиск в световен мащаб, подкопават покупателната способност на домакинствата и предизвикват по-бърза реакция на паричната политика от очакваното. Продължаващото забавяне на растежа в САЩ е в допълнение към отрицателното икономическо въздействие на стриктната политика на Китай за нулево разпространение на COVID.

Икономиката на ЕС остава особено уязвима по отношение на развитието на енергийните пазари поради силната си зависимост от руски изкопаеми горива, а отслабването на растежа в световен мащаб намалява външното търсене. Набраната инерция с възстановяването от миналата година и малко по-силното от очакваното преди това първо тримесечие се предвижда да даде тласък на годишния темп на растеж за 2022 г. Въпреки това икономическата активност през останалата част от годината се очаква да бъде слаба, независимо от обещаващия летен туристически сезон. През 2023 г. се очаква тримесечният икономически растеж да набере инерция на фона на устойчивия пазар на труда, умерената инфлация, подкрепата по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост и все още големия размер на излишъка от спестявания.

Като цяло се очаква икономиката на ЕС да продължи да се разраства, но със значително по-бавни темпове от очакваното в прогнозата от пролетта на 2022 г.

Рекордно високата инфлация се очаква да намалее през 2023 г.

Номиналната инфлация до юни достигна рекордно високи стойности, тъй като цените на енергията и храните продължиха да растат, а ценовият натиск се разшири и обхвана услугите и други стоки. В еврозоната инфлацията нарасна силно през второто тримесечие на 2022 г. — от 7,4 % през март (на годишна база) до ново рекордно равнище от 8,6 % през юни. В ЕС увеличението беше още по-силно изразено, като инфлацията скочи с цял процентен пункт — от 7,8 % през март до 8,8 % през май.

Прогнозата за инфлацията бе значително увеличена в сравнение с пролетната прогноза. Освен голямото увеличение на цените през второто тримесечие, се очаква допълнителното покачване на цените на природния газ в Европа да се отрази на потребителите и чрез цените на електроенергията. Инфлацията се очаква да достигне най-високата си стойност от 8,4 % на годишна база през третото тримесечие на 2022 г. в еврозоната и след това да намалява стабилно и да спадне под 3 % през последното тримесечие на 2023 г. както в еврозоната, така и в ЕС, тъй като натискът от ограниченията в предлагането и от цените на стоките отслабва.

Рисковете остават високи и зависят от войната

Рисковете за прогнозата за икономическата активност и инфлацията зависят в голяма степен от развитието на войната, и по-специално от последиците от нея за доставките на газ за Европа. Новите увеличения на цените на газа могат допълнително да повишат инфлацията и да попречат на растежа. Вторичните ефекти на свой ред могат да засилят инфлационните сили и да доведат до по-строго затягане на финансовите условия, което не само ще попречи на растежа, но ще доведе и до повишен риск за финансовата стабилност. Не може да се изключи възможността възобновяващата се пандемия в ЕС да доведе до нови смущения в икономиката.

В същото време неотдавнашните тенденции към понижаване на цените на петрола и на други стоки могат да се засилят, което ще доведе до по-бърз спад на инфлацията, отколкото се очаква понастоящем. Освен това благодарение на силния пазар на труда частното потребление може да се окаже по-устойчиво на повишаване на цените, ако домакинствата използват повече от натрупаните си спестявания.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: Войната на Русия срещу Украйна продължава да хвърля тъмна сянка върху Европа и нашата икономика. Изправени сме пред предизвикателства на множество фронтове — от покачващите се цени на енергията и храните до изключително несигурните перспективи в световен мащаб. Имаме късмет, че започваме от силна позиция, след като преодоляхме предишната криза със стабилно възстановяване на растежа. Икономическият растеж ще се забави значително през втората половина на тази година, но ще се увеличи през 2023 г. С оглед на високата инфлация и затягането на условията за финансиране ще бъде важно да се намери правилният баланс между преминаването към по-предпазлива фискална позиция и защитата на най-уязвимите. Трябва също така да намалим зависимостта си от руските изкопаеми горива.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заяви: Непровокираното нахлуване на Русия в Украйна продължава да предизвиква сътресения в икономиката в световен мащаб. Действията на Москва нарушават доставките на енергия и зърно, което води до повишаване на цените и отслабване на доверието. В Европа се очаква импулсът от възобновяването на нашите икономики да стимулира годишния растеж през 2022 г., но за 2023 г. значително преразгледахме прогнозата си в посока намаление. Рекордно високата инфлация се очаква да достигне връхната си точка по-късно тази година и постепенно да намалее през 2023 г. Тъй като ходът на войната и надеждността на доставките на газ остават неизвестни, тази прогноза е изложена на висока степен на несигурност и рискове от влошаване. За да навигира в тези бурни води, Европа трябва да покаже лидерство, като нашите политики се определят от три думи: солидарност, устойчивост и сигурност.

Икономическата прогноза от лятото на 2022 г. съдържа актуализация на икономическата прогноза от пролетта на 2022 г., представена през май 2022 г., с акцент върху динамиката на БВП и инфлацията във всички държави — членки на ЕС. Настоящата прогноза се основава на набор от технически допускания относно обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, актуални към 30 юни. По отношение на всички други входящи данни, включително допусканията относно държавните политики, за прогнозата е използвана информацията, налична до 5 юли включително.

Всяка година Европейската комисия публикува две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обхващат годишния и тримесечния БВП и инфлацията за текущата и следващата година за всички държави членки, както и съвкупни данни за ЕС и еврозоната. Следващата прогноза на Европейската комисия ще бъде икономическата прогноза от есента на 2022 г., която се предвижда да бъде публикувана през ноември 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    47 2 Отговор
    Не войната на Русия, а наложените от ЕС под диктата на САЩ санкции.
  • 3 Бесен _Язовец

    38 3 Отговор
    Тпва е само началото мизерията в ЕС още не дошла в пълния си вид. Такива дето са, на грантове от Козяк ще се бият на сметището в Суходол

    Коментиран от #5

  • 4 Кучето

    20 1 Отговор
    Жамбааа, жамба, едни и същи псевдо новини списваш.
  • 5 Теле

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен _Язовец":

    Данбаза дали ще е с предкмство
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калайджиев

    30 2 Отговор
    Браво, само така! Русия е виновна за престоящият крах на икономиките в ЕС!
    Браво, Джамбаз! Ще те черпя една бира и супа от свински ушички, само да те срещна някъде!
  • 8 име

    29 2 Отговор
    Бай дрън подготви Русия и Китай за реакцията на САЩ и подлогите им в ЕС, Англия, Канада Австралия и Япония. Руснаците и китайците са се подготвили много добре за война, вкл. икономическа. Обаче ЕССР се води по акъла на говедовъдите, които първо говоря с голямата си уста празни приказки, после се чудят как да змажат разликата с реалността. И сега рев, кога ще се оправят нещата. Сори, ама да сте мисли когато ги предупреждавахте, да се се подготвили за война, да сте си правили сметката когато подкокоросвахте украинските фашаги.
  • 9 фен на Байдън

    3 30 Отговор
    Напрактика Русия обяви война не само на Украйна, а и на целият ЕС, повечето членки на които са и в НАТО!

    Тоест Русия атакува НАТО хибридно! Европейските лидери са слаби и не реагират адекватно, какво чакаме още?!

    Коментиран от #12, #14, #15, #18, #23

  • 10 Бай Зъл

    17 1 Отговор
    Ай стига. Верно ли ве ? Не го вервам тва.
  • 11 Сорос веле

    32 1 Отговор
    Управниците на ЕС са напълно зависими от САЩ, техните идиотски решения ни вкарват в дълбока криза.
    Тепърва ще четем статии на американските медии в Европа за това как Русия измъчва, задушава и убива ЕС.
    И колко лош е Путин и как трябва Европа още по-задушаващо да се прегърне със САЩ.
  • 12 Зевс

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "фен на Байдън":

    Чакаш Бай Дън да си намери листчето, дето пише какво да правиш, и да ти го прати :)
  • 13 Там е работата, че не е войната, а е

    27 1 Отговор
    Самата Европа, която си реже клона на който седи
  • 14 Теле

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "фен на Байдън":

    Много са тъпи феновете на бай дън, нали
  • 15 Бай Зъл

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "фен на Байдън":

    Почти така е ама на обратно. Русия не е обявявала война на никой. ЕС и НАТО и обявиха икономическа и политическа война
  • 16 3333

    20 0 Отговор
    Военната агресия на Русия срещу Украйна продължава да оказва отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС, не бе не е война а военна операция първо и второ, не тя а санкциите на европа, които тя сама е ррешила да наложи я тласкат натам, нещо друго неясно?
  • 17 да де

    12 1 Отговор
    Поредния джамбазфейк.
  • 18 3333

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "фен на Байдън":

    Колко ли са ти платили???

    Коментиран от #37

  • 19 2222

    23 1 Отговор
    Русия е виновна, че й налагат малоумни санкции, несъвместими с пазарната икономика + самоубийствени за налагащите ги. Русия има суровини и все ще намери къде да ги продаде, а ЕС или няма да ги намери, или ще ги намери на по-висока цена.
  • 20 Флин

    7 1 Отговор
    Дзъмбазов.... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 здравко

    20 1 Отговор
    Чудовището ЕС върви към своят крах. Лошото е, че тукашните пак са най-неподготвени и нямат резервен план.
  • 26 пьешу

    18 0 Отговор
    "Военната агресия на Русия срещу Украйна"
    като гледам кой е авторът, едва ли има смисъл от коментар. но да не можеш да сФанеш, че причина за тежката криза, в която влизаме, е не "военната агресия на русия", а едностранно инициираните и наложени санкции от страна на "колективния запад", както и по-раншните безумия по въпроса "зелена" политика - за това се иска особен дар!
  • 27 Имате..

    12 1 Отговор
    Автоматична изтривачка. Сакън някой да не направи стъпка встрани от"правилната"редакционна политика

    Коментиран от #32

  • 28 шааа

    11 1 Отговор
    Европа сама се насади на пачи яйца. А някои медии в страната са като кон с капаци. Повтарят каквото им прошепнат господарите.
  • 29 ИНЖ

    1 9 Отговор
    Добре де, ще изтърпим доста несгоди, но трябва агресорът(РФ) да бъде наказан!!! Иначе!? Друга алтернатива няма!!! ЕС трябва да има морална позиция: трудности - да, но справедливостта е по-важна!!! Нека днес, в деня на щурма на Бастилията, да си спомним какво е Европа!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 дядото

    1 0 Отговор
    нещо не ми е ясно.войната води русия,със свой граждани и средства.натовските държави не спират да се оплакват.кой въведе санкциите и преди войната,кой ги насилва да наливат десетки милиарди щд в пари и оръжия и т.н.,при нарастваща световна криза от 2-3 години.и пак за всичко виновна русия.
  • 36 Перо

    2 0 Отговор
    В коя демокрация се помага на режим,дошъл на власт с военен преврат с убийство на стотици хора! Къде са изборите и партиите! Каквото повикало,това дошло! Търсете “демократите”!
  • 37 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "3333":

    Два цента колко да му платят .