Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 19:19 7 699 131

Снарядите свършват! Русия провежда активни атаки по наземни цели със зенитно-ракетни комплекси С-300

  • с-300-
  • ракети-
  • русия-
  • украйна

Военните експерти в Европа и САЩ от няколко седмици говорят за снаряден глад у руските сили в Украйна

Снарядите свършват! Русия провежда активни атаки по наземни цели със зенитно-ракетни комплекси С-300 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните седмици руската армия е увеличила използването на зенитно-ракетни комплекси С-300 по наземни цели. Последните случаи са от тази нощ, когато районът на Николаев беше атакуван със ЗРК С-300 разположени на територията на окупираната Херсонска област. Наземното използване на комплекса предизвика дискусии в социалните мрежи и новинарските сайтове, в това число и OFFNews с хипотезата, че или става въпрос за грешка в превода, или за некомпетентност на авторите в първоизточниците.

OFFNews се обърна за коментар към военен експерт с дългогодишен опит като преподавател във факултета по Артилерия и ПВО на Военния университет „Васил Левски“ при условие за запазване на анонимността му.

„Определенията „земя-въздух“ и „земя-земя“ са класификации, които показват предназначението на комплекса, но това не означава, че съответното въоръжение не може да бъде използвано и по други цели. Основният параметър, основната характеристика, която би следвало да тежи най-много при избора на въоръжението е точността на попадение. Когато имаме малък радиус на отклонение или грубо казано, когато системите са по-малко точни, тогава е нецелесъобразно да се използват за поразяване точкови обекти като малоразмерни цели, жива сили и прочие. Тук основно влияе поразяващото действие, което зависи от взривното вещество. Има системи с касетъчни боеприпаси. След взривяването на дадения касетъчен боеприпас се получават множество осколки, които са достатъчни с кинетичната си енергия да поразят живата сила и огневи средства на противника.“ – коментира експертът, според когото винаги трябва да се изхожда от коефициента на ефективност.

„За да анализираме действията на руските командири, решили да използват С-300 за поразяване на наземни цели се нуждаем от повече информация, каквото в момента липсва. Комплексът С-300 е мощно оръжие с голяма далекобойност. Тонажът на една ракета е много по-голям. Вместо да се изстрелят един вагон с малокалибрени снаряди – 155, 152 или 200 милиметра, изстрелват една такава ракета, която нанася огромно поражение на сгради и прилежащи терени. Икономически това не е оправдано. Но те (руснаците, б. р.) могат да си го позволят.“ – допълва източникът.

"Всичко е много относително, а ние с вас не знаем каква е конкретната ситуация, довела до използването на С-300 не по първоначалното му предназначение. Понякога може да се наложи с цел да се запази инициативата да се нанесе някакво огнево поразяване. След като нямаш възможност за други боеприпаси, стреляш с това, което имаш за да поддържаш тактическата цел и да задържиш инициативата.“ – коментира преподавателят по ПВО.

Хипотезата, че руснаците стрелят с това, което имат, се изразява и от британското министерство на отбраната, и от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Военните експерти в Европа и САЩ от няколко седмици говорят за снаряден глад у руските сили в Украйна. Според ISW масовото използване на противозенитни комплекси по наземни цели показва изтощаване на запасите от по-мощни ракети. Руснаците имат голямо количество ЗРК С-300 и им намират приложение според ситуацията на бойното поле.

Последните нанесени удари са от района на Херсонска област, където има затруднения с логистиката заради поражения по трите моста, свързващи Херсон с областта. Руснаците са преработили модула на ЗРК така, че да може да стреля по наземни цели, въпреки, че такива стрелби са извършвани далече преди началото на войната в Украйна.

OFFNews откри съобщение на пресслужбата на Източния военен окръг от 30 май 2017 година, в което се казва, че „разчети на ЗРК С-300 в Хабаровския край са провели условни пускове на ракети по наземни цели – бронирана техника на условен противник.“ Личният състав на зенитно-ракетните системи С-300 е изпълнил развръщане на пусковите установки и е отработил електронен пуск на ракети по наземни цели, имитиращи техника на врага. В съобщението специално се подчертава, че зенитните системи С-300 са способни да унищожават наземни цели, получавайки за тях координати от разузнавателните подразделения на сухопътни войски.

В условията на войната в Украйна руснаците не разполагат с дотатъчно наводчици и не биха могли да нанесат точни удари с помощта на С-300. При това положение тактически за армията на Русия е важно просто да удря нещо, запазвайки инициативата, а към това идва психологическия ефект на сплашване на цивилното население на противника и предизвикване на паника и тревога.

През 2016 година по оръжейни форуми Русия показва версията на ЗРК С-300ПМ, която е предназначена за отбрана на промишлени, военни и жилищни обекти срещу въздушни атаки, а също и за стрелба по наземни цели, като това е включено в спецификацията на тази модификация.

Британското министерство на отбраната, обаче, има и още една хипотеза. Недобре обучените разчети на С-300 биха могли да пропуснат цел, а ракетата в крайна сметка да порази цивилни обекти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно

    150 25 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува !

    Коментиран от #71

  • 2 Майор Деянов

    228 49 Отговор
    Да твърдиш, че Русия има недостиг на каквото и да е по вид оръжие, е като да ни убеждавате, че в ЕС джендърите и хомосекс.алните са на привършване.

    Коментиран от #7, #20, #44, #65, #95

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Руснак

    167 31 Отговор
    Да свършат снарядите на руснаците е по-невероятно, отколкото на мен да ми свърши бирата!
    Ама чешете си езиците, докато е топло, че зимата ще ви замръзнат...

    Коментиран от #59

  • 5 Зевзека

    148 25 Отговор
    Абе вие се молете да не свършват, че ако им остават само атомните бомби и ги притискате, току виж оня дето оглавява Роскосмос му прищрака копчето. А после все тая имало ли е разрешение и точно за какво.
  • 6 стоян георгиев

    136 26 Отговор
    Когато в балкана свършат камъните, тогава Русия ще има недостиг на оръжия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 сигурно

    149 28 Отговор
    Русия има оръжие за да стреля 30 год. без да спре !!

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Пич

    127 19 Отговор
    Спокойно !!! Германците навремето , говореха по големи глупости !!! И тези така.....
  • 10 Лимонка

    118 14 Отговор
    То за това Шрьодер е в Русия. Защото им свършват мунициите. Егати вица.
  • 11 Ихтамнет

    34 64 Отговор
    И не забравяйте на 24.02.22 русия унищожи всички ПВО системи унищожи всички самолети и разкри че птиците които прелитат над Украйна носят патогенни които е трябвало да бъдат пуснати върху русия и птиците унищожи

    Коментиран от #47

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аман от

    47 6 Отговор
    Хюм Не та
  • 14 Майор Деянов

    73 12 Отговор

    До коментар #7 от "Продажна червена измет":

    На какъв език пишеш? Брат, не се коси. Такива като теб в ЕС никога няма да изчезнете. Хем по естествен път не можете да се възпроизвеждате, хем ставате все повече. Факири не ми магьосници сте. Хари Потър ряпа да яде пред вас.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стига Глупости

    97 22 Отговор
    Русия Побеждава и няма да и свършат нито снаряди нито ракети или кйквото и да е , ЗАПАДА ЩЕ ПАДНЕ и Това е Вече Ясно
  • 17 Някой

    87 9 Отговор
    Просто да се чуди човек как от от една информация с неясен произход може да се се напише цяла статия пълна с предположения, безсмислици и откровени лъжи. Дори заглавието е подвеждащо. Явно след неделя, когато се промъкнаха статии и с друго мнение, е имало "строй се , преброй се" от съответните центрове.

    Коментиран от #63

  • 18 Сух

    74 11 Отговор
    Все нямат бомби, а все думкат.. На кой да вярваш..

    Коментиран от #64

  • 19 Смешници

    78 9 Отговор
    И щом свършват ,що не ги нападнете? Вярвате ли в лъжите които пишете всеки ден?Мисля че не,но получавате грошове да продавате съвестта си.
  • 20 Рака

    24 44 Отговор

    До коментар #2 от "Майор Деянов":

    Една бедна държава няма как да има толкова много боеприпаси

    Коментиран от #26, #83

  • 21 Тошо

    73 16 Отговор
    ПУТИН ПРЕДИ ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ ДОБРЕ Е ПОМИСЛИЛ ТЪЙ ЧЕ, НЕ БЕРЕТЕ ГРИЖА.
  • 22 стоян георгиев

    74 13 Отговор

    До коментар #3 от "Фалит за султанчето":

    Всеки месец все фалира, все назад отстъпва, пък нещо все рублата е стабилна и все нови територии взима.
  • 23 123

    78 16 Отговор
    Горките руснаци :) Ракети им от 3 месеца все свършват и все хвърчат! :) Войниците им бяха избити, като в рамките на 2 часа факти ни информира за загуби веднъж от 50 000, а след това били............15 000 :) Абе и руска армия не остана :) Време е вече да се напише и патроните им свършват :)

    Коментиран от #127

  • 24 ПИТАНКА

    72 11 Отговор
    Американски военен казваше, че Русия има за най малко 3 години оръжия. Заводите работят денонощно на три смени в разширен състав.жСега на кой да вярвам?

    Коментиран от #39

  • 25 Манифест

    47 6 Отговор
    на глупостта, факти.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    77 15 Отговор

    До коментар #20 от "Рака":

    Бедна ти е фантазията колко е богата Русия на оръжия. То и С Корея е бедна пък никой враг не смее да й прекрачи границите. А и България е бедна. Ти за Русия не плачи.

    Коментиран от #41

  • 27 Спри

    31 5 Отговор

    До коментар #15 от "Продажна рубл.адж.ийска измет":

    Не обиждай хората. Коментирай без агресия.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Обърни се

    12 3 Отговор
    към правилния човек от мандатоносителя. Те ще оправят и вас. Просто търгвия.
  • 30 Гулю гулю

    56 8 Отговор
    Снарядите свършвали...на баба ти шортите
  • 31 Теодоро

    38 7 Отговор
    Абсолютен ФЕЙК
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян

    13 60 Отговор
    Днес 5 украински самолета с 20 ракети са ударили най големия склад за боеприпаси край белгород в русия и завод където руснаците ремонтирали танкове и друга техника - и сега още гърмяли боеприпаси - сигурно лъжат украинците - по руската какво казаха другари

    Коментиран от #46, #49

  • 34 В.В.П.

    43 9 Отговор
    Eгати и глупостите.Русия има млн .тонове оръжие ..Трябва да се използва и утилизира .с300 е трепач..Най доброто ..Ама пишете си глупостите .

    Коментиран от #53, #69, #75

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Някой

    47 7 Отговор
    Ма, те свършиха още през март. Нали така ни убеждавахте тогава?
    Как така сега пак свършват?
    Вземете се разберете какво да публикувате.
  • 37 Смешници

    49 7 Отговор
    Някой от вас влизал ли е във военен завод които се правите на журналисти ? Имате ли представа колко оръжие излиза на ден от тези заводи? Само един прост пример ще ви дам: всеки ден в Русия от военните заводи излизат патрони за АК 7500000 броя.Самом за месец сметнете вие колко броя са и за колко Украйни има,за другото оръжие трябва да цитирам по памет ,а обичам да съм точен за това ще го оставя вие като журналисти да го проверите.
  • 38 Еми да

    40 5 Отговор
    Ще им се да свършват, за да спре боя по манерката !
  • 39 Сух

    40 3 Отговор

    До коментар #24 от "ПИТАНКА":

    Води се, че до 89 са имали въоръжение и муниции за водене на три световни войни.. От тогава са минали 30 и год..
  • 40 ЛЕРИН

    36 4 Отговор
    Ми имат милиони и ги чистят :D
  • 41 Рака

    14 11 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И колко е богата родината ти я ни просветли какво точно има като снаряжение и няма как да плача за тези оскотяли бедняци няма как

    Коментиран от #78

  • 42 Сатана Z

    52 11 Отговор
    Русия ежедневно поразява военни обекти в Украйна с ракети Калибър,които свършиха още в началото на Операция Z.

    Нема се пуашите,горди Укро-Нацисти,Българите сме обстрелвали ордите на Сюлейман паша на Шипка с трупове,камане и дръвя и сме победили.
    Русия има снаряди за 10 години война 24/7

    Z

    Коментиран от #50

  • 43 ///

    17 43 Отговор
    Проблема (вероятно) не е в липсата на снаряди за артилерия. Проблема е другаде - дулата на артилерията имат определен брой изстрели след което дулото се деформира и почва да стреля неточно, дулото трябва да се подмени с ново а старото да се върне в завода за калибриране, елементарна физика, която няма как да бъде прескочена. По принцип на рашистите им е все едно дали удрят военна или цивилна цел де, но ако дулото не бъде сменено преди да се скапе тотално може да стане голям фал с артилерията. И точно това вероятно им е проблема на рашистите - логистиката не смогва с доставката на дула, артилерията между другото се скапва и zz-овците стрелят с каквото здраво оръжие им е останало под ръка.

    Коментиран от #124

  • 44 дет мароз

    14 31 Отговор

    До коментар #2 от "Майор Деянов":

    Имат в изобилие от ГРУЗ 200.

    Коментиран от #58

  • 45 Хахаха

    47 9 Отговор
    То това са същите "експерти" които казваха през март че до два месеца снарядите на руснаците ще свършат. Ама наблюдаваме различна картина.
  • 46 табсо

    35 7 Отговор

    До коментар #33 от "стоян":

    По ртр казаа,че ще пуцат и със С-200,ако требва-ама един бандерец да не остане..
  • 47 ?????

    38 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ихтамнет":

    И не само птиците. Прсвени са и други опити в биолабораториите. Темата е дълга и интересна. Украинците носят доста болести. Затова в др. държави на границите им изискваха деклариране на здравен статус с изкл. на нашата. Ние сме безхаберно и апатични за бъдещето на децата си.

    Коментиран от #55

  • 48 Бесен _Язовец

    26 6 Отговор
    Наркоманите 1 почнаха да цитират наркоманите 2 Offnews
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Петкан

    39 11 Отговор

    До коментар #42 от "Сатана Z":

    По същия начин руснаците вероломно нападнаха Османската империя и разрушиха мирното съжителство на Балканите
  • 51 Анализатор

    16 45 Отговор
    Един хубав ден, всичко това ще се обърне срещу руските фашисти.
    Този ден наближава!

    Коментиран от #67

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ихтамнет

    15 19 Отговор

    До коментар #47 от "?????":

    И не само птиците аз в комерсант четох че крокодилите еднорозите гръцките богове и маите също носят патогени и искат да навредят на братята

    Коментиран от #73, #76

  • 56 Анонимен

    26 4 Отговор
    Дениз-Мария лично ги брои:);):)
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ВЕГЕДЕ

    39 8 Отговор

    До коментар #44 от "дет мароз":

    Имат в изобилие от каквото си поискат. Ние имаме чертежи на самолети и празни джобове.
  • 59 Хахахащ

    41 9 Отговор

    До коментар #4 от "Руснак":

    Бавно и мрачно Русия изпълнява целите си...
    Само истински и д и о т и не са разбрали още, че СВО в Украйна за Русия е трагедия. Русия е принудена да я предприеме, затова нито се хвали с напредванията си в Украйна, нито с глупав ентузиазъм, както правят укрите, рапортуват, измисляйки, своите победи, нито се е стреми към блицкриг, за който говорят русофобите от името на Русия. Тя бавно и мрачно работи в Украйна....със сълзи на очите си.
  • 60 Ксаниba

    19 6 Отговор
    т.е. според суперинтелегентната ни ш0 р0 666ня, снаредите са по евтини и лесни за производство от С- 300!!!!
    Ахаха смееех каколцки!!!
  • 61 Прочетох до край статията...

    14 2 Отговор
    И какво...?!Много ,,ако"...,много предположения...!И накрая нищо конкретно...!
  • 62 Мишел

    30 7 Отговор
    Няма нужда ракетите на С300 да се ползват срещу наземни цели.
    В Русия имат свалени от въоръжение до 2019 г. над 1000 бр.ракети Точка У, голяма част от които са консервирани във военни складове. Ако се наложи, за броени дни ще ги подготвят и ползват.
    Според западни военни експерти руската артилерия има практически неизчерпаем запас боеприпаси.
    Запасите на Русия от Калибри , Циркони и други високоточни оръжия се оценяваха в началото на март от натовските разузнавания на по 240 -280 бр.. Оказа се, че това е по малко от месечното производство на тези оръжия във федерацията.
  • 63 Хахаха

    30 8 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Мисля, че повечето от нас четат само заглавието. И започват да се забавляват във форума.
    А газът днес в 2240. А честито.Стига сте се лигавили. Бегом в Газпром.
  • 64 Хахаха

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "Сух":

    Да, а укрите стрелят с бонбони.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Да!

    9 4 Отговор

    До коментар #51 от "Анализатор":

    Този ден наближава...!Но няма да си жив да му се порадваш...😛!
  • 68 Шерлок Холмс

    17 3 Отговор
    От сайта на козяк.

    Коментиран от #79

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ДОСТ

    21 4 Отговор
    САЩ ДАВАТ ХАЙМАРС, РУСИЯ ИМА С-300.И ТЕ СА СИГУРНО СТОТИЦИ. ИМА ПРАВО ДА ГИ ВКАРА В УПОТРЕБА. ВСЕ ПАК Е ВОЙНА.
  • 71 Запознат

    7 24 Отговор

    До коментар #1 от "Верно":

    Таке е, путлер сънува нацисти.
  • 72 Хммм

    4 9 Отговор

    До коментар #32 от "Продажна червена измет":

    Не те разбираме какво пишеш,но ника ти е нецензурен.Пиши на български или английски.
  • 73 Пенчо бре чети......

    19 6 Отговор

    До коментар #55 от "Ихтамнет":

    ПРОЧЕТИ: Проф. Кантарджиев: Украинските бежанци носят страшна и смъртоносна болест! И децата ни са в риск, заради тях
  • 74 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 6 Отговор

    До коментар #65 от "Хм Хм":

    Май скоро всички където много се ежим на Русия наистина ще усетим вкуса наванусе.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Пенчо бре чети......

    17 4 Отговор

    До коментар #55 от "Ихтамнет":

    ПРОЧЕТИ: СЗО: Украйна да унищожи опасните патогени в здравните си лаборатории
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Урюрвкос

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Шерлок Холмс":

    много малко плащат
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 що така

    4 9 Отговор
    палячовците издъхнаха..пък щяха да превземат Берлин глупаците
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Жоро

    10 18 Отговор
    С C300 се удрят детски градини и училища в Украйна. Сакън да няма някой снаряд или войник скрит там карай ако има цивилни те и хитлеровците така са го правили.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ЦИГАРИТЕ И ВОДКАТА МОГАТ ДА СВЪРШАТ НО

    20 3 Отговор
    НА РУСНАКА СНАРЯДИТЕ И ПАТРОНИТЕ НИКОГА НЕ СВЪРШВАТ .... СЪЩАТА СТАТИЯ Я ПУСКАХТЕ В НАЧАЛОТО НА МАРТ И СТАНАХТЕ ЗА СМЯХ .................. Я ПИШЕТЕ ЧЕ ПУТИН ПАК Е В КОМА ТА ДА ВИ ПОВЯРВАМЕ !
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 тц тц

    15 3 Отговор
    Ех тия руснаци бре, първо Зеленски сам ги изби всичките, после и ракетите им свършиха, да се чуди човек как превзеха без проблем 1/3 от Осрайна и продължават да напредват:)
  • 91 Хахаха

    20 3 Отговор

    До коментар #86 от "Иванушка  🇷🇺":

    Просто трябва да се научат да слушат Путин. Вместо да надменичат и да демонстрират неуважение към Русия. И това правят хора, които и на малкия пръст на Путин не могат да стъпят. И те самите го знаят. Някогашен виц стана реалност: ако не чувате Путин, ще чувате Шойгу.

    Коментиран от #104

  • 92 Споко

    15 6 Отговор
    И Хитлер говореше точно същото малко преди Червената армия да забие руското знаме на Райхстага и той да изпие отровата.
  • 93 Не съм експерт

    5 8 Отговор
    Ама Ц 300 не би трябвало да има ефективност по наземни цели. Доколкото съм чел ракета от този комплекс гърми във въздуха като граната и самият корпус на ракетата става част от осколките и лети до 5 километра, като лесно пробива леката конструкция на самолетите. Затова е страшна, защото не трябва да оцели самолета, а да се взриви във въздуха на до 5 км. от него. Колко ще си ефективен с такъв тип ракета ако се взриви в неравна или застроена площ? Някой вярно си пише по бетер от мен при положение, че имат Град, Ураган, Смерч и много много други разновидности. Поздрави.
  • 94 Фсб

    18 4 Отговор
    Баща ми беше дипломат в Москва и с очите ди е виждал гробище за подводници в Мурманск, каза че докъдето ти стига погледа е имало подводници… Изобщо мащабите на Русия малко хора я знаят, най-малко пишещите тези прости и неверни статии, оръжие Русия има повече от хамерика

    Коментиран от #99, #103

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 СМЪРТ ОТ БРАЦКА СТРАНА

    10 3 Отговор
    Около 1% от населението на Украйна има ХИВ, а у нас няма и 2000 души, които са серопозитивни. Трябва да се предвиди лечението им у нас, което е скъпо, но поносимо за държавата и тези хора да се лекуват", посочи проф. Кантарджиев.
  • 97 Лъки

    9 0 Отговор
    Ще ви се да свършват ама надали
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 ПараШут

    16 1 Отговор
    Руснаците на ден изстрелват толкова хиляди снаряда, колкото краварите са изстреляли за времето на цялата им война в Ирак. За 5 месеца са изстреляли колосални количества и снаряди и ракети. НАТО на фона на нощта на руската армия изглежда като бедно сираче. Бройките дарена техника на укронацистите също го доказва. Дарени 6 от 18, дарени 18 от 72, дарени 3 от 14 и т.н. На италианците и французите им свършиха ракетите за 3 дни война в Либия и се наложи да викат краварите на помощ . Сега се вижда на яве НАТО колко е жалко и безпомощно и какъв голям бутафорен балон се оказва. Руснаците направо се подиграват с тях в момента.

    Коментиран от #112

  • 102 Минувач

    13 3 Отговор
    А аз не мога да разбера едно - ако имат ефект, що да не ползват С-300 и за наземни цели. Къде да си използват остаряващото въоръжение тогава? Да използват всичките си С-400, а да им останат на склад С-300 ли? Руснаците вече имат и С-500 почти готови, ясно е, че ще си издумкат старото въоръжение срещу противник, с който могат да си го позволят. Все пак в крайна сметка се гледа резултата, а той е, че руснаците с 5 пъти по-малка армия откъснаха територии, в момента се прегрупират за следващия етап, а Путин заявява, че интересното тепърва предстои.
  • 103 Хахаха

    11 2 Отговор

    До коментар #94 от "Фсб":

    Така е. Провинциалния мозък не може да си представи, какво е Русия.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Грульо

    12 3 Отговор
    Просто си махат старите оръжия, да ги заменят със Ц500. За къв чеп да държат остаряла техника, а да хабят Калибри за 1 склад? Кофуций го е казал отдавна - не убивай комара с оръдие.
  • 106 сдфгхй

    10 2 Отговор
    Да разясним на клоуните...
    Използването на стари модели ЗРК позволява да използваш ресурс който иначе стои и чака нещо си. Да припомня, че турците купиха С-400, руснаците вече въведоха на въоръжение С-500 и в момента текат изпитанията на С-550... Тъй като новите С-500 използват ракети различни от тези на С-300 (на въоръжение от 1975г. насам) и С-400 руснаците в момента разполагат с безобразно много муниции (разбирай ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ) за старите системи + установките С-300 никак не са малко на брой и спокойно може да се отделят няколко за атака по наземни цели...
    И да ви открехна- когато на главата ти падне ракета с бойна глава от 150кг. ще се молите да ви обстрелват с разни недорасли "Солнцепек" и дружките им от групата на ТОС...
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Майор Деянов

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Хаха":

    Че то хомота има още от библейско време и винаги ще има. Въпроса е къде и в кои държави се гордеят с това и си имат собствен ден за перчене с болната им природа и пола сме сверяват като чорапите. А Путин гол на кон ми прилича като мъж на кон, но гол до кръста. Нищо фрапиращо, лошо и неестествено, но ти явно си неосъзнат хомосек.уалист и му се радваш така да го гледаш.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Хм...

    5 13 Отговор

    До коментар #101 от "ПараШут":

    И като изтрелват на ден толкова хиляди снаряда какъв го обръснаха, колкото бяха окупирали преди 24ти февруари почти толкова са и сега, за шест месеца 5% завладяна територия с 37хиляди убити, а ранени и осакатени никой не знае, те станаха смешни пред света, това да не ти е да маршируваш по червеният площад и да викаш ура, спасяваги само ядреното им оръжие, иначе НАТО начело с американците щяха за нула време да ги размажат като хлебарки.

    Коментиран от #117

  • 113 ОБЕКТИВНИЯ

    5 1 Отговор
    А защо трите коментар в който има единствено ХУМОР!?
  • 114 ежко

    7 4 Отговор
    Не се радвайте.След тротила идва урана.А там таботата е дебела.
  • 115 Зенитчик

    5 2 Отговор
    Питай експерти по военно дело преди да пишеш глупости. С-300 са по лесни за прецизно насочване истават за земя-земя обстрел.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Хохо секса

    2 6 Отговор
    Путин е путник
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 нахранете си хората бе русия

    0 8 Отговор
    работа, переспектива, малко наивни мечти, кво му трябва на човек! - съ снарядите няма много да постигнете.....
  • 124 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "///":

    Абсолютно си прав.Даже има моменти и стрелят с фунийки.Най-подло на някои слагат карфици на върха. Така могат да извадят око на противника.
  • 125 Така свършват

    4 2 Отговор
    десетки хиляди ракети! Да не говорим и колко се произвеждат междувременно! С тия темпове, ще си стрелят години! Отново фейк новина! Ако са използвали С300, е било в градска среда, заради малкият заряд и щадящите поражения, но и това е съмнително, имайки предвид фейка!
  • 126 Бачо Кольо

    5 2 Отговор
    Не мога вече хахаххаха. Как може да пишете такива глупости не ви ли е срам хахахха.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 С 300 направо трепе Химарсите

    7 2 Отговор
    Русия ще постигне всичките си цели: „Ще има мир. При нашите условия. И в никакъв случай няма да е в полза на тези объркани политически импотентни политици, които крещят в Европа и отвъд океана“.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Бай Манчо

    0 0 Отговор
    Как може да пишете такива глупости , кажете името на тоя преподавател , за какъв тонаж става въпрос при ракетата на С 300 :))))) незнам кой е авторът но този който я е приписал трябва да бъде наказан със 100 тояги на голо за глупава и некомпетентна пропаганда и за пълна некомпетентност .
  • 131 Да да

    1 1 Отговор
    Тази опорка е още от края на февруари. Всяка седмица на руснаците им свършват ракети и снаряди. Тази седмица пак им свършиха и Путин се готви да се предаде.
Новини по държави: