Last news in Fakti

28 Юли, 2022 20:34 3 763 13

Внесоха жалба срещу саудитския принц Мохамед бин Салман за съучастничество в отвличането и изчезването на Джамал Хашоги

  • саудитска арабия-
  • джамал хашоги-
  • мохамед бин салман

Американските разузнавателни служби заявиха, че Мохамед бин Салман носи отговорност за убийството, но принцът отрича да е дал подобна заповед

Внесоха жалба срещу саудитския принц Мохамед бин Салман за съучастничество в отвличането и изчезването на Джамал Хашоги - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жалба за съучастие в отвличане и принудително изчезване във връзка с убийството на журналиста Джамал Хашоги беше депозирана днес в Париж срещу саудитския принц Мохамед бин Салман, който е на посещение във Франция, обявиха две неправителствени организации и техният френски адвокат, цитирани от Франс прес.

В жалбата от четиридесет и две страници се казва, че Мохамед бин Салман, известен като МБС, "е съучастник в отвличането и измъчването на Джамал Хашоги, последвано от неговото изчезване в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Освен това в жалбата се споменава и че на саудитския принц не му се полага ескорт по време на визитата, тъй като той е престолонаследник, а не държавен глава, посочват двете неправителствени организации - "Демокрация за арабския свят сега" (Democracy for the Arab World Now - DAWN), основана именно от Хашоги, и "Международен процес" (Trial International).

Жалбата е подадена като граждански иск пред председателя на съда в Париж тази сутрин, уточни за АФП адвокатът на организациите Анри Туйе. Тази процедура ще позволи започването на разследване, водено от съдия следовател. Предстои и да бъде определен този съдия следовател.

Адвокатът заяви, че благодарение на конвенциите срещу отвличанията и мъченията френската съдебна система е компетентна да започне подобно разследване срещу всеки заподозрян, който се намира на територията на страната в момента на подаване на жалбата, независимо къде са извършени докладваните престъпления.

На първо време френското правосъдие ще трябва да се увери, че действително Франция е компетентна по този въпрос, после ще има и проверка на истинността на фактите, свързани с конкретното лице и дали то се ползва с имунитет или не, преди да се започне гореспоменатото разследване.

Еманюел Макрон трябва да приеме днес Мохамед бин Салман, фактическия ръководител на саудитското кралство. Двамата ще имат работна вечеря в Елисейския дворец.

Присъствието във Франция на престолонаследника, за когото това е първа визита в Европа от убийството на Джамал Хашоги, предизвика сериозен гняв сред защитниците на човешките права.

"Посещението на МБС във Франция, както и на Джо Байдън в Саудитска Арабия, не променят факта, че Мохамед бин Салман не е нищо друго освен един убиец", посочи пред АФП Аниес Каламар, която водеше разследването за убийството на журналиста Хашоги от саудитските агенти по времето, когато тя беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции.

Хроникьор за в. "Вашингтон пост" и критик на саудитската власт, журналистът беше убит, а тялото му - разчленено на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул, в което той отишъл, за да получи необходими за неговия брак документи.

Американските разузнавателни служби заявиха, че Мохамед бин Салман носи отговорност за убийството. Принцът отрича да е дал заповед за извършване на подобно убийство, въпреки че каза, че като държавник по принцип носи отговорност за случилото се.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НПО

    55 3 Отговор
    Сега ли се сетиха? Чак след като този така наречен принц отсвири Байдън.
    САЩ стават все по-жалки.
  • 2 Продажна червена измет

    5 44 Отговор
    Дусаните камилари ще ядат кожения,май ще си ходят само при Пуси на гости
  • 3 дедо Герчо

    31 2 Отговор
    ДИПЛОМАЦИЯТА ВИ Е ПРОСТО ЖАЛКА !
  • 4 А бееее

    25 1 Отговор
    Ма то наистина сащисаните са сащисани.При следващото посещение, пампито няма да го приземят на 40км от Рияд, а някъде в Сирия
  • 5 Рошко

    3 3 Отговор
    На кой му пука кой как,,, жена/ите си, хеле пъл на него
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    11 2 Отговор
    Човека поне си е отишъл като истински мъж....с Молба за Брак, щот повечето "мъже" днес отиват с Молба съжителство на семейни начала с "чичо" си ))
  • 7 дедо

    17 3 Отговор
    хм.. и какво точно ще му направят!? ще изпратят тюлени да го арестуват!? държава, която определя цената на петрола в света и ти да се занимаваш с нея?! да не забравяме така нареченият "петро-долар" сделката на САЩ с арабеските - петрол срещу оръжие.
  • 8 Соваж бейби

    3 4 Отговор
    Този изобщо не е хубав и честен човек ,кой го знае колко тона грях има ама....Трудно ще се раздава правосъдие ,да не забравяме и по дребни риби под гаранция в къщи с гривна
  • 9 Ердоган

    1 3 Отговор
    Срам!!! Той е невинен!!!
  • 10 Бонго

    11 2 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Преди няколко години САЩ обявиха,че ще признаят СА за спонсор на тероризма, понеже един от пилотите на самолетите, ударили двете кули 2011 год. бил саудитски гражданин. (Намерили му паспорта във вътрешния джоб). Та тогава СА много бързо плати 130 милиарда долара за закупуване на оръжие от САЩ, което естествено,че не получи. Та сега СА ще "продава" на САЩ петрол по $5 на барел.

    Коментиран от #11

  • 11 Дедо мацо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бонго":

    Грешиш за петрола
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИЗНУДВАНЕ

    3 0 Отговор
    АКО БЕШЕ КЛЕКНАЛ НА ЛАЙДАН СЕГА НЯМАШЕ ДА ГО ПРЕТИСНЯВАТ.. НИЩО,СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ Е ОК.
Новини по държави: