23 Юли, 2024 20:38 2 219 33

25 милиона души са посетили „Света София“, откакто беше превърната в джамия

  • света софия-
  • турция-
  • истанбул-
  • джамия-
  • църква-
  • ердоган-
  • туристи

Тя продължава да бъде най-посещаваният обект на Турция

25 милиона души са посетили „Света София“, откакто беше превърната в джамия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Света София", която преди четири години с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган бе превърната в джамия, продължава да бъде най-посещаваният обект на Турция. Всеки ден по около 50 000 души средно посещават "Света София", казва помощник мюфтията на Истанбул Ахмет Актюркоглу, цитиран от местни медии, предаде БТА.

Мюфтийството е на подчинение на Диянета - Дирекцията по религиозните дела на Турция, чийто персонал са със статут на държавни служители. По думите на Ахмет Актюркоглу през изминалите 4 години около 25 млн. души са посетили храма, което означава по 6-7 млн. посетители годишно.

“Света София като джамия се посещава от хора, които идват от всички краища на Турция, а също и от чужденци от различни страни - мюсюлмани и немюсюлмани. Защото е историческо място, което привлича интереса на всички, символ на превземането на Константинопол от османлиите. Тук се отслужва 5 пъти дневно традиционният мюсюлмански ритуал намаз. Освен това, по инициатива на Истанбулското мюфтийство, се организират различни инициативи - уроци по ислямско вероучение, чествания на свещените мюсюлмански вечери Кандил. Тук се провеждат курсовете по Корани Керим, които се организират съвместно с Министерството на образованието, както и дипломирането на завършилите, разказа помощник мюфтията.

Петдесет служители на Диянета работят в "Света София". Задачата им е да напътстват посетителите, за да се спазва редът в джамията по време на молитвите, да предоставят информация за исляма и "Света София" на чуждестранните туристи.

"Света София", която е определена от ЮНЕСКО като паметник с общочовешка ценност, е служила като църква в продължение на 916 г. След превземането на Константинопол през 1453 г. от войските на османския султан Мехмед Втори (Завоевателя) е превърната в джамия. С декрет на Ататюрк и решение на Министерския съвет през 1934 г. е превърната в национален музей. Като такъв остава до преди 4 години. 86 години по-късно, на 10 юли 2020 година, с решение на Държавния съвет е отменен статутът ѝ на музей и същият ден с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган "Света София" отново е отворена като джамия. На 24 юли 2020 година с внушителна ислямска церемония с участието на президента и Министерския съвет бе отслужен първият от 86 години намаз в храма.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо ново за Педофила Путин Нямали

    7 24 Отговор
    Да не нападна Беларус днес следобяд?

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    12 6 Отговор
    Света София е Базилика, не е Църква!

    Коментиран от #5

  • 3 Ний ша Ва упрайм

    2 14 Отговор
    орки на талази!
  • 4 Има за Педро бсйдрън

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо ново за Педофила Путин Нямали":

    заспал вечен сън. Зелника бил тъжен. БайДрън го викал при себе си.
  • 5 Света софия е Джамия

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Брох
  • 6 Господ гледа

    28 11 Отговор
    ще има възмездие

    Коментиран от #13

  • 7 Луда работа

    34 12 Отговор
    Ако в Европа джамиите се направят на църкви, Ердоган ще подскочи и ще му излиза пяна от устата.

    Коментиран от #27, #28

  • 8 Иван Грозни

    17 7 Отговор
    Ние вече сме сготвени.Както преди 1877 г. Къде е БГ наицята. Къде са героите от от 1912, 1913, 1915 -в майка Бългагия да не посочвав градът който ги овиковичи. Само думи и никакви дела. Лицемери. Споменавате имената на българските юнаци само по празниците да се наплюскате и напиете като гавази.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БАЙ КУРТИ

    24 4 Отговор
    Миче, защо пишеш глупости. ЦЪРКВАТА И преди се посещаваше целогодишно от МИЛИОНИ. А да те питам ти от коя ВЯРА СИ, та си се ЗСГРИЖИЛА толкова за,, СВЕТА СОФИЯ,,
  • 11 Град Козлодуй

    10 9 Отговор
    Това е Бг Църква

    Коментиран от #17

  • 12 Това е

    27 15 Отговор
    Неуважение на религията. Турците са заличили всички следи от гръцката античност , от върховете, планините , реки и горски пътеки, са преименувани с турски имена. Стигнаха и до свещените места, църкви.Созопол и Ахтопол са си с гръцките им имена, Кърджали е с турско име , ако бяхме като турците, щяхме да му върнем старото име Висшеград.

    Коментиран от #20, #26

  • 13 Гледа гледа

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Господ гледа":

    Ама какво ли е видял, че да те възмезди така жестоко. Съвсем друг въпрос е, че молитвите в храма бил той джамия или църква са все отправени към един и същ Господ....ама ти това от къде да го знаеш....
  • 14 мани беги

    14 6 Отговор
    бях там ... анатемосах я ... и много преди мен са го правили, и много земетресения затова е понесла, и още ще има, и ще паднат мюсюлманските й нови куполи ... векове там само я дострояват ли дострояват ... някога е била красива ... сега не ми хареса ... с/у нея има 2 обелиска ... единият според моите виждания фалшив, а другият истински, но са го домъкнали османците от някъде ... грешно разказват, че фараон там го забил понеже е завладял града ... тоя град е основан от гърците и е падал само от рим и османците ... ние само сме го обсаждали, но без кораби не може да се превземе, а ония са имали силен флот ... тва видях и разтълкувах ... хубавката го разгледах ... кат цяло цариград ми хареса, но на места е мно разчукано и мръсно ... хубо, че са моретата, за да прочистват бързо въздуха ... земята там се е разделила и ей ти на черното ни море ... имало е силно развита цивилизация, но за миг изчезва ...

    Коментиран от #16

  • 15 Купонджия

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Грозни":

    Много ясно, празниците са ядене и пиене. Най-вече да се пие и да става як купон без значение от повода. Само балъците ходат да развеват знамена пред некви паметници.
  • 16 Всъщност точно контрафорсите

    10 9 Отговор

    До коментар #14 от "мани беги":

    Върху които са построени минарета са попречили храмът да е запазен и досега. Каква ирония, нали? Благодарение на исляма можем да се радваме на този архитектурен шедьовър.

    Коментиран от #18

  • 17 мани беги

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    християнска катедрала е, строена от източната римска империя ... българска никога не е била ...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да е жив и здрав султанът

    14 7 Отговор
    Че направи музеят джамия, че да може българинът който си е фукара да спести 25 евра музеен билет, че да купи нещо на гладната си челяд.
  • 20 Хаха

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Това е":

    Най-неукия коментар . Като са заличили ,защо като отидеш намираш следи от гръцката история ,сгради ,паметници,антики и т.н бе умнико ? Света София не е считана за църква от няколко века вече и си беше джамия отдавна и беше и се използваше като музей, но го отвориха за молитва отново. След дъжд качулка след сватца булка реакцията оказана е като ,че ли все едно е била църква ,а не музей хаха
  • 21 бай Гъдю

    8 6 Отговор
    Бог забавя, ала не забравя!

    Коментиран от #29

  • 22 Мюсюлманите почитат бащата

    4 2 Отговор
    Християните Майката и сина божи
  • 23 Аха

    2 2 Отговор
    Пригответе си 50лв/ човек и ще влезете.
  • 24 Кол

    7 9 Отговор
    Аз влезнах и след малко излезнах , точно щото е превърната в джамия.

    Коментиран от #25, #32

  • 25 Ми докато беше музей защо

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Кол":

    Не влезе? Нямаше 25 евра ли🤣🤣🤣
  • 26 То е хубаво и да се чете

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Това е":

    Вишеград си го има и сега. Това не е старото име на Кърджали.Виж ,Висшеград не го знам къде е, явно само в болните мозъци
  • 27 Реално

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Луда работа":

    Реално ти какво направи, как реагира ?
  • 28 Османски българин

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Луда работа":

    Построена е по времето на маврите като втората по големина джамия в тогавашния свят. Тя е най-забележителният паметник на Омаядската династия в Кордоба.

    След края на испанската Реконкиста джамията е преустроена в католическа църква. По-късно някои от ислямските арки и колони са премахнати и църквата е преустроена на базилика в ранно барков стил. Днес тя е катедрален храм на архиепископа на Кордоба.

    Коментиран от #31

  • 29 Ами теб май

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "бай Гъдю":

    Не те е бавил никак 😂😂😂
  • 30 Още

    3 0 Отговор
    Докато беше столица на империя е църква откакто е държава стана джамия . не реагирай първосигнално замислисе?
  • 31 Мескита де Кордоба

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Османски българин":

    "Строителството й започва около 600 г. като вестготска църква на Висенте Сарагоски, но след завземането на града от маврите е превърната в джамия. През 8 в. била разрушена и на нейно място емир Абд ар-Рахман І построява джамия в чест на съпругата си."

    Коментиран от #33

  • 32 хохого

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Кол":

    И? Някой впечатли ли се от това?25 милиона са посетителите
  • 33 12345678

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мескита де Кордоба":

    А някой ни заблуждават че българите спрели исляма да не влезе в Европа.
    Ми той ислямът е бил там още през 800 те години не само във Испания а и в Сицилия и Болоня(югоизточна Италия).
    Не е ли така кое е вярното?
Новини по държави: