Last news in Fakti

2 Август, 2022 17:55 1 279 1

Адска жега мъчи Япония

  • япония-
  • токио-
  • жега-
  • климат-
  • глобално затопляне

Държави по целия свят се борят с необичайно високи температури през последните седмици

Адска жега мъчи Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Температурите в Япония рязко се повишиха днес, достигайки почти рекордни стойности от около 40 градуса по Целзий в редица области, а местната Метеорологична агенция предупреди за опасност от здравословни проблеми, свързани с горещината, предаде агенция Киодо.

Тъй като се очаква температурите да останат високи и утре, японското правителство обяви предупреждение за широки райони от Източна до Западна Япония. Властите предупреждават жителите да пият вода и да не излизат навън, за да се предпазят от прегряване.

През 2018 г. рекордът за страната от 41,1 градуса беше измерен в Кумагая, префектура Сайтама. Същият температурен рекорд беше регистриран през 2020 г. в Хамамацу, префектура Шидзуока.

По данни на Метеорологичната агенция на Япония, днес температурите са се повишили до 39,5 градуса в град Кошигая, на север от Токио, и в град Кофу, в централната част на страната, където градусите стигнаха до 35,9.

Сред 914 точки за наблюдение в цялата страна, температурите са се повишили до 30 градуса или повече в 658 селища към 16:00 местно време. На 224 места термометрите са отчели 35 градуса и нагоре.

Държави по целия свят се борят с необичайно високи температури през последните седмици. Великобритания регистрира над 40 градуса през юли за първи път в историята, а предупреждения за горещи вълни са издадени на десетки места в САЩ. Португалия съобщи за повече от 1000 смъртни случая поради заболявания, свързани с горещината.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чакайте

    12 2 Отговор
    Като почнат да падат бомбите между САЩ и Китай до тях още по-топло ще им стане
Новини по държави: