Тема: Украйна

4 Август, 2022 15:51 2 562 42

Украинските сили изложиха на опасност цивилни

  • украйна-
  • украински-
  • сили-
  • военни-
  • бази-
  • цивилни-
  • опасност

Те създадоха бази и оперираха с оръжейни системи в населени жилищни райони, включително в училища и болници, докато отблъскваха руското нахлуване

Украинските сили изложиха на опасност цивилни - 1
Източник: БГНЕС

Украинските сили изложиха на опасност цивилни, като създадоха бази и оперираха с оръжейни системи в населени жилищни райони, включително в училища и болници, докато отблъскваха руското нахлуване, започнало през февруари, информира Amnesty International.

Такива тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилните, тъй като превръщат цивилни обекти във военни цели. Последвалите руски удари в населените райони убиха цивилни и разрушиха гражданска инфраструктура, цитира news.bg.

"Документирахме модел на украински сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони", каза Агнес Каламар, генерален секретар на Amnesty International. "Това, че е в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право."

Между април и юли изследователите на Amnesty International прекараха няколко седмици в разследване на руските удари в регионите Харков, Донбас и Николаев. Организацията инспектира стачните обекти, интервюирани оцелели, свидетели и роднини на жертви на нападения и извърши дистанционно наблюдение и анализ на оръжия.

По време на тези разследвания изследователите откриха доказателства, че украинските сили нанасят удари от населени жилищни райони, както и се базират в цивилни сгради в 19 града и села в регионите. Лабораторията за кризисни доказателства на организацията анализира сателитни изображения, за да потвърди допълнително някои от тези инциденти.

Повечето жилищни райони, където се намираха войниците, бяха на километри от фронтовите линии.

Оцелели и свидетели на руските удари в регионите на Донбас, Харков и Николаев казаха на изследователи на Amnesty International, че украинските военни са действали близо до домовете им по време на ударите, излагайки районите на ответен огън от руските сили. Изследователите на Amnesty International станаха свидетели на подобно поведение на много места.

Международното хуманитарно право изисква от всички страни в конфликта да избягват разполагането, до максималната възможна степен, на военни цели в рамките на или близо до гъсто населени райони. Други задължения за защита на цивилни от последиците от атаките включват премахване на цивилни от околностите на военни цели и ефективно предупреждение за атаки, които могат да засегнат цивилното население.

Изследователи на Amnesty International станаха свидетели на това, че украинските сили използват болниците като де факто военни бази на пет места. В два града десетки войници почиват, обикалят и се хранят в болниците. В друг град войници стреляха от близо до болницата.

Руски въздушен удар на 28 април рани двама служители в медицинска лаборатория в предградие на Харков, след като украинските сили създадоха база в комплекса. Използването на болници за военни цели е явно нарушение на международното хуманитарно право.

Украинската армия редовно е разполагала бази в училища в градове и села в Донбас и в района на Николаев. Училищата бяха временно затворени за ученици от началото на конфликта, но в повечето случаи сградите бяха разположени близо до населени цивилни квартали.

В 22 от 29 посетени училища изследователите на Amnesty International или откриха войници, използващи помещенията, или откриха доказателства за текуща или предишна военна дейност - включително наличие на военно облекло, изхвърлени боеприпаси, пакети с армейски дажби и военни превозни средства.

Руските сили удариха много от училищата, използвани от украинските сили. В поне три града, след руската бомбардировка на училищата, украинските войници се преместиха в други училища наблизо, излагайки околните квартали на риск от подобни атаки.

Международното хуманитарно право не забранява изрично на страните в конфликта да се базират в училища, които не се използват. Въпреки това, военните имат задължението да избягват използването на училища, които са близо до къщи или жилищни сгради, пълни с цивилни, излагайки живота им на риск, освен ако няма наложителна военна нужда. Ако го направят, те трябва да предупредят цивилните и, ако е необходимо, да им помогнат да се евакуират. Това не изглежда да се е случило в случаите, разгледани от Amnesty International.

Въоръжените конфликти сериозно възпрепятстват правото на децата на образование и военното използване на училищата може да доведе до разрушения, които допълнително лишават децата от това право, след като войната приключи. Украйна е една от 114-те страни, които са подкрепили Декларацията за безопасни училища, споразумение за защита на образованието по време на въоръжен конфликт, което позволява на страните да използват изоставени или евакуирани училища само когато няма жизнеспособна алтернатива.

Много от руските удари, които Amnesty International документира през последните месеци, бяха извършени с по своята същност безразборни оръжия, включително международно забранени касетъчни боеприпаси, или с други експлозивни оръжия с широкообхватно действие. Други използваха управлявани оръжия с различни нива на точност; в някои случаи оръжията бяха достатъчно прецизни, за да се насочат към определени обекти.

Практиката на украинската армия да разполага военни цели в населените райони по никакъв начин не оправдава безразборните руски атаки. Всички страни в конфликт трябва по всяко време да правят разлика между военни цели и граждански обекти и да вземат всички възможни предпазни мерки, включително при избора на оръжие, за да сведат до минимум щетите за цивилни. Безразборните атаки, които убиват или нараняват цивилни или нанасят щети на цивилни обекти, са военни престъпления.

"Украинското правителство трябва незабавно да гарантира, че ще разположи силите си далеч от населените райони или трябва да евакуира цивилни от райони, където действа армията. Военните никога не трябва да използват болници, за да участват във война, и трябва да използват училища или цивилни домове само като последна мярка, когато няма жизнеспособни алтернативи", каза Агнес Каламар.

Amnesty International се свърза с украинското министерство на отбраната с резултатите от изследването на 29 юли 2022 г. Към момента на публикуването те все още не са отговорили.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    15 95 Отговор
    Руските шпиони и пропаганда са навсякъде!

    Коментиран от #3, #7, #10

  • 2 Адам Хилтън

    101 4 Отговор
    Като са ги тренирали същите хора които тренираха и Ислямска държава и Алкайда, какви тактики мислите че са ги научили?
  • 3 ИСТИНАТА

    11 84 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    Руските окупатори поругаха паметника на хан Кубрат в Мала Перешчепина, Украйна.
    Мемориалът на хан Кубрат в Мала Перешчепина - село в Новосанжарски район на Полтавска област,
    е издигнат през 2001 година.
    На мястото където е гробът на владетеля на Велика България хан Кубрат
    За поругаването, кметът на селото е съобщил в полицията. съобщава украинският сайт poltava.to.
    В момента полицията провежда разследване, за да установи щетите на мемориалния комплекс.
    Село Мала Перешчепина е известно с откритото на 29 май 1912 г. съкровище,
    съдържащо около 800 предмета, много от тях златни (общо около 25 kg)
    и сребърни (общо около 50 kg).
    Те са открити на дълбочина от 20 до 100 cm в естествена пясъчна дюна на левия бряг на река Ворскла, ляв приток на Днепър.
    Съкровището е узурпирано от Русия,
    пренесено е в Ермитажа в Санкт Петербург,
    където се съхранява и днес.
    Описание на част от предметите от съкровището е публикувано от руски учени непосредствено след неговото откриване през 1912г.
    Изследването на съкровището се активизира отново след 1984 г.,
    когато Йоахим Вернер разчита между знаците върху два златни пръстена името на Кубрат.
    Според хрониките на Теофан Изповедник и Никифор Константинополски
    Кубрат умира „през годините на Константин, който управлявал на Запад“-
    около 650 г. на базата на откритите в съкровището монети.
    През 1963 година единият от хората, открили находката,
    заявява, че там е имало човешки и животински кости.
    През 200

    Коментиран от #11, #15, #18, #25

  • 4 Мишоци те от самото начало на войната

    84 9 Отговор
    Ползват цевилни за щит
  • 5 Линкълн

    7 79 Отговор
    Те се бият за собствената си територия и е позволено но при Москова там са геостратегичски интереси за световно господство
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 6 Отговор
    Това е ужасно!Не мога да го понеса!Ще скоча в Дунава!

    Коментиран от #24, #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сорос

    52 6 Отговор
    На Амнести интернешънъл ще им спра фондовете.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Танк

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    Разбира се, че са навсякъде. Нали командват 2/3 от света.
  • 11 Хахаха

    21 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНАТА":

    А спри се
    Пий бесогон

    Коментиран от #16

  • 12 Кюмюр

    75 3 Отговор
    Смятайте какви зверства извършва украинската терористична армия, щом дори прозападна антируска партенка като амнести взе да навдига вой!!!
  • 13 Бай Манчо

    70 3 Отговор
    Изглежда доста са се ос....рали , че вече открито обвиняват укрите в престъпления или просто международната общественост е излязла от будната кома в която я държаха средствата за масова дезинформация :)))))) Дали не настъпва" началото на края" на фа6истката диктатура в укрия ? Сега и за забранените мини , които разпръскваха с Хаймърсите ще ги подкарат - янките са съучастници в тези масови убийства . ZZZZZZZZ
  • 14 Факти

    64 4 Отговор
    Истината за украинските престъпления рано или късно ще излезе наяве!

    Коментиран от #35

  • 15 Бай Манчо

    58 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНАТА":

    Паметника беше поруган от твоите приятели укрофа6истите - не разпространявай лъжи , а за съкровището то е открито на тяхна територия и правата върхунего си е тяхно , по-добре се запитай къде са намерени експонатите в британският музей и как са попаднали там :)))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 справедливост

    41 3 Отговор
    Освен тези престъпления, фашистката хунта в Киев обстрелва Донецк със забранени противопехотни мини!

    Коментиран от #28

  • 18 падналия ангел

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНАТА":

    "Паметникът на хан Кубрат в Малая Перешчепина, Полтавска област в Украйна е бил брутално поруган. Българското външно министерство остро реагира на вандалския акт.
    „Очакваме компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност."
  • 19 Тъпан

    20 0 Отговор
    Военните никога не трябва да използват болници, за да участват във война, и трябва да използват училища или цивилни домове само като последна мярка, когато няма жизнеспособни алтернативи", каза Агнес Каламар.

    Ало Агънце Кал.мар то почти винаги няма жизнеспособни алтернативи
  • 20 стоян георгиев

    4 40 Отговор
    Явно е трябвало украинците да излязат от градовете и да се оставят да бъдат растреляни от руската авиация артилерия или ракети.без да ползват цивилната инфраструктура за укритие украинците нямаха шанс в първите дни на войната.така че статията е напълно безсмислена.

    Коментиран от #30, #31, #34

  • 21 Сатана Z

    16 3 Отговор
    ❗️По време на обстрела на Донецк бяха убити 5 цивилни❗️

    Сред жертвите на нацистката стачка е и майка с дете.

    Шестима души са ранени.

    Броят на жертвите може да се увеличи, очевидци публикуват кадри, на които центърът на града е буквално осеян с трупове.

    Обстрелът на ВСУ продължава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 човек от народа

    29 3 Отговор
    не е вярно ! никога всу и азов не са застрашавали цивилни ! те просто ги терминират без предупреждение.
  • 24 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да бе, да ти имам номерата.Когато нивото спадна застрашително.Като скочиш и до коляно вода.Притеснен съм.
  • 25 Минувач

    35 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНАТА":

    Стига пиши лъжи! Този паметник беше тотално почупен от Азов преди години. Има снимки в нета от тогава. Паметникът на българските опълченци беше залят с жълта боя от всички страни от Азов преди години. Има снимки в нета от тогава. 17 български знамена бяха поругани от Азов през 2017-ма мисля беше, при посещението на българския президент в Украйна. Има и други примери и всички са документирани със снимки, има всичко в нета още преди войната сега. Има и видео от телефон със запаления културен дом, с горящи хора падащи от прозорците, с неонацистката тълпа обградила сградата, стрелба и убийства на всеки, който излиза от горящата сграда. Има го на видео всичко това, снимано с телефон. Толкова за Азов, Свобода и другите, който се интересува и има очи да види истината и причините за всичко, ще види истината.
  • 26 Сатана Z

    28 2 Отговор
    Зверствата на Украинските терористи продължава.
    ❗️В Донецк мъж намери разкъсаните тела на съпругата и внучката си😰

    Видео 18+

    След жестокия обстрел на града от нацистите жител на Донецк откри мъртвото си семейство - буквално разпръснато по булевард "Пушкин". Какво има във видеото е невъзможно да се опише.

    Тези нацистки измет дори не заслужават да умрат!🤬
    Z
  • 27 Град Лом

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Скочи , ама връжи и един бордюр , за по-сигурно ...
  • 28 Хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "справедливост":

    Да. Лепесток се казват. А фактите мълчат. Плебеи фашистки.
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 28 Отговор
    Руснаците излагат европа и света на опасност,като крият оръжията си в атомната централа на Запорожие с 6 енергоблока,да не са и повече!Зяете за откритие на...неправителствена организация,а за заположката АЕЦ,мълчите Пут...ьовци от путинисти иде!

    Коментиран от #33, #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гого

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    И това оправдава разполагане на артилерия до болници ???!!!
  • 32 Хаберий

    17 1 Отговор
    Министерството на отбраната на Русия продължава да анализира военно-биологичната дейност на САЩ и техните съюзници в Украйна , като взема предвид новата информация, получена в освободените територии.
    На днешния брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на РФ генерал-лейтенант Игор Кирилов разказа за текущата работа по изследване на биологични проби от украински военнослужещи, доброволно сложили оръжие.
    Като се има предвид интересът на администрацията на САЩ към изследването на „тясно насочени“ биологични агенти, подобни изявления ни принуждават да хвърлим нов поглед върху причините за пандемията от новата коронавирусна инфекция и ролята на американските военни биолози в появата и разпространението на патогенът на COVID-19.
    През май 2022 г. Джефри Сакс, водещ експерт в реномираното медицинско списание The Lancet, професор в Колумбийския университет, който е водеща научна институция по глобална биосигурност, заяви на конференция в Испания, че „... коронавирусът е създаден изкуствено и с голяма вероятност да използваме американските постижения в областта на биотехнологиите...”.
    Според руските експерти това се доказва от нехарактерната за повечето коронавируси вариабилност на геновариантите, обуславяща различни пикове на тяхната заболеваемост, значителни разлики в смъртността и заразността, неравномерно географско разпределение, както и непредсказуемия характер на епидемичния процес като дупка.
    Изгле

    Коментиран от #40

  • 33 Хамсал

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Влез в Туитър и виж под статията на Амнести интернешънъл коментарите на хора от цяла Европа! Може и да се засрамиш мъничко! От пенявене думите не можеш са изпишеш правилно!
  • 34 Абсолютна глупост

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Както винаги, от тебе друго не се и очаква.
  • 35 Абе ,

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Факти":

    Не знам дали ще излязат , ама руските се виждат от всички ...
  • 36 Амнестия ли за Азов

    14 2 Отговор
    Amnesty International порвърди данните! От 29 изследвани училища в 22 бяха открити украински, фашистки огневи точки и без да евакуират хората от там!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 иванушка глупака

    1 5 Отговор
    Соросоидни лъжи
  • 40 Хаберий

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хаберий":

    Изглежда, че въпреки продължаващите усилия за локализиране и изолиране на болните, пандемията е изкуствено подхранвана от „вмъкването“ на нови варианти на вируса в определен регион.
    Обмисля се възможността Американската агенция за международно развитие (USAID) да е замесена в появата на нов коронавирус.
    От 2009 г. агенцията финансира програмата Predict, която изучава нови видове коронавируси и уловява прилепи, които носят тези вируси. Един от изпълнителите на проекта беше компанията Metabiota, известна с военните си биологични дейности в Украйна.
    Характерно е, че през 2019 г. - до появата на първите случаи на COVID-19 - на базата на Американския институт. Хопкинс преминаха учението Event-201, по време на което тренираха действия в условията на епидемия от неизвестен досега коронавирус, който според легендата на учението се пренесе от прилепи на хора чрез междинен гостоприемник - прасета. Така се разпространява вирусът на испанския грип, отнел десетки милиони човешки животи.
  • 41 Добро утро, Амнести

    5 0 Отговор
    Допреди месец непрекъснато излизаха видеа, снимани от самите украински войници, как са се разположили в училища и детски градини. Сега явно са им забранили да го правят. Вече преобладават видеа как са ги зарязали без поддръжка и нужното въоръжение като пушечно месо на фронта. Боят се да бягат, защото заградителни отряди /украински!/ ги разстрелват. А за болниците е може би още по-скандално, защото сега децата са във ваканция, но да прогониш тежко болни на легло и да стреляш от болница... Но пък командването им не смята населението на Южна Украйна и Донбас за хора, така че въобще не им пука.
  • 42 геноцид

    0 0 Отговор
    Мони не така душо , това е ерес , сега ще трябва нови опорки да се измислят :)))))))))))))))))
Новини по държави: