Тема: Украйна

5 Август, 2022 09:12 5 315 72

Украйна държи стратегическата инициатива срещу Русия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • изюм-
  • донбас

Руските сили се опитват да напреднат северозападно от Изюм

Украйна държи стратегическата инициатива срещу Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вероятно Украйна поема стратегическата инициатива и принуждава Русия да преразпределя сили и да променя приоритетите си в отговор на украинските контраофанзивни операции. Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), предаде News.bg.

Руските сили се опитват да напреднат северозападно от Изюм. Украинските сили проведоха поредица от локални контраатаки между Изюм и Славянск и възстановиха позициите си в редица селища. Руските сили продължават наземните атаки североизточно и южно от Бахмут.

Руските войски продължиха опитите за настъпление към Писки и проведоха ограничена сухопътна атака югозападно от град Донецк. Руските сили продължават да прехвърлят оборудване и личен състав в североизточната Херсонска и западната Запорожка област. Ако преди това руските сили се оттеглиха или преустановиха настъпателните операции в Харков и южната ос, за да дадат приоритет на превземането на Луганска област, но по своя инициатива и въз основа на променящите се приоритети на своите командири, изглежда, че сега руските сили реагират на украинската заплаха от контранастъпление в Херсонска област. Подготовката на Украйна за контраофанзивата в Херсон и първоначалните операции в тази контраофанзива, съчетани с драматичното отслабване на руските сили, като цяло изглежда позволяват на Украйна за първи път да започне активно да определя хода на войната.

Сериозността на дилемата, пред която е изправено руското командване, вероятно зависи от способността на Украйна да поддържа значителни контраофанзивни операции по няколко направления едновременно. Ако Украйна успее да окаже силен натиск в района на Изюм, докато продължава да навлиза в контраофанзивата в Херсон, тогава руските сили ще се изправят пред много труден избор. Те вероятно ще трябва да решат дали да изоставят позициите си на запад около Изюм в полза на защитата на наземните си комуникационни линии на север и на изток, или да ангажират повече личен състав и техника, за да се опитат да задържат настоящата фронтова линия. Тези сили обаче ще трябва да дойдат от друга ос, което пък ще изложи на риск други руски придобивки. Институтът обръща специално внимание да експлозиите в близост до драматичния театър в Донецк, които се случиха в деня на погребението на загиналия преди няколко дни командир на ДНР Олга Качура - знаково за сепаратистите лице.

Руските медии широко оповестиха експлозиите и обвиниха украинската артилерия, макар и украинската канцелария на президента отрече да е обстрелвала град Донецк на 4 август. Ограничените щети, които се виждат във видеозаписите, представени от Русия като доказателство за украинската атака в близост до Донецкия драматичен театър, изглеждат несъвместими с артилерийски обстрел, пише ISW. Руските военни блогъри широко публикуваха предоставените от Русия кадри с последиците от експлозията край Донецкия драматичен театър и използваха възможността да критикуват остро украинските сили за предполагаемите удари по цивилни цели. Ако експлозиите бяха украински обстрел, те ще да имат допълнителна емоционална тежест сред поддръжниците на ДНР.

Вчера Институтът представи анализ на наратива на Руското министерство на отбраната, където се е променил фокуса на военните репортажи след падането на Лисичанск. Промяната вероятно е направена, за да се ориентира към разкази, които намират положителен отзвук сред военните блогъри и военните кореспонденти, а не към такива, които предизвикват критики. Руското министерство на отбраната е променило стила си на отразяване, за да се съсредоточи върху твърденията за спадащ украински морал и успешни руски удари по военна техника, предоставена от Запада, вместо да съобщава за ежедневния руски напредък на фронтовата линия. Блогъри, военни кореспонденти и други групи критикуват Министерството на отбраната и Кремъл за преувеличени и неточни твърдения за териториални придобивки, което подкопава разказите и доверието в Москва.

Като пример от Института посочват, че през последните дни руските сили са постигнали ограничени успехи около Бахмут и Авдийвка, но руското министерство на отбраната дори не е заявявало териториални придобивки. Министерството на отбраната очевидно е флиртувало с идеята да потисне или да се опита да контролира общността на блогърите и военните наблюдатели в Русия, но явно е предпочело да коригира собствения си наратив и сега просто позволява на военните кореспонденти и служителите на ДНР да отразяват положително ситуацията, която се развива в Авдийвка, Писки и на юг от Бахмут, без да предявява собствени претенции, които биха могли да предизвикат критики. Възможно е Кремъл или Министерството на отбраната да са решили, че блогърите и военните кореспонденти са по-достоверни източници за електоратите и да са осъзнали, че собствените им твърдения губят достоверност. Подобно отразяване на войната вероятно има за цел и да повиши моралния дух на бойците от ДНР и Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    89 12 Отговор
    ВЕРОЯТНО ....!Нататък да четат хората със свободно време и наивниците.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    101 19 Отговор
    "Вероятно Украйна поема стратегическата инициатива...."
    Ключовата дума е "вероятно". Взета е от речника на дойчевле.
    Слава на Русия!
  • 4 Хаааааааааа

    72 13 Отговор
    Ама само стратегическо ли..-няма ли да има днес новини за великите укро победи? Нима ще пропуснем днес за украинските супер тактики и победи???
  • 5 Путин

    55 11 Отговор
    Докога ще ги гоня тия укри по цяла Украйна!?
  • 6 От цялата

    59 11 Отговор
    статия разбрах, че Русия продължава да завзема територии, но не съобщавала вече за това, а оставила на блогърите да го правят. Това да е проблема
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Военен

    61 10 Отговор
    "Вероятно Украйна поема стратегическата инициатива"

    До кога с тъпа пропаганда - вероятно е ама вероятноста е едно на един милиард. Много по-вероятно е че фронта в Донбас се разпада заради безумието на зеления да закара артилерията на юг заради ужким контраофанзивата към Херсон. И това било новина на часа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Курс на лъжата

    54 9 Отговор
    Руснаците са в Бахмут и на границата на Соледар!

    Коментиран от #52

  • 11 Хаймерс'а

    22 63 Отговор
    Натиска е жесток, нервите на ватенките не издържат, в очакване да ги прасне M30A1 ракета с 182000 броя волфрамови фрагменнта, ужаса при вида на жертвите отказва по нататък желанието за настъпление. Контраофанзивата напредва, за ватенките няма укрития защо срутиха всичко, само голото поле остана.

    Коментиран от #24, #39

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ха ха

    42 6 Отговор
    Скоро дефашизация!

    Коментиран от #28

  • 14 Мишел

    63 11 Отговор
    Украйна държи стратегическата инициатива , като отстъпва по бързо , отколкото Русия настъпва.😃
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Че то това

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Анти-маймуна":

    е целта, ако не си разбрал още
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пьешу

    36 8 Отговор
    държат се великите укри за палците, по-скоро. но нали трябва да се пишат "правилни" пасквилчета от сабахлем, пусто...
  • 23 Овцевоз от Того

    13 35 Отговор
    Орките само като чуят за Хаймарс и си счупват краката да бягат. Вчера глидах клип как бягат при Бахмут -и то от руснаци сниман.

    Коментиран от #30, #34, #42

  • 24 трият ме

    35 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хаймерс'а":

    Но не се сдържам, когато чета смешки. Явно писани от човек, който си няма ни хабер, ни понятие за какво пише.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 az #Контрапропаганда

    42 10 Отговор
    "Вагнер" влезе в Бахмут/Артьомовск/.
    Отделно руснаците взеха и Писки/Пески/.
    Киев се отказа от контраатаката срещу Херсон, тя остана само във виртуалното пространство. ВСУ са безпомощни срещу руснаците на юг и на изток.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай градски

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха":

    В Русия нали? Наложителна е!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Още смешки

    25 10 Отговор

    До коментар #23 от "Овцевоз от Того":

    Май пишеш за моряците от Дж Кук. А идеята да се редуцира земното население чрез войни и смърт не е руска, а на кукловодите на Бай Алцхаймер.
  • 31 МалкоЛогика

    17 4 Отговор
    Дрогата (или зеленото) в ISW са добри ...
  • 32 Австралия

    6 4 Отговор
    Започна да проглежда.В youtube преди 6 дни е качен клип от sky news Австралия за украинския президент и коментарът му относно батальона Азов. И има коментари за Зеленски и световната пропаганда в подкрепа на Украйна.
  • 33 Дааааааа

    8 12 Отговор

    До коментар #19 от "Един от многото":

    Е не е като тебе, азиатско-сибирска! Видимо е озлоблението ти .Да не си лепнал московска маймунска ш......?
  • 34 Лудо куче

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "Овцевоз от Того":

    Тук не е място да се разказват сънища
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Руснаците превзеха Пески не лъжете

    21 8 Отговор
    Иначе украинците имали инициативата и освобождавали ама насън
  • 39 ЧУЙ ЧУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хаймерс'а":

    ....дано ком. НОМЕР три ИМА късмет ОТ ТОТОТО и да може да ги види ОТ близо....👍
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Марийче

    16 4 Отговор
    От арестович ли преписваш тези небивалици:)
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 данте

    17 4 Отговор
    кажете нещо не вероятно, а реално бре гнусни, жалки пропагандни журналя !
  • 44 НОВИНА

    17 4 Отговор
    Ето и разкритията на един украински боец - Сергей Гнездилов, който се бие в Пески. Писмото му беше публикувано в социалните мрежи (и вече беше потвърдено от раздразнената реакция от Киев, където войникът беше обвинен в малодушие, но не опровергаха казаното от него).

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 НОВИНА

    15 4 Отговор

    До коментар #44 от "НОВИНА":

    Изтриват изповедта, защото е много цветуща, ужасна и не е политкоректна. Нещата за укрите не вървят добре, даже са болезнени ужасни
  • 48 Мишел

    20 4 Отговор
    Изтрихте коментара, но Украйна го потвърди, като обяви, че ВСУ стратегически бързо са напуснали укрепените пунктове около Авдеевка и Святогорие.😃
  • 49 Хаймерс'а

    6 19 Отговор
    М30А1 ракета за Хаймар, поразява жива сила и техника с 182 000 волфрамови шрапнела! М31 високо експлозивна с нея гръмнаха моста, кратер 5 метра диаметър! Бесни етнически поляци слушащи "Търси и Унищожавай" на Металика стриват на прах бедните ушанки.

    Коментиран от #69

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Агент Масква

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "ПараШут":

    Те не са стигнали да там още! Камо ли да пробият нещо!
  • 52 Българин

    4 15 Отговор

    До коментар #10 от "Курс на лъжата":

    Браво!С тази скорост след 10 години великите руснаци ще са в Киев!Спукана им е работата на укрите.
  • 53 Пловдив 1912

    12 3 Отговор
    Статията е трагична, даже и за пропаганда не става...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 тюрлю гювеч

    8 2 Отговор
    "Украйна държи стратегическата инициатива срещу Русия"-заглавие,
    "Руските сили се опитват да напреднат северозападно от Изюм"-подзаглавие,
    "Вероятно Украйна поема стратегическата инициатива..."-първо изречение!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Бай Манчо

    7 1 Отговор
    ""Украйна държи стратегическата инициатива срещу Русия"" и отстъпва бързо стратегически и тактически :)))) не знам от къде сте преписали този пасквил но и за пропаганда не става . Великите Хаймарси нещо позамлъкнаха - може би укрите чакат следващата доставка , за да обстрелват цивилни цели и мирни граждани , американците са преки съучастници в тези показни масови убийства направлявайки ракетите през спътниците си . ZZZZZZZZ
  • 67 хгтожгт

    1 5 Отговор
    Великата руска армия ще върне Руся 50 години назад. Каквото потърсили , това намерили.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 отворко

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Хаймерс'а":

    Последната новина чете ли , че украински войници са продали на РФ вече една система Хаймар . Забележи продали не предали,защото от милиардите които се наливат в Украйна за обикновения човек който изнася всички несгоди на гърба си не остава нищо!
  • 70 666

    7 0 Отговор
    нека автора ни обясни къде точно урките държат стратегическа инициатива.....по всички направления са мачкани като хлебарки

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: