Last news in Fakti

5 Август, 2022 12:29 787 5

Белград и Хавана се договориха за сътрудничество

  • сърбия-
  • куба-
  • хавана-
  • икономическо-
  • сътрудничество-
  • белград-
  • договор

"Куба е наш традиционен, стар приятел."

Белград и Хавана се договориха за сътрудничество - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес след разговори с кубинския си колега Бруно Родригес Париля, че Белград и Хавана са се договорили за предстоящо икономическо сътрудничество, предаде Танюг.

"Ще се опитаме да пренесем отличното политическо сътрудничество в други области и със сигурност в областта на икономиката. Между нашите две страни са договорени конкретни сделки и дейности през следващия период. Родригес Париля изрази интерес в близко бъдеще да върне посещението в Сърбия и Белград", каза Селакович, предаде БТА.

Той подчерта, че сръбската делегация в Хавана е организирана на най-високо ниво.

"В годината, в която Сърбия и Куба отбелязват 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите си отношения, започнах обиколката си в Латинска Америка тъкмо от Куба. Разговарях с вицепрезидента на Куба и мой колега Бруно Родригес Парила, който е голям приятел на нашия народ. Той доказа това приятелство, докато беше в ООН, по времето, когато през 1999 г. страната ни беше нападната", добави Селакович.

Външният министър се срещна и с председателя на кубинския парламент, с министрите на външната търговия и чуждестранните инвестиции и на културата, с които подписа споразумение за установяване на преки връзки между Националната библиотека на Сърбия и Националната библиотека на Куба.

"Куба е наш традиционен, стар приятел. Те ни подкрепят активно, вярно, последователно, твърдо на международни форуми, когато става дума за защита на нашата териториална цялост и суверенитет, като някой, който по свой начин помага за прокарването на нашите интереси по отношение на Косово и Метохия в целия регион на Карибите и Латинска Америка", добави Селакович.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Трябва и с Никарагуа, Венецуела и Ванауто да подновят отношенията. И те са в руската сфера на влияние.

    Коментиран от #4

  • 2 Сърбин

    1 5 Отговор
    Сърбия моментално да бъде изключена от всякакви идеи за ЕС.
  • 3 България и Куба също

    6 0 Отговор
    трябва да имат добри отношения. Българските политици правят ли нещо по въпроса?
  • 4 Корги

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Подигравай се. Поне няма да мръзнат зимъска...
  • 5 дет мароз

    0 2 Отговор
    Сега да договорят и със Северна Корея и ще цъфнат!
Новини по държави: