Last news in Fakti

9 Август, 2022 21:49 2 211 9

Огнен ад в Куба! Пожарът в нефтобазата обхвана и четвърти резервоар

  • куба-
  • хавана-
  • пожар

Пожарът избухна само дни след като правителството обяви планирани спирания на тока в столицата Хавана заради летните горещини

Огнен ад в Куба! Пожарът в нефтобазата обхвана и четвърти резервоар  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пламъците от продължаващия да гори от няколко дни пожар в петролна база в Западна Куба обхванаха и четвърти резервоар. За Куба това са жизненоважни запаси на гориво в условията на острата енергийна криза в островната държава, предаде Асошиейтед прес.

В гасенето на огъня в провинция Матансас се включиха и пожарникари и специалисти от Мексико и Венецуела с лодки, самолети и хеликоптери, които засипват горивните хранилища с пяна. Екипажите им едва днес за пръв път получиха възможност да извършат тези операция, тъй като прекалено високите температури не им позволяваха да го направят в предишните дни.

От избухването си в нефтобазата в Матансас досега пожарът отне живота на най-малко един човек и рани 125 души, а 14 огнеборци все още са в неизвестност. Вчера той принуди властите да изключат важна топлоелектрическа централа, след като тя остана без вода, а това породи опасения от възможни нови спирания на тока в Куба.

Повечето от хоспитализираните ранени са приети за лечение заради изгаряния и вдишване на дим. В болница остават над 20 души, пет от които са в критично състояние.

Горящата нефтобаза, която се състои от общо осем резервоара, е изключително важна за електроенергийната система на Куба. Съоръжението е оператор на голям петролопровод, захранван с кубински суров петрол, който след това се пренася към топлоелектрически централи за производството на електрическа енергия. Тя служи и като разпределителен център за разтоварване и последващ пренос на петрол, мазут и дизел, които се внасят от чужбина.

Пожарът избухна в петък вечерта, след като мълния удари един от резервоарите и предизвика няколко взрива. След това през уикенда огънят се разрасна. Първият резервоар беше пълен наполовина, с 25 000 куб. м гориво. Вторият беше пълен догоре.

Властите все още правят оценка на щетите.

Пожарът избухна само дни след като правителството обяви планирани спирания на тока в столицата Хавана заради летните горещини.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    9 0 Отговор
    Какви са тия Химарси дето бият от Украйна

    Коментиран от #4

  • 2 Фидел Кастро

    12 7 Отговор
    Терористипна атака от Обора

    Коментиран от #7

  • 3 Няма такава държава

    3 2 Отговор
    Сащ Харс Куба...
  • 4 Евгени Дайнов

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    И удариха склада на Гебрев
  • 5 оня с коня

    10 7 Отговор
    От къде има толкова Петрол в невзрачна Куба?Ами ОТ ВЕНЕЦУЕЛА.А КЪДЕ Е Русия да помогне на "братска Куба" така,както го правеше по време на Соца,наливайки по 7 МИЛИОНА ДОЛАРА ДНЕВНО в Икономиката й защото имаше там Военни Бази и Ядрени подводници във водите й?А правеше ли Русия с Чужда пита помен,задължавайки конкретно БГ да купува Кубинска захар от Захарна тръстика,а нашето Зах. Цвекло да бъде "резервен вариант"?Няма я вече Русия на Кубинския Хоризонт,а Америка няма да си мръдне и пръста докато тоя Кастровски Режим е на Мласт.Което значи,че Куба ще изгори до Основи...
  • 6 Ужас

    7 1 Отговор
    Занимават се с вуду ритуали.Не се шегувам.Някакъв демон са викнали явно и са разсърдили Господ.
    Почитат Сантерия и са си сатанински ритуалите.90% от населението там с това се занимава малко или много.
    Не правете магии!
  • 7 ген.Пиночет

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фидел Кастро":

    фидун кастратос нали те изгориха ?
  • 8 Винету

    5 10 Отговор
    Да изгори цялата тая комунистическа кочина ...
  • 9 Ако се бяха помолили

    7 7 Отговор
    На чичо Сам, да са им го угасили 5 пъти. А те, Вива ла ревулосион, Вива ла револусион! Ами да дойде ревулосион да ви го угаси.