Last news in Fakti

5 Август, 2022 14:24 809 2

Възобновиха преговорите за иранската ядрена сделка

  • иран-
  • ядрена програма-
  • аятолах али хаменей-
  • ебрахим раиси-
  • жосеп борел

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди, че пространството за допълнителни значителни компромиси е изчерпано

Възобновиха преговорите за иранската ядрена сделка - 1
Снимка: Shutterstock

Преговарящите от Иран, САЩ и Европейския съюз подновиха прекъснатите и продължили преди това месеци непреки преговори във Виена относно проваленото ядрено споразумение с Техеран на фона на съобщения, че Ислямската република разширява обогатяването на уран, предава Associated Press.

Възобновяването на преговорите във Виена, свикано неочаквано в сряда, изглежда не включва представители на високо ниво от всички страни по споразумението от 2015 г, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма.

Преговорите се провеждат в условията на нарастващ скептицизъм относно перспективите за сделка за възстановяване на споразумението. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди, че "пространството за допълнителни значителни компромиси е изчерпано".

Главният преговарящ от иранска страна Али Багери Кани се срещна с посредника на ЕС Енрике Мора, съобщиха иранските медии. Както и в други преговори, САЩ няма да преговарят директно с Иран. Вместо това двете страни ще говорят чрез Мора.

Специалният представител на САЩ за Иран Роб Мали също присъстваше и написа в "Туитър", че "нашите очаквания са оправдани".

Мора също се срещна в четвъртък с руския посланик във Виена Михаил Улянов, който представляваше интересите на Москва в преговорите. Отделно Улянов се срещна и с иранския пратеник.

"Както винаги имахме откровен, прагматичен и конструктивен обмен на мнения относно начините и средствата за преодоляване на последните нерешени въпроси", написа Улянов в "Туитър".

Но влизайки в преговорите, Иран изложи максималистична позиция. Чрез своята държавна информационна агенция IRNA Техеран отрече, че се е отказал от усилията си да накара Америка да извади от списъка с терористичните организации Революционна гвардия като предварително условие за сделка. Според досегашните информации това беше основната пречка за достигане на споразумение.

IRNA също цитира ръководителя на иранската ядрена програма, който казва, че изключените камери за наблюдение на Международната агенция за атомна енергия ще бъдат включени отново само ако Западът се откаже от опитите си да разследва за следи от уран, открити в неразкрити досега обекти в страната. Тези позиции могат да обрекат преговорите на провал.

Иран сключи ядреното споразумение през 2015 г. със САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай. Съгласно сделката Иран се съгласи да ограничи обогатяването на уран под наблюдението на инспектори на ООН в замяна на премахване на икономическите санкции.

Бившият американски президент Доналд Тръмп едностранно изтегли САЩ от споразумението през 2018 г., заявявайки, че ще договори по-силна сделка, но това не се случи. Иран започна да нарушава условията на сделката година по-късно.

Според последното публично изявление на МААЕ Иран има запаси от около 3800 килограма обогатен уран. По-притеснителното за експертите по неразпространение е, че сега Иран обогатява уран до 60% чистота - ниво, което никога не е достигал преди. Това e на малка техническа крачка от нивата от 90%, които са необходими за създаване на ядрени оръжия.

Експерти предупреждават, че Иран разполага с достатъчно количество 60% обогатен уран, за да го преработи в количество, достатъчно за поне една бомба. Въпреки това, Иран все още ще трябва да проектира самата бомба и система за нейното доставяне до определената цел, което вероятно изисква месеци.

Иран твърди, че програмата му е за мирни цели, въпреки че неговите служители все повече обсъждат способността на страната да създаде ядрена бомба, ако реши - преди това тема табу там.

Междувременно в четвъртък инспекторите на ООН в МААЕ заявиха, че са проверили, че Иран е започнал да захранва уранов газ в две каскади от центрофуги IR-1, които преди това не са били използвани в подземното съоръжение в Натанц. Тези каскади ще обогатяват урана до 5%.

Инспекторите на МААЕ също потвърдиха, че Иран е завършил инсталирането на три усъвършенствани каскади IR-6 в завода, всяка от които включва до 176 центрофуги. МААЕ каза, че тези каскади все още не са захранвани с уран. Иран също е съобщил на МААЕ, че планира да инсталира още шест каскади от центрофуги IR-2M в нов оперативен блок в Натанц, казаха инспектори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    0 1 Отговор
    Ръководеният от нашите фондации запад знае как да се справи с Иран и Сирия.
  • 2 За мен е необяснимо

    1 0 Отговор
    Как може такава строго религиозна държава
    Да показва толкова висок технологичен напредък
Новини по държави: