4 Август, 2022 22:35 1 632 2

Аятолахът на Иран може да отмени фетвата за забрана на ядреното оръжие

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • ядрено оръжие-
  • ядрена сделка

В реч през декември 2019 г. Хаменей подчерта тази позиция и заяви: Ядрените оръжия не правят разлика между добри и лоши хора

Аятолахът на Иран може да отмени фетвата за забрана на ядреното оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският депутат Мохамед Реза Себагян Бафки заяви, че ако заплахите на враговете продължат, те могат да поискат от иранския върховен водач аятолах Али Хаменей да оттегли фетвата за забрана на ядрените оръжия.

Според Иранската агенция ILNA Бафки, който предишния ден е говорил на откритото заседание на парламента, е благодарил на Организацията за атомна енергия на Иран и на служителите на Министерството на външните работи за това, че са се противопоставили на прекомерните искания на западните държави, особено на САЩ.

"Нека врагът знае, че ако продължава с арогантността и заплахите си, ще поискаме от върховния лидер на Ислямската революция (Хаменей) да промени стратегията си за ядрените оръжия и фетвата (забрана на ядрените оръжия), ако сметне за необходимо", е заявил Бафки. Според иранския депутат добави, че Иран би било доста лесно да произведе ядрено оръжие.

В началото на 2000 г. иранският върховен водач Хаменей издаде фетва, с която забрани разработването или използването на ядрени оръжия.

В реч през декември 2019 г. Хаменей подчерта тази позиция и заяви: "Ядрените оръжия не правят разлика между добри и лоши хора. Следователно ядрената бомба не е оръжие, което Иран ще използва. Смятаме, че е харам да се съхраняват и използват ядрени оръжия".

Мохамед Ислами, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран, заяви на 1 август: "Иран има техническата възможност да направи атомна бомба, но такава програма не е на дневен ред".

Бехруз Камалванди, говорител на Организацията за атомна енергия, заяви на 2 август, че страната му ще продължи дейностите си по обогатяване на уран, но няма да се насочи към производство на ядрени оръжия. Камалванди заяви също, че изявлението на председателя на Организацията за атомна енергия Ислами е било разбрано погрешно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фройд Дучев

    4 3 Отговор
    скоро ще има би ю, или ще се разберат с ЕС, Америка, Израел и Саудитите или ще се крият по бункерите дълго време