5 Август, 2022 17:05 1 561 16

Индианците недоволни от папата

  • канада-
  • папата-
  • папа франциск-
  • индианци

Папското извинение за страданията на индиански деца в Канада не донесе удовлетворение и тази глава от историята на страната не беше затворена

Индианците недоволни от папата - 1
Снимка: БГНЕС

На тазседмичната си аудиенция папа Франциск призна, че разказите на възрастни канадци от коренното население за преживяванията им в пансионите, където са били въдворени, за да бъдат асимилирани в желаното по-висше хомогенно общество в Канада, са му подействали така, сякаш са му ударили шамар. Жертвите на принудителната християнизация обаче не получиха достатъчно удовлетворение след шестдневната визита на Светия отец, защото голяма част от исканията им, за чието изпълнение настояват от години, така и не се изпълниха и тази глава от историята на страната не беше затворена.

Затова, въпреки че папа Франциск отиде лично в Канада, за да поднесе историческо извинение на канадска земя за малтретирането на деца от коренното население, този тягостен период от историята на северноамериканската държава остава отворена рана.

"Пред това достойно за съжаление зло, Църквата коленичи пред Бог и моли за прошка заради греховете на нейните чада", каза папата в Канада, цитиран от Си Ен Ен. "Смирено моля за прошка за злото, извършено от толкова много християни срещу коренните народи". Светият отец подчерта, че това извинение е само първа крачка към поправяне на злините.

Над 150 000 деца са били откъснати от семействата, обичаите, езика и културата си и в периода 1831-1996 г. (само допреди 26 години) са били изпращани за обучение в интернати, създадени по решение на канадската държава (съгласно Закона за индианците), но управлявани от духовници, в повечето случаи – католици.

Специално сформирана Комисия за истина и помирение, която разследва издевателствата в образователните институции, стига до извода, че там се е извършвал "културен геноцид".

Запитан по време на обратния си полет към Европа защо не е определил на канадска земя тези трагични събития като геноцид, папата отговори, цитиран от ДПА, че това не му е дошло наум. Той обаче призна, че трябва да се изправим пред грешките и греховете си.

По време на обиколката си в Канада, съпровождан от двама кардинали, извинението на Франциск беше приветствано като първа стъпка към помирение, но някои оцелели бивши ученици от пансионите казаха, че очакванията им не са се оправдали. Още повече, че папата се извини само лично.

Сегашното посещение на Франциск беше предшествано от визита в края на март във Ватикана на представители на коренното население, които убедиха папата да посети Канада и да види и чуе на място какво са преживели индианците. Повод за тази визита бяха откритите миналата година стотици необозначени гробове на индиански деца на територията на бивши интернати. Това отново разрази тлеещия скандал, а той подпали, в пряк и преносен смисъл, и няколко католически църкви в индиански резервати.

При посещението си във Ватикана делегацията на канадското коренно население дари папата с чифт украсени с мъниста червени мокасини. Те му бяха подарени в знак на готовността на народа на метисите да прости, ако от страна на църквата бъдат предприети смислени действия, съобщи Асошиейтед прес.

Червеното е израз на това, че "макар да не носи традиционните червени папски обувки, той крачи, носейки наследството на онези преди него, донесли доброто, великото, ужасното".

Червеният цвят е водещ и в снимката на канадската фотографка Амбър Бракън за в. „Ню Йорк таймс“, спечелила тазгодишния конкурс на "Уърлд прес фото". На нея е запечатан черен път до пансиона в Кемлупс, покрай който са наредени кръстове с окачени по тях червени детски дрешки, а в дъното се вижда дъга.

През май 2021 г. народът Ткемлупс те Секуъпемк обяви, че с дрон, съоръжен с проникващ в почвата радар, в Кемлупс, провинция Британска Колумбия, където е бил най-големият индиански пансион, са били открити около 215 гробищни места.

Канадското правителство призна, че физическият и сексуален тормоз се е ширел в пансионите, а децата в тях са били бити, ако говорят на родните си езици. Натрупването на издевателствата и изолацията са изтъквани от лидери на коренното население като причина за епидемичното разпространение на алкохолизъм и наркозависимост в индианските резервати, отбелязва АП.

Почти три четвърти от 139-те злополучни пансиона за индиански деца са били ръководени от католически духовници. Комисията за истина и помирение призова за папско извинение на канадска земя за ролята на църквата в "духовното, културното, емоционалното, физическото и сексуалното издевателство срещу деца на Първите народи, инуитите и метисите“ в тези интернати.

В рамките на съдебно решение по дело, в което страни бяха канадското правителство, църквата и близо 90 000 оцелели бивши ученици, Канада изплати огромни обезщетения на общности на коренното население.

Католическата църква е изплатила много по-малко, а сега смята да прибави към тях още 30 милиона в период от 5 години. Исканията на пострадалите отдавна са известни на Ватикана. Сред тях са изплащането на обезщетения, реализирането на инвестиции, поемане на лична отговорност от извършителите на злоупотреби и връщане на свещени артефакти на коренното население, които в момента са на територията на Светия престол.

През 2009 г. делегация на индианското коренно население се срещна във Ватикана с тогавашния папа Бенедикт ХVI. Той обаче не поднася извинение, а само изразява "съжалението си за силната болка, предизвикана от достойното за съжаление поведение на някои членове на църквата".

Според Емил Григоров, професор по философия и преподавател по етика и политика в Квебек, основните цели на вече обявената за престъпна политика към коренните жители, извършвана под егидата на държавни и религиозни институции, са били: цивилизоване, християнизиране и асимилиране.

В интервю за БНР Григоров разказа, че смътността в тези пансиони, които са били задължителни за деца и младежи от 7 до 16 години, е била между 25 и 69 на сто, а несъгласните родители са подлежали на ефективни присъди.

Като цяло извинението на Франциск изпълни едно от исканията на корените народи в Канада. Още докато беше на канадска земя, папата беше критикуван, че не е направил повече, за да бъдат изпълнени и останалите искания и да бъдат направени осезаеми крачки във връзка с ролята на църквата в потискането, малтретирането и културния геноцид спрямо коренното население, отбелязва в анализ Би Би Си.

Инуитката Една Илайъс, едно от децата, откъснати от родителите си и отведена на 6-годишна възраст в интернат, отчита, че са изречени извинения. "Това е добре, но това са просто думи". Тя си спомня, че всяко дете в интерната е носело вързана на врата му табелка с буква и номер. На нейната пишело W2 783 (Втори западен Арктически район, 783-ти ескимос от региона), разказва Би Би Си.

Ключово искане на коренното население в цяла Америка, а и не само на тези континенти, е Ватиканът да отмени Доктрината за откриването. Преди голямата литургия, отслужена от папата край град Квебек, двама души си проправиха път до първите редици присъстващи и разпънаха голям транспарант "Отменете доктрината!". Става дума за доктрина, която води началото си от папски едикт, издаден през 15 в. Папската доктрина дава благословия на европейските колонизатори да завладяват земи, в които не живеят християни, а нехристияните, заварени там, да бъдат смятани за диваци.

Ако пристъпи към отмяна на тази доктрина, Ватиканът ще демонстрира, че е отворен и готов за компромис и преосмисляне на собствената си история, коментира Би Би Си.

Според вожда Гислен Пикар, регионален вожд на Събранието на Първите народи в Квебек-Лабрадор, принципите са много важни, осъждането на доктрината – също.

Вожд Пикар изтъква, че колониалният подход спъва напредъка в развитието на правата на коренното население и смята, че това се дължи на "зелената светлина", дадена от католическата църква на изследователите на нови земи. Това може да ни върне в 15 в., но то е важно и днес, убеден е Гислен Пикар.

Папските документи са били издадени след настоявания на европейки монархии, които са искали легитимиране на тяхната експанзия и на търговията с роби. По-късно тези папски були са използвани като основание за претенции към земи и ресурси, използвани не само от католически откриватели, а и от други европейци, пренебрегвайки присъствието на коренното население.

Християнски институции по целия свят, сред които и Канадската конференция на католическите епископи, вече официално са осъдили тази доктрина.

Папа Франциск не отрече доктрината докато беше в Канада, но по време на обратния път я разкритикува. "Доктрината за колонизацията е лоша, тя е несправедлива", каза Светият отец пред придружаващите го журналисти.

Смята се, че над 6000 деца са починали в интернатите, а сега старейшини в резерватите планират да върнат откритите тленни останки на техните общности, за да бъдат погребани подобаващо. През юни провинциалното правителство в Манитоба предостави 1,94 милиона долара на властите на коренното население и на организации, които да идентифицират, почетат и защитят гробните места на индиански деца.

През 2008 г. тогавашният канадски премиер Стивън Харпър поднесе извинения от името на канадското правителство за ролята на държавата в пансионите за индиански деца и нарече това тъжна глава от историята на Канада.

В предпоследния ден от обиколката си в Канада папата каза, че католическата църква усеща "бремето на провала" заради ролята си в спонсорираните от канадското правителство пансиони и сиропиталища, които са се опитвали да заличат културата на коренното население на Канада и в които много деца са били малтретирани, предаде Ройтерс.

Междувременно, на 18 юни канадската полиция съобщи, че е арестувала свещеник по обвинение в сексуално насилие, извършено преди повече от 50 години в канадско училище с пансион, предаде АП.

Задържаният пенсиониран отец е извършвал сексуални издевателства срещу 10-годишна жертва в периода 1968-70 г. В Канада няма давност за подобни престъпления.

Мотото на папската визита в Канада беше "Да вървим заедно". Правителството в Отава даде да се разбере, че извинението на Франциск не е достатъчно и това е знак, че процесът на помирение с мъчителната история се проточва. Това е и знак, че предстои Ватиканът да извърви своята част от пътя, да се откаже от доктрината за колонизиране на нехристиянски земи (което означава и да отвори архивите си) и да поеме своя дял от отговорността за стореното на коренните народи – индианци, метиси и инуити.

А това сякаш потвърждава, че пътят към ада е постлан с добри намерения.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    3 13 Отговор
    В днешно време всеки иска пари. Затова не са доволни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да де

    16 1 Отговор
    Папата какво се прави на луд някога точно Римокатолическата църква е била причината за безброй войни и поробени народи уж за да бъдат покръстени в правилната вяра.

    Коментиран от #11

  • 8 Съвременното значение на думите

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "И тук там":

    Интегриран, демократичен, либерален, модерен и още е, че след всеки човек живял и изповядвал тези ценности света не става по добро а по лошо място за живот
  • 9 ВИНЕТУ

    15 0 Отговор
    И аз не съм доволен от окупаторите. Искам си земята.
    ОКУПАТОРИТЕ ВЪН.
  • 10 Тиква

    5 8 Отговор
    Поне Папата има достойнство да се извини. Рано или късно. Чест и достойнство. Браво

    Коментиран от #13

  • 11 Тиква

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    Това е минало. Ако съдиш и така за нашия Галеник от три Папи.

    Коментиран от #14

  • 12 доктор филгууд

    11 0 Отговор
    ко са прай на ударен? там поразиите са ставали и с папска благословия в името на дедо господ.
  • 13 татанка йотанка

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тиква":

    и какво от това? битият бит.......
  • 14 да де

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тиква":

    Като е минало защо йезуита ходи да се извинява да не би на индианците да им стане по-леко след това безсмислено извинение???
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Галина Колева,

    5 0 Отговор
    Те и на нас православните се извини ха за това, че ни оставиха на мюсюлманите пет века, но какво от това?!... Злото е сторено.
Новини по държави: