Last news in Fakti

13 Юли, 2022 04:09 8 271 60

13 юли 1878 г. Берлинският конгрес разделя България на три части

  • берлински конгрес-
  • българия-
  • османска империя

Началото на националните трагедии на България

13 юли 1878 г. Берлинският конгрес разделя България на три части - 1
Снимка: Архив

На 13 юли 1878 г. е подписан Берлинският договор. Той е короната от тръни, еманацията на отношенията между Великите сили в Европа и техните стремежи да запазят интересите си на Балканите и Проливите.

Санстефанският мирен договор предизвиква недоволството както на всички Велики сили,

така и на балканските страни. Англия и Австро-Унгария открито заявяват, че Русия се захванала самоволно с разрешаването на Източния въпрос, без да се интересува от мнението на другите заинтересовани от този проблем.

Особено недоволство сред западните покровители на Турция предизвиква обстоятелството, че българското княжество има излаз на Бяло море. Против този излаз се обявяват всички под претекст, че той ще бъде използван от Русия, за да утвърди своето присъствие в Средиземно море и по този начин да наруши равновесието на европейските морски сили.

Мирният договор от Сан Стефано довежда до втвърдяване на позицията на западните сили по Източния въпрос и до консолидирането на техните политически инициативи. Англия заплашва Русия с военни действия. Тя е подкрепена от виенското правителство, което постоянно изтъква, че Петербург е нарушил поетите ангажименти от 3 януари 1877 г. за несъздаване на голяма славянска държава на Балканския полуостров, Франция и Италия припявали в същия глас и единствено Германия се въздържа от нападки спрямо Русия и подписания мир, но тя съветва северната империя да бъде по-отстъпчива и по-сговорчива със своите опоненти.

Създалата се неблагоприятна ситуация довежда до поредица дипломатически инициативи от руска страна, които имат за цел да неутрализират основните противници. През март 1878 г. граф Н. П. Игнатиев посещава Виена с цел да води преговори по спорните въпроси. Неговата мисия завършва без успех, тъй като и император Франц Йосиф, и граф Андраши настояват за спазване на постигнатите по-рано договорености и не искат да чуят дори за българска държава с границите, начертани в Сан Стефано/

Неуспехът на Игнатиев прави руското правителство по-отстъпчиво

и през април то се съгласява по принцип с предложението на Виена за разделянето на България на две части. През май посланикът на Русия в Лондон граф П. Шува-лов постига споразумение с министъра на външните работи Солсбъри Англия да не възразява срещу присъединяването на Южна Бесарабия, Карс и Батум към Русия, а последната се съгласява с разделянето на България на две части, като границата трябвало да премине по билото на Стара планина. По постигнатите договорености е подписана специална тайна конвенция, която на практика решава съдбата на българската държава.

След подписването на конвенцията канцлерът на Германия Ото фон Бисмарк издига идеята за среща в Берлин с цел обсъждане на Санстефанския договор. Така се стига до Берлинския конгрес. Причините, поради които се избира Берлин за място на този конгрес, трябва да се търсят преди всичко в това, че Германия и нейният канцлер афишират до това време пълна незаинтересованост към Османската империя и Балканските проблеми. При това положение столицата на Германия се оказва приемлива и за Русия, и за останалите Велики сили.

Заседанията на конгреса започват на 1 юни 1878 г.

и завършват месец по-късно — 1 юли 1878 г., когато е подписан Берлинският мирен договор. Според него Санстефанска България е унищожена, а българските земи са разпокъсани на няколко части. Северна България, без Северна Добруджа, и Софийският санджак образуват Българско княжество, зависимо от Портата. То има територия 63 752 кв. км и население 2 007 919 (по преброяване от 1881 г.). Южна България под названието Източна Румелия е обособена като автономна област под върховната военна и административна власт на султана. Югозападните български земи, известни като Македония, Беломорска Тракия и Одринско се връщат на Турция. Северна Добруджа и според този договор се предоставя на Румъния, а към Сърбия се присъединява Нишкият санджак (така е и по Санстефанския договор) плюс Пиротско и Вранско.

Големи придобивки с Берлинския договор получава Австро-Унгария.

На нея се предоставя правото да окупира в продължение на 30 години Босна и Херцеговина. Да държи свои войски в оставащото под османска власт черногорско крайбрежие на Адриатическо море.

Великобритания узаконява своето право да окупира османския остров Кипър.

Русия получава територии в района на Кавказ, Тя присъединява и румънската дотогава Бесарабия.

Останалите клаузи на Берлинския договор потвърждават договореностите на Сан Стефано. Румъния и Черна гора се признават за независими държави, но както и Сърбия, се задължават да поемат изплащането на съответната част от държавния дълг на Османската империя. Черна гора разширява значително територията си за сметка на съседните османски области.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бтр

    65 19 Отговор
    Та кой казваше , че Русия е най - глямия враг на България и винаги е искала да ни унищожи ...май бяха тези , които вдигнаха Ветото на РСМ в полза на тези , които отнеха териториите на България с Берлинския договор .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Исторически парк

    59 8 Отговор
    а соросите на това му викат, че европа освободила България от руско робство..

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Слава на саш и нато

    21 48 Отговор

    До коментар #5 от "Българин 🇧🇬":

    Аз не съм чул борис джонсън или тони блеър или тачър да говорят че имат атомни бомби и ше ги пратят по рашата и ше я унищожат но виж жужето и пуделите му тва им се услажда най много да тръбят

    Коментиран от #22, #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    18 30 Отговор
    Сега светът е коренно различен. Нека не гледаме толкова към миналото, а към настоящето и бъдещето.

    Коментиран от #11, #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да бе , да. ! 😜

    58 6 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Кое се е променило ? Запада пак подклажда вражди между православните славяни : укри срещу руснаци , макета срещу българи , българи срещу сърби ... Кое се е променило ?
  • 12 бтр

    30 7 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически парк":

    Точно това правят лъжците долни. Правят в България това , което направиха сърбите с македонците ...започнаха го ГЕРБ , а Киро продължи подмяната на историята още по-агресивно .
  • 13 Нещо

    9 6 Отговор
    За будапещенската конвенция и споразумението м/у Русия и австро-Унгария ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 веселяк

    34 3 Отговор
    Е па язе сам учил дека нази са ни освободили ген. Патън и 6-ти американски флот!
  • 16 Мая

    41 0 Отговор
    1856г. Се появява Румъния на място на деспотство Влахия и Франция измисля и румънски език и получава верен сателит...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Далечната

    28 3 Отговор
    1829 г. Руско- турската война , България на практика е почти цялата освободена ,защото руските войски начело с генерал Дибич са на територията. Франция и Англия заплашват Русия с война и руснаците се отеглят. И тогава е най- голямото преселение на Българи в Руската империя. Стотици хиляди ,зарязват къщи и ниви и натоварени по каруците с или подир войската към Русия.

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Руснако

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "Екскурзовод":

    Страхливци, избягал си от войната. Украинеца не прощава.
  • 21 Колкото далечна да е

    8 16 Отговор

    До коментар #19 от "Далечната":

    Не пиши нова удобна освободителна история, руснако.

    Коментиран от #23

  • 22 Пешо

    33 3 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на саш и нато":

    Аз пък ще ти кажа.... гледай какво се прави , а не какво се говори. Единствените ползвали атомни бомби и то 2 пъти и то срещу ЦИВИЛНИИИ са американците .... тези същите са имали доктрина за бомбардиране на градовете през втората световна, така че малко по-спокойно с патоса, моля!
  • 23 Не съм

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "Колкото далечна да е":

    Руснак бре. Я прочетох Цончо Родев има една трилогия. Ограмоти се малко. Та когато руските войски 1829 са били тук наши хора са ходили при тоя Дибич и той им казва ,че сега не е момента за освобождение. Не е обяснявал геополитиката на Франция и Англия и Туркия.И когато нашите хора стават настоятелни ги заплашва с топовете.

    Коментиран от #25

  • 24 Нахални руснаци

    11 22 Отговор

    До коментар #19 от "Далечната":

    Измислиха не съществуващ термин "освободителна война" и сега опити за пренаписване на историята. Както и ВСВ. С пакта Молотов-Рибентроп, руснака в едно с хитлер си поделят европа и прибалтика и после пишат се антифашисти и пак били освободители.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Няма значение кой

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на саш и нато":

    какво говори.
    Има значение кой какво прави.
    Гледам пе селективно ги споменаваш британците но не и американците.
    А за Тони Блеър ще ти кажа че самите британци го считат за военнопрестъпник а кралицата оня ден го нправи рицар.
  • 27 Пешо

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Не лежи на тази страна.... светът винаги е бил един и същ.... интереси интереси и пак интереси!!! А 100 - 200 за имперското самосъзнание е нищо. Чети карл маркс.... тогава са действали за географски територии, сега е същото, но за икономически територии. Западът процъфтява , заради упадака на Изтока. Но капиталът никога не спи. Преди хил. Години е тръгнал от Изтока , за да стигне до най-западната страна САЩ. Ще мине време и това най-вероятно ще се промени. Винаги когато управлението и властта се концентрира в 1 , се стига до упадък. Примери в историята колкото щеш.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Как може да разделиш...

    6 2 Отговор
    Нещо което го е нямало и е резултат от политически инженеринг... пак дрънкаме черешови топчета на струната на Ганю ПатрЕотарски ! Има смисъл от рев и скубане на коси, ако възникването на БГ държавата е било в резултат на собствените ни усилия. Добро утро господари на вчерашния ден ...
  • 33 История в документи

    2 9 Отговор
    "Авантюрите на руския царизъм в България"

    "Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-Дунавска област."

    „По мнението на комисията, провинциите Босна и Херцеговина, а също и част от Македония в дадения момент са твърде неудобни за завземане. Нашето нахлуване там може да предизвика неодобрение от страна на Австро-Унгария"
    Пълното поражение в Берлин на дипломатическото поприще измени всичките ни предишни замисли по отношение на завзетата от нас Балканска област. Така че неочаквано вместо главнокомандващ на Дунавската армия се назначава императорски комисар княз Дондуков-Корсаков с особени пълномощия на Царя Освободител... Названието Балканска област веднага се отменя
  • 34 Чичо Дончо каза

    10 1 Отговор
    Денят за омраза към Англосаксонците.
  • 35 И сега

    15 1 Отговор
    се опитват да ни разделят, да ни обезличат и да ни затрият като народ и нация. Процесът е пълен ход.
  • 36 Българин 🇧🇬

    13 4 Отговор
    И преди , и сега : Само на Русия можем да се надяваме ! Бог да я защитава !

    Коментиран от #39

  • 37 ФАКТ

    13 2 Отговор
    Запада винаги ни е мразил още от времето на Калоян.
  • 38 Дедо

    10 4 Отговор
    Англия и Австроунгария, разбирай англичани и немци, са нанесли най-голямата вреда на България България. Най-противната част от българския народ са англофилите, наследници на продажната буржоазия от преди девети.
  • 39 Ей руски подлец

    3 10 Отговор

    До коментар #36 от "Българин 🇧🇬":

    не се дегизирай като Българин.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дедо

    10 4 Отговор
    Русофобите са в същността си българофоби, мразят освобождението си, просто са сменили османците с англите. Това е всекидневно доказван факт.
  • 42 никой не забеляза тоя текст

    11 3 Отговор
    много ясно и точно е написано в статията че западът никога не е искал и продължава да не го иска на изток да има силна славянска държава !!! точно по тази причина ни прибраха в гей-вропата за да не се присединим с русия и нещеш ли да станем приатятели със сърбите че тогава запада ще потъне … който и каквото иска да си мисли но истината е една и това е че западът мрази славяните защото го в страх от тях !!! виж чалмите не са проблем защото излиза един и им казва оня от горе ми каза да ви кажа и всички вярват и изпълняват а при нас не става толкова лесно манипулирането на обществото защото имаме мозъци

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Дедо

    9 1 Отговор
    Англия по време на двете световни войни продължава линията си спрямо България и прави опити да откъсне територии и ги предаде на Гърция и Турция. За съжаление успява да създаде Македония и я присъедини към измислената държава Югославия. Аналогии, чувствате ли поне малко срам пред паметта на предците си?
  • 45 Радецки

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "никой не забеляза тоя текст":

    Само с едно не съм съгласен, че имаме мозъци! На балканите имаме всичко, само мозъци нямаме! Затова англосаксите ни мачкат, газят и разделят. Естествено в техен интерес, за да им служим против русията!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 провинциалист

    6 0 Отговор
    Тази статия обяснява термина "евроценности", нали?

    Коментиран от #48

  • 48 НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "провинциалист":

    ПРОВИНЦИАЛИ$ТИ $А Б€ЗРОДНИТ€ НИ "политици"-ПР€ДАТ€ЛИ/ПРОДАЖНИЦИ!
  • 49 Асен Милев

    12 0 Отговор
    България е разпокъсана не на три, а на седем части с пет различни начина на управление в неговата етническа територия. От територията северно от Стара планина до р. Дунав и бившия Софийски санджак се създава самостоятелно и трибутарно Княжество България под суверенитета на султана. Южна България под името Източна Румелия остава зависима от султана провинция с административна автономия. Одринска Тракия, Беломорието и Македония са върнати на Османската империя. Северна Добруджа е дадена на Румъния, а Поморавието-на Сърбия. Оставени в териториите на нови национални държави, които претендират за етническо единство, тези българи са подложени на асимилационен натиск, терор и физическо унищожение, което носи белезите на престъплението геноцид.
  • 50 Асен Милев

    8 0 Отговор
    Санстефанският договор изостря отношенията между Русия и останалите Велики сили. Споровете между тях са поради неспазването от страна на Русия на предварително сключените тайни споразумения с Австро-Унгария - по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г. и Будапещенската конвенция от 1877 г., като част от тези спорове са решени с Лондонското споразумение от 30 май 1878 г., предхождащо Берлинския конгрес. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция, на Балканите да не се създава голяма държава.

    В Берлин Великите сили установяват едно статукво на Балканите, което не държи сметка за националните стремежи на българите. Берлинският договор създава българският национален въпрос, който има множество съставки (македонски, тракийски, добруджански) и полага основата за бъдещи конфронтации със съседните на България държави. Тъкмо Берлинският модел на геополитически решения и териториални компенсации при определяне на междудържавните граници превръща Балканите в символ на етнорелигиозни и малцинствени проблеми и конфликти.
  • 51 Ето го руснака "освободител"

    5 3 Отговор
    По настояване от страна на Русия, съдбата на България е решена без нито един българин. Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия обръща публично внимание на подготвяните от Русия, Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки от всички земи, които да бъдат занесени до Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Шапкарев, а в Пловдив от самия Методий. Шапкарев поверява адресите от Македония на велешкия търговец Йован Весов, който ги предава в руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Подписките обаче не получават гласност и нито един български представител не отива и не присъства на конгреса.
  • 52 Независимостта е освобождаването

    6 0 Отговор
    Някои клаузи на Берлинския договор са променени още при Съединението на Княжество България с Източна Румелия (6 септември 1885). Част от системата, установена с договора, е напълно разрушена на 22 септември 1908 г., когато България обявява независимостта.
  • 53 Ново общонародно обсъждане

    1 3 Отговор
    С решение на Народното събрание от 5 март 1990 година за национален празник на България е обявена датата Трети март. На този ден през 1878 г. в град Сан Стефано (днешния истанбулски квартал Йешилкьой) е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, който ознаменува края на войната помежду им и поставя началото на възстановяването на българската държавност след близо петвековно османско господство.

    Въпреки, че Трети март се отбелязва като национален празник на България от над 30 години, все още битуват споровете дали точно тази е историческата дата, достойна да бъде символ и празник на нацията ни.

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 На 5 март 1990 година

    4 3 Отговор

    До коментар #53 от "Ново общонародно обсъждане":

    Сме станали по големи русороби.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: