Last news in Fakti

7 Август, 2022 09:27 1 377 14

Украйна е заинтересована от транспорт на стока през черногорското пристанище

  • украйна-
  • черна гора-
  • бар

Общият капацитет на пристанище Бар достига пет милиона тона годишно, а средно се използва само половината от потенциала му

Украйна е заинтересована от транспорт на стока през черногорското пристанище - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна търси алтернативни логистични маршрути за превоз на широк спектър стоки от и за страната, информират черногорски медии.

От украинското посолство в черногорската столица Подгорица съобщиха, че то работи върху анализ на възможностите за създаване на допълнителни логистични маршрути специално през Черна гора.

Украинската страна е заинтересована да осъществи допълнителни консултации с черногорското пристанище Бар, за да се установи сътрудничество, информира черногорската телевизия РТЦГ.

Украинският сайт gmk.centar съобщи по-рано, че Черна гора предлага на Украйна да транспортира стоки през пристанище Бар.

Общият капацитет на пристанището достига пет милиона тона годишно, а средно се използва само половината от потенциала му, според сайта gmk.centar.

Пристанище Бар притежава няколко специализирани терминала.

На 22 юли в Истанбул бе подписано споразумение между Турция, Русия, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна.Първият кораб по това споразумение отплава в понеделник, а след него потеглиха още три.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да стане

    10 3 Отговор
    защото това пристанище всъщност е китайско.
  • 2 Пич

    15 3 Отговор
    Зеленски се кани да бяга , като средновековен владетел ! Преоблечен като жена , през Черна гора !!!
  • 3 Какво ще изнасят

    14 3 Отговор
    Нацистка пропаганда ли? Нали русназите всичко са им окрали?!
  • 4 ЗЕЛЕН МИРИЗЛИВ ЧОРАП

    9 3 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ШУТ Е ПЪТНИК.
    Сега още е нужен. Но като свърши всички задачи, поставени от господаря е ЧАО.
  • 5 чичак

    14 3 Отговор
    Що за глупотевини, как ще стигат тия товари от Украйна до Черна гора. Магистралата до Бар надали ще бъде завършена в близките години. Представям си гондолите с украинско зърно по кривите черногорски планински пътища..

    Коментиран от #6

  • 6 оня с коня

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "чичак":

    Колкото и да съм свикнал с глупостите тука,винаги някой ще ме изненада с някое Абсурдно тълкуване на Ситуация!А идеята е кристално ясна:Украйна изнася Стоките си С КОРАБИ до Пристанището в Черна гора и от там с Пътен транспорт се отправят из Европа.Да,обаче ти си решил че точно обратния Маршрут е актуален - с Камиони от Украйна до пристанището ,а от там...НАКЪДЕ?!

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 РЕШЕНИЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Не ми философствай, Ами отивай с коня 🐎 да пренасят зърно. По цял ден акъл ръсиш и плещиш. Марш към Черногорско.
  • 8 съдията Дред

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Много тъпо изказване. Няма никаква икономическа логика, ако ще ги карат в Европа , да минават през Черна гора. Държавите, които нямат пристанища , са по близо до Украйна, от колкото до Черна гора.
  • 9 чичак

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Те украинците ако успеят да си натоварят зърното на кораби нямат да имат никакъв проблем да го изнесат където си искат и надали кривите планински пътища на Черна Гора са най-добрия начин да стигнат до Европа, в която е бъкано с големи и модерни пристанища. Да не говорим, че основните клиенти на украинското зърно са в Африка и Близкия Изток.

    Коментиран от #11

  • 10 Иванушка  🇷🇺

    8 5 Отговор
    От какво е заинтересувана Окрайна ни е през крачола, но живо се интересуваме от напредъка от Укро-армията и РеКонтраОфанзивата която провеждат към Полската и Румънски граници. Колко стотин населени пункта си върна Окрайна днес ? 😄😄😄
  • 11 ДЕ ФАКТО

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "чичак":

    Селскостопанската земя на Украйна, е продадена /като размер територията на Италия/, още преди години на големи американски компании. Мулти компании. Това значи, че нито земята , нито зърното е украинско. Излезе информация за този факт. Търси и ще намериш. И този рев за това зърно е ясно защо е бил. Също е съмнително дали пазара е Африка и Близкия Изток.

    Коментиран от #12

  • 12 Пешо

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДЕ ФАКТО":

    Монсанто и Каргел. Хънтър е много заинтересован от тази цялата работа. Транзитен пренос на газ.Атаката към северен поток 2 не е нищо друго , освен загуби за фамилия БайДзън и Борката блонд, ако не е през О.райна.След загуба на войната, какво става с тази земя?Акциите на кино, но и земята.....актива си заминава.Не искат, а и не смеят да го кажат в прав текст, защото в тези акции се крият комисионни рушвети докато си на власт.С износът се надяват да покрият загуби.
  • 13 Хайде да

    2 1 Отговор
    го ползват още един два месеца, че после няма да го имат.
  • 14 Бай Гън

    1 0 Отговор
    Ако американците бяха блокирали Одеса Украинците нямаше и да си помисли пиле да прехвръкне.
Новини по държави: