Last news in Fakti

9 Август, 2022 13:27 911 5

Турция: Единствената ни цел в Ирак и Сирия е борбата срещу тероризма

  • турция-
  • тероризъм-
  • сирия-
  • ирак-
  • борба

Заяви днес турският министър на националната отбрана, Хулуси Акар

Турция: Единствената ни цел в Ирак и Сирия е борбата срещу тероризма - 1
Източник: БГНЕС

Единствената цел на Анкара е да се бори с тероризма, както и с престъпността и заплахите за националната сигурност, заяви днес турският министър на националната отбрана, Хулуси Акар във връзка с трансграничните операции на турските военни в Ирак и Сирия, предаде Анадолската агенция.

Терористите са легитимна цел за нас, независимо къде се намират. Зачитаме териториалната цялост и суверенитета на всички съседни държави. Ударите се извършват единствено срещу терористи. Особено внимание се отделя на безопасността на цивилното население, каза Акар, съобщи БТА.

Той изтъкна, че Анкара не прави разлика между терористите от Кюрдската работническа партия (ПКК) и разклоненията на терористичната групировка в съседните страни.

За нас ПКК и СЗН (сирийските кюрдски Сили за защита на народа - бел. ред.) са едно и също, подчерта той.

Турският министър на отбраната заяви, че Анкара няма да допусне появата на зона, контролирана от терористи, в близост до южните граници на страната.

В близост до границите на Турция няма да има терористичен коридор, увери Акар.

Същевременно той посочи, че Анкара очаква Русия и САЩ да изпълнят задълженията си по споразуменията за Сирия.

Акар отбелязва още, че нито една етническа група, населяваща региона, не се възприема като заплаха за Турция.

Кюрдите са наши братя, както и арабите. Има обаче сили, които се опитват да разпалят пламъка на етническото противопоставяне, за да изопачат реалностите в региона, каза Акар.

Той съобщи, че от април досега само в зоната за антитерористична операция "Лапа-Ключ" в Северен Ирак са били неутрализирани 311 терористи.

Турските военни предприеха новата широкомащабна операция "Лапа-Ключ" срещу кюрдските бойци в Северен Ирак на 18 април. Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу членовете на ПКК.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    10 10 Отговор
    Турчолята па са едни антитерористи, дето никъде ги нема...
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    1 7 Отговор
    Точно.
    Русия също иска само да Демилитаризира и ДеНацифицира Украйна след което обещава да върне Крим, Донбас и още някакви територии които Украйна сама си избере и посочи )))
  • 3 И с Русия е така

    3 8 Отговор
    Единствената им цел в Украйна е борбата срещу тероризма.
    Не знам защо им налагат санкции??
    А ако не е така, защо не налагат санкции на Турция и на Израел??
  • 4 Гюнтер

    2 5 Отговор
    Кой въобще слуша и вярва на опашатите и безсрамни лъжи на турците или руснаците?!
    Тези авторитарни държави са си лика-прилика по арогантност, безчовечност и недемократичност...
  • 5 Всички знаят

    2 1 Отговор
    Договорихте го с Путин, нали!
Новини по държави: