Last news in Fakti

11 Август, 2022 09:09 1 320 11

Байдън призовава Сирия да помогне за връщането в САЩ на отвлечен преди 10 години репортер

  • остин тайс-
  • сирия-
  • журналист-
  • джо байдън

Представители на администрацията на Байдън заявиха, че работят с искреното убеждение, че Остин Тайс е жив

Байдън призовава Сирия да помогне за връщането в САЩ на отвлечен преди 10 години репортер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ знаят "със сигурност", че сирийското правителство държи Остин Тайс, репортер и бивш американски морски пехотинец, изчезнал в Сирия от 2012 г., и молят за помощ за връщането му у дома, заяви президентът Джо Байдън, цитиран от ДПА.

Отбелязвайки десет години от пленничеството на Тайс, Байдън заяви, че "за администрацията му няма по-важен приоритет от връщането на американци, които са държани като заложници или неправомерно задържани в чужбина".

През лятото на 2012 г. Тайс заминава за Сирия, за да отразява войната като журналист на свободна практика за „Вашингтон пост“ и други издания. Американски служители смятат, че той е бил задържан на контролно-пропускателен пункт на сирийските власти югозападно от Дамаск на 14 август същата година. Шест седмици след изчезването му се появява видеоклип, за който се твърди, че го показва вече като пленник.

"Знаем със сигурност, че той е бил задържан от сирийския режим. Многократно сме искали от правителството на Сирия да работи с нас, за да можем да върнем Остин у дома. На десетата годишнина от отвличането му призовавам Сирия да сложи край на това и да ни помогне да го върнем у дома", заяви Байдън.

Представители на администрацията на Байдън заявиха, че работят с "искреното убеждение", че Тайс е жив. Сирийското правителство отрича да знае къде се намира американеца или какво е състоянието му.

Също така в изявление държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ продължават да "изискват" от сирийските официални лица "да признаят задържането на Остин и на всеки друг американски гражданин, задържан в Сирия, което е отговорност съгласно международното право и важна стъпка за осигуряване на тяхното освобождаване".

Специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на заложниците, Роджър Карстънс, "ще продължи да си взаимодейства със сирийското правителство" в координация с Белия дом, Държавния департамент и правоприлагащите органи, каза Блинкън.

В началото на май Байдън проведе среща с Марк и Дебра Тайс в Белия дом, за да обсъдят случая със сина им.

"Заставаме на страната на многобройните близки на Остин и няма да се успокоим, докато не върнем Остин у дома. Десет години са твърде, твърде много време", каза Байдън.

Семейство Тайс не беше открито веднага за коментар, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    27 1 Отговор
    Ми , да си призовава , а кой ще върне убитите сирийци?
  • 2 Ротшилд

    15 2 Отговор
    Американският ми режим има право. Да върнат "репортера" направо в Израел.
  • 3 12345

    26 1 Отговор
    Наглец. До вчера ги бомбиха. Сега иска помощ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво бе

    11 0 Отговор
    Успял е да си облече сакото!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    15 0 Отговор
    Много морски пехотинци......всичките невинни.

    Коментиран от #9

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    американски морски пехотинец - журналист 🤔🤔🤔
    Нещо неясно 😉😉😉
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    А всички от АZOV били готвачи‼️😉😉
  • 10 МалкоЛогика

    14 0 Отговор
    Сирия си иска нефта.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.