Last news in Fakti

27 Юни, 2013 09:58 1 169 1

Гей браковете са легални в САЩ

  • гей
Гей браковете са легални в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С 5 срещу 4 гласа Върховният съд на САЩ отмени действието на закон за защита на брака, който дефинира брака като съюз между мъж и жена, предаде Би Би Си.

По този начин гей двойките, които са сключили брак, може да разчитат на такава защита на своите права, както и съпрузите в хетеросексуален брачен съюз. В момента еднополовите бракове са разрешени в девет щата на САЩ и в град Вашингтон, окръг Колумбия.

В още осем щата са разрешени еднополови граждански съюзи, които предоставят на партньорите в еднополовите бракове всички данъчни и други привилегии, с които се ползват жителите на тези щати, сключили брак.

Съдът се аргументира, че действащият до момента закон е отказвал досега на еднополовите двойки равноправие с хетеросексуалните брачни съюзи.

Миналата 2012 година президентът Барак Обама стана първият действащ американски държавен глава, който публично подкрепи гей браковете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 krokodil

    0 1 Отговор
    Съжалявам обикновените хетероориентирани американски граждани. След като хомосексуално ориентираните могат да служат в армията им, сега те ще са една от устоите на едно общество. Питам се: защо дядо Господ е създал двуполовите създания, защо Ноа спасявал двуполови двойки от тях на своя кораб? Вероятно са били репродуктивни наивници.....