11 Август, 2022 15:01 1 696 70

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма"

  • русия-
  • латвия-
  • украйна-
  • война

Изявлението също така призовава страните членки на ЕС незабавно да ограничат издаването на визи за граждани на Русия и Беларус

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Латвийските депутати приеха изявление, в което Русия се обявява за "държавен спонсор на тероризма", а действията ѝ в Украйна представляват "целенасочен геноцид срещу украинския народ", съобщава Руската служба на Би Би Си.

В изявлението се отбелязва, че членовете на парламента "решително осъждат военната агресия и широкомащабното нахлуване в Украйна с подкрепата на беларуския режим" и следователно призовават "евроатлантическата общност и нейните партньори бързо да усилят и да наложат всеобхватни санкции срещу Русия"

Изявлението също така призовава страните членки на ЕС "незабавно да ограничат издаването на визи за граждани на Русия и Беларус".

Това решение на латвийския парламент бе обсъдено в Комисията по външните работи на 2 авуст.

В документа се споменават нападението на руски военни срещу театъра в Мариупол, ракетни атаки срещу жилищен район край Одеса и нападението срещу търговския център в Кременчук. Освен това в проектоизявлението се казва, че "руските сили в Украйна използват забранени от международната общност касетъчни боеприпаси, за да всеят страх и да убиват безразборно цивилни". Както се отбелязва и че Латвия признава действията на Русия в Украйна за целенасочен геноцид срещу народа на Украйна.

Доставките на руски газ за Латвия бяха спирани няколко пъти от началото на войната в Украйна, но от средата на юни се увеличават. Това се случи, защото Латвия възобнови закупуването на газ от Русия чрез посредник.

На 14 юли латвийският Сейм реши да забрани напълно доставките на природен газ от Русия от 1 януари 2023 г.

Латвия преустанови действието на няколко споразумения с Русия в областта на икономиката, науката, културата и т.н., се посочва в доклад на латвийското външно министерство, публикуван на портала Latvijas Vestnesis, където се публикуват правните актове на страната.

Припомняме, че преди месец Латвия гласува закон, с който премахва всички паметници и други предмети, прославящи тоталитарни режими. Предвижда се това да се случи до 15 ноември.

На 10 май парламентът на Литва призна действията на руските военни в Украйна за геноцид. Припомняме, че повече от един месец продължи напрежението между Вилнюс и Москва за транзита на стоки към и от Калиниградска област, като в крайна сметка се наложи намесата на Брюксел за възстановяване на движението на стоки, подлежащи на санкции, въпреки съпротивата на литовските власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    34 5 Отговор
    А тези срещу Сирия-борци за свобода.

    Коментиран от #6, #57, #68

  • 2 Франсис Фукуяма

    20 65 Отговор
    В този момент Русия всъщност прилича най-много на нацистка Германия. Единствената ѝ идеология е един краен национализъм, при това по-неразвит дори и от този на нацистите. Това е и един много слабо институционализиран режим. Той се върти около един човек - Владимир Путин, който в действителност контролира всички сериозни властови лостове.

    Коментиран от #24

  • 3 Българин

    20 60 Отговор
    Браво ! Нещата трябва да се казват с истинските им имена .

    Коментиран от #9

  • 4 КОНТРАТА

    57 20 Отговор
    Латвия е умрела мишка!
  • 5 карамфила

    30 4 Отговор
    Каквото си си надробил,това ще сърбаш.Каквото сам си направиш и най добрият ти враг не може да ти направи.
  • 6 Запознат

    50 14 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    А терористите САЩ са им приятели!

    Коментиран от #66

  • 7 АМИИ СЕГА

    46 15 Отговор
    МЕЖДУНАРОДНИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД В ХАГА ОТКАЗА ДА ПРИЗНАЕ РУСИЯ КАТО АГРЕСОР
    В интервю за украинското издание "Укринформ" външният министър Дмитрий Кулеба направи тъжни съобщения. Международният наказателен съд в Хага счита за невъзможно да изпълни искането на Украйна за определянето на руската специална военна операция като "агресия". ЕС също отказва създаването на спецтрибунал за руските действия в Украйна. В резултат командирите на украинските въоръжени сили в Харковска област отказват да изпълняват заповедите на висшето ръководство и заедно с личния състав се оттеглят през река Северский Донецк в пункт за временна дислокация.
    Пита се какво ще кажат сега нашите кресльовци по медиите след цялото тяхно сквернословие и обвиненията във всички смъртни грехове към Русия и как ще тракат със зъби по евроатлантически през предстоящата зима?

    Коментиран от #41

  • 8 Слугински наведени

    39 11 Отговор
    Страната с най-висока инфлация и безработица. Върхушката чака европейски пари за заплатите си. Потъват бързо.
  • 9 У—й

    28 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Абе,пенсионер ,къде си тръгнАл и ти с мъжете?Оди на опашка за олио.
  • 10 Владолф Путлер

    16 40 Отговор
    Прави са латвийците. Браво!

    Коментиран от #67

  • 11 Българка

    15 44 Отговор
    Русия е наистина държава, която действа като терорист в Украйна и не само там. Да пропомним взривовете във военните ни заводи и опита за убийството на Гебрев и още двама българи с отрова, взривовете на военни заводи в Европа и разкритията, че са дело на руски терористи

    Коментиран от #29, #33, #38, #42, #44

  • 12 Знаем сценария

    29 8 Отговор
    Знаем я тази тактика - една държава и се казва да направи нещо срещу росия и после призовава другите да я последват и другите хоп така отвътре им идва да се съгласят
  • 13 Хайде холъм

    30 11 Отговор
    Обявила Русия,а забравила и сащ да обяви!
  • 14 На бялото казват черно

    33 12 Отговор
    Украинците чакат на километрични опашки за да се приберат в освободените територии. Защо се връщат при "агресора"?

    Коментиран от #23, #69

  • 15 Сатана Z

    30 9 Отговор
    Латвия се пеняви и хвърля къчове,защото в новата политическа и географска карта на Европа,тази държавица ще бъде зашита към Беларус.
    Всяка жаба трябва да си знае гьола.

    Z
  • 16 карамфила

    26 10 Отговор
    Зеленият ще бъде първият евреин съден от Нюрнберг-2 за нацизъм и престъпления срещу човечеството.

    Коментиран от #19

  • 17 и кво от това?

    25 8 Отговор
    Вие сте смешни хора!За какво им е на руснаците да ходят е Литва?
  • 18 Голем смях

    12 27 Отговор
    Респект към тази малка държава с 20 процента рускоговорящо население.При това има граница с азиатската диктатура.Респект към политиците и народа на тази достойна страна.Български мижитурки,вземете пример от достойните хора и стига сте ревали за тези убийци и изнасилвачи на деца,наречени росияни.Стиге сте ревали,че ще станете мишени .Високо вдигната глава ..сабя не я достига....но българите ....преклонена главица,сабя не я сече.Що за тъп народ сме.

    Коментиран от #27, #49

  • 19 Голем смях

    6 17 Отговор

    До коментар #16 от "карамфила":

    КОГА?...След Путлер ли?
  • 20 Стамат

    7 1 Отговор
    В подкрепа на зароден и в действие идеология и двигател на един Австриец от миналото.Доказателства пре достатъчни.Ангел Джамбазки искаха да бъде наказан за такъв поздрав в ЕП.Да му се изкажат поздравления и издигане в култ, след подкрепа на едни добре тату-индивиди , които се оказаха потърпевши.Докато спали и ги по тялото нарисували, защото се нашм.ркали
  • 21 Браво Латвия

    7 24 Отговор
    А у нас Гълъб Радев възтановяват корупционната схема на братушките!
  • 22 Бесен _Язовец

    17 5 Отговор
    Хубаво се нас.ерете лятото та зимата да ви замръзне кафявото.
  • 23 Голем смях

    10 19 Отговор

    До коментар #14 от "На бялото казват черно":

    Май се бъркаш с руснаците бягащи от Крим.Километрични опашки ...Че и даже реват.ЮТЮБ е пълен с бягащи орки.
  • 24 Рушляк

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Франсис Фукуяма":

    Кажи го направо диктатор Путлер .
  • 25 Сояфиянец

    18 3 Отговор
    Нагледан пример за комплекс за малоценност! Държава "джудже" със съмнителна история и граници се пъне пред велика сила като Руската федерация!
  • 26 АноН

    11 5 Отговор
    Фалшива Новина!
  • 27 Россия Z 🇷🇺

    16 7 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смях":

    Срамувам се от народа си. Отдавна беше необходимо да се поставят латвийските херинга на колене. Нищо, скоро ще го направим. Като начало ще изключим напълно доставките на газ за Латвия.

    ZZZ

    Коментиран от #62

  • 28 АноН

    8 3 Отговор
    Ме случайно "Факти" е Свободна Медия. И в Коментарите е пълно с Тролове!

    Коментиран от #43

  • 29 Чочо

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Браво!!! Най-после някой участвал лично в раследванията на споменатите случаи.Доказателстват са в сейфа ти и не ги показвай.Може и да нямаш сестра ,/въобше дали си от женски пол/ но тя е ...............!Докажи това , а за другото не е нужно.
  • 30 СЛОНА

    16 4 Отговор
    САМО ПИТАМ?
    ЗАЩОТО ДНЕС ИМАХ СРЕЩА С ЕДИН ЧОВЕК ДЕТЕТО МУ УЧИ В САНК ПЕТЕРБУРГ И ТАМ ГАЗТА Е 10 СТОТИНКИ ЗА ЛИТЪР НАШИ ПАРИ ,ЦИГАРИТЕ СА 2,50 КУТИЯ ,ТА С ТЕЗИ ЦЕНИ ЛИ СЕ ПРАВИ ТЕРОРИЗЪМ ИЛИ С НАЩЕ ЕС ЦЕНИ СЕ ТОЧИ 32 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИЯТ ДЖОБ!!!
    СЛАВА НА РУСИЯ!!!
    ВЕЧНА ДРУЖБА!!!
  • 31 Урюрвкос

    18 3 Отговор
    Китай се разтрепера защото е следващия на който Литва ще обяви санкции.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българка

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Най доброто за Украйна и за целия свят е : Украйна да подписва капитулация. Питам по каква причина 8 год. тормозеха мирно руско население в Донбас с нацистки методи. Чак отвратиха разумните хора по света.
  • 34 Хаах

    1 12 Отговор
    Скоро и в ЕС.И в България тоже.
    Ще се спре моменталически спора по медии, форуми за идеология, пропаганда, кое е лъжа и кое истина, кой е агент и кой е терорист.Радев чете ли.
    С едно решение се обединяват санкции, наказателна отговорност и изчистване на Европа от ТЕРОРИСТИ.
  • 35 Иванушка 🇷🇺

    3 11 Отговор
    Саеймът на Латвия прие изявлението, с което призна Русия за страна спонсор на тероризма. Те осъдиха военната агресия на Руската федерация и пълномащабното нахлуване на нейните войски в Украйна, извършено с подкрепата и участието на беларуския режим.

    Коментиран от #47

  • 36 Хахахахаха

    13 3 Отговор
    Само гледайте октомври как ще си сменят риториката хахахаха
  • 37 Россия Z 🇷🇺

    12 5 Отговор
    На злорадстващите тук хора ще напомня, что Турция не смята България за пълноценна страна.
  • 38 ГЛУПОСТИ

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Това изобщо не е доказано. Че някой иска да си измие лицето и очите е друг въпрос. Ето, че има хора, които без да прочетат крайните заключения, им вярват и разпространяват небивалици.
  • 39 Забелязали ли сте

    11 3 Отговор
    Как всякакви пинчери. чихуахуа и и други дребни мелези лаят и налитат да хапят и будят само насмешка в околните а едрите породи са доста по уравновесени и тук така комплексът на джуджето
  • 40 Реалист

    6 1 Отговор
    А какво мислят за бизнес взаимоотношенията между семейство Буш и фамилия Бен Ладен?
  • 41 Малко лъжливо русофилче

    3 10 Отговор

    До коментар #7 от "АМИИ СЕГА":

    Фалшива новина копирана едно към едно от подозрителен уебсайт. Прегледах интервютата на Кулеба с Укринформ и нищо подобно не е казал.

    Коментиран от #51

  • 42 Не е вярно

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    По това ти писание схващам, че за много неща не си в час. Явно източника ти на информация е едностранен и постига точно това ,което иска ТОЙ ,да мислиш ТИ.
  • 43 Редактор

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "АноН":

    Факти не публикуват нищо от свое име.Тези журналисти които имат по една малка снимка, им се дава направление каво да търсят и пляс на екрана /копи пейст/.Под статията или в началото се описва от къде е .Те не са виновни хората, но трябва да работят нещо.Само следят някой да не злоупотребява и неудобни неща се трият.В програмата определени обидни изречения ги елиминира автоматично.
    От определени таблоиди може би се финансира тази дейност.Всеки работи за пари, а дали на някой му харесва или не все тази.На повечето ни харесва да си четем простотиите, но те се опитват да премахнат обидитеБезолатен обяд няма.
  • 44 Манджорно

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Тези въпроси явно не са за твоята глава.
    Манджата ти загоря.
  • 45 Ще се чисти Държавата

    0 4 Отговор
    Три са Държавите обявени за Терористични от Международната Общност - Северна Корея, Иран, Сирия.И да имат посолства тези терористични Държави в България и ЕС.Е, нямат.
  • 46 Стоян Александров

    8 3 Отговор
    Латвия....не, не, не латвийците, а лакейте латвийци ( подлоги на САЩ И АНГЛИЯ ) те са обявили това. Всичко идва от САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ. ОСТТА НА ЗЛОТО. Латвийците и русснаците са братя, както и украйнците. Ние също сме братя с тях, Ние сме СЛАВЯНИ И Е ПОЗОРНО ДА СЕ МРАЗИМ. ИМАМЕ ЕСИН И СЪЩ БОГ, МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ. Това дразни глупавия Запад. Скоро Запада ще се разпадне, скоро всичйо ще е различно. Не случайно си вкараха сами негри и забрадени. Вкараха си войни и убийци. Със Западна Европа е свършено. Със САЩ също. Те го знаят това. Въпрос на време.
  • 47 Ивануша проституша 30 рублей

    4 8 Отговор

    До коментар #35 от "Иванушка 🇷🇺":

    Спират рублите и рублотроловете почват да критикуват просия, иванка разпоранка е живия пример за продажна тор
  • 48 СЛОНА

    6 4 Отговор
    ЗАЩО В КИТАЙ КОМУНИЗМА РАБОТИ ПО ДОБРЕ ОТ КАПИТАЛИЗМА???
    ЗАЩОТО НЯМА БИЗНЕСМЕНИ!!!
    ВСИЧКО Е ДЪРЖАВНОИ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА Е И В НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ!!!...
  • 49 Смех голем

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смях":

    рускоговорящите са почти 50%...от тях -30% руснаци, останалите - белоруси и украинци...в столицата на Латвия мнозинството население е руско - над 60%...

    Коментиран от #63

  • 50 Дявола

    0 1 Отговор
    Тя е същото инещо никъв спонсор не е
  • 51 Пешо

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Малко лъжливо русофилче":

    От къде да го прочетем?Алоу, нещо А?!

    Коментиран от #54

  • 52 Иван Крилов

    1 0 Отговор
    Данните от изследването сравняват консумацията през 1990, 2010 и 2017 година. В началото на прехода българите са пиели средно по 11,6 литра чист алкохол, 10 години по-късно - 12 литра, достигайки 12,8 литра през 2017 г.

    Според проучването българският мъж пие приблизително по 21 литра, докато българската жена - едва 4,9 литра чист алкохол.

    България се нарежда пред Русия, където консумацията е с половин литър по-малко - 12,3 литра на година.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Малко лъжливо русофилче

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Пешо":

    Трябва ли да ти държа ръката на всяка крачка? Бързо и лесно може да намериш в интернет, че тази фалшивата новина се разпостранява от Alarmanews.com и никой друг.
  • 55 капитан Салами

    6 1 Отговор
    поздравява всички русофили
    МАНДАНГАСТАЙЛ
  • 56 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 5 Отговор
    Не сте споменали,че латвиец,който има и руско гражданство се гони от латвия !!!Ако се откаже от руско тогава не се гони.Всички страни скочиха срещу русия за разлика от бг-управници,които заеха "Партер" поза!Дори да имат виза шенген руснаци ,ганчовци не се пускат в европа........С кои сте ,а Ганчовци.......С Демократичния свят или с мракобесна русия?????
  • 57 Те са същите

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    руснаците унищожиха цели градове в Сирия и избиха стотици хиляди невинни.
  • 58 Балканджия с ракия

    4 0 Отговор
    Е па това отдавна го знаем дори на Балкана. А наздраве.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Руснаков

    7 2 Отговор
    Браво...те най са тъпкани от руският ботуш и знаят най добре.......топлите отношения на руснаците.....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Голем смях

    1 0 Отговор
    Интересно как ..беларусите ,че и украинците са рускоговорящи.То при тези проценти Латвия направо си плаче за референдум за присъединяване кам диктатурата на руския мир.
  • 66 Бобо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Дали СССР-то да не отиде пак да освободи разните там
    Литва
    Латвия
    и
    Естония
    А?!!?!?
    А може и като съберат повечко рубли, са отидат и на Молдова?!?!!?!

    СССР-то е голяма работа!
    Ама нещо не можем да понасяме
    нито СССР-то,
    нито РФ-то
    нито Путлеризма и интернационализма скапани!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Оракула

    1 0 Отговор
    Латвия си е права като свещ ,за казаното ,но тук в този сайт ако го напишем това ,
    ни трият ,като бясни комунисти!
    "Вагнер" е проблема на Путин,
    терористична банда главорези!
    Ползва се за всичко , където и когато трябва!
Новини по държави: