16 Август, 2022 16:16 1 345 7

Слаби надежди! Лидерите на Сърбия и Косово се събират в Брюксел на кризисна среща

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

Прищинa обяви независимост през 2008 г., която остава непризната от Сърбия, нo повечето държави от ЕС признават Косово като отделна държава

Слаби надежди! Лидерите на Сърбия и Косово се събират в Брюксел на кризисна среща - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде идните два дни в Брюксел, където ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а след това в диалог с премиера на Косово Албин Курти с посредничеството на ЕС ще се опита да намери решение за ситуацията в Косово, възникнала след решението на Прищина за пререгистрация на автомобилите и за личните карти, но и за всички останали въпроси, които повишиха напрежението, съобщи Танюг.

Вучич ще разговаря първо с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който по-късно ще има отделна среща с Курти.

Сръбският лидер заяви, че е провел няколко телефонни разговора със Столтенберг и е било договорено лично да се срещнат в Брюксел, като изтъкна, че КейФОР са единствените сили, които имат мандат за запазване на сигурността и мира в Косово, особено в северната част на областта.

Очаква се в четвъртък специалният представител за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак да разговаря с Вучич и Курти и да се опита да постигне напредък в диалога между Белград и Прищина.

Анализатори оценяват като слаби очакванията от предстоящите в Брюксел разговори.

Косовските сърби блокираха на 31 юли пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

Впоследствие Прищина реши да отложи въвеждането на новите правила.

Косово обяви независимост през 2008 г., която остава непризната от Сърбия. Повечето държави от ЕС признават Косово като отделна държава.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуем демократични

    9 1 Отговор
    Където и да се срещат, квото и да правят сърбите никога няма да се съгласят с наглите условия и претенции на косоварите! Още повече че това е една изкуствена държава пръкнала се с благословията на САЩ и се явява бомба ,която не се знае кога може да гръмне!!!
  • 2 Крипто мошеник

    1 1 Отговор
    Тия са толкова изостанали че дори не чета статията а само заглавието и си скролвам надолу да гледам рекламите
  • 3 Адам Хилтън

    1 5 Отговор
    Косово е българско, точка по въпроса!
  • 4 тикви американски

    5 1 Отговор
    Косово по точно Албания ще стават велика Албания след време, това направи САЩ в ЕС. Ислямисти в ЕС!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин 🇧🇬

    4 1 Отговор
    Косово - православна сръбска земя , която Саш , турците и европейските им васали заграбиха , за да дадат на мюсюлмани .