Last news in Fakti

15 Август, 2022 17:28 1 484 12

Косово обявява договор за взаимна отбрана с Албания

  • косово-
  • албания-
  • вьоса османи-
  • байрам бегай

Прищина и Тирана трябва да бъдат заедно, за да поддържат мира, като същевременно подчертават, че Армията за освобождение на Косово остава ярка част от историята

Косово обявява договор за взаимна отбрана с Албания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На срещата между президента на Косово Вьоса Османи и нейния албански колега Байрам Бегай стана дума за договор за взаимна отбрана, който да даде възможност за реакция в случай на нападение срещу една от страните, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.

Османи каза, че е време да се предприемат подходящи стъпки в посока на двустранно сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Приемайки го с най-високи държавни почести, Османи поиска от албанския президент да продължи подкрепата си в интеграционните процеси на Косово.

Президентът Османи каза, че Косово разчита на опита на Албания при кандидатстването на Косово за статут на страна кандидат за член на Европейския съюз, което тя подчерта ще стане до края на тази година.

Османи каза, че фактът, че Албания е член на НАТО, създава по-голяма сигурност в целия регион и подчерта, че целта на Косово за членството в този съюз.

„По отношение на нашето двустранно сътрудничество в областта на сигурността и отбраната е важно, че между Косово и Албания да има договор за взаимна отбрана, с който ще реагираме реципрочно в случай на атака срещу нашите две страни. Минаха няколко години, откакто направих такова предложение, което е в хармония с международните практики и се прилага от много страни, включително и от нашите стратегически съюзници, така че смятам, че е време да предприемем подходящи стъпки в тази посока“, каза Османи.

Османи спомена и създадената след 31 юли ситуация в Северно Косово, като каза, че институциите продължават да са в пълна координация с международните партньори и се подготвят за изпълнение на решенията.

„Очакваме Европейският съюз да надигне по-силен глас срещу дестабилизиращите тенденции на Сърбия към целия регион; тези тенденции се насърчават и служат на интересите на Русия. Не може да има еквивалентност в третирането на страните, когато Сърбия очевидно е агресорът и тя използва реторика за подстрекаване на война по отношение на Косово, подкопавайки мира и стабилността. Очакваме да бъдат дадени ясни сигнали от ЕС по отношение на Сърбия, която трябва веднъж завинаги да спре тези действия, които подкопават сигурността в региона", каза Османи.

На съвместната конференция с президента на Албания Османи каза, че очаква Албания да бъде гласът на Косово там, където ѝ се даде възможност.

„Разчитаме на вашата подкрепа, докато Косово се движи със същите стъпки в интеграционните процеси. Албания е давала безрезервна подкрепа на Република Косово през всички периоди, като същевременно вие сте били нашият глас там, където не сме представени. Под вашето ръководство ние разчитаме на вас, разчитаме Албания да продължи да бъде нашият глас там, където ѝ се даде възможност“, добави Османи.

От своя страна президентът на Албания Байрам Бегай заяви, че те подкрепят Косово в разширяването на суверенитета и установяването на върховенството на закона в северната част на страната, както и към членството в международни организации и по въпроса за диалог с Сърбия за правно обвързващо споразумение с взаимно признаване.

„Либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово е отдавна закъсняло обещание и право, на което гражданите трябва да се радват като всички останали граждани на региона, за което уверих президента Османи, че Албания ще продължи подкрепата си за постигане на положителни новини възможно най-скоро. Албания силно подкрепя членството на Косово в НАТО и оценява факта, че НАТО остава гарант за мира в региона и стратегически съюзник на Косово и Албания. Ние подкрепяме членството на Косово във всички международни организации и вярваме, че кандидатурата за членство в Съвета на Европа беше правилното решение. Уверих президента Османи, че по време на мандата в Съвета за сигурност и като член на ООН Албания ще бъде говорител на интересите на Косово, засилвайки своя глас в насърчаването на независимата държава Косово, необратимостта на този факт, новите признания и евроатлантическия ѝ път“, каза Бегай.

Президентът Бегай каза, че Косово и Албания трябва да бъдат заедно, за да поддържат мира, като същевременно подчерта, че Армията за освобождение на Косово (АОК) остава ярка част от историята и че изфабрикуваните доклади срещу нея няма да променят този факт.

„АОК е ярка страница от нашата обща история, която кара всеки албанец да се гордее. Нито един измислен доклад, който се опитва да опетни кръвта и саможертвата на албанците в защита на свободата, знамето и националната идентичност, няма да успее да помрачи това славно наследство. Днес ние споделихме същата позиция с президента Османи, че Косово и Албания не само се радват на тази братска и стратегическа връзка, но също така споделяме визията и стремежите, бъдещето в ЕС и НАТО“, каза президентът на Албания.

Това е първото официално посещение в чужбина за президента на Албания, откакто встъпи в длъжност начело на страната преди две седмици.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    18 1 Отговор
    Това мирише на Велика Албания скоро и макетата.

    Коментиран от #8

  • 2 м1а2

    7 13 Отговор
    Стяга се примката около сърбите. Къде са приятелите им руснаци?
    А, да - заети са и не могат сега.

    Коментиран от #3, #7, #10

  • 3 Източна ромелия

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "м1а2":

    Ами скоро ще ги видиш, като отворят военна база в Сърбия

    Коментиран от #4

  • 4 м1а2

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Източна ромелия":

    Най-много да направят символична първа копка. Останалото - друг път.
  • 5 Танк

    12 0 Отговор
    Ма много военни се загрижиха за мира. Лошо.
  • 6 Хъъъм

    4 1 Отговор
    Айде айде, присединете и шиптърите заедно с македония и сърбоманите да се пребирст от Скопие в Белград. А кой се чувства българин, да се връща у дома...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Така

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    И постепенно се върви към 2ра османска империя. С помощта на НАТО албанците ще вземат и Сърбия и Македония. Ще дойде и нашия ред. Албанците и турците споделят една вяра. Да му правим сметката. Запленени от западния лукс. Не виждаме голямата опастност. Допуснахме, ние православните държави, да ни настроят една срещу друга. Вместо да се обединим с Русия, Сърбия... Всеки да си върне своето. Защо не можем да вземем тази черта, която притежават турците и циганите - единни.
  • 9 Бъдеще

    0 1 Отговор
    Албания ще гледа ЕС през крив макарон с тези дгдвори
  • 10 Така

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "м1а2":

    И постепенно се върви към 2ра османска империя. С помощта на НАТО албанците ще вземат и Сърбия и Македония. Ще дойде и нашия ред. Албанците и турците споделят една вяра. Да му правим сметката. Запленени от западния лукс. Не виждаме голямата опастност. Допуснахме, ние православните държави, да ни настроят една срещу друга. Вместо да се обединим с Русия, Сърбия... Всеки да си върне своето. Защо не можем да вземем тази черта, която притежават турците и циганите - единни.
  • 11 сноу

    1 0 Отговор
    Османи ,хасани и накрая байрами...милошевич им знаеше албанските чалъми но набързо му извадиха душата за да може натуту да седне на дългата маса..
  • 12 То вече

    0 0 Отговор
    Е решено. Косово и метохия е щат Косово и Метохия от
    Федерална Република България. Ще го прави обединени щати който ще правят федерална република България