Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2022 07:04 9 295 167

Войник описа глада, объркването и разпада в руската армия

  • военни престъпления-
  • руски войник-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • книга-
  • павел филатиев-
  • инвазия-
  • владимир путин

Основната причина за провала на руската армия в Украйна е, че нямахме моралното право да атакуваме друга държава

Войник описа глада, объркването и разпада в руската армия - 1

Руски парашутист, напуснал армията след два месеца на фронта в Украйна, описа в книга ужасните условия за войниците. Той разказа как слабото командване и липсата на оборудване водят до безсмислена смърт и как Русия не е имала моралното право да напада, пише "Свободна Европа".

"Знам, че не можете да кажете думата "война", забранено е. Но все пак ще кажа точно "война“. Вече съм на 33 години и цял живот съм казвал само истината. Това е война - руската армия стреля по украинската армия, а тя стреля в отговор, експлодират снаряди и ракети. Умират военни от двете страни, както и цивилни, които имат "късмета" да живеят там, където е решено да започне война, наречена "специална операция“.

Така започва скандалната за Русия книга на десантчика Павел Филатиев, който отказва да се върне в руската армия. Той публикува текста си в интернет и даде няколко интервюта. Сега очаква държавата да започне да го преследва. „Нашата армия е в критично състояние. Много момчета загинаха, именно защото тя не е такава, каквато я представят официалните медии. Командването крие за много проблеми”, каза Филатиев в интервю за телевизия "Дождь".

Той е родом от Волгоградска област, израснал е във военна част. Син е на парашутист и по-късно самият той става част от въздушно-десантните войски. През 2010 г. служи в Чечения. През август миналата година, поради проблеми с работата и липса на пари, решава да подпише нов договор за наемна служба. Влиза в състава на 56-ти десантно-щурмови полк, без да знае, че ще участва в истинска война. След като неговата част атакува окупирания вече Херсон, Филатиев е евакуиран за лечение и никога не се връща на бойното поле. Сега се противопоставя на войната, разказвайки това, което е видял със собствените си очи. Книгата му се нарича "ZOV".

Макар да е заплашен от арест, затвор и дори изтезания, той се чувства виновен за съучастието си в тази война и мисли, че тя е срам за Русия и армията. Иска да направи "всичко възможно" да я спре, да върне руските военни у дома и да спаси хиляди животи на руснаци и украинци. Сайтът "Важни истории" (istories.media) публикува съкратени откъси от книгата. Свободна Европа разполага с онлайн формат на разказите на Филатиев.

Следват откъси от книгата:

Преди войната

Чували ли сте някога звука на приближаващ към вас снаряд? Това е незабравимо усещане за вибрация и свистене на въздуха, когато всички вътрешности се преобръщат, а дъхът ти спира. Ако имате късмет да чуете експлозия, си мислите, че това определено е вашият ден, разбира се, ако разберете, че нищо не се е откъснало от експлозива и осколки не са се забили в тялото ви... След като реших да се върна в армията заради проблеми с работата и парите, ми изпратиха повиквателна да се явя в поделението в Крим. Дадоха ми една униформа, само лятна. Нямаше барети с подходящ размер, затова си купих.

В средата на октомври започнаха да дават и зимни униформи, но само носени и не по размер. Отказвах да взема такава униформа, поради което отношенията ми с командването започнаха да се влошават. След като се скарах с командира на ротата, отидох и си купих яке. Пристигаме на площадката за тренировъчни скокове с парашут. Беше през нощта, при минусова температура, бяхме в открит камион КАМАЗ. Много от военните бяха без топли дрехи - някои не получиха, други отказаха това, което даваха. За една седмица около 30 души от моята част постъпиха в инфекциозно отделение.

В средата на февруари ротата ми беше на полигона в Стари Крим. Разбрах, че нещо се подготвя - изпращаха всички на полигона. Следващите няколко дни ходихме до стрелбището, където най-накрая ми дадоха автомат за първи път. Оказа се, че е със скъсан ремък и е ръждясал, а при първата нощна стрелба засече. Някъде около 20 февруари дойде заповед всички спешно да се съберат, защото предстои мобилизация незнайно къде. Още тогава всички бяха мръсни и изтощени. Някои живеехме почти месец на полето без никакви условия, нервите на всички бяха на ръба, атмосферата ставаше все по-непоносима.

На 23 февруари пристигна командирът на дивизията и, поздравявайки ни за празника - Деня на защитника на отечеството, съобщи, че от утре заплатата ще бъде 69 долара на ден (около 7000 рубли). Това са повече от 200 000 на месец, плюс обичайната заплата. Това беше ясен знак, че ще се случи нещо сериозно. Но когато разбрахме, че това не е кримската операция „Вежливи хора“ и не е учение, а започва пълноценна война, си казахме - такава работа не си струва дори за толкова пари.

Войната и подивяването

На 24 февруари се събудих в два през нощта в КАМАЗ-а, колоната беше някъде в пустошта, всички двигатели и фарове бяха изключени. Но отляво и отдясно кънтеше ракетна артилерия. Тогава още не можех да разбера - стреляме по атакуващи украинци, може би по НАТО? Или нападаме? Срещу кого е този адски обстрел

Но беше ясно, че е започнала истинска война. По-късно стана ясно, че има заповед да отидем в Херсон. И тогава разбрахме, че сме нападнали Украйна. Вече имаше ранени и убити от нашите. Връзка с командването нямаше, а командирът не разбираше какво се случва. На 28 февруари научих, че някой е стрелял по цивилен автомобил с бронирана машина. В колата пътували майка и няколко деца, само едното оцеляло... Докато нашите правителства решават помежду си как да живеят, а военните от двете страни са техен инструмент, цивилни умират. Когато осъзнаеш това, не знаеш какво да правиш. Ако зарежеш всичко и си тръгнеш - ставаш страхливец и предател. Ако продължиш да участваш - ставаш съучастник в смъртта и страданието на хората.

Цялата ни подготовка беше само на хартия, техниката ни беше безнадеждно остаряла. Дори тактиката ни беше като тази на дедите ни! Тези, които атакуваха на първа линия, вече бяха убити. Приятели ми казаха, че в тяхната бригада са останали 50 души... Започна да се стъмва, получихме заповед всички да копаем. Беше много студено. Никой нямаше спален чувал, сланата започна да прониква до костите ни. Ние дори не се нуждаехме от враг, командването ни беше поставило в такива условия, че бездомните живеят по-добре.

На следващия ден пристигнахме на морското пристанище Херсон. Всички започнаха да претърсват сградите в търсене на храна, вода, душ и място за спане. Някои започнаха да изнасят компютри и всичко ценно, което намерят. Не бях изключение - намерих шапка в повреден камион и я взех. Влязохме в офиси, които разполагаха с кухня и хладилници. Ние, като диваци, изядохме всичко, което имаше - зърнени храни, овесени ядки, сладко, мед, кафе. Беше ни абсолютно безразлично, вече бяхме доведени до краен предел. До какво дивашко състояние можеш да доведеш хората... За една нощ обърнахме всичко с главата надолу. Срещнах войници, които разбиват кафемашини в търсене на гривни (украинската парична единица - б.р.).

На 3 март се чу, че ще ни пратят да щурмуваме Николаев и по-нататък, към Одеса. Не можех да повярвам - онези горе не разбират ли, че сме изтощени? Чу се слух, че мотопехотата отказва да тръгне масово, заради това няма как ние да си починем. Избухна гняв към тях...

След повече от месец ние се окопавахме, артилерията действаше срещу въоръжените сили на Украйна, но нашата авиация почти не се виждаше. Просто държахме позиции в окопите на фронтовата линия - без сън, без да се къпем, нямаше нищо за ядене, освен една кутия сухари за два дни. Всички бяхме обрасли с бради, униформите и баретите започнаха да се късат.

Обявиха, че ще плащат пари за всеки убит украински войник или повредена техника, точно както беше преди години в Чечения. Но никой не ни донесе нова униформа, обувки, муниции и топли дрехи. Няколкото кутии с хуманитарна помощ съдържаха евтини чорапи, тениски, шорти и сапун. Всъщност до нас стигаха само колети от роднини и съпруги и то невинаги, а понякога идваха отворени. Но само благодарение на тях все пак понякога опитвахме чай, кафе, сладкиши и консерви...

Заради артилерийския обстрел някои села практически престанаха да съществуват. На един пленник му отрязаха пръстите и гениталиите.

Местните хора ставаха все по-гневни. Някаква баба ни отрови пирожките. Почти всеки се разболя от гъбички, на някои им паднаха зъби, кожата им се белеше, други заспиваха на дежурство заради умората. Някои започнаха да се прострелват сами в крайниците, за да получат обещаните 3 милиона рубли за ранен - за да се измъкнат от този ад. Всеки път по време на обстрела натисках главата си в земята и отново изникваше мисълта:

„Господи, ако оцелея, ще направя всичко, за да променя това!”. Не се страхувах да умра, но беше жалко да дам живота си заради тази гадост, не беше ясно за какво, за кого? Обидно ми беше, че на онези горе не им пука за нас. Те демонстрират по всякакъв начин, че за тях сме нехора, че сме като добитък. Обидно ми беше, че преди войната, която те започнаха, направиха всичко, за да унищожат нашата армия. Жалко, че репортерите не са допуснати до първа линия, за да може цялата страна да се любува на войниците - обрасли, неизмити, слаби и озлобени, както и на посредственото им командване. Половината от момчетата обличаха украински униформи, защото бяха по-качествени, по-удобни, по-здрави. Великата ни държава не е в състояние да облече, екипира и изхрани собствената си армия.

Съдбата на ранените

Към средата на април в очите ми влезе много пръст заради артилерийски обстрел и получих кератит. След пет дни мъки, когато едното ми око вече беше затворено, все пак ме евакуираха. Фелдшерът, който ме изпрати, ме помоли да кажа на медицинския екип, че няма спринцовки и обезболяващи.

Докараха ни в една от бараките, която беше предназначена за изписаните от болницата. Имаше стотина души, които се бяха върнали от войната, те буквално полудяха след това, което бяха преживели. Някои заекваха силно, двама бяха със загуба на паметта, а много от тях пиеха здраво, изпиваха всички пари, които печелеха. След като се върнах от фронта, трябваше да платя сам за лечението и лекарства. Два месеца се опитвах да поискам това от армията, ходих до прокуратурата, ходих до командването, до шефа на болницата, писах до президента...

След което плюх на всичко, реших да премина военномедицинската комисия и да напусна армията по здравословни причини. Командването заяви, че се опитвам да избягам от служба и изпратиха документите на прокуратурата за образуване на наказателно дело. По този начин се опитват да върнат много хора. А толкова хора умират без причина. И има толкова загинали, на чиито близки не са изплатени обезщетения. На ранените и болните в повечето случаи се отказват обезщетения и застраховки. Има дори и такива, на които още нищо не им е платено по договор с армията. Трите милиона, които наричаме „путинови“, не ги получих, както и много други. Имах 215 000 рубли в картата за два месеца от "специалната операция".

За провала на руската армия

Основната причина за провала на руската армия в Украйна е, че нямахме моралното право да атакуваме друга държава, особено хората, които са най-близо до нас. Когато всичко започна, познавах малко хора, които вярваха, че това са нацистите и искаха да се бият с Украйна. Не изпитвахме омраза и не смятахме украинския народ за враг.

Втората причина е как започна всичко - "специална операция" с обстрел на територията на Украйна с артилерия, самолети и ракети. Как очакваме цивилното население да приеме това, ако на 24 февруари хората са се събудили от взривове? Кой е очаквал, че след такова начало украинците няма да се сплотят срещу нашествениците? Третата причина е ужасната корупция и бъркотия в нашата армия, нейната морална и техническа остарялост. Кариерното израстване е възможно само ако имаш връзки и лоялност към системата. За да няма проблеми, човек трябва мълчаливо да прави това, което са му казали, дори да са пълни глупости. Подборът за армията е далеч от здравия разум, трудно се намира работа, още по-трудно се напуска. А заплатата далеч не е прилична.

Военните правила са написани за армията от миналото и те все още не са адаптирани към съвременните реалности. Много от нашето оборудване е остаряло или недостатъчно и сложната верига за доставки на ново не работи ефективно. Много неща съществуват само на хартия и в отчетите. Боеприпасите и униформите ни са неудобни и с лошо качество: повечето военнослужещи купуват и сменят американски, европейски или дори украински. Защо отново, както през 1941 година, не сме готови за съвременната военна реалност? Защо милиони мъже, служили в армията, знаят за това и мълчат?

Искат ли руските военни да воюват

Повечето хора в армията са недоволни от това, което се случва там, недоволни са от правителството, от командването, недоволни са от Путин и политиката му, недоволни са от министъра на отбраната, който не е служил в армията. Повечето военни не искат да убиват никого и още по-малко искат война, но ние сме сковани от патриотизъм, закони, вина към останалите. Никой не иска да бъде страхливец. Не можем да хвърлим оръжията си и да избягаме.

Не виждам децата на Лавров, Медведев, Рогозин в окопите, но постоянно чувам призиви от тях за убийство. Синът на кой депутат от Думата е на война? Дали децата им са по-талантливи и умни от децата на работниците и селяните? Мнозина отиват там, защото това е поне някакъв шанс да спечелят пари. Всички сме заложници на много фактори, като отмъщение, пари, дългове, кариера, страх от държавата. Заиграхме се твърде много. Ние не анексирахме ДНР и ЛНР, ние започнахме ужасна война. Война, в която градове са разрушени и която води до смъртта на деца, жени и старци...

Епилог

По телевизията ни убеждаваха в силата на руската армия, въпреки че много мъже видяха нейната разруха. Внушаваха ни, че основният ни враг са НАТО и Украйна. И в крайна сметка, след като сринаха армията, започнаха истинска война. Разбирам, че това, което правя, ще ми струва скъпо, но не мога да затворя съвестта си. Вероятно "справедливият" съд ще ми даде доживотна присъда, ще кажат, че са ме купили и съм агент на Запада, но вече не мога мълчаливо да гледам всичко това. Не беше толкова страшно във войната в Украйна, беше безкрайно обидно, че не мога да променя нищо.

Страшно е да публикувам този текст в своята страна и да кажа какво мисля, защото тук вече не можеш да говориш истината, не можеш да защитиш законните си права. Можеш само да отидеш на война, за да умреш в името на неясни цели, или да оцелееш, за да издържиш в името на щастливото бъдеще на страната, което се отдалечава все повече и повече...

НЯМА ВОЙНА!!!

При последния ми дъх
Бог ми се яви и каза:
Жалко е в какво си се превърнал
И дяволът ни последва

Каквото посееш, това ще пожънеш накрая
Сам съм, стоя на портата
На обратната страна на рая, наречена ад
Днес Бог каза: Срамувам се от това, което си
Моят изгубен син

Съгласен съм с него
И дяволът свали маската си
Повдигна лицето си
Приличаше на мен

Автор: Десислава Димитрова

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 134 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Изпаднал германец

    169 71 Отговор
    Само като прочета името на автора и в мен започван бликат асоциации

    Коментиран от #84, #94

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дмитро

    102 45 Отговор
    Брат не ги лъж !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пенсионер

    131 99 Отговор
    ако е вярно, този трябва да си плати обучението и върне всички заплати и привилегии до 24.02.22 ! всичко е получавал за сметка на руския народ, а в сюблимен момент се огъва. подготвяли го за война, не за курорт. това се отнася и за нашите толупи, ако недай Боже ни потрябват......

    Коментиран от #45, #161

  • 9 Някой

    155 72 Отговор
    Живи да ги ожалиш. И от глад напредват на фронта. Че да им дадат храна украинците.

    Вижте, това може и да минава за пред западните полирани мозъци, макар и да се съмнявам. В България определено не минава. Само се излагате с такива пасквили.

    Коментиран от #30, #163

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Евроатлантик

    28 15 Отговор

    До коментар #6 от "Айде русороби":

    Добре ни насадих !
  • 14 РАДИО ХРИСТО БОТЕВ

    96 42 Отговор
    ХЕХЕ , РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА ПИШЕ ЗА ВОЙНАТА
    ... ОТ ФАЩ
  • 15 Някой

    82 53 Отговор

    До коментар #6 от "Айде русороби":

    Пич, къде е НАТО и Европа? НАТо са ясни - беззъба организацийка, използвана за ограбване на бедни и беззащитни държави. Нещо като биячите от 90-те у нас.
    Европа е обширна. И голяма част от Русия е в Европа, дори и да не ти се иска.
    Виж, ако говориж за ЕС - да тук все още е ЕС. Но изачкай 5-6 месеца. Може тогава ЕС да е само лош спомен.
    Е, и ако не ти харесва - Терминал 2 и на запад.

    Коментиран от #154

  • 16 Лост

    68 33 Отговор
    Авторът да добави,че живи украинци са яли ама сол не са имали.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ксаниба

    94 56 Отговор
    Руската армия спасява оставените на произвола жители на югоизточните региони от клекналото пред бандеровците окраинското правителство! Руските войници дават от залъка си на лишените от пенсиите, осигуряване и медицинска помощ, милиони хора в Донбасс, Харковска и Хеосонска област. Русия е приела над 6 милиона бежанци и е осигурила им покрив и препитание!! За това, нямаме нужда от такива автори. и дългите им, буратински истории!!!

    Коментиран от #88

  • 19 да де

    66 25 Отговор
    Брав и днес заработи надницата.
  • 20 Гого

    47 59 Отговор
    Едва ли лъже?.Вие на какво мнение сте ?

    Коментиран от #127

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Урсуса

    68 18 Отговор
    Ето за това спряхме телевизиите, руските де !
  • 23 Модерна работа

    45 18 Отговор
    Таквоз е американците не са копали окоп от Виетнам насам..свърши ли ти дежурството можеш да правиш каквото си искаш
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 руски солдат

    34 39 Отговор
    Гладни сме! Не искаме нищо друго, само малко храна!

    Коментиран от #86

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Някой

    60 31 Отговор

    До коментар #21 от "Сомалийския пират":

    Това в УНИАН, BBC и CNN ли го видя?
    Щото, да те светна, има и други, много по-безстрастни медии. Ако искаш, вземи един Telgram - там има канали и на двете страни. Погледай малко там, за да видиш каква е реалната обстановка.
    Украйна няма никакъв шанс. Дори и украински генерал го каза преди няколко дни - мунициите свършват. Западното оръжие стои, щото няма муниции. Никой май вече не се хвърля да доставя на укрите, защото западните складове се изпразниха, голяма част от одоставеното просто не стига до фронта. А каквото стигне, много бързо се утилизира от руската авиация и артилерия.
    Ама, ако човек не иска да види реалността, каквото и да направиш за него, пак няма да я види.

    Коментиран от #53, #69, #140

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Никой

    45 11 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    В България всичко минава, можеш да пишеш, каквото си искаш. Понимаеш
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хоризонт

    52 20 Отговор
    Само като информация.Вижте каква част от украйна е под Руски контрол. Това е поредната написана глупост.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Прометей

    52 18 Отговор
    Понеделник-пропаганда,
    вторник-пропаганда,
    сряда,четвъртък петък,всеки ден.
    Закусвам с - пропаганда
    обядвам,вечерям,слушам в колата,
    къпя се с пропаганда.
    Отивам в аптеката да си взема нещо преди и след ухапване от пропаганда.Дано не ми искат рецепта...

    Коментиран от #74

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Сесесере

    18 41 Отговор
    Слава на НАТО и САЩ !

    Коментиран от #65

  • 48 КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН

    38 58 Отговор
    ВСЕКИ СЛУЖИЛ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ Е НАЯСНО КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РУСКАТА ВОЕННА ТЕХНИКА!
    РУСКАТА АРМИЯ В МОМЕНТА Е ОКОЛО...60год. СЛЕД НАТО И ОКОЛО 50г. СЛЕД..КИТАЙ, СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ, ЯПОНИЯ,ИНДИЯ,ПАКИСТАН И Т.Н.
    ЖАЛКА КАРТИНКА

    Коментиран от #50, #55, #76

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ще дойдат

    16 7 Отговор

    До коментар #52 от "Кой и къде да дойде, бе пед'АЛ?!?":

    Стой та гледай решат ли някой не може да ги спре

    Коментиран от #66

  • 60 Той

    36 34 Отговор
    Написаното най- вероятно е вярно. Типично по руски. Винаги с много жертви, неподготвени, необорудвани, мизерни, село демотивирани.
    Просто гола вода.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Курортист

    18 9 Отговор
    А ние, тарикатите, вместо на специална операция, си караме курорта на държавна издръжка. Йе бре, животе!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ха,ха,ха

    18 16 Отговор
    Една жена казала.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Извънземните

    25 17 Отговор

    До коментар #59 от "Ще дойдат":

    По скоро ще дойдат хахаха а ти си мечтай да вееш червено байраче пред путзолея. Без ред и повсеместна корупция : голямата 2ра сила хахах

    Мечтите са безплатни

    Коментиран от #99

  • 67 КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН

    27 18 Отговор

    До коментар #55 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ВЕРОЯТНО ИМА И ТАКИВА СЛУЧАИ НО СА ИЗКЛЮЧЕНИЕ,!
    В ИРАК, ТАНК "ЕЙБРЪМС" УНИЩОЖИ 18 ТАНКА Т-72 ЗА.. 30минути!

    Коментиран от #137

  • 68 САТЪРА НА ХАНА

    15 17 Отговор
    РУСКАТА АРМИЯ В МОМЕНТА
    ПРИЛАГА " Настъплението на Брусилов или Пробивът на Брусилов" С КОЕТО ТОЙ РАЗБИВА ВЕРМАХТА 1917 ГОДИНА
    ...
    ВЕЛИК РУСКИ И СЪВЕТСКИ ГЕНЕРАЛ ...ПОГРЕБАН С ПОЧЕСТИ 1926 ГОДИНА В
  • 69 Добре де..

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Някой":

    Ако това което си написъл ще те направи щастлив и ще осмисли живота ти..така да е.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Хо хо

    14 3 Отговор

    До коментар #70 от "В САЩ":

    Путин е виновен.
  • 73 123

    35 19 Отговор
    Препоръчително четиво, за всички русофили, путинофили, комсомолци, комунисти и деятели на ЦК на БКП и КПСС!
  • 74 Как още си жив???

    12 5 Отговор

    До коментар #44 от "Прометей":

    От тази пропаганда направо ти се чудя😕
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Приятелски съвет

    17 30 Отговор

    До коментар #48 от "КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН":

    Избягвай да се срещаш с тази "изпаднала" армия. Тя винаги е побеждавала модерните джендъри. Не е само Наполеон, Хитлер и Сюлейман. Не те съветвам да залагаш особено на това, което са ти внушили заинтересовани лица.

    Коментиран от #104, #158

  • 77 ТОВА Е

    32 17 Отговор
    Цялата истина много точно направо в десетката.Ама русофилите пак ще кажат това е фалшиво не не е това е истината.И когато Русия капитулира до пролетта тотално ще видим какво ще говорят.А и в самата Русия под ударите на санкциите ще разбират цялата истина.С две думи когато ХЛАДИЛНИКА изпревари ТЕЛЕВИЗОРА.

    Коментиран от #101, #139

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 18 Отговор
    Списвателя, и ние четем жълта преса.
    Нямаме нужда от преразказ.
  • 80 Щерев

    16 7 Отговор
    ++++++++Намират се и достойни хора.
  • 81 Бурятин

    28 15 Отговор
    Той е родом от Волгоградска област . Естествено , джендъри от Масква няма на фронта. Едните са фронта ,Мускалите в Сочи. Бедните солдати умират на фронта , Мускалите се препичат по плажовете .
    Путлер даже и не им плаща накрая ,смешните 200 хиляди рубли.
  • 82 Гнафт

    26 12 Отговор
    Колко записи има в мрежата на оплакващи се руски войници. Чак и отцепническите лидери от ЛНР и ДНР започнаха да кудкудякат срещу Шогуна и Медведа.
  • 83 Начо

    32 16 Отговор
    Когато в русия свалят Путин, нашите русофилчета ще са първите които ще хвърлят камък по него.
  • 84 Рошко

    10 13 Отговор

    До коментар #2 от "Изпаднал германец":

    Аз по заглавията ги познавам, от тоз ми се повръща с
  • 85 Панов

    22 11 Отговор
    Има два варианта.
    Разпад без гражданска война както стана със СССР
    Разпад с гражданска война

    Коментиран от #97

  • 86 Още един солдат

    9 6 Отговор

    До коментар #25 от "руски солдат":

    Така е ,но ако може и водка или самогон . И чифт гумени ботушки ,че зимата наближава .
  • 87 Дядо ви Курти от село Пиперково

    32 18 Отговор
    До 24 февруари истински харесвах Путин и политиката му,сега се отвръщавам от този престъпник...Хиляди погубени животи,хиляди убити деца ..Този изрод ще гори в ада на бавен огън,вечно....
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Предател

    16 24 Отговор
    Тоя защо е станал военен като няма нищо мъжко в него , навярно да получи безплатно жилище голяма заплата и да си върти синджира до пенсия. Предател с две думи
  • 90 Сорос

    16 14 Отговор
    Личи ли си, че тази книга аз я писах?

    Коментиран от #96

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Великата революция

    18 11 Отговор
    Кога руските роби ще тръгнат срещу Кремъл?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ле ле

    13 16 Отговор

    До коментар #2 от "Изпаднал германец":

    Пълна бълвоч..вече няма какво да пишите..много думи..никой не чете такива "романи" особено от такива автори..

    Коментиран от #109

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 нее

    6 7 Отговор

    До коментар #85 от "Панов":

    Така се систематизирали и по времето на Сталин.
    Сталин избягал.
    Сталин мъртъв.
    Сталин с двойник.
    И трите.
    За Березина, няма и да говоря.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Началото

    8 18 Отговор

    До коментар #66 от "Извънземните":

    На края на нато и ес зимата ще видите кво става джендари продажни
  • 100 🇧🇬🇷🇺

    12 22 Отговор
    Русия е велика

    Коментиран от #121

  • 101 Логика

    8 8 Отговор

    До коментар #77 от "ТОВА Е":

    Защо бъркаш любовта към Русия с капитулация? Искаш да кажеш, че обичаш някой само когато е могъщ и победител? Не знам какво ще кажат "русофилите", но "американофилите" си обичат Америка винаги. Независимо от войни или постъпки. Независимо че ни е бомбардирала. Това е любовта, нали?
  • 102 Нато

    7 15 Отговор
    Са терористи и бандити
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Бай Руслан

    8 1 Отговор

    До коментар #76 от "Приятелски съвет":

    Всяко начало си има край!!

    Коментиран от #148

  • 105 един

    20 12 Отговор
    Всичко получавал за сметка на руския народ и останал без пари,ха-ха!Да не говорим,че 70% от руския народ стои без работа или работи на минимални заплати които не стигат за нормален живот,а другите 30% са чиновници и лакеи на Путин!Кремъл издържа чиновниците и силите за сигурност от продажбата на нефт и газ,а другите кучетата ги яли!Да си спомним какво каза Медведев на една пенсионерка в Крим:"Деньги нет,но вiь держитясь"!Деньги нет,в държавата която всеки ден получаваше около 1млрд.$ само от ЕС,и пари пак няма за хората,но иначе Путин,Медведев,Милер и пр. си построиха дворци за милиарди!

    Коментиран от #144

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 неееееееее

    9 3 Отговор

    До коментар #95 от "Да живее РУСИЯ":

    ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ БРЕ?? КАК Е ВЪЗМОЖНО МЪРТВЕЦ ДА ЖИВЕЕ???

    Коментиран от #116, #162

  • 109 Навалний

    13 3 Отговор

    До коментар #94 от "ле ле":

    За тебе е очевидно, че нито си чел, нито си се учил да пишеш, руски агент!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Иванушка  🇷🇺

    5 15 Отговор
    Днес да не е Деня на Вълшебната Прах съдейки по количествата Вълшебни статии с които ни омагцосест рано сутрин ?

    Всичко е вярно, но любезните Факти пропуснаха да опишат че в Укро-армията всяка сутрин Зелени Мормоти раздават Марсчета на солдатите, на обед се ядат пържоли, в луксозните бани тоалетната хартия еМека, а вечерта пускат войничетата домашен отпуск и дискотека със стотина зелени в джоба 😂😂😂
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Мъртвец

    3 2 Отговор

    До коментар #108 от "неееееееее":

    Е дядо Джо и нато
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Хаха

    13 6 Отговор
    Чист руснак, но сега рашките тук ще качат, че е агент на дойче
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Хаха

    10 7 Отговор
    В раша и една чиста униформа не могат да осигурят умират като мръсни чеченци
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Бат Коко

    20 9 Отговор

    До коментар #20 от "Гого":

    Не виждаш ли ,че щом се напише нещо срещу Русия, всички путиняци скачат като ужилени и тръбят в хор-не било верно, еди кой си бил предател..........и пр. А като се напише нещо в ущърб на ЕС ,НАТО и САЩ започва синхронизирано оплюване и храчене срещу тях! Корупцията по вертикал в Русия е много яка и няма как изнесеното да не е истина!

    Коментиран от #130

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Барабонката

    1 1 Отговор

    До коментар #117 от "🇧🇬🇷🇺":

    Разбира се. Без него са загубени!!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 ПИЧА-ГА

    6 4 Отговор
    Боже, Боже...
    Какви несретници са руснаците...
    Добре, че са братята американци с техните съвсем предизвикани и абсолютно демократични специални операции - да сеят мир на Земята!
    Хвала!
  • 132 Наркос

    10 7 Отговор

    До коментар #122 от "Украйна нюз":

    Много ясно искаме с белите страни, ако не ти харесва знаеш къде са Китай, Русия, Африка, Казакстан, Беларус и Корея, ама не тая 4-та икономика , а другата Корея къде няма да имаш телефон да се оплакваш 🤣

    Коментиран от #138, #141

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 онзи

    7 4 Отговор

    До коментар #128 от "САЩ":

    А бре вие говорите за джендерите, както гладния говори за храна, както жадния говори за вода...... и т.н. И между впрочем Русия е най големия консуматор на кокаин!!
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Дааааааа

    6 1 Отговор

    До коментар #128 от "САЩ":

    А бе ти нищо старо не забравяш и нищо ново не научаваш! Тази куха опорка е от 60-те години на миналия век!! Измисли нещо ново!!
  • 137 ПИЧА-ГА

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН":

    Знам го случая, да - само не помня къде бяха паркирани...
  • 138 Лично мнение

    11 6 Отговор

    До коментар #132 от "Наркос":

    Кои бели страни? САЩ е бяла? Я пак! Кое й е бялото? Населението? Не. 50 на 50 е, освен това са сектанти. Там католици и православни са една шепа и то предимно от Европа. Масово са секти като свидетелите на тоя и оня, разни амиши, секти забраняващ кръвопреливане, лечение, ходене на училище и т.н. Образовай се. А за западна Европа да я наричаш бяла, ха ха. Само си спомни как я беше изтипосал оня художник на фасадата на ЕС. Минаре до минаре, упс!. Иди в центъра на Париж да видиш колко са белите християни! Или в центъра на Брюксел! За Лондон вече всички живеещи в Кралствота знаят истината. Ти между другото излизал ли си извън България? Не приличаш на човек, който познава реалността. Да кажеш на запада бял. Ха ха! По-скоро многоцветен с преобладаващи цветове на дъгата!
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 ПИЧА-ГА

    5 2 Отговор

    До коментар #132 от "Наркос":

    Колелото се върти, мъжки!
    Когато Китай беше велика цивилизация в Европа акаха по храстите, а на Колумб дедите му говореха лигурски.
  • 142 неееееееее

    7 6 Отговор

    До коментар #135 от "Стоян Александров":

    А бре ееей?!? РУСИЯ Е НАЙ ПРОПАДАНАЛАТА И И НАЙ ПРОГНИЛАТА ДЪРЖАВА БРЕ!! ОЩЕ ЛИ НЕ СИ ГО РАЗБРАЛ?!? Кво се правиш на умряла лисица?!?!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Я па я!

    4 2 Отговор

    До коментар #143 от "неееееееее":

    Става ПП, продължаваме простотията, майна!
  • 146 Пълен смях

    1 3 Отговор
    Ващи бойци затова ли правят мобилизация през два дни
  • 147 Тъжно, но факт. Всичко разрушено

    5 3 Отговор
    и мита за непобедимата Руска армия, и раната между тези два близки народа незаздравима, образа на Русия пред света порутен. Пълна и всеобхватна тъга. Иди, че противоречи на уяалата се англосаксонска........ С какви аргументи?
  • 148 Бай Руслан

    3 2 Отговор

    До коментар #104 от "Бай Руслан":

    Говоря за края на Русия.
  • 149 по-полека

    4 3 Отговор

    До коментар #135 от "Стоян Александров":

    не се гневи толкова. Ще си докараш някой инфаркт. Не си струва за някакви 4000 лева, които са обещали пък не се знае кога и дали ще ги дават!
  • 150 един

    4 5 Отговор

    До коментар #144 от "Една българка":

    Накратко,щото нямам намерение да си тровя нервите със "слепи и глухи хора": Вината да сме най-бедната и нещастна нация в ЕС,е най-вече на българските комунисти и на руските им ментори!Всеки който е на възраст около 60 и нагоре години, го знае отлично това,на другите е нужно малко повече да им се обяснява!
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Петра,

    4 4 Отговор

    До коментар #133 от "Петра":

    не говори за бурятите, а за Путин и обкръжението му които запалиха войната. Много от войниците са буряти и са там точно за материалното, а не за духовното. Видяла си една откъсната от света общност живееща както дедите си - с висок морал, нетърпимост към кражбата, мързела и др. негативни качества. Била си и малка да разбереш всичко.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Терминал

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Милиони минаха през този терминал на запад, явно си по промит и от талибан. Колко минаха през така бленувания "руски" терминал, щото пропагандата е като виртуалния секс...
  • 155 Война и мир

    8 4 Отговор
    Четох точно до първото изречение:
    "Чували ли сте някога звука на приближаващ към вас снаряд?" Това ми беше достатъчно за да разбера, че е фейк. Като войник бях артилерист. Гаубица Д-30. Стара, още от ВСВ. Скоростта на снаряда е над 2 пъти скоростта на звука. Няма как да чуеш снаряда, който идва към теб. Впрочем, същото се отнася и за куршумите - не чуваш този, който идва към теб. Ама който не е ходил в казарма не ги знае тези неща.
    Освен това, източниците са направо "прекрасни" - Свободна Европа по принцип е ясна. Телевизионен канал Дождь и сайтът Важни истории се излъчват от Рига. Дори не го и крият.
    Пропаганда. Явно тези пропагандисти дори не са и ходили войници.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Яшар

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Приятелски съвет":

    1904 победиха Япония нали ха ха
  • 159 Точен

    3 1 Отговор
    Във всяка армия има дезертьори, предатели и обикновени страхливци. Ако написаното е вярно въобще, защото по- ми прилича на обичайната западна пропаганда и дезинформация. Защото не виждам как при този уж разпад на руската армия, западняците да продължават с истерията. Да строяват там вермахта, полските хусари, украинските нацисти и американските рамбовци и да влизат в Москва, нали не им пречи "описаната" тотално скапана, деморализирана руска армия от 19 век.
  • 160 Война и мир

    5 1 Отговор
    Ето ви и още лъжи в тази "книга".
    Я само как грабят руснаците! Пише: На следващия ден пристигнахме на морското пристанище Херсон. Всички започнаха да претърсват сградите в търсене на храна, вода, душ и място за спане. Някои започнаха да изнасят компютри и всичко ценно, което намерят.
    Добре, ама Херсон и на 25 км от делтата на Днепър навътре в сушата. Няма морско пристанище. Изобщо няма пристанище и на делтата. Херсон дори и речно пристанище няма. Има плажове, но не и пристанище.
    И още - този бил от миналата (2021) година в 56-ти десантно-щурмови полк. Ама няма такъв полк - от 2009 г. е бригада. Този дето бил казвал само истината, дори и такива елементарни неща не е проверил, та да изглеждат по-достоверни лъжите му.
  • 161 Комудрел ДъРТ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "пенсионер":

    Аз съм служил в Звездец,едно към едно ,дрехите въшкарници ,обувките с цинти .Заминаваш на учение в 2-3 часа сутринта и се връщаш след месец мизерен кален мръсен болен
  • 162 Така се казва

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "неееееееее":

    Умря за да живее.В ада имало нов казан .Червения казан на путин
  • 163 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Слава Богу! Слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне ще им се отворят очите за "Авантюрите на русия в ...........България".

    Коментиран от #166

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Абе льошо

    3 0 Отговор
    Зле е работата.... ама лека полека напредват към Киев и полската граница, а и редовно евакуират доброволни укри при азовците в посока Сибир да строят комунизЪма!!!
  • 166 Балкански

    0 1 Отговор

    До коментар #163 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Скоро не само ще им се отворят очичките, скоро ще им светнат крушките но, ще бъде твърде късно.... А ние отново ще бъдем разменна монета, този път ще ни делят в турско кафене на истамбулски бряг!
  • 167 Стига бе

    0 0 Отговор
    Как това е от 2018 година и си вярвате?!
Новини по държави: