Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2022 10:32 4 208 75

САЩ още през октомври 2021 г. са знаели, че Русия ще нападне Украйна. И не са вярвали, че Киев ще оцелее.

  • военни престъпления-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • киев-
  • володимир зеленски

Само Великобритания и балтийските страни са приели сериозно предупрежденията

САЩ още през октомври 2021 г. са знаели, че Русия ще нападне Украйна. И не са вярвали, че Киев ще оцелее. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските власти са стигнали до извода, че Русия ще нападне Украйна, около пет месеца преди началото на войната. В опит да предотврати това, Белият дом е предприел необичайната стъпка да разсекрети разузнавателните си данни за предстоящата инвазия. Тези прогнози обаче са били посрещнати скептично както в Европа, така и в самата Украйна. Американското издание The Washington Post пусна голям материал за това как САЩ са разбрали за подготовката на Русия за атака срещу Украйна и как са реагирали на това, опитвайки се едновременно да попречат на плановете на Владимир Путин и да избегнат пряк военен сблъсък с Русия. Материалът се основава на интервюта с повече от 30 официални лица от САЩ, Украйна и страни от ЕС, както и служители от НАТО, предаде „Медуза“.

През октомври 2021 г. в Белия дом се проведе среща относно струпването на руски войски близо до границите на Украйна. На нея присъстваха президентът на САЩ Джо Байдън, вицепрезидентът Камала Харис, техните съветници по националната сигурност, военни командири и служители на американското разузнаване. Те представиха на Байдън сателитни изображения, прихванати комуникации, доклади на агенти и други доказателства, че Русия не просто блъфира, но всъщност планира да атакува Украйна. Според разузнаването Русия е планирала да нахлуе през зимата (по-лесно е танковете да се движат над замръзнала земя) от няколко посоки едновременно, да превземе Киев в рамките на три до четири дни (да убие украинския президент Володимир Зеленски, ако е необходимо) и да постави там марионетно правителство. След няколко седмици от Украйна е трябвало според руския план да остане само част от територията на запад, където според руския президент Владимир Путин живеят „неонацистки русофоби“.

Още новини от Украйна

Американското разузнаване е знаело не само за местоположението на руските войски и стратегията на руската армия, но също така, например, че Путин рязко е увеличил военните разходи в ущърб на други разходи, включително в ущърб на борбата с последиците от пандемията от COVID-19. Това показваше, че той сериозно се готви за война, а не просто заплашва, както през април 2021 г., когато руските войски първо се събраха близо до украинските граници, а след това се отдалечиха от тях, посочва американското издание. Малко след това, през юни 2021 г., Байдън и Путин се срещнаха в Женева и определиха резултатите като конструктивни. По това време напрежението около Украйна вече растеше, но САЩ смятаха, че то може да бъде намалено. До края на лятото тази гледна точка се промени. В полза на това говориха не само данните за руската армия, но и изводи за личността на самия Путин. Изводите на американски анализатори за неговия възглед на света са били следните: той е обсебен от Украйна и я смята за откъсната част от Русия, която трябва да бъде върната; поради сближаването на Украйна със Запада прозорецът за нейното завръщане се затваря; Западът е разделен и отслабен (Европа е заета да се бори с последствията от пандемията, а САЩ са засегнати от срамното изтегляне на войските от Афганистан и няма да искат да се намесват в нови войни в близко бъдеще). Всичко това би накарало Путин да започне война.

След като е изслушал мненията на членовете на своя екип, че Русия ще атакува Украйна, американският президент Джо Байдън е инструктирал да се действа в две посоки: да информира Украйна и съюзниците от НАТО за очаквания конфликт и да предупреди Русия за последствията от него. Членовете на НАТО са били разделени на три лагера, след като са получили тази информация. Западноевропейските страни, включително Франция и Германия, са смятали, че Путин блъфира; освен това те са изразили недоверие към американското разузнаване. Страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към НАТО сравнително наскоро, са решили, че руската агресия, ако има такава, ще бъде ограничена. Само Великобритания и балтийските държави наистина са вярвали във възможността за пълномащабно нахлуване.

На Зеленски е било казано, че атаката срещу Киев ще започне с десант на летището в Гостомел. Американските власти са имали съмнения относно младия украински президент. Те са вярвали, че Киев ще падне, може би не толкова бързо, колкото Русия е очаквала, но ще да падне. В крайна сметка украинската армия разби руските окупатори в Киевска област в седмиците след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабната непредизвикана война срещу Украйна. Американското разузнаване е заявило, че хората, на които е наредено да убият украинския президент, може вече да са в Киев. Въпреки това Зеленски не напусна столицата и остана да брани страната и демокрацията срещу руските нашественици. В статията ясно се подчертава, че Белият дом не е призовавал Зеленски да напусне Киев. Той е бил помолен да помисли как да осигури "непрекъснатостта на работата" на властите. Сред опциите е била възможността да остане в Киев, да се премести в западната част на Украйна или да отиде Полша. Зеленски е отговорил, че няма да напусне Киев.

За последно Байдън разговаря с Путин на 12 февруари. На 18 февруари американският президент каза на няколко съюзници от НАТО, че САЩ са преценили, че Путин най-накрая е взел решение за нахлуване. Но френският президент Еманюел Макрон не губи надежда за мирно уреждане на конфликта. На 20 февруари той отново се обажда на Путин и му предлага да организира срещи с американците и европейците. Путин отговори, че не е против и предложи да повери подробностите на своите помощници. На следващия ден Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. И три дни по-късно тя нахлу в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    73 27 Отговор
    САЩ не само ЗНАЕХА ‼️
    Те над 10 години РАБОТЕХА за това ‼️‼️‼️

    Коментиран от #6

  • 4 Джамбо, къде беше?

    33 10 Отговор
    Това го писахте във вторник вече!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лост

    33 11 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И, ако си спомняш последните три месеца постоянно казваха, че другата седмица Русия ще нападне. Ами накрая нападна и Сащ, веднага :Нали ви казвахме.

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬КАКАП@ТКА

    12 6 Отговор
    Ще работят неуморно, докато НЕ СРИНАТ това световно зло!!!!
  • 10 лев толстой

    14 16 Отговор
    "русия,ето тюрма народов"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ал Бунди

    15 20 Отговор

    До коментар #7 от "БПФ":

    ..мани я тая...прочети планът Механичский апельсин( има го в нета) който е публикуван в Руский журнал още през 2008 година , на 21 април. Та там е описано точ в точ поредицата от провокации за да се анексира Украйна.. като се почне от анексирането на Крим, през провокирането на безредици в Донецк, Луганск и Одеса от Петата колона, та чак до развоя на пълномащабни военни действия. И всичко се разви точно по този план. Автор е Игор Джадан, придворния гуру и идеолог на кремълската шайка...Така че, остави я тая. Ха сега стани от стола в задимената стаичка на Лубянка и отвори прозореца да влезе малко чист въздух.Да ти проясни малко буламача в главата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Е те това е

    35 17 Отговор
    Първо ни забраниха да гледаме руски информационни канали, а след това ни обясниха, че живеем в демокрация

    Коментиран от #17, #22

  • 15 Рушия

    19 7 Отговор
    Комика аутсайдер да победи злобните кгб генерали ще е поетично
  • 16 Хаха

    16 13 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Всеки тодорживковски фатмак военен стратег излезе в България.Служили сме помним ви.За пет пари мозък нямахте от генерала до последния старшинка.
  • 17 Бълват

    6 10 Отговор

    До коментар #14 от "Е те това е":

    Z бълвоч нищо не пропускаш има iptv в случай че не знаеш
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЧУЙ ЧУЙ

    16 2 Отговор
    .....каква са я мислили а стана такава каквато НЕ са си я помислили.....🤔
  • 21 Наблюдавал

    16 24 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    Лостьо, САЩ се уповават на разузнаване, а не врачки като Русия! Те прекрасно са знаели, че Русия ще нападне Украйна, но не и кога!! За това непрекъснато хвърляха въдицата, докато руския лапнишаран не я налапа! И понеже е въдица и капан едновременно, рашките ще си носят последствията!!

    Коментиран от #69

  • 22 да питам

    11 15 Отговор

    До коментар #14 от "Е те това е":

    И кой ти е забранил..Аз си гледам всички руски канали и мога да ти кажа, че са много зле с пропагандата..ма много зле. Един Салавьов, дето вие като карпатски вълк като му прибраха вилите край Комо..една Скабеева, дето врещи като ялова коза..за Караулов, дъртия клоун пък да не казвам
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Врачката

    13 6 Отговор
    Не от октомври 2021г., а от преди февруари 2015г. Още тогава Джордж Фридман дава пространно интервю, като обявява и как ще се води конфликта - с помощта на купени местни туземци. Даже дава пример, с това как Великобритания е владеела Индия. Друг въпрос остава обаче, защо САЩ не са взели мерки за предстоящата хуманитарна криза, когато бежанците залеят цяла Европа. И дори и от ЕС да не са вярвали, къде са предварителните действия на балтийските държави и Великобритания в опит да предотвратят бежанската криза в условията на пандемия?!!! Най важното, защо Зеленски не направи всичко възможно месец преди нахлуването да евакуира собствените си цивилни граждани, които ще попаднат в зоната на конфликта? Това пример за добър ръководител, който се грижи за народа си ли е?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    19 4 Отговор
    от 2014-та линията на фронта непрестанно се е премествала в източна посока защото украинците не признаваха и не спазваха Минските споразумения през цялото време, а накрая се стигна до там Зеленски, Кулеба и останалите открито да ги отрекат, въпреки че това бе документ ратифициран от ООН, а не някаква си хвърчаща салфетка! Луганск е НАПЪЛНО освободен, а от началото на операцията в Донбас са освободени над 300 населени места! Няма нито ЕДНА успешна атака или контраатака от украинците, нито едно върнато населено място - "успехите" им са само в медиите и социалките.Факт.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 фефефе

    17 7 Отговор
    Слава на Русия - американците да си седят в Америка какво дирят в европа
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 падналия ангел

    11 4 Отговор
    Журналята ни взима за пичурки! Разбира се, че знаеха, кога ще тръгнат руснаците, три часа преди това, ако не се лъжа някъде към 02:00 часа американският дрон Глобул Хоук с позивна Форте 11 от линията на съприкосновение си вдигна чукалата и се прибра към Полша. Днес обикаляше в Черно море срещу Ялта до към 08:00 часа. Украинците изпокриха, което можеха от авиацията и ПВО. Руснаците тръгнаха към големите украински градове ешалонирано с оголени флангове, не защото са глупаци а защото очакваха в Киев и Харков смяна на властта. Не можеш да превземеш Киев дори с 150 000 армия, а това бяха силите на руснаците по целият фронт. Съотношението на атакуващи към отбраняващи трябва да е 3:1. Киев е с територия над 800 кв/км., как се правят два обръча-външен и вътрешен за обсада? Това го знаят и русите и укрите и каубоите! Не стана това, което са обещавали ГРУ и ФСБ на Путин. И те ще си сърбат попарата. И пак без чужда помощ, укрите щяха да бъдат приключени до сега!
  • 41 ахахахах

    16 5 Отговор

    До коментар #28 от "Реалност":

    Реалността е, че дори в Полша започнаха да негодуват от плaтените медии (като тази), които тенденциозно представят всеки неуспех и загуба на украинците като победа. Дори много анализатори там изразиха мнение, че дори ако Украйна загуби цялата си територия, то това пак би било представено от платените МSM за стратегически успех. Народа почва да се усеща и да задава неудобния въпрос - "абе кво става?"
  • 42 Трифон

    14 6 Отговор
    Украйна и Киев оцеляват защото Путин неиска да ги унищожава и води само военна операция. Ако беше обявил война на Украйна до сега нищо да не е останало от нея
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 бахахаха

    9 3 Отговор
    Много умни тия кравари. Аз още април 2014 знаех че ще ги нападане.
  • 46 Анонимен

    13 3 Отговор
    Според Politico Украйна губи поддръжка от запада, все повече европейски страни отказват да помагат на нaркоманизирания клoун в Киев.
  • 47 Сиромах

    7 5 Отговор
    И въпреки това, че са знаели не са убедили украинците да се спрат с глупавото си поведение, а правейки си сметки, че ще отслабят Русия, ги насърчаваха!Ето кой предизвиква световната криза!

    Коментиран от #51

  • 48 Пеуник

    11 1 Отговор
    Как няма да знаят!? За тази война те подготвяха Украйна от 2014 г. Идеята им беше да придизвикат Русия, като навлезат с войски на територията на ЛНР и ДНР. По границата на двете републики и Украйна са изградени фортификационни съоръжения, за да може Украйна да не допусне преминаване на руски войски. Същевременно съвсем легално да се избие местно население, тъй като то ще попадне под обстрела на двете страни. Интересът на САЩ е да няма население на тези територии, защото Зеленски е обещал там, да се добива шистов газ. Путин обаче ги изпревари, но нападна цяла Украйна. Това не беше по плановете на САЩ.
  • 49 Олга

    13 1 Отговор
    Джон Кърби (совет нац. безопасности) чистосърдечно и открито се е признал,че САЩ 8 години (а реално 30 години) осъществявали със всички средства подготовка на Украйна за война с Русия. Великобритания в Очаково дори построила военна база, която, впрочем, първа била разгромена от руската армия.
    Затова САЩ системно разпространявали слухове, че Русия ще нападне Украйна, след като именно те готвили и тласкали Украина към военни действия и знаели,че Русия ще отговори. Което им не за пръв път да разпалват агресии с чужди ръце. Естествено едновременно обвинявали Русия,че тя се готви за война и тя лъгала, че няма намерение да нападне Украйна.
    Отговарям на Джамбазов само за това,че някои вярват на изкривените му откровения.
  • 50 Симо

    9 3 Отговор
    Грешката на Путин е, че не мина през Украйна както подобава, а тръгна да прави хуманна операциия без жертви! Война без жертви няма и няма как да има. Накрая пак ще има огромен брой жертви, които дори можеха да бъдат избегнати.
  • 51 Ауее

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "Сиромах":

    Как точно си представяш да ги убедят? Да им кажат: " Ми вижте сега, по-добре да станете част от Русия, че иначе ще има някои проблеми с логистиката на стоки за Европа"? И те украинците, които помнят руския ботуш, гладомора и всичко, ще сведат глави и ще кажат:"Ми да, добре, както кажеш шефе"? Доста надценяваш влианието на запада над мъже, които загубиха децата и майките си в тази война.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 В.В.П.

    9 4 Отговор
    Винаги първо се унищожават столицата..Рф тръгна от зад, напред.Първо разбиха военните формированиея на Азов ,Айдар ,.на заплата при Пентагона.В близост до руснаците .Има много задържани военни и наемници..Путин знае какво прави..

    Коментиран от #67, #68

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 сектант

    4 0 Отговор
    аз го знаех от 2014та

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 А САШ,като са знаели...

    6 0 Отговор
    ...какво са дрямали,да не помогнат предварително на един братски и изстрадал народ като Украинският...!Или само сеир са гледали...!!!

    Коментиран от #70

  • 61 Аз ако знаех,че ще умра...

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "сектант":

    ...от падане с велосипед,като БайСпън,щях да карам само тротинетка...!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Сух

    5 1 Отговор
    Лъжи, лансирани от соросоидни медии..
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Индианец без идентичност

    3 1 Отговор
    Това е като да вкараш диво животно в клетка, след което накараш своя приятел да започне да го тормози като го остави гладно и го ръчка с пръчка всеки ден! Накрая да даде пръчката на приятеля си и да пусне животното от клетката, приятеля му може и да се справи може и пък да стане жертва на това животно! И после да казваш аз си знаех че това опасно животно ще те нападне някой ден!
  • 66 шкуртка

    3 4 Отговор
    Роzzия сама влезе в капана и сега ще бъдат изджегъртани милиционерите. Нали много искахте да джегъртате и тук в БГ.
  • 67 Хайде бе

    0 5 Отговор

    До коментар #54 от "В.В.П.":

    Само ти дето не знаеш...русоробе
  • 68 ТОЧНО ТАКА...!

    7 3 Отговор

    До коментар #54 от "В.В.П.":

    Путин знае какво прави!Първо подведе глупавите укри към Киев,хващайки се на въдицата му...!А после светкавично изнесе войските си към своята истинска цел-Луганск и Донецк ...!А Укрите още и още се самозалъгват,че уж Путин се е уплашил от атака на Киев и затова се е оттеглил...!На това се вика военна тактика,но явно Укрите не са били в този учебен час,във Военната Академия на СССР,откъдето всъщност са и всичките им ,,военни специалисти"...!!! .. ...
  • 69 И АЗ НАБЛЮДАВАЛ

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдавал":

    Проблемът е, че стръвта на въдицата бяха украинците, а тези които ги предупреждаваха, че са стръв никой не ги чуваше.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гошо

    1 0 Отговор
    Както обикновено САЩ са с най-добрата информация. А изостаналата русия си е правила криви сметки - вече се видя. И края им се вижда!
  • 74 ганю

    0 0 Отговор
    Сащ им изнася да раздават демокрация и да прибират петролче, литийче,ресурси и то за жълти стотинки
    а лапни шараните като вас вярват
    имате право най демократично да си дадете златото,диамантите пертола, рудата, урана
    иначе сте престъпници и тогава санкции
  • 75 ганю

    0 0 Отговор
    събери ги в киев и като са накуп изпраскай една водородна бомба и готово