Last news in Fakti

17 Август, 2022 17:12 2 131 11

Тайван отговаря на военните игри на Китай

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • нанси пелоси

Пекин гледа на острова като на отцепническа провинция, която може да бъде анексирана със сила, ако е необходимо, и смята, че посещенията на чуждестранни официални лица в Тайван са признаване на суверенитета му

Тайван отговаря на военните игри на Китай  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван организира военни учения, за да покаже способността си да устои на китайския натиск да приеме политическия контрол на Пекин, след нови кръгове на заплашителни учения от страна на Китай в близост до самоуправляващия се остров, информира Асошиейтед прес.

Днешните учения край югоизточния окръг Хуалиен бяха предшествани от няколкодневни китайски ракетни стрелби и навлизане във въздушното пространство и териториалните води на Тайван на китайски военни кораби и самолети.

"Остро осъждаме непрекъснатите военни провокации на комунистически Китай около тайванското морско и въздушно пространство, които подкопават регионалния мир", заяви говорителят на тайванското министерство на отбраната Сун Лифън пред репортери във военновъздушната база Хуалиен.

"Военните операции на комунистически Китай само ни предоставят възможност за обучение в бойна готовност", каза Сун.

Говорителят на тайванското външно министерство Джоан У заяви, че Китай използва неотдавнашните посещения на членове на Конгреса на САЩ, включително на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, като претекст за засилване на опитите си да сплаши Тайван, за да приеме това, което нарича свои условия за "мирно обединение".

"Китай започна военни провокации на тези основания. Това е абсурдно и варварско действие, което също така подкопава регионалната стабилност и пречи на корабоплаването и търговските дейности в Индийско-Тихоокеанския регион", заяви говорителят.

Китай гледа на острова като на отцепническа провинция, която може да бъде анексирана със сила, ако е необходимо, и смята, че посещенията на чуждестранни официални лица в Тайван са признаване на суверенитета му.

Пекин обвинява Вашингтон, че насърчава независимостта на острова чрез продажбата на оръжия и ангажираността на американските политици с правителството на острова. САЩ твърдят, че не подкрепят независимостта и нямат официални дипломатически връзки с острова, но са правно задължени да гарантират, че Тайван може да се защитава срещу заплахи от Китай, включително блокада, напомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Май, май

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Танк":

    Нарочно някой има интерес да отвори няколко фронта, за да се закрепи още малко. Не мислиш, ли? Идва нещо друго, май.
  • 3 Японеца

    12 2 Отговор
    Украински сценарий номер две! Защо сащ се оттеглила от Афганистан? Свърши ли златото?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Линкълн

    1 10 Отговор
    САЩ имат интерес да анексират Китай за да защитят Тайван
  • 6 МИлиев

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Същият краварски сценарий като":

    Чакай да видиш колко ден , два ще е . Тайван се готвят за тая работа от 70г
  • 7 Реалист

    6 1 Отговор
    Да не стане кът украйна
  • 8 нормален

    5 3 Отговор
    Алчните американци и там ще направят война време е да изчезнат от световната сцена да се приберат в държавата си и да не се месят в чужди дела Явно това трябва и Путин да им каже

    Коментиран от #10

  • 9 Некой

    0 1 Отговор
    Сега ще видим китйската ракета с ядрена бойна глава има ли топки?
  • 10 Ти луд ли си

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "нормален":

    Ако не бяха САЩ, в момента Тайван да е сринат и превзет от Китай. От технологичен гигант и топ туристическа дестинация, щеше да е поредната китайска провинция дето да шие евтини маратонки и да марширува под строй.
    Щеше да е поредната Северна Корея, Иран или Рушия - хората с най нисък стандарт на живот, с никакви права и свободи, смачкани от диктатори.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.