Last news in Fakti

18 Август, 2022 22:49 2 129 7

Смъртоносни бури връхлитат Европа, дъждът леко помага срещу горските пожари

  • климат-
  • европа-
  • пожари-
  • глобално затопляне

През цялото лято европейският континент се сблъскваше с екстремни метеорологични условия, които според експертите са повлияни от изменението на климата, отбелязва ДПА

Смъртоносни бури връхлитат Европа, дъждът леко помага срещу горските пожари  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силните бури насред горещото лято в Европа днес доведоха до най-малко десет смъртни случая, предаде ДПА.

Две деца загинаха в Южна Австрия при инцидент, при който няколко дървета бяха повалени от буря в езеро в провинция Каринтия. Други около 10 души бяха ранени, някои от тях сериозно. В провинциите Щирия, Каринтия и Източен Тирол влаковете бяха спрени заради прекъснато от бурите електрозахранване, съобщиха Австрийските федерални железници, а някои пътища също бяха блокирани от паднали дървета.

Трима души, включително момиче и възрастна жена, загинаха днес при силна буря, ударила с ураганни ветрове Корсика и оставила 45 000 домакинства без електричество, съобщи Ройтерс. Градушка, силен дъжд и ветрове, достигащи скорост от 224 км/ч, връхлетяха френския остров в Средиземно мори. А в някои части от Франция, страдаща това лято от горещини и тежка суша, само за няколко часа паднаха повече дъждове отколкото през последните няколко месеца. Сред жертвите на силната буря в Корсика са 13-годишно момиче, загинало от паднало дърво върху къмпинг, и 72-годишна жена, чиято кола била ударена от отнесен покрив на дървена постройка на плажа, съобщават властите. Третата жертва е 46-годишен мъж, загинал в къмпинг в град Калви, съобщи Асошиейтед прес. Най-малко 12 души са ранени, един от тях е в критично състояние, започнала е спасителна операция в морето за няколко кораба, неуспели да стигнат до брега.

В континентална Франция електроразпределителното дружество "Енедис" съобщи, че около 100 домакинства са останали без ток след буря, връхлетяла южните департаменти Лоар и Ен. Снощи в Марсилия улиците бяха наводнени от дъжда, потоци от вода се стичаха по стълбите в пристанищния град, показват видеоклипове, публикувани в социалните мрежи.

Френският президент Еманюел Макрон свика извънредно заседание на правителството, което ще се проведе по видеоконферентна връзка, за координиране на реакцията на кризата, съобщи Ройтерс.

В италианската област Тоскана двама души загинаха при силните бури, съобщават медиите. Мъж и жена са били ударени от падащи дървета. Областният управител на Тоскана Еудженио Джани публикува в Tуитър видео, на което се вижда как празно виенско колело се върти бясно под напора на вятъра в град Пьомбино, а някои от кабинките се откачат и излетяват във въздуха, а в социалните мрежи се появиха и снимки на автомобили, ударени от дървета.

Пожарникарите са провели над 150 операции в областите Лигурия и Тоскана. Централната област Емилия-Романя също беше сериозно засегната от бурите.

Заради силния вятър и дъжд в цяла Северна и Централна Италия беше издадено предупреждение за влошаване на времето.

Във Венеция буря помете чадърите и столовете на кафенетата на площад "Сан Марко" и изтръгна капаците на прозорците на някои по-стари сгради.

Екстремните метеорологични условия причиниха локални прекъсвания на електрозахранването в някои райони на Италия.

Същевременно в южните райони на страната, като Сицилия и остров Пантелерия, продължават да горят горски пожари.

През цялото лято Европа се сблъскваше с екстремни метеорологични условия, които според експертите са повлияни от изменението на климата, отбелязва ДПА.

Испания, подобно на Франция, също е опустошена от горски пожари, но благодарение на дъждовете пламъците в област Валенсия бяха овладени. Преди това около 2000 души бяха евакуирани от домовете си заради пожарите, но някои от тях вече могат да се върнат, съобщиха испанският вестник "Ла Вангуардия“ и националната телевизия РТВЕ.

Европейският съюз преживява най-тежките горски пожари по това време на годината, откакто през 2006 г. започнаха да се водят съвместни записи, съобщи по-рано днес Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    22 2 Отговор
    Господи,ако може една буря да мине през Украйна и да измете Зелето преди да е гръмнал цяла Европа.
  • 2 Няма такава държава

    5 0 Отговор
    Виновно.е пренаселините райони и бетона ...
  • 3 Соваж бейби

    4 1 Отговор
    Много ми е тъжно за загиналите в Корс,тази вечер бройката се увеличи.Да не прозвуча брутално ама пожарникарите предупредиха по телевизията,и забраниха къмпинг ,каравани,пострадалите са с палатки.Къде е тръгнало в тази жега с деца на палатка ?Квартира да бяха наели по добре и по евтино не е като хотел ,на къмпинг е кошмарно възможно е 100 човека да се къпят в 3,4 бани и тоалетни и мивки обществени сутрин си миеш зъбите и 50 човека на опашка зад теб ,а мерси !Много ми е гнусно и никога не съм ходила на къмпинг .Сами са си виновни ,гледам ги по телевизията един се изцепи местил се на другата улица тази вечер като че ли там няма буря ще го заобиколи ,не си хваща пътя да се прибира някой от главата си страдат.
  • 4 Българист

    0 0 Отговор
    излетяват
  • 5 Рошко

    2 1 Отговор
    Природата си ни го връща, малко ни е

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Обикновенните хорица без власт с какво сме виновни ?Заради шепа вменяеми които измислят формули и се правят по отровни бомби ,после се тества в някоя държава ?Хиляди хора остават на улицата в друга държава ,не мили не драги ?Кога започна този проблем февруари тази година Зелински ,това е проблема за мен и бомбите и радиацията която за съжеление не се задържа в Украйна а идва на сам.Все ще има един край ,само да не светнем като крушки цяла Европа атомни хора ,те болестите и пораженията от после ще ги кажат по телевизията.Още не дошло най лошото ....
  • 7 радио ереван

    1 2 Отговор
    глобално затопляне за кой път:) планетата си е изменила оста на въртене което не е за първи и последен път.. вие се панирайте... само вижте къде изгрява и залязва слънцето последните години и медитирайте над резултата..