Last news in Fakti

24 Август, 2022 17:20 943 2

Германия дава приоритет на жп транспорта, свързан с производството на енергия

  • германия-
  • рейн-
  • железопътен транспорт-
  • суша-
  • глобално затопляне

Нивата на водите на река Рейн се повишиха след последните дъждове, но се очаква да спаднат отново през идните дни, за които се прогнозира предимно сухо време, съобщиха корабните оператори

Германия дава приоритет на жп транспорта, свързан с производството на енергия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия приоритизира транспортирането по част от железопътната си мрежа на материали и оборудване, които са от съществено значение за производството на енергия, при положение, че нивата на река Рейн спаднат още повече и затруднят корабоплаването. Това гласи указ на германското правителство, информира Ройтерс.

Целта на указа е да се гарантира функционирането на електроцентралите, рафинериите и електропреносните мрежи, които се нуждаят от повече въглища и минерални масла, тъй като вносът на руски газ намаля на фона на противопоставянето между Изтока и Запада заради войната в Украйна.

Недостигът на газ също доведе до временно преминаване на германската индустрия към използване на повече въглища и петрол, за да захрани производствените дейности.

"За да гарантираме сигурността на доставките, ние също трябва да променим маршрутите за доставка", каза икономическият министър Роберт Хабек, като добави, че "това изисква много взискателна логистика, което налага да се даде приоритет на железопътния транспорт" свързан с производството на енергия.

Законът ще се прилага в срок от шест месеца. Очаква се той да помогне на германската икономика да избегне сътресения през предстоящия зимен сезон, когато домакинствата се отопляват на газ, а търсенето на енергия нараства.

"Де Бе Нетц" (DB Netz), основно дъщерно дружество на железопътния оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn), извършва промени, за да осигури в определени маршрути предимство на влаковете, превозващи продукти от минерални масла и антрацитни въглища за електроцентралите, каза министърът на транспорта Фолкер Висинг.

Освен региона около Рейн, приоритизираните жп маршрути включват и някои региони в източната част на сраната, където рафинериите ще се откажат от руски петролни суровини, доставяни по тръбопроводи от началото на следващата година.

Законът също така обхваща транспортирането на газово и трансформаторно оборудване за производство и пренос на електроенергия, на което се дава приоритет пред пътническите услуги и такива, необходими на индустрията.

Нивата на водите на река Рейн се повишиха след последните дъждове, но се очаква да спаднат отново през идните дни, за които се прогнозира предимно сухо време, съобщиха корабните оператори.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Идиот

    1 0 Отговор
    С пожелания за швабите трицифрена инфлация Корени и сирене фашистите.
Новини по държави: