15 Август, 2022 17:10 1 735 11

Испания: най-тежката суша от 1200 години

  • испания-
  • суша-
  • климат-
  • глобално затопляне-
  • горски пожар

Юли е бил с цели 2,7 градуса по-топъл от обикновено, което - особено за възрастните, но също така и за по-бедните хора - може да е дори смъртоносно

Испания: най-тежката суша от 1200 години  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 260 хиляди хектара унищожени площи, повече от две хиляди починали само през юли: равносметката от невижданите горещини и сушата в Испания това лято. Такава тежка катастрофа нe е имало от 1200 години насам.

От месеци на много места в страната бушуват унищожителни горски пожари. По данни на Европейската информационна система за горски пожари от януари т.г. до днес са унищожени над 260 хиляди хектара площи – колкото никога преди това.

По време на посещението си в средата на юли в Екстрамадура - един от най-тежко засегнатите райони в страната - министър-председателят Санчес заяви, че климатичните промени убиват. „Те убиват хора, разрушават екосистеми и унищожават безценното богатство на нашето общество", заяви тогава той.

Над 2 хиляди жертви

Независимо от енергийната криза причинена от войната в Украйна, държавата не трябва да занемарява усилията в борбата срещу климатичните промени или за напасване към тях, подчерта още испанският премиер-социалист. „Зад всички тези пожари стоят горещини, причинени от извънредната ситуация с климата, която планетата ни сега преживява", заяви Санчес.

Юли е бил с цели 2,7 градуса по-топъл от обикновено, което - особено за възрастните, но също така и за по-бедните хора - може да е дори смъртоносно. През юли вследствие на горещините в страната са починали над 2 хиляди души – значително повече, отколкото през също така много горещия юли 2015 година, по данни на Института „Карлос Трети"".

На много места в страната водата не достига – дори в Баската провинция в Северна Испания един кораб-танкер снабдява населението с вода. Дори морската вода на места е необичайно топла - над 30 градуса по Целзий, което вещае бури, поройни дъждове и наводнения през есента.

"Климатичните промени са абсолютен приоритет"

Хората започнаха да разбират, че повече така не може да продължава, казва по този повод природозащитничката Солдедад Монтеро от екогрупата "Ecologistas en Acción". „Това, което се случва това лято, е липсващата частица от пъзела, за да разберат хората, че наистина се намираме в извънредна ситуация с климата", казва тя. Затова активистката вярва, че много хора ще започнат да променят поведението си. „Това, от което сега се нуждаем, е смела политика, която разбира, че климатичните усилия са наш абсолютен приоритет", допълва Монтеро.

Това показват и мненията на хората относно предприетите от испанското правителство мерки за икономия на енергия. Повечето от анкетираните смятат, че те са правилни. „В крайна сметка климатичните промени ни засягат всички. А може да стане и още по-страшно“, казва Солдедад Монтеро.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БиваПростотия

    10 5 Отговор
    Бива простотия, ама 2 градуса да е смъртоносно ... ами още носете "умни телефони" ... ставаме все по-голупави.
  • 2 от село

    12 3 Отговор
    Това е само атестация !! По важно е да има десетки санкции срещу Русия , и така водата ще дойде !!!
  • 3 МирО

    17 3 Отговор
    брей кой ги е следял и отчитъл преди 1150 години.
    исторически се знае какво е било там през 820 година
    ама чак пък и климатограми ???

    Коментиран от #5

  • 4 Гого

    10 1 Отговор
    А преди 1200 години защо е имало ? Или климатичните терористи изпълняват пъклен план

    Коментиран от #7

  • 5 шегичка

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "МирО":

    Не бе в пещерите има отбелязвали с черта когато е валяло и кога не.
  • 6 Хихихи..

    12 1 Отговор
    Преди 1200 е било 822 след Христа.Кви термометри,кви "исторически температурни отбелязки"?! Ей,тоя Путин ви слънчаса всичките..
  • 7 Мммм така де!!

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    Преди 1200 г имало.....а сега всяка година ще има!! Ни лятото-лято, ни зимата-зима!!Абе, не се ли усещате,че с отричането на климатечните промени обслужвате корпоративни бизнес интереси!? Не се ле усещате,че едни хора богатеят на гърба на планетата! Не се ли усещате ,че тези същите строят подземни убежища за близките си , до които вие,поддръжниците им няма да имате достъп!? Не се ли усещате,че на децата и внуците си ще оставите в наследство пустиня!?
  • 8 някой е виновен

    4 0 Отговор
    не си е гледал работата навремето на сладката платена службица, явно пак русия ще да е виновна
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Не знам каке в испания и европа,но у нас всичко е в норма.2седмици имаше суша в най топлите и сухи дни в годината и сега вече всичко е наред и идват августовските и септемврийски манатарки!Времето на червените чушки и лютеницата наближава!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пламен

    0 0 Отговор
    Климатични промени е имало и в пред индустриалната ера. Интересно, как ще повлияем на движението на планетите и отклоненията за земната ос на въртене на планетата Земя
Новини по държави: