Last news in Fakti

22 Август, 2022 08:44 907 8

Япония предвижда сериозен ръст в бюджета за отбрана

  • япония-
  • бюджет-
  • отбрана-
  • армия-
  • азия-
  • сигурност

Японските власти многократно са обявявали плановете си за драстично увеличаване на разходите за отбрана

Япония предвижда сериозен ръст в бюджета за отбрана - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на отбраната на Япония ще поиска бюджет от над 5,59 трилиона йени (около 40,7 милиарда долара) за 2023 г., съобщи агенция Kиодо, позовавайки се на свои източници, предаде БТА.

Ако искането за бюджет бъде одобрено, разходите на Токио за отбрана ще нараснат с над 4% в сравнение с настоящата година. Както отбелязва Kиодо, размерът на искания бюджет ще се увеличи след изясняване, тъй като в момента има редица позиции – около 100 - за които не е посочена необходимата сума. През последните няколко години Япония увеличава разходите си за отбрана, което предизвиква критики от страна на съседните държави. През тази фискална година (започваща през април 2022 г.) средствата, отпуснати за тези цели, са нараснали до 5,37 трилиона йени (39,1 милиарда долара), което е рекордно високо ниво.

Японските власти многократно са обявявали плановете си за драстично увеличаване на разходите за отбрана през следващите пет години, но конкретни цифри не са обявявани официално. Управляващата Либерално-демократическа партия предлага бюджетът да се увеличи до 2% от БВП, подобно на страните от НАТО, което е почти два пъти повече от сега, посочва агенцията. Токио смята, че ще се нуждае от около 1000 ракети с далечен обсег в допълнение към запасите си от антибалистични ракети като защита срещу нарастващия военен потенциал на Китай, цитира Киодо думите на правителствени източници.

С нарастването на напрежението в региона японското министерство на отбраната възнамерява да ускори с една година до финансовата 2024 г. изпълнението на част от плана си за удължаване на обхвата на управляемите ракети "земя-кораб" Тип-12 на сухопътните сили за самоотбрана, като свързаните с това разходи ще бъдат включени в искането за бюджет за 2023 г.

При изготвянето на прогнозата си японското правителство проучи броя на ракетите и необходимия бюджет, които ще са необходими за противодействие на китайските ракети, въз основа на предположението, че Пекин разполага с голям брой ракети, които могат да бъдат използвани за нападение срещу Япония. Рамката за ракетите, както и някои материали с все още неуточнени цени, ще бъдат обсъдени по време на прегледа на три документа, свързани със сигурността, включително Стратегията за национална сигурност, която трябва да бъде актуализирана до края на 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джапанка

    5 8 Отговор
    Нали се бяха отказали от империализма и милитаризма?! Сега понеже са на страната на ФАЩ, им е разрешено да харчат милиарди за американски оръжия.
  • 2 майстор

    7 0 Отговор
    Да харчат,имат пари,богато общество са.
  • 3 АУУУУУ

    3 4 Отговор
    Китай е в ШОК .......
  • 4 Вазов

    6 3 Отговор
    Трябва, че китайският чайник взе нещо много заплашително да свири напоследък. Но САЩ трябва да им дадат и ядрено оръжие - за по-ефективно сдържане на Страната на левчето...

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МОЖЕ ПАК

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вазов":

    ТЕ САЩ ИМ "ДАДОХА" ,ДАЖЕ ДВЕ АТОМНИ БОМБИ !!

    Коментиран от #8

  • 7 НА КОЛЕНЕ

    3 2 Отговор
    ПРЕД ТЕЗИ КОИТО ГИ МОРИХА С АТОМНИ БОМБИ !!!!!! КАКВИ САМОРАИ..........!?!?!
  • 8 пешо

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "МОЖЕ ПАК":

    Две бомбички в Хирошима и Нагасаки, после на къс повод на държавния департамент и така 70-80 год. Само дето напоследък дефицита им расте със свръхзвукова скорост. Имаше навремето едни стачки на студентите там и сериозно млатене с полицията... историята не се повтаря, но ...
Новини по държави: