Last news in Fakti

5 Август, 2022 13:29 2 198 10

Китай привика японския и европейски посланици

  • тайван-
  • китай-
  • япония-
  • посланици-
  • сащ

Китай гледа на Тайван като на своя провинция, която трябва да си върне със сила при необходимост

Китай привика японския и европейски посланици - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай призова посланиците на Япония и европейските страни от Г-7, за да изрази пред тях остър протест срещу изявление на Групата от тази седмица, в което се изразява безпокойство от реакцията на Пекин на посещението на председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Вчера заместник-външният министър на Китай Дън Ли спешно извика японския посланик в Китай Хидео Таруми, както и пратениците на европейски страни в Г-7 и отправи официален протест във връзка с изявлението, посочи министерството. В изявлението си от сряда външните министри на Г-7 изразиха тревога от предприетите напоследък и публично огласени заплашителни действия на Китай, и по-конкретно ученията с бойни стрелби и икономическа принуда.

"Няма оправдание за използването на посещението като претекст за агресивна военна дейност в Тайванския проток", казаха членовете на Г-7, предупреждавайки, че "създаващият ескалация отговор на Пекин рискува да засили напрежението и да дестабилизира региона". Дън заяви, че изявлението на Групата представлява "намеса във вътрешните работи на Китай". Той каза също, че Япония носи историческа вина за своята 50-годишна колонизация на Тайван през 1945 г. и призова Токио да бъде благоразумен по въпроса с острова.

Китай гледа на Тайван като на отделила се негова провинция, която трябва да си върне дори със сила, ако е необходимо. Пекин реагира остро на американската визита в Тайван, като стартира мащабни военни учения в няколко района около острова и ограничи търговията с него. Вчера, в знак на протест срещу изявлението на Г-7, Китай внезапно отмени среща на външния си министър с японския му колега, планирана в кулоарите срещата на АСЕАН в камбоджанската столица Пномпен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкции

    7 30 Отговор
    Ще е добре за нас без руски газ и без китайски стоки, все ще се оправим, преди 10 ноември да не би да имаше китайски стоки. Пак си живеехме добре, само японска техника си ползваме!

    Коментиран от #2, #3, #4, #6

  • 2 Бай Гън

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Санкции":

    Има неща които не могат да бъдат спрени и това е времето. Едва ли можеш да се върнеш в миналото, освен в мечтите си.
  • 3 Много сте

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Санкции":

    Кои сте вие вас? Уточнявай се, че може да визираш САЩ. Аз като българин, знае че не е добре за мен.

    Коментиран от #5

  • 4 Щсдд

    7 22 Отговор

    До коментар #1 от "Санкции":

    Да и без това ми писна от китайски боклуци.
  • 5 б@лхарино

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Много сте":

    отивай си в индия
  • 6 няма място за сравнение

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Санкции":

    Преди произвеждахме почти всичко . Печки , хлацилници , телевизори ....
    Саго само чушкопеци .

    Коментиран от #8

  • 7 До 1 и 6

    11 1 Отговор
    Преди взимахме всичко от Русия. Сега от как сме кравопитеци има само пияни и надрусани младежи на който полицията не знае какво да ги прави. Освен това виж че без Китай няма и една тонер на пазара
  • 8 Баркод

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "няма място за сравнение":

    Чушкопеците в магазина са произведени в Китай по поръчка. Баркода може да е 380 не означава, че е произведен в бг.
  • 9 сдф

    0 4 Отговор
    50% от чиповете в света се произвеждат в Тайван и то по-добрите 50%. И какво - как мислите - дали някой е разреши на китайската комунистическа партия да вземе острова. Илюзии.

    Коментиран от #10

  • 10 Все едно

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "сдф":

    До преди 200-300 години местното население да си няма и понятие от континентален Китай,после японците,колонизирайки го,го научили на агро-,индустриал- и медицинска култура и сега дай по-заможните китайски комунисти да си поделят достиженията на това население.А то в своето развитие отдавна се е утвърдили като отделна нация с култура много над тия от континента.Трудно би се случило,освен тия на континента не достигнат нивото на тая култура и да се слеят в едно.Демек чакай още поне 100 години.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания