Last news in Fakti

22 Август, 2022 11:28 4 405 51

"Русия е отделна цивилизация": кой е Александър Дугин, чиято дъщеря беше взривена

  • александър дугин-
  • дугин-
  • даря дугина-
  • русия-
  • украйна-
  • убийство-
  • владимир путин-
  • кремъл

"Ню Йорк Таймс" обръща внимание на личността на 60-годишния политически мислител

"Русия е отделна цивилизация": кой е Александър Дугин, чиято дъщеря беше взривена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След атентата със заложен експлозив под кола, при който загина дъщерята на Александър Дугин, в. "Ню Йорк Таймс" обръща внимание на личността на 60-годишния политически мислител, понякога наричан "Философа на Путин", който е водещ привърженик идеята да бъде завладяна Украйна, предаде БТА.

Дугин дълго време заемаше позиция в ултранационалистическата периферия, която през последните години се доближи до основното политическо течение в Русия. Президентът Владимир Путин повтори неговата философия, когато обяви началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Тогава Путин заяви, че Русия се бори с ръководената от САЩ "империя на лъжата".

Отначало антикомунистически дисидент, през последните години Дугин съсредоточи усилията си върху това да оказва влияние на Кремъл и пропагандира визия за възраждаща се Русия, чийто основен враг е "атлантическият" свят, воден от САЩ. Неговото мислене се основава на идеите на "евразийството", според които Русия е отделна цивилизация, която трябва да създаде държава, обхващаща територията на бившата ѝ империя, но без комунистическата идеология на Съветския съюз, отбелязва американският вестник.

Дугин нарече украинския бунт от 2013 г. срещу проруското ръководство на страната "държавен преврат, извършен от САЩ", целящ да осуети подобна експанзия. "Само след като възстановим Велика Русия под формата на евразийски съюз, можем да се превърнем в истински глобален играч", каза той.

През 2015 г. Съединените щати наложиха санкции на Дугин за ролята му в политики, които застрашават Украйна, включително за подпомагане на набирането на бойци за подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Дъщеря му Даря Дугина, на 29 г., която загина в събота, когато управляваният от нея автомобил се взриви на магистрала край Москва, беше журналистка. Тази година САЩ и Великобритания ѝ наложиха санкции, обвинявайки я в публикуване на дезинформация за Украйна.

Преди станалото в събота Дугин заяви в своя канал в Телеграм, че Русия не може да спечели войната в Украйна, ако не подготви цялото общество за война. Според него неотдавнашните нападения на територията на Крим и обещанието на Киев да започне контранастъпление показват, че Украйна и западните ѝ съюзници не са готови на компромис. Русия е "отправила предизвикателство към Запада като цивилизация", пише Дугин в публикацията. "Това означава, че трябва да стигнем докрай."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    42 58 Отговор
    Това е Лицето на Украйна - зверски убийства, изнасилвания и престъпления срещу Човечеството и Демокрацията. Светла и памет на момичето.

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Уникално кухи

    52 26 Отговор
    Тез не спряха да си придават важност която просто не е там..русия е уникална във едно отношение..че не може да управлява изрядно територията с която разполага..и е буквално системна грешка която трябва да се поправи за доброто на човешката цивилизация
  • 4 Примати

    46 27 Отговор
    Русия е на 2 крачки от гражданска война…

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 8888

    28 33 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Ти у Германия не гледаш ли какво става как източно германците са скочили на Шолц. Първо ФРГ се разпада, а в Америчка положението е критично масиво въоръжаване гитвят се за гражданска!

    Коментиран от #46

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами

    34 23 Отговор
    Да бе!Вие сте извънземни!Ега ти прошляците с неоправдано самочувствие!Похвалете се с нещо добро,което сте направили за останалия свят!Като китайците например,като индийците,като американците,французите!Освен да дрънкате от столетия оръжие и да тормозите съседите си,какво друго запомнящо се,сте направили!

    Коментиран от #14, #16, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Щерев

    27 11 Отговор
    С разгрома на руската армия в Украйна, войната между клановете в Москва ще се засилва.

    Коментиран от #30

  • 13 плевен

    10 16 Отговор
    Дугин не е единственият човек в Русия, който смята, че войната срещу Украйна трябва да бъде пълномащабна. Това лигавене със специалната военна операция само докарва още американско оръжие на фронта.Убииството на момичето само показва , че той е напипал слабото място и страховете на Зеленски. Не може някои да се шляят в Турция, а други да умират в Донбас.
  • 14 Сократ

    16 18 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Русия наистина е друга цивилизация. Но такива, като вас със спуснатите опорки не можете да го разберете. Не сте ходил в Русия, не сте общували с руснаци, но сте много компетентни.

    Коментиран от #40

  • 15 Гост

    20 8 Отговор
    Абе не го знам Дугин, какъв идеолог е, за каква Русия и за какво славянство бленува?! Обаче ние българите като стар и изстрадал народ имаме много поговорки, и една гласи: "Не ме гледай какво правя, а слушай какво ти говоря!". Та гледам, че Дугин не шофира славянската Лада, или китайският Москвич, а се е возил на Toyota Land Cruiser, кола произведена от основният враг- "атлантическия" свят!

    Коментиран от #38

  • 16 село

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Първото за което се сещам е, че не ходиш по улиците с Фес.

    Коментиран от #21

  • 17 Дългият

    16 5 Отговор
    Комбинацията...болни хора и ядрени оръжия....не е за помисляне....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Отговор

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Щеше семката на дядо ти да изгори в газова камера.
  • 20 Хихи

    11 3 Отговор
    Такива като детеубиеца Дугин обикаляха вечер предприятията и се мъчеха да ни лъжат за презрелия социализъм.
  • 21 Ако мислиш, че в Турция

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "село":

    Ходят с фесове, жестоко се лъжеш. Виж, че ти си с рубашка и ушанка няма никакво съмнение. ..
  • 22 Ха ха ха

    7 6 Отговор
    Не виждам нищо лошо в това , че някой е помогнал за възнесението на руска нацистка непотребница , а кой знае скоро и други може да я последват ....

    Коментиран от #48

  • 23 !!!?

    12 3 Отговор
    Дугин: "Русия е отделна цивилизация" !!!?

    Коментиран от #32, #34

  • 24 Ал Бунди

    11 2 Отговор
    Тоя дърт пръч да говори за Русия като за цивилизация..умрех то смех. Има Египетска цивилизация..Минойска Източно-Азиатска...Индийска...а най-дълго съществуващата и допринесла за това, което сме е Западната- имам предвид Римската и Византийската..Русия и цивилизация..а стига бе. Когато е имало Българска държава, от тия е имало само диви племена, скитащи се из московските блата и бършещи задните си части с бъз и коприва. Зачатъци на някакво общество е имало едва 500години, след като Аспарух се е настанил в Онгъла.. Такива изтрещеняци като тоя И Джадан ътрябва да са изолирани от обществото в специално създадени за тях медицински заведения, в които електрошокът се прилага три пъти дневно.

    Коментиран от #25

  • 25 да допълня

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ал Бунди":

    Имало е и Тракийска цивилизация дори...
  • 26 Хахаха

    2 5 Отговор
    убийство Дарьи Дугиной в Подмосковье раскрыто. Преступление подготовлено и совершено украинскими спецслужбами

    Коментиран от #27, #31

  • 27 Възрожденец

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха":

    Браво на тях. Значи никой никъде да не се чувства в безопасност. Руzките искаха война- ми получиха си я. Казано е- сееш ветрове- получаваш бури. Нещо да не ти е ясно. Браво на кракените...

    Коментиран от #29

  • 28 "Лицето на Украйна" е като в поговорката

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Каквото повикало, такова отговорило. Колкото до атентата, това е дело на руснаци. Нека не си мислим, че (въпреки яростната кремълска пропаганда) всички руснаци си умират от желание да се воюва с Украйна, с други съседи и народи, и изобщо с "привиждащи се на путин извънземни". Путин е диктатор => ако иска да вижда врагове, той неминуемо ще ги намери. Ако все пак не ги намери, то със сигурност ще си ги създаде!!! Вероятно подобни партизански похвати ще зачестят, защото друго на притиснатите до стената руснаци, не им остава! Да уточня: притиснати НЕ от САЩ, Запада или Украйна, а притиснати от диктатора-джудже путин.

    Коментиран от #43

  • 29 Хахаха

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "Възрожденец":

    Същото се отнася за украинците. Искаха война - получиха я. Западът да се осъзнае на време. Докато има време. Проблемът е, че народите са...оФце. Готови доброволно да ги ,,заколят".

    Коментиран от #42

  • 30 Кой знае...

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Щерев":

    Един ден може и само Москва да си остане.
  • 31 жоро

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха":

    Подробности:

    Федеральная служба безопасности раскрыла убийство журналистки Дарьи Дугиной, сообщил Центр общественных связей ведомства.
    "Установлено, что преступление подготовлено и совершено украинскими спецслужбами. Исполнителем является гражданка Украины Вовк Наталья Павловна, 1979 года рождения", — говорится в релизе.
    В ФСБ уточнили, что Вовк вместе с 12-летней дочерью приехала в Россию 23 июля и снимала квартиру в доме, где проживала Дугина, чтобы собирать информацию о ее образе жизни.

    Коментиран от #39

  • 32 Хахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "!!!?":

    Това са ти представи за Русия ли? Ама не се излагай, излез от 18 век.

    Коментиран от #35, #37

  • 33 Ал Бунди

    8 1 Отговор
    Между другото- Дугин и другия ненормалник, Фурсов, са менторите на един наш велик разбирач и аналлизатор, господин,, 80% дебили,, Иво Христов. На глупостите на когото се възхищават нашите безпросветни маргинали. Еле, па като се съберат с проф. Нако, Вацев и Чука...и седянката на влъхвите почва. Рев и вой по тоя руски свят..та стой и само гледай.
  • 34 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "!!!?":

    Гледайки снимката, незнайно защо ми дойде на ума текста на песничката "Елате в Тасмания, елате в Тасмания". Мда, много шармантен фотос. Той казва всичко, което трябва да се каже за дережето на братята руснаци крадящи печки, хладилници, гащи, играчки, телевизори... Добре че НЕ са ни родни братя, а само доведени братя.
  • 35 Свидетел.

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха":

    Объркал си се тотално. Бях декември в Якутия...нещата са дори по-зле от показаното на картинката. Това е, което видяха очите ми.. мизерия и бараки без канализация в двора на кооперация за милиони. Точно под прозореца на стаята ми, хората изхвърляха нощни гърнета направо на улицата. Пак добре, че бе кучи студ...какво ли е, като се затопли. Русия не е само Невски проспект или Рубльовка.. ма ко ли ти разправям. Напиши ,, Жизнь в глубинке,, в тубата и гледай.

    Коментиран от #45

  • 36 стоян георгиев

    10 0 Отговор
    Дугин е един от създателите на руския фашизъм.роден в семеиство на милиционер от гру става противник на комунизма до падането на системата симпатизираики на хитлер,създава национал комунистическата партия на русия и много прилича на гьобелс мешаики комунизъм,нацизъм и магьосничествообщо взето пълна боза,но като идвапутин чу потръгва въпреки че не е учил нищо сериозно го правят прафесор и почва да развива расиската си история за руския свят.зомбирането с ная боза доведе до сегашното положение при руснаците.
  • 37 Северозападнал

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха":

    Айде нема нужда. Да изляза от 18 век и да отида в 10 ти...айде нема нужда.
  • 38 И дугин като другаря путин,

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    на когото всичките му жени и деца са ИЗВЪН Русия! Защо? Що не си стоят у дома, ами се скитат "немили-недраги" по чужди западни земи, ненаживели се, ненахарчили си парите, ненаходили се по луксозни курорти!?!?!? Един поне руски държавник-шмекер да отговори на простосмъртните руснаци: що дирят жените и децата на "големите" държавни руски мъже в "прогнилите" западни държави!!! Що за шизофрения: плюеш ги, враг били. Пък жена ти и децата си живуркат в държавата на врага, доволни и щастливи! При врага!

    Коментиран от #41

  • 39 Некой си

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "жоро":

    Ами на това може да се вържеш само ти или маргинали като тебе. Единствените, които имат възможността и интерес да го направят е точно ФСБ. Много интересно. Вчера, след тоя т.нар. фестивал, някой е уговарял упорито Дугин да пътува с друга кола, а неговата да я вземе дъщеря му. Пристигнали са минута след взрива , като Дугин се е държал з главата и е питал само ,,Кой го направи,, след което му е прилошало и е откаран в мед. заведение. Това си е точно показно убийство на службите, демек- ,,видя ли какво направи,, . Следващия път ще си ти. Нищо чудно, като излезе от билницата, дъртия пръч да се забие директно в някое западно посолство да търси убежище. Тоя май омръзна и на Путин с неговите човеконенавистни теории и сега иска да прехвърли на него вината..
  • 40 Ходили сме, видели сме, смели сме се

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сократ":

    Учили сме и говорим езика им. Дори сме изучавали дисциплини в УНИ-то в България на руски език! И точно затова мислим по този начин. Демек: русия да си води политиката нЕкъде в Азия! И то при положение, че азиатците си умират от любов по русия. В Европа обаче, руската пропаганда няма работа. Поне докато начело е джуджето и докато има такива "ценни" идеолози като негова милост другаря дугин. В България - без руска пропаганда. Айде сега вече и другарката митрофанова да се кротне малко и да започне да общува по-цивилозовано с приелите я на родна територия българи! Поне малко възпитание да демонстрира и ще я харесаме най-накрая!
  • 41 Ал Бунди

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "И дугин като другаря путин,":

    Ами да , така е..необятна е..необяснима е руската душа, пардон- мизерия.
  • 42 Северозападнал

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    ...мАни я таа опорка. Не украинците нахлуха в Русия. Не фаташ дикиш, както е казал поета.. но все пак е свобода на словото, можеш да изкажеш мнение. Без, разбира се , да си последна инстанция..така че, драскай си, не пречиш на никого..
  • 43 биби

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от ""Лицето на Украйна" е като в поговорката":

    само се моли, който и да било да не увеличава подобни атентати в Ру, защото това ще въвлече цялата федерация във войната. сега 80% от богатите не участват. димкат две-три детски градини в масква и патакламата започва. Ако не виждаш, да ти кажа, някой бута Света у ядреното въртопче. Ту Украйна, ту Тайван... Много хора не искат, но може и да стане с тъпоумници като тебе, нищо чудно

    Коментиран от #47

  • 44 Бай Яни

    3 0 Отговор
    Я ада да гори таз манипулаторка, дъгин анти комунист,снях,🤔😃😃😃син на генерал от външно разъзнаване бившето ГРУ, Дугин е творение на ФСБ, и бившо агенти на КГБ. Мислител.просто играчка в ръцете на тараничните със сталенско мислене генерали. Заслужила си е съдбата вещицата.
  • 45 Този им стил на живот НЕ е отсега!!!

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Свидетел.":

    При тях е общоприета норма "от време оно"! Без преувеличение. Точно това е довело до израза "русия НЕ е само Москва"! Та, тези които правят опорки с Москва, нека посетят останалите части на необятната руска шир. Тогава ще замълчат.

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Никой западняк няма да си разваля рахата

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "биби":

    и да мята бомби, гранати и там каквото ти се върти из главата!!! Поне НЕ първи! Атентатът с момичето НЕ е дело нито на украинци, нито на западняци!!! Това са си "вътрешни семейни въпроси"!!! Не си мисли, че руснаците ще стоят още дълго мирни и послушни на путин! В САЩ има изключително голяма руска диаспора и на никого не му и хрумва да поживее обратно в русия? Защо? Така, че светът и руснаците разбра едно: колкото по-скоро руснаците успеят да овладеят диктатора си, толкова по-добре. И за руснаците, и за света!!! И понеже западняците няма да си мърсят ръцете с онова дребно човече, то тази неприятна задача си остава за руснаците. Ако не си почистят двора, все ще са в кочина. Всякакъв опит да се приписват подобни екшъни на външни лица, е зле скалъпен сюжет.
  • 48 имате немислимо лош

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха ха":

    начин на изразяване и злоба, от която на човек може да му призлее. За ваша сметка е.
  • 49 същото важи и за

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Този им стил на живот НЕ е отсега!!!":

    България. София не е България...

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Няма лошо

    1 1 Отговор
    Аз нищо лошо не виждам в денацификацията на тази рашистка .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания