Last news in Fakti

22 Август, 2022 17:59 3 729 52

"В затвора им промиват мозъците": защо братовчед ми отиде да се сражава срещу Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

Оказало се, че всички роднини са получили последното обаждане от тях в един и същи ден и са били помолени да изпратят данните от документите им

"В затвора им промиват мозъците": защо братовчед ми отиде да се сражава срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Беше ми скучно в затвора. Затова отидох на фронта." Това казал 20-годишният Руслан на братовчедка си Светлана. Той е един от хилядите руски затворници, вербувани да се бият срещу Украйна. Но вече съжалява.

Частните военни компании са наели поне 3000 затворници от руски затвори, които да се сражават във войната в Украйна. Това казва в интервю за ДВ Олга Романова, директор на фондация "Русия зад решетките". Някои от тях са примамени с обещания за големи заплати от 100 000 рубли или повече, а други - с помилване след шест месеца затвор.

Руслан е един от тях. Сега той осъзнава грешката си и иска да се върне у дома. "Но досега няма случаи на затворници, които да са се върнали живи от войната в Украйна", казват от фондацията "Русия зад решетките". ДВ разговаря с братовчедка му Светлана, която е убедена, че той е бил повлиян от началниците си и от пропагандата по телевизията, която в затворите върви 24 часа в денонощието. Ето какво ни разказа тя:

"Бяхсигурна, четойникъденямада отиде"

"Руслан е на двайсет години. Мой братовчед е, израснали сме заедно. Той има голямо семейство - освен него, майка му и доведеният му баща имат още три деца. Руслан не живееше с тях", казва братовчедка му Светлана пред ДВ. От разказа ѝ става ясно, че той е бил за втори път в затвора. И в двата случая е ставало дума за леко престъпление, за което се предвиждат не повече от две години и половина затвор. Първият път е попаднал в затвора на 18 години.

"През пролетта му казах, че се носят слухове за набиране на затворници за войната. Беше казано, че ще набират хора с тежки и дълги присъди. Напомних му, че присъдата му е лека и му остава само една година, така че дори не трябва да мисли за това. Той каза: "Да, разбира се, не съм глупав. За чии интереси се боря? Освен това военните са същите като полицаите. И няма да приемам заповеди от ченгетата." След това бях сигурна, че няма да отиде никъде", спомня си Светлана.

"Неискахбратовчедмидабъдеокупатор"

"На 12 юли майка му ми се обади и ме попита дали Руслан ми е звънял. Оказва се, че няколко дни по-рано той ѝ се обадил от Ростовска област и я помолил да изпрати данните от паспорта му на някакъв номер, което тя направила. След това повече не чула от него."

На следващия ден Светлана започнала да пише гневни писма, в които настоява братовчед ѝ да бъде върнат обратно веднага. "Изпратих писма до комисаря по правата на човека, до прокуратурата на Руската федерация, до градската прокуратура. Писах до всяко място, за което се сетих."

Светлана казва, че първата причина, поради която е тръгнала да се бори за братовчед си, е била позицията ѝ относно войната. "Не исках братовчед ми да бъде окупатор. Аз съм против войната с всяка клетка на тялото си. Мислех, че е бил принуден. Или че са сложили наркотици в храната му, за да го накарат да тръгне. Не знаех какво да мисля, затова исках да го върна обратно."

Докато се опитвала да открие Руслан, тя научила и за жени, чиито роднини са изчезнали. Оказало се, че всички са получили последното обаждане от тях в един и същи ден и са били помолени да изпратят данните от документите им. Твърди се, че в началото на юли са набрани около 70 души от този затвор, казва още Светлана.

Роднините им обаче не са много активни. Някои се страхуват и затова не казват нищо. Повечето от тях чакат обещаните им пари, разказва Светлана. "Майката на Руслан също спря да ме подкрепя, когато получи 100 000 рубли за него. По-късно се оказа обаче, че той се е разбрал за 200 000."

"Неселистрахувате, чещевиподхвърлятнаркотици?"

"Докато активно се опитвах да върна братовчед ми в Русия и се оплаквах на различни органи, ми се случи нещо странно. Колата ми се повреди. Изглеждаше така, сякаш някой се е опитвал да отвори прозореца с отвертка. Тогава ми се обади бащата на Костя Иванов, който отговаряше за отряда на Руслан. Той ме попита: "Получихте ли поздрави? Не се ли страхувате, че ще ви подхвърлят наркотици?", попита ме той. Казах, че ме е страх, да. Но аз ще продължа да говоря за това."

Преди Руслан изобщо не се е интересувал от Путин или Навални, спомня си Светлана. Тя добавя, че той всъщност никога не се е интересувал от нищо. А в затвора е бил съвсем сам. "Насаме с онези, които сигурно са му набивали в главата, че е наш дълг да освободим Украйна от фашистите. "Да ги победим. Какво, не си ли мъж? Страхливец ли си или какво?" Мисля, че така е било там."

"Тойискадагоспасим"

След няколко дни Руслан ѝ се обадил - вече бил в Украйна. "Попитах го защо е променил решението си да не ходи на война." Той отвърнал, че в затвора му било скучно и не искал да стои повече там.

"Тогава го попитах: "И затова реши да вземеш оръжие и да отидеш в чужда държава, за да убиваш гражданите на чужда държава?" Той измърмори нещо, но аз не успях да го разбера. Трудно се чувахме.

След това се чухме още няколко пъти. Първоначално Руслан повтаряше, че всичко е наред, след което аз станах много твърда. Той сякаш разбра смисъла на думите ми. Вероятно си е мислил, че няма връщане назад и не е искал да ме разстройва - затова ми каза, че е добре. Но сега ме моли да го върнем обратно. Казва, че ще помоли майка си да не приема повече пари. Нямам идея как да го върна. Ще се оплача отново на затвора и на прокуратурата."

*Имената на протагонистите сапроменени


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава

    23 51 Отговор
    Паднал геройски за родината.Сина на Медведев ще го замести в строя.Слава Россия.

    Коментиран от #26, #47

  • 2 Когато прекрачиш закона

    32 10 Отговор
    Нямаш проблем да прекрачиш божиите закони за свободата! Глупости! Няма нужда да им промиват мозъците, всеки иска свобода!

    Коментиран от #38

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    30 48 Отговор
    И нека воя на русофилската тролня започне сега

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дедо ви

    70 19 Отговор
    Все по-елементарна пропаганда. Като че ли нашите войници се записват в армията с единствената цел да защитават евроатлантическите ценности в Камбоджа, Ирак, Афганистан, Косово... С портретите на Байдън, Соломон Паси, Елена Поптодорова са готови живота си да дадат, а не за заплащане.

    Коментиран от #28

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мишел

    64 15 Отговор
    Зелински направо ги пусна от затворите и им раздаде оръжия. 😀😀
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДРЪН ДРЪН ЯРИНА

    32 8 Отговор
    Сигурно тъй си мислил, може така да е било, най вероятно така са му казали, а той мънкаше нищо не разбрах, ама може би, галиба така е било. Голям разказ, "достоверен" за кухи празни главчовци.
  • 17 Ххххх

    33 5 Отговор
    Бурел ,не е в час ,в Украйна не останаха бедни момчета за пушечно место! Да призоват тези богатите избягаха по света ,да вземе и нашествениците и в нас които живеят за наша сметка!
  • 18 Цената на орка

    12 25 Отговор
    100000рубли равно на 1700€

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Ееей, Фатките

    43 11 Отговор
    Не се спряхме с тая малоумна укро-наци пропаганда. Луд умора няма!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Агитпроп

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "Цената на орка":

    Ще вземат много пари че и пенсия. Какво по хубаво от това?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ахахах

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "Слава":

    Синът на Медведев....едва ли. Това в един друг живот. Виж на Песков какво прави жена му в Гърция. Прекарва си добре. Според теб кой ще плати цената на войната? Путин? Медведев? Песков?, Захарова - онази дето си направи сватбата в САЩ, че Русия и беше някак....обикновенна? Някой от поставените им олигарси, които 99% от времето си го прекарват в САЩ или Западан Европа? Пак обикновенния руснак ще плаща всичко.

    Коментиран от #41, #44

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Читател

    10 17 Отговор
    Това е традиция в съветската и руската армия. Штрафние батальони.
  • 32 Сравнение ли?

    18 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сравнение":

    Гледам, че честолюбивият грантоядец, дето си го питал, "умно" се е смълчал по темата (няма опорка, спусната по въпроса, явно). Ми аз тогава да ти я осветля, поне отгоре-отгоре. Трудно ще да е сравнението, понеже цената на УССРките, бидейки те пушечно месо, като на вси останали мрЪфки, върви не на бройка, а на кило...
    Изводите оставям за вас...
  • 33 хахаха

    18 2 Отговор
    това го въртите за кой ли път....след като не е хванало дикиш първиуя път, що го публикувате пак?
  • 34 Домакин

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Само за толкоз ли стигнаха центровете днес;-)!!!?
  • 35 Гьобелс Веле

    15 5 Отговор
    Втевайте ни!
  • 36 8888

    18 6 Отговор
    Фашиска пропаганда от фашиска черна станция.
  • 37 Образован

    19 5 Отговор
    Това беше първата работа на окраините .
    Да пуснат наи закоравелите изроди и рецидивисти от затвора
    .аман с тия ваши двоиби стандарти типично за зелетата значи за едните може за другите не
  • 38 Иванушка 🇷🇺

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Когато прекрачиш закона":

    Аз си пия самагона в бункера с медведа и се боричкаме под леглото закачливо , а тия затворници са си груз 200, хубавото е, че скоро ще ни карат в Хага
  • 39 Рошко

    13 2 Отговор
    Цензурата яко трие, колкото и да триете истината не може да скриете
  • 40 Няма такава държава

    14 5 Отговор
    И да е така . И без това в затвора са в тежест на държавата . Аве вие що не си таковате ... Има ли значение Русия какво използва .. значи вие можете санкции ала бала всичко а Русия нищо ...
  • 41 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ахахах":

    Видях снимките и видеото на пачата, питала дали прилича на Атина, Афродита или Артемида...
  • 42 Бобовдолския затвор

    6 0 Отговор
    Да бе , ще имам да лежа две години и половина и ще се литра да се царя за фронтовак . Който не е лежал незнае психиката и начина на мислене на пандизчията . По-добре живо куче отколкото мъртъв лъв . А и човек все някога ще излезе а и пари ще се заработва.
  • 43 Мдааа Дааа ... ти да видиш

    7 2 Отговор
    Млади хора от различни региони на Украйна, които са успели безопасно да стигнат до Мелитопол, разказаха на РИА Новости как намират превозвачи, които ги откарват в Русия за няколко хиляди долара - по този начин мъже на военна възраст бягат от мобилизация с надеждата да се съберат със семействата си, преди това са напуснали територията на страните.

    "Напуснах, защото не исках да ме мобилизират. Не исках да вляза в армията. Отидох в Русия , тъй като няма как да отида директно в Европа . Всички мъже в наборна възраст подлежат на мобилизация и те нямат право да напускат страната. Намерих хора, които си затваряха очите за пари, че съм военнослужещ, и ме освободиха. Целият ми маршрут струваше 2,5 хиляди долара. Прехвърлих парите във филтрационната точка на СБУ . Сега съм в Мелитопол“, каза Александър Тридуб , 28, родом от Харков .
    Друг наборник Дмитрий Тарануха каза, че е успял да напусне Украйна за две хиляди долара. „Дълго време събирах пари. Но искам да отида при семейството си. Затова напуснах мобилизацията. Не искам да се бия, не разбирам от политика, не съм служил в армията, на 36 години съм и просто искам да живея в мир със семейството си“, каза Тарануха

    Коментиран от #45

  • 44 Ти си

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "ахахах":

    Завиждам нали ? И на теб ти се иска да си прекарваш така в Гърция ама неможеш - защитаваш евроатлантически ценности ....
  • 45 Телевизия Бобов дол

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Мдааа Дааа ... ти да видиш":

    Милата за ЕС е 10000 долара за Русия 2500 - кой колкто има толкова дава , важното е да е вън .
  • 46 РУ.ЦИ,!!!

    4 0 Отговор
    .....ЗАТВОРА Е ДО ВРЕМЕ....НЕ ЖИВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ФРОНТА Е ВЕЧНО☝
  • 47 Слава на

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Слава":

    Порошенко и синовете му в Лондон.

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания