23 Август, 2022 19:30 1 934 22

Капитализъм! Куба започва да продава долари, за да създаде валутен пазар

  • куба-
  • валутен пазар-
  • хавана-
  • долари

Хавана преживява най-тежката икономическа криза от трийсет години, с нарастващ недостиг на храни, лекарства и гориво заради последиците от пандемията от коронавирус и затягането на икономическото ембарго на САЩ

Капитализъм! Куба започва да продава долари, за да създаде валутен пазар - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кубинското правителство започва от днес да продава долари на населението, двайсет дни, след като започна да купува щатска валута по курса на черния пазар, предаде Франс прес.

Мярката има за цел да се създаде обменно-валутен пазар в страната, който да позволи легална обмяна на валута, а това от своя страна да повиши покупателната способност, свързана с националната валута, посочи министърът на икономиката Алехандро Хил пред държавната телевизия.

Голяма част от кубинското население получава долари, изпращани от роднини в чужбина или получени от услуги, предоставени на туристи на острова. Впоследствие хората ги обменят най-често на черния пазар, така че остават извън официалната икономика.

С намерението да извади от черния пазар движението на тази валута, президентката на централната банка Марта Сабина Уилсон Гонсалес обяви на 4 август, че банките и обменните бюра вече ще купуват долари по курс от 120 песос за един долар - колкото на черния пазар през август. Щатската валута силно поскъпна на черния пазар, след като през януари 2021 г. Куба направи икономическа реформа, с която курсът на долара беше фиксиран на 24 песос. През юни продажбата на долари на населението беше преустановена заради липса на ликвидност.

Марта Сабина Уилсон отбеляза, че мярката е дала благоприятен резултат. За двайсет дни финансовите институции са купили десет пъти повече валута, отколкото са щели да купят при обменен курс от 24 песос, уточни тя.

За продажбата на долари курсът остава 120 песос, заяви централната банкерка.

Единствено клоновете на "Кадека" (Cadeca), официалните кубински обменни бюра, ще имат право да продават долари и те ще продават само каквото са купили", допълни Уилсон. Продажбата на долари ще бъде само за граждани, а не за малките и средни предприятия, а покупката ще бъде ограничена до 100 долара на човек, уточни тя.

Вчера курсът на черния пазар в Куба достигна 140 песос за долар, но Алехандро Хил увери, че обменният курс за купуване и продажба от държавата ще остане 120 песос.

В момента Куба преживява най-тежката икономическа криза от трийсет години, с нарастващ недостиг на храни, лекарства и гориво заради последиците от пандемията от коронавирус и затягането на икономическото ембарго на Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип

    15 10 Отговор
    Украинският президент Володимир Зеленски освобождава осъдени педофили, за да подсили изтощената армия, пише журналистът Еша Кришнасвами в статия за американското издание на Grayzone.
    Така тя коментира информацията за предсрочното освобождаване на бившия командир на националния батальон "Торнадо" Руслан Онищенко, като нарече осъдения боец ​​и неговите сподвижници "животни, а не хора".

    Коментиран от #14, #20, #21

  • 2 Щсдд

    15 8 Отговор
    Руските тролове няма ли да се включат.

    Коментиран от #7

  • 3 Иванушка 🇷🇺

    17 13 Отговор
    Къде минал руския ботуш сома кал и мизерия остава за векове

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Кубинец

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка 🇷🇺":

    Куба: ембаргото, което надживя десет американски президенти.

    Когато преди 60 години САЩ налагат икономическо ембарго на Куба, песимистите смятат, че то ще продължи цели 5 години. Днес ембаргото, затягано и разхлабвано неведнъж, все още е в сила.
  • 5 Коко

    16 8 Отговор
    Куба, колкото и да не ви се вярва, има много развита медицина. Там се печелят пари не само от туризма, но и от медицинския туризъм - цяла Латинска Америка си прави там операции за махане на катаракта и много по-сложни от тази. Освен това, кубинците са много жизнерадостни и любвеобилни хора. Един кубинец преди години ми каза:" Бедни сме, но си живеем живота по-добре от вас." Да, така е - постоянно танцуват и правят любов. А ние все мърморим, все се мъчим и все ни лъжат. А на тях не им пука! Вива Куба!

    Коментиран от #13, #17

  • 6 Коко

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка 🇷🇺":

    В Хаити, Венецуела и други подобни страни руски ботуш не е минавал, но са доста зле. Русия им построи атомна електростанция и нямат проблеми с тока. Освен това изкопаха доста подземни скривалища, които ги спасяват от зловещите тропически бури и торнадо. Скриват се и не дават нито една жертва. Направено е много. През социализма, бяхме и двете държави към 9 милиона. Сега ние дали сме 4 милиона, не зная, а те са вече 11 милиона.
  • 7 Иванушка 🇷🇺

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Щсдд":

    Тук сме всички строени, но не дават рубли вече и само гледаме
  • 8 Селянин

    12 5 Отговор
    А ве КО става ве, нали рублЯта ще става сФетовна валЮта ве? Що копуват долари ве,долни предатели!
  • 9 Петкан

    3 8 Отговор
    И тях ще ги опорочат...защо всички трябва да сме неолиберални капиталисти

    Коментиран от #12

  • 10 БЛАТНА ОРКА АНТИФРИЗОВНА

    11 4 Отговор
    Еееее аз пък се надявах че братска Куба ще прегърне силната рубла,ама Карлос приятел от Хавана ми каза,че рублите ставали само за WC -то !!!!
  • 11 Голем смех

    8 4 Отговор
    На кубинците не им ли омръзнаха тия комунистически игрички. Ревулосион направи от тоя народ най-големите мърлячи и лежачи. Измъчена държава.
  • 12 Щото при комунизма

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петкан":

    Цъфнаха и вързаха.
  • 13 Смях

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    Стига лакърдии. Нищо не върви в тая държава. Тотална мизерия ..

    Коментиран от #15

  • 14 А бе ушанко

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Филип":

    Нерде Куба, нерде Украйна. Откачвате ли вече?
  • 15 Коко

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Смях":

    Искаш да кажеш, че тук върви всичко?
  • 16 толупа

    0 2 Отговор
    аиде да праиме сделка
  • 17 КОКО КОКО

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    ....АМ ЧИ ТУКА ВЪВ ВСЯКА МАХАЛА ДЕМЕК ИМАМЕ „КУБИНЦИ”,😀😀😀😀
  • 18 ВИВА ГЕНЕРАЛ ПИНОЧЕТ

    4 0 Отговор
    що не купуват рупли 😁
  • 19 Опаааа, черните камунези

    4 2 Отговор
    Абе тия хавански смешници нали щеха да се съюзяват с пРосията, щеха да събарят долара и да възобновяват СИВ - докога ще се правят на червени баклуци с капиталистически хастар?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.