Last news in Fakti

10 Август, 2022 23:59 1 144 7

Успешен край! Огнеборци успяха да овладеят големия пожар в кубинската петролна база

  • куба-
  • хавана-
  • пожар-
  • мигел диас-канел

Бедствието накара властите в Хавана да евакуират повече от 4900 души и да спрат ключова топлоелектрическа централа, останала без снабдяване с вода

Успешен край! Огнеборци успяха да овладеят големия пожар в кубинската петролна база - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Големият пожар, който унищожи почти половината от голяма петролна база в Западна Куба и заплаши да задълбочи енергийната криза в страната, вече е в голямата си част под контрол - пет дни след избухването му, съобщиха днес кубинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Пламъците, обхванали четвърти от общо осем резервоара в пристанище Матансас, са почти изцяло потушени, макар че третият резервоар все още гори и е обгърнат в дим, каза пожарникар. Пред правителствения телевизионен канал "Кубависион" той каза, че огнеборците още не могат да стигнат до него.

Пожарът причини смъртта на поне един човек и рани 128 други, като 14 пожарникари остават в неизвестност. Бедствието накара властите да евакуират повече от 4900 души и да спрат ключова топлоелектрическа централа, останала без снабдяване с вода, което засили безпокойството от нови спирания на тока в столицата Хавана, в допълнение на вече обявените от правителството миналата седмица.

Президентът на страната Мигел Диас-Канел предпазливо похвали работата на местните пожарникари и специалните екипи от кораби, самолети и хеликоптери, които Мексико и Венецуела изпратиха за борба с пламъците, токсичният дим от които може да се види дори от столицата Хавана. "Вчера отбелязахме победа, но не бива да сме прекалено самоуверени, защото опасността продължава да дебне", написа в "Туитър" Диас-Канел.

Пожарът в петролната база в Матансас избухна в петък, след като мълния порази ключовата инфраструктура, включваща инсталации за получаване на кубински суров петрол, с който после се захранват ТЕЦ-овете в страната. Петролната базата служи и като разпределителен център за разтоварване и последващ пренос на петрол, мазут и дизел.

Кубинското правителство засега не предоставя данни за размера на щетите, както и за загубите на важните запаси от гориво. Първият резервоар е бил пълен до 50% от капацитета си и е съдържал близо 25 000 куб. метра гориво. Вторият изгорял резервоар е бил пълен 100%.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фцгхйк

    3 0 Отговор
    Помогнали в гасенето са Мексико и Венецуела!
    Те са на хиляди километри, а Флорида?
  • 4 гхййкл

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Пожарът в петролната база в Матансас избухна в петък, след като мълния порази ключовата инфраструктура
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Селянин

    2 0 Отговор
    Такова бедствие няма овладяване с човешка сила. Пожар от такъв мащаб приключва когато подхранващото го гориво изгори. Всички останали версии са далеч от истината.