Last news in Fakti

24 Август, 2022 14:00 701 2

Заплашен ли е бившият пакистански премиер Хан от арест по обвинения в тероризъм?

  • пакистан-
  • премиер-
  • имран хан

Полицията в Пакистан внесе обвинения в тероризъм срещу бившия премиер Имран Хан

Заплашен ли е бившият пакистански премиер Хан от арест по обвинения в тероризъм? - 1
Снимка: БГНЕС

Полицията в Пакистан внесе обвинения в тероризъм срещу бившия премиер Имран Хан, съобщиха в понеделник властите в страната, цитирани от Асошиейтед прес. Това се случва на фона на растящото политическо напрежение в южноазиатската държава, породено от митингите, провеждани от Хан в опит да се върне на власт. Бившата звезда на крикета отправя по време на митингите остри нападки срещу правителството и армията.

Обвиненията в тероризъм срещу Хан бяха предявени след негова реч в столицата Исламабад, по време на която той се зарече да съди полицейски служители и съдийка, и заяви, че негов близък сътрудник е бил измъчван в ареста.

Самият Имран Хан изглежда все още е на свобода и засега не е коментирал обвиненията на полицията. Опозиционното "Движение за справедливост" - партията на бившия премиер, публикува видеа, на които се виждат стотици негови привърженици, обградили дома му в Исламабад, за да не допуснат полицията да стигне до него.

Адвокатите на Хан казаха, че ще оспорват обвиненията, а привържениците му осъдиха, по думите им, опита на премиера Шахбаз Шариф да заглуши гласа на основния си политически съперник.

„Свързаните с тероризъм обвинения срещу Имран Хан са напълно предубедени“, каза Ифтихар Дурани, един от лидерите на „Движението за справедливост“ на Хан, и добави: „Отиваме в съда, за да оспорим тези обвинения“. Съдия от първоинстанционен съд заведе дело срещу Хан по силата на антитерористичен закон, но адвокатите му успяха да издействат защитна гаранция за срок от три дни от Върховния съд в Исламабад, което означава, че в този срок той не може да бъде арестуван. Същият съд обаче в понеделник повдигна обвинение на Хан за неуважение към съдийка заради острите му коментари.

Хан каза по време на митинг през уикенда, че неговите привържениците „няма да пожалят“ служителите, отговорни за задържането на един от сътрудниците му, Шахбаз Гил.

Този месец пакистанската полиция арестува Шахбаз Гил след негово участие в предаване на частната телевизия "ARY TV", в което призова войниците и офицерите да не се подчиняват на "незаконните заповеди", на военното командване. Гил беше обвинен в измяна, която според пакистанското законодателство се наказва със смърт. Телевизията беше свалена от ефир след излъчването на предаването.

Полицията твърди, че Хан е „тероризирал“ служителите, задържали Гил, а пакистанската министърка на информацията Мариум Аурангзеб обвини бившия премиер в „подбуждане на хората към насилие, беззаконие и бунт“. „Избори в този момент биха били самоубийство за пакистанската икономика“, каза на свой ред министърът на енергетиката Хурам Дастгир-Хан, цитиран от в. „Уолстрийт джърнъл“.

Пакистанският медиен регулатор забрани на телевизиите и медиите да излъчват речите на Хан, а групата за наблюдение на интернет "НетБлокс" ("NetBlocks") съобщи в неделя, че интернет доставчиците в Пакистан са блокирали достъпа до платформата Ютюб след излъчена на живо реч на Хан, въпреки забраната.

Имран Хан дойде на власт през 2018 г. с обещания да прекрати модела на роднинско управление в Пакистан. Противниците му тогава обявиха, че е спечелил изборите с подкрепата на могъщата пакистанска армия, която всъщност управлява страната през по-голямата част от нейната 75-годишна история.

В опит да отстрани Хан по-рано тази година опозицията го обвини в лошо управление на икономиката на фона на растяща инфлация и обезценяването на пакистанската рупия. Парламентарният вот на недоверие през април беше кулминацията на месеци на политически сътресения и предизвика конституционна криза, която наложи намесата на Върховния съд. На власт дойде „Мюсюлманската лига“, начело с Шахбаз Шариф. Междувременно започнаха да се проявяват признаци на охлаждане на отношенията на Хан с пакистанската армия.

Според анализатори истинският сблъсък е между Хан и началника на генералния щаб генерал Камар Баджва. Основната причина, поради която Хан настоява за незабавни избори, а правителството иска да изчака до следващата година, е, че премиерът, който ще е на власт през ноември тази година, ще трябва да вземе ключовото решение кого да назначи за следващ началник щаб на армията, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Бившият премиер твърди, без да е предоставил засега доказателства, че армията е участвала в заговор на САЩ за неговото сваляне заради близките му отношения с руския президент Владимир Путин. Вашингтон, пакистанската армия, както и премиерът Шариф, отхвърлят тези твърдения.

Пакистан е отдавнашен съюзник на САЩ и получава милиарди долари военна помощ за войната с тероризма. Антиамериканската реторика на Хан обаче му спечели поддръжници в Пакистан, където Вашингтон по-рано е подкрепял военни диктатори. През последните години САЩ се сближиха със съперника на Пакистан – Индия. Войната на Вашингтон в Афганистан, срещу която Хан остро се противопоставяше, също беше непопулярна в Пакистан, посочва „Уолстрийт джърнъл“.

Популярността на бившата звезда на крикета бележи възход след отстраняването му от премиерския пост. Билал Гилани, изпълнителен директор на „Галъп Пакистан“, каза, че подкрепата за Хан сега е по-висока, отколкото при избирането му за премиер през 2018 година.Партията на Хан „Движение за справедливост“ спечели поредица от местни избори през последните седмици, включително в южния град Карачи в неделя, където нейният кандидат получи двойно повече гласове от правителствения кандидат. „Общественото мнение се променя много бързо. Но ако изборите се произведат утре, почти няма съмнение, че Хан ще състави правителство. Неговата реторика за американски заговор привлича избирателите“, допълва Гилани. През последните седмици Имран Хан провежда поредица от политически митинги с цел да притисне правителството на Шариф в опит да постигне свикване на предсрочни избори, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

„Когато Имран Хан говори срещу Америка, дори онези, които не са негови фенове, стават негови привърженици“, каза продавачът на обувки Мухамад Хафиз, присъствал на митинга на Хан в Равалпинди в неделя.

Хан успя да канализира общественото недоволство заради тежката икономическа ситуация в Пакистан, въпреки че много от икономическите проблеми започнаха още докато беше на власт. Страната преживява двуцифрена инфлация, спирания на тока и недостиг на горива, както и риск от дефолт по външния си дълг, след като резервите ѝ в чужда валута се стопиха.

Правителството на Шариф постигна предварително споразумение с МВФ за заем от 1,2 млрд. долара миналия месец, което е част от спасителен пакет за първи път договорен при управлението на Хан през 2019 година. Съветът на МВФ ще се събере следващата седмица, за да финализира сделката, докато Саудитска Арабия се подготвя също да поднови депозит на стойност 3 млрд. долара в централната банка на Пакистан.

Хума Бакай, политически анализатор в Карачи, каза, че действията на правителството „засилват попурярността на Имран Хан с всяка минута, а неговата реторика се харчи като топъл хляб“.

Привържениците на Хан, събрали се пред дома му, се заканват да дадат отпор на полицията, ако се опита да арестува бившия премиер. „Ако полицията дойде тук да арестува Имран Хан, правителството ще пресече червената линия. Никога няма да го допуснем“, каза студентът и активист на „Движението за справедливост“ Джамил Хан, цитиран от „Файненшъл таймс“.

Хан обаче може да бъде отстранен от политиката за дълго време, ако започне дълъг съдебен процес срещу него за незаконно финансиране на партията му от чужбина. Скандалът се разрази в началото на месеца и произведе голям отзвук в пакистанския политически живот. Партията на Хан беше обвинена от избирателната комисия, че е получавала средства от чуждестранни компании и чужденци, което е незаконно в Пакистан.

Въпреки че при управлението на Имран Хан също имаше преследвания срещу тогавашната опозиция и срещу медии, сегашната ситуация в Пакистан е изключително напрегната. Ако властите все пак прибегнат до арест на Хан, с това те може да му създадат ореол на мъченик в очите на неговите привърженици. Ако властите обаче отстъпят, то Хан ще излезе победител в противопоставянето и може да мобилизира подкрепа за предсрочни избори, които под напора на улицата да станат факт още тази година. За Хан политиката все повече заприличва на игра, също както крикетът, изходът от която зависи от умелата тактика на играчите.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще го обвинят

    3 0 Отговор
    дело на америка
  • 2 Един от многото

    1 0 Отговор
    Където стъпи кракът на ФАщ- кредити ,зависимост и упадък. И ако не стане с Майдан, идва армията да донесе с"СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ"