Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2022 19:07 2 208 58

Байдън обяви най-големия досега американски пакет военна помощ за Украйна, който е на стойност близо 3 милиарда долара

  • украйна-
  • сащ-
  • война-
  • русия-
  • оръжие-
  • джо байдън

За разлика от предишни пакети новата военна помощ до голяма степен е предназначена да помогне на Киев да гарантира своите средносрочни и дългосрочни отбранителни нужди

Байдън обяви най-големия досега американски пакет военна помощ за Украйна, който е на стойност близо 3 милиарда долара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън обяви днес нова военна помощ за Украйна на стойност близо 3 милиарда долара, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в деня, когато страната, която вече шест месеца се бори срещу руската инвазия, отбелязва националния си празник - Деня на независимостта.

Още новини от Украйна

"САЩ са решени да подкрепят украинския народ в момент, когато той продължава да се бори в защита на суверенитета си. В рамките на този ангажимент съм горд да обявя нашия най-голям досега пакет военна помощ на стойност близо 2,98 милиарда долара, включващ оръжие и военно оборудване", посочи Байдън в изявление.

Американският президент отбеляза, че помощта ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси за тях, дронове, радари и друго оборудване. Целта е да бъде "гарантирано, че (страната) ще може да продължи да се отбранява в дългосрочен план", предаде Асошиейтед прес.

"Зная, че мнозина украинци посрещат този Ден на независимостта със смесени чувства, тъй като хиляди (техни сънародници) бяха убити или ранени, милиони - прокудени от домовете си, а толкова много други станаха жертва на руските жестокости и атаки", каза Байдън. "Шестте месеца непрестанни атаки само засилиха гордостта на украинците от себе си, тяхната страна и 31- годишната им независимост", добави той.

За разлика от предишни пакети, новата военна помощ до голяма степен е предназначена да помогне на Украйна да гарантира своите средносрочни и дългосрочни отбранителни нужди, съобщиха служители, запознати с въпроса. Предишните доставки, повечето от които бяха осъществени съгласно президентските правомощия за изтегляне от запасите, бяха фокусирани върху непосредствените нужди на Украйна за оръжие и боеприпаси, и включваха материали, с които Пентагонът вече се е запасил, и които може да бъдат доставени за кратко време, отбелязва АП.

Новият пакет военна помощ е предоставен в рамките на Инициативата за отбранителна помощ за Украйна. Служители казаха, че той ще включва финансови средства за микродронове "Пума", по-големи разузнавателни дронове "Скан ийгъл", които може да бъдат изстрелвани от катапулт, както и британски дронове "Вампайър", които може да бъдат пускани от кораби.

Освен за осигуряването на дългосрочна помощ, която Украйна е възможно да използва за потенциални бъдещи нападателни действия, новият пакет е насочен към това да увери украинското ръководство, че САЩ възнамеряват да продължат подкрепата си, независимо от моментния развой на конфликта, казаха американски служители.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гай Турий

    75 21 Отговор
    Поредното доказателство, че световните жандарми от фашистгтон воюват пряко срещу Русия до последния украинец. Изобщо не им е жал за пушечното месо, което пържат всеки ден по хиляда.

    Коментиран от #13, #36

  • 4 Сатана Z

    61 21 Отговор
    Вече е без значение какво ще даде полуживият на Украйна.Руската военна машина е задействана и няма да спре докато не постигнат целите си.

    Z

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 д-р Мушков 4-и км

    15 13 Отговор

    До коментар #5 от "д-р Мушков 4-и км":

    кораб
  • 7 Дългият

    24 49 Отговор
    Браво...следващата помощ на стойност 6 милиарда...ако се наложи и 12....докато омекнат чугунените руски глави....

    Коментиран от #19, #48

  • 8 БАБА МИКА

    48 19 Отговор
    ПАКЕТА НА БАИДЪН ДВЕ СУХИ СТАФИДИ , НИЩО НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА УКРОФАШИСТИТЕ
  • 9 Гочо

    15 21 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Смени памперса...
  • 10 Слава на Украйна, слава на героите!

    13 36 Отговор
    Добре, че са американците и Източна Европа (без путь.овските Украйна и България)...
  • 11 Последния Софиянец

    42 18 Отговор
    Украйна е в дефолт.Трябват и по 30 млрд на месец.3 млрд са нищо

    Коментиран от #17

  • 12 "Втора армия в Света"

    22 41 Отговор
    Ще падне яко тупане на ушанки. Или поне поне на това дето остана от тях. С няколко химарса им спряха настъплението а с тези оръжия не ми се мисли!

    Коментиран от #21, #50

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Слънчев вятър

    18 16 Отговор
    Яркият образ на американския президент ще се запечата в душите на етническите руснаци, живеещи в източната и южната част на Украйна.
  • 15 ТОДОР СТОЯНОВ

    28 14 Отговор
    И ТОЯ КАТО БУЦИ ФЪРЛЯ КИНТИ...У ЛЕВО, У ДЕСНО...ФЪРЛЯ ГИ ОТИ НЕ СА НЕГОВИ ИЛИ ПЪК САМО ПРИКАЗВА, ЧЕ ДАВА...ТВА КАТ ПОМОЩИТЕ ЗА КАВИТО...ТАЗ ПАРА ГА ДАВААА ДЕЛЯН, ТАЗ ПАРА ГА ДАВАААА ОСМАН...СКОРО ДЕЦАТА ШЕ СИ ИГРАЯТ С ТЕЗИ ДОЛАРЧЕТА!

    Коментиран от #24

  • 16 Окраин4е

    41 14 Отговор
    Деденцето от Вашингтон е изперкако губи войната в Окрайна и ще фалира Америчката!
  • 17 Гост

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Дай Боже да си последният...
  • 18 Хубавец

    18 3 Отговор
    Евреин евреину - дружба навсегда!
  • 19 Гай Турий

    38 12 Отговор

    До коментар #7 от "Дългият":

    Путин играе стратегически с няколко шахматни хода напред. Планово забавя войната, дажe много са напреднали до края на лятото. Изчаква ЕС да се набута в зимата на скъпа газ, да се отказва от нея и да си ликвидират сами икономиката. През малт догодина ще обяви мат. За съжаление, Б-я също е в кюпа и ще сърба попарата на байдън, каролйнянката и всинца джендъри чиновници, оглавили еврейския съюз. Но на бай-дън с деменцията му е презоная, докато се усети и те ще го отнесат. Докато се чудят и маят, ще вземе цяла Украйна, и ще сложи конец на тая държава. Ще я разпърчоса на 5-6 губернии с руски губернатори. Ще потропат на власите на чутурата и на шляхтата в слабините.

    Коментиран от #45

  • 20 Путин яко го загази,

    15 32 Отговор
    скоро май ще има КАПУТ !
  • 21 Амоо охо-бохо

    28 17 Отговор

    До коментар #12 от ""Втора армия в Света"":

    Руска армия е напреднала 600 км навътре в Окрайнината няма спиране. Тази скрап единствено ще увеличи бежанците в ЕС нищо друго.
  • 22 Дуай Липа

    28 9 Отговор
    а дали има бебешка храна по магазините, че на американците почва да им писва да хрантутят украински търтеи
  • 23 САЩ

    27 14 Отговор
    САЩ играят глобален шахмат и използват всички останали страни като пешки, пише китайското издание . Те балансират на ръба на войната, но в огъня, който разпалва Америка, ще изгори самата тя.
    САЩ ще доунищожат Европа, дисбалансът е изгоден за Вашингтон
    Кисинджър, експерт по «стратегията за баланс на силите», винаги е считал, че стабилността на света зависи от баланса на глобалната сила, както и от равновесието между възможностите и целите.
    Сега той счита, че действията на Съединените щати са нарушили баланса, който трябваше да съществува, а светът е на ръба на нова световна война.
    Съединените щати днес са в състояние на стратегическо безпокойство и ожесточена вътрешна борба.
    Затова те бързат да изиграят своите козове в глобалната игра и да хвърлят картите си на масата напълно произволно.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Дизел

    11 18 Отговор

    До коментар #15 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Буци фърляше пара щот имаше. Сега Радев що не фърля, щот нямаааа. Няма и да има. Ааахахайайайайахахахахаха
  • 25 САЩ

    21 13 Отговор

    До коментар #23 от "САЩ":

    Относително стабилната ситуация в Европа загуби баланса поради продължаващото разширяване на НАТО, водено от Съединените щати, на изток, което в крайна сметка провокира руско-украинския конфликт.

    Напоследък Съединените щати отново започнаха да всяват проблеми по въпроса с Тайван, пречейки на всички страни в Азиатско-тихоокеанския регион да се развиват и обединяват тихо и мирно.

    Защо НАТО трябва да се разширява на изток и защо Алиансът се насочи към Азиатско-тихоокеанския регион?

    Причината е, че САЩ гледат на Евразия като на геостратегическа общност, а НАТО не може да се разшири само в Европа, без да засегне Азия.

    Освен това проекцията на хегемонията на САЩ не може да се съсредоточи само върху едно и да игнорира друго.

    Настоящите планове на САЩ са да разрушат първоначалната относително стабилна ситуация и да създадат дисбаланс, изгоден за Вашингтон.

    Америка възнамерява да установи своята хегемония на базата на глобален дисбаланс на силите, а на регионално ниво — на основата на взаимни сдържания и противовеси.

    Само когато световната сила надделее в полза на Съединените щати, те ще могат да запазят собствената си дългосрочна хегемония.
  • 26 Пистолейро

    26 10 Отговор
    Целта на САЩ е воювайки до последния украинец Е:

    1. Да обзесили военно Русия (дали ще успее?)

    2. Да унищожи икономически конкурента ЕС
  • 27 Ще обяви

    16 8 Отговор
    Нали се грижи да не свършва войната и да се удължава! Другият месец пак така! Докато има глупав народ да блее и да вярва на пропаганда, все ще е така!
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 20 Отговор

    До коментар #23 от "САЩ":

    Далеко сте от истината за това,което целят 666.европа не може да бъе унищожена дори при атомна атака.това,което ще стане ще го видите.25г русия ще се разпадне на 5 държави!24г ще си отиде кремълското зло......за разлика от вас,ротшилд не изказва желанията си ,а ги провежда и претворява доста умно и целенасочено!

    Коментиран от #55

  • 29 Софиянец

    9 12 Отговор
    И шат на ватника главата
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Добрин

    25 9 Отговор
    Освен български, чета и чужди електронни издания. НИКЪДЕ няма такава пропаганда в полза на Украина, както тук. Уникални сте! Гърция, Турция (владея и двата езика) въобще не коментират подобни подробности! Вие ли сте най-информираните и "солидарните"?!
  • 32 ами сигурно

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно":

    така си мислеха и нацистите през ВСВ но със западната помощ руснаците ги биха,,,та и сега
  • 33 КОНТРАТА

    19 9 Отговор
    Краде за последно Джоузеф съвсем скоро го чска импичмънт републиканците взеха и долна и гормата камара на Сената. В САЩ да на прага на гражданскат война!
  • 34 Анализатор

    16 25 Отговор
    Браво на САЩ!
    Украйна ще изгони руските фашисти и ще се превърне в най-мощната и изнесена до Русия военна територия на НАТО, с военни бази и ядрено оръжие насочено към Кремъл!
    Вече няма какво да спре американците!
    Украинската нация се обедини в омразата си срещу руските фашисти, подобно на Полша!
    Слава Украйнь!

    Коментиран от #51

  • 35 Фи14

    14 18 Отговор
    Все пак се вижда,че Русия , без химическо и ядрено оръжие, не може да надделее,над НАТО. Все пак ЕС ,САЩ,Канада, Австралия и Нова Зеландия , Великобритания и Япония,разполагат с почти милиард човешки потенциал,развити технологии, обща територия по голяма от Русия и в стотици пъти по голям военен бюджет. А Русия е само 150 млн. ,с лоша инфраструктура и ограничена в Азия и Европа.
  • 36 ауууууу

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гай Турий":

    Лекоооо това не е пряко а е косвено другар, ако почнат напреки ще фърчи перушина...само със авиация ще ги задавят за ден два.

    Коментиран от #53

  • 37 Златен скункс

    15 7 Отговор
    Много ми е интересно колко млада ще останат във военната промишленост на хамерика, колко ще влезе в сметката на зеленчука и колко в сметката на бай дън и сие
  • 38 Какво става?

    6 2 Отговор
    А в началото уж щяха да им обърнат гръб..
  • 39 Златен скункс

    10 6 Отговор
    Много ми е интересно колко милиарда ще останат във военната промишленост на хамерика, колко ще влезе в сметката на зеленчука и колко в сметката на бай дън и сие
  • 40 Телевизия Бобов дол

    13 7 Отговор
    Браво на Байдън и целия колективен Запад , но въпросът ми е колко милиарда отделиха от парите на данъкоплатците за социални проекти в собствените си страни?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Читател

    6 5 Отговор
    Това не е помощ а заеми Анатолий

    Коментиран от #46, #54

  • 43 Хасковски каунь

    6 9 Отговор
    Вижда се - бутат ли бутат тоя мост, пък руснаците напредват. Чудесия.
    Уж вече попреминаха тия 2 седмици и Херсон трябваше да пада. Пак чудесия
  • 44 Тити

    10 13 Отговор
    Американците имат предостатъчно военна техника за снабдяват Украйна до безкрай докато Рашистите са в своя край.
  • 45 А сега

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гай Турий":

    Е време да се събудиш 😆
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мнение

    5 4 Отговор
    Там вече има много недоволни защо се изнася толкова много,а имат бездомни,бедни и много собствени проблеми.Пред гражданска война са заради украинците.
    С нещо ги изнудват,за да дават толкова много.Те за собствените си щати не дават толкова.
  • 48 миме

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дългият":

    и що така на час по лъжичка бре или да не земе да се гътне болния от предозиране.направо да им даде сичките 700+ билиона пари на пентагончето и направо да закриват ведомството,че и без това една война не е спечелило откак съществува
  • 49 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    Ехаааа,тия долари ги нямат за нищо!!!!!!А защо пък НЕ ,ЩОМ НИЕ ГИ ПЛАЩАМЕ С ИНФЛАЦИЯТА!!!!!Какъв кеф ,а!!!!!!той дава!!!!!!!!НИЕ ПЛАЩАМЕ!!!!!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тонката

    6 7 Отговор

    До коментар #34 от "Анализатор":

    Колкото и злоба да влагаш в постовете си, Украйна е пътник...От тсзи държава ще остане само лош спомен....🤣
  • 52 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    1 7 Отговор
    Браво Байдъне!!!
    Слава Украiна!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 оня с коня

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Читател":

    Ах как "Авторитетно" и със Самочувсвие ЦРЪКАТЕ Дезинформация в Медиите в Полза на Русия изкарвайки Украйна Безнадеждно Фалирала ,пък ...който се хване?:)За твое Инфо Заеми отпуска Единствено Междунар Валутен Фонди Междунар. Банка за развитие,а всички Милиарди Долари от ЕС и САЩ КАКТО И ОРЪЖИЯТА внасяни в Украйна са БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ!Може би България е единствената държава която Продава оръжия на Украйна чрез Полша поради Участието на БСП в предишното Правителство,но тоя Тарикатлък няма да остане ненаказан от Брюксел и Парите ще бъдат Удържани под някаква форма от Еврофондовете които следва да получим.
  • 55 миме

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    май,май по-скоро си дълбоко поемащ, а щом си толкоз осведомен светни ни и нас простосмъртните говедарски роби и за плановете на рокфелер тоже
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Луд

    1 0 Отговор
    Украйна от къде взима газ и нефт?
  • 58 Европа

    0 0 Отговор
    Кой ги плаща тези,, пакети,, и как ще се отплаща Украйна на САЩ. Няма безплатен обяд.