Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2022 14:14 4 593 105

Войната на Путин в Украйна разруши имиджа на Русия като суперсила

  • владимир путин-
  • суперсила-
  • имидж-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • санкции-
  • ес-
  • кремъл

Русия "не е равностойна военна сила на САЩ" или дори на по-малките сили на НАТО

Войната на Путин в Украйна разруши имиджа на Русия като суперсила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шест месеца след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна войната разклати основни предположения за руската армия и икономика. Когато САЩ предупредиха за предстояща война по-рано тази година, официални лица и анализатори както във Вашингтон, така и в Европа, предположиха, че много по-голямата и по-добре оборудвана руска армия бързо ще доминира над украинските сили. Те също така смятаха, че Путин ще се окаже ограничен от слабата вътрешна икономика, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили дори предупреди Конгреса, че Киев може да падне в рамките на 72 часа след началото на инвазията. Президентът Джо Байдън заяви, че ще превърне рублата в "развалини". Междувременно в Кремъл Путин и най-близките му съветници виждаха Украйна като нация, разделена от некомпетентни лидери, на която ще липсва воля за борба.

Още новини от Украйна

Тези очаквания обаче се оказаха драстично погрешни.

Какво ще означава това в крайна сметка, когато Украйна отбелязва половин година война и продължаваща независимост, е също толкова несигурно, колкото и изходът от конфликта. Това, което е ясно, е, че вместо да утвърди Москва като глобална военна сила, както се надяваше Путин, решението му да нахлуе в Украйна постави началото на дълбоко преосмисляне на конвенционалните възможности на Русия. То предизвика и по-нататъшно разширяване на Организацията на Северноатлантическия договор, като досега неутралните Финландия и Швеция решиха да се присъединят към военния съюз.

Русия "не е равностойна военна сила на САЩ" или дори на по-малките сили на НАТО, казва Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия. Войната показа, че тя "не е в състояние да провежда сложни операции по начина, по който могат да го правят британците, французите или израелците, така че от тази гледна точка тя не е дори военна сила от второ ниво".

Украйна претърпя значителни щети на инфраструктурата, градовете и тежките военни загуби, а конфликтът принуди милиони хора да напуснат страната. Икономиката на страната изпитва затруднения.

Въпреки това президентът Володимир Зеленски се прояви като непримирим военен лидер, който успя да сплоти нацията си, за да нанесе огромни загуби на руската армия, която беше принудена да се оттегли от околностите на столицата Киев и да се прегрупира на изток.

Украйна продължава да бъде подкрепяна от доставки на модерни американски и европейски оръжия, въпреки че все още не е показала, че може да проведе успешна широкомащабна контраофанзива, а съюзниците ѝ са подложени на нарастващ икономически натиск.

Запитана от швейцарския вестник Blick този месец дали се опасява, че Русия може да насочи следващия си удар към членката на НАТО Естония, министър-председателката Кая Калас заяви, че не вижда заплаха по границите си, въпреки че Путин споменава естонския град Нарва в речта си през юни, в която обсъжда необходимостта от възстановяване на загубените руски земи.

"Правилният въпрос би бил: Следва ли редът на НАТО?", каза Калас пред Blick. "Готова ли е Русия за това?"

Прогнозите за икономическия колапс на Русия се оказаха също толкова неоснователни, като брутният вътрешен продукт спадна с мрачния, но не толкова катастрофален темп от 4% през второто тримесечие, тъй като нарастващите цени на енергията подкрепят бюджетните приходи. Още през май руското министерство на финансите прогнозира 12 % спад през тази година за икономиката, която е обременена от бурята от международни санкции.

Докато САЩ и близките им съюзници наложиха санкции, много страни - от Китай до Индия и Близкия изток - не го направиха, продължавайки да търгуват с Москва.

Русия намали доставките на природен газ за Европа, използвайки неочаквано мощно собствено икономическо оръжие. Въпреки че бяха предприети подготвителни мерки за смекчаване на последиците от по-нататъшното намаляване на руските доставки, през последните дни официални лица от Финландия до Германия предупредиха гражданите да се подготвят за трудности.

Следващите "5 до 10 зими ще бъдат трудни", заяви в понеделник белгийският министър-председател Александър Де Кроо, докато цените на природния газ в Европа се повишиха до около 15 пъти над средната стойност за лятото.

О'Брайън беше сред малцината западни анализатори в областта на отбраната, които още преди войната предричаха на Путин затруднения в Украйна, а събитията оттогава само задълбочиха скептицизма му относно качеството на руското оборудване, обучение и командване.

Според О'Брайън Русия не е успяла да намери отговор на едва 20 ракетни системи с голям обсег HIMARS - американска технология от 80-те години на миналия век, която украинските войски използват за унищожаване на складове за боеприпаси и логистични системи дълбоко зад руските линии. "САЩ разполагат с 540 от тях. Русия дори не е в същата лига."

"1 система HiMARS - 4 млн. долара. 50 системи - 200 млн. долара + боеприпаси. Цената за постигане на огневи паритет и унищожаване на армейската логистика е по-малка от... яхтата на руския олигарх. Това не е огромна сума пари, но е нещо, което би променило изцяло хода на тази война", заяви Михайло Подоляк (@Podolyak_M) на 23 август 2022 г.

Някои руски политици и съветници в правителството и извън него казват, че са били наясно със слабостите на армията и с предизвикателствата, пред които тя ще се изправи в Украйна, преди Путин да започне "специалната военна операция" на 24 февруари. Ето защо толкова много хора до последно отказваха да повярват, че той ще натисне спусъка.

Според близък до руското отбранително ведомство мнението е, че всяко нахлуване ще бъде като Корейската война през 50-те години на ХХ век, с развитие на позиционен фронт. Дори и те обаче смятаха, че Русия ще успее да завземе повече територии на изток от централната част на река Днепър.

Според Майкъл Кофман, директор на отдела за изследвания на Русия във вашингтонския мозъчен тръст CNA, една от причините за слабото представяне на Русия е, че едва след войната стана ясно, че армията ѝ е преправяла калкулации, за да прикрие недостатъчните инвестиции в персонал.

Когато Русия събираше войски около Украйна за инвазията, оценките за мащаба на силите се основаваха на преброяването на т.нар. батальонни тактически групи или БТГ - маневрени подразделения със собствена артилерия, противовъздушна отбрана, логистика и около 50 танка и бронирани машини - за които се предполагаше, че включват по 700-900 войници. Това предполага, че силите за инвазия са около 150 000 души.

В действителност средният състав на БТГ е бил 600 души или по-малко, а общите сили може да са включвали само 90 000 редовни руски войници - каза Кофман в неотдавнашен подкаст с Института за съвременна война в Уест Пойнт. Тъй като по-голямата част от съкращенията на личния състав се отнасяха до пехотата, "по същество те отиваха на война, а в превозните средства нямаше никой".

Това оказа огромно влияние върху войната, обяснявайки трудностите на руснаците да се измъкнат от пътищата, да участват ефективно в градска война и да завземат територии, според Кофман. Все пак той остава предпазлив при правенето на заключения, припомняйки трудностите, които САЩ срещнаха срещу значително по-слаби армии в Афганистан и Ирак.

Слабото представяне на руските военновъздушни сили и противовъздушна отбрана доведе и до въпроси за качеството на самото оборудване, както и за обучението на руските пилоти и войници, които го управляват.

Способността на Русия да произвежда технологично усъвършенствани оръжия вероятно ще бъде допълнително подкопана, тъй като санкциите възпрепятстват вноса. Проучване на руското оборудване, заловено или унищожено на бойните полета в Украйна, установи 450 компонента, произведени в чужбина, в 27 руски критични оръжейни системи, включително безпилотни летателни апарати, ракети и комуникационно оборудване.

По-голямата част от тези части са произведени от американски компании, а останалите идват главно от поддръжници на Украйна. Макар че контрабандата и шпионажът могат да запълнят част от празнотата, "Русия и нейните въоръжени сили остават силно уязвими към многостранните усилия да пресекат тези потоци от компоненти и да повишат цената на агресията си в Украйна", се казва в доклада от 8 август на Кралския институт на обединените служби във Великобритания.

В същото време мотивацията и способността на украинските сили да въвеждат иновации, да надхитрят руските командири на терен и да разполагат с непознати оръжия по стандартите на НАТО изненада мнозина, като някои анализатори - а според едно проучване на общественото мнение от август и 98% от украинците - вече са убедени, че могат да спечелят войната.

Според Павел Лузин, отбранителен анализатор в "Ридъл", мозъчен тръст, посветен на Русия, и бивш съветник на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, Русия може дори да не е в състояние да поддържа ядрения си арсенал в дългосрочен план, докато продължава да бъде подложена на санкции.

"Липсата на промишлено оборудване, технологии и човешки капитал ще направи сегашния брой на ICBM, SLBM и тежките бомбардировачи просто невъзможен", казва Лузин, имайки предвид руските ядрени ракети, изстрелвани по суша, подводници и въздух.

При всичко това Русия, си остава ядрена суперсила със страховита способност за ескалация на конфликта, която все пак може да се окаже решаваща. Съветският съюз успя да развие своя арсенал без достъп до западни (или съвременни китайски) технологии, като при необходимост ги набавяше чрез шпионски мрежи.

"Западът подценява степента на еластичност на руската система - защото е бедна и некомпетентна, но и доста експлозивна, защото е глобална", казва Глеб Павловски, политически съветник на Кремъл през първото десетилетие на властта на Путин.

"И в един момент тя ще избухне, но как ще избухне, е друг въпрос."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    34 24 Отговор
    смешници

    Коментиран от #74, #75

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боби

    54 45 Отговор
    Каква супер сила, тия пияни ватенки 😂😂😂😂 Ако нямаха останало ядрено оръжие от СССР, досега щяха да ядат 100 пъти шамари.

    Коментиран от #6, #9, #93

  • 4 поредната

    45 36 Отговор
    новина измукана от някакъв нпо кеннефф
  • 5 Суперпропаганда

    62 29 Отговор
    Интересно, след като вече Русия не е суперсила, защо не я нападат суперсилите?

    Коментиран от #11, #12, #49

  • 6 ами пробвай

    40 21 Отговор

    До коментар #3 от "Боби":

    бе бобчо да им удариш шамар,ама си смел като натовец на прищинско летище
  • 7 наполеон

    38 32 Отговор
    ха-ха-ха Нато и фащ и пушечно месо наукр0пи и не могат да сгънат руската армия - най великата на планетата - смърт на америка - свобода на народа
  • 8 Гост

    41 48 Отговор
    Русия е много далеч от това да бъде суперсила.Не покрива нито един критерий за това.В света има една единствена суперсила и това е САЩ.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    47 28 Отговор
    Русия е много "слаба",воюва с 30 държави и още не може да ги победи,

    Коментиран от #17, #58

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СССРБарета

    44 23 Отговор
    Също разруши мита за силната западна икономика! Видя се че въпреки огромните досега нечувани западни санкции руската икономика почти не е засегната! Рублата е по-скъпа от всякога страната напълно контролира курса на валутата си и изгражда много по-силни и здрави икономически връзки с приятелски настроени държави!

    Коментиран от #32

  • 14 от много се знае

    14 15 Отговор
    че русия не е сила вече.може да се каже регионална сила,ако се погледне бройката на войните и големия брой на стара техника,но от гледна точка на високите технологии както се казва в статията Израел,или друга сила като Израел е над
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 небитието руско

    27 29 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Руските смешки не могат с една слаба държава като Украйна да воюват и ядат дървото,а ти ще ни обясняваш как воювали с 30 държави 😂 Надявай се НАТО да не се включи,че официалният език в москва ще стане английски
  • 18 Часовникът тик-така !

    27 34 Отговор
    Русия рано или късно ще бъде поставена като държава, народ, общество и граждани на подсъдимата скамейка - юридически и с презрение

    Коментиран от #92

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха..

    24 22 Отговор
    Россия не е супер сила,факт! Тя е Суперсилата! Който не вярва,да се Изправи срещу Нея,простичко е...
  • 21 Вие от Марс ли

    13 17 Отговор

    До коментар #15 от "В.В.П.":

    паднахте тази сутрин или живеете в някаква паралелна руска мъглявина/мърлявина/ !
  • 22 Брюкселската зелка

    26 17 Отговор
    Та да разясне за поредният некъпан експерт. Русия разполага с оръжия способни да унищожат планетата няколко пъти. Това определено я прави супер сила, независимо от бълнуването на умствено нездрави и некъпани индивиди

    Коментиран от #45

  • 23 Оня с косата

    26 14 Отговор

    До коментар #12 от "да си го кажем":

    Супер "силата" Сащ стоят от страни и реват, че Русия превзема Новорусия въпреки Че цялото Нафто воюва срещу нея, но тази есен ще започне истинската война, причина за която ще станат Англсаксонските сатанисти Сащ и Англия, което ще доведе до заличаването на Сащ и унищожаването на Англия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баба Ви

    28 16 Отговор
    Незнам ама със 120-150 хил армия се бие срещу милионната Украинска армия и цялото разузнаване и ресурсен материал на НАТО. И изглежда и с тях ще си ги пребие. Украйнците 8-ма вълна на мобилизация, милиарди се наливат и Руснаците пак напредват с 10-15% от цялата си сила. Но вие си вярвайте на глупостите които приказват западните ни "партньори". Истината ще лъсне рано или късно.

    Коментиран от #33

  • 26 хаха

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Какво обоснование трябва, след като ти сам показваш глупостта си тъй явно, че и слепите ще го прочетат. Хахахаха
  • 27 В.В.П.

    16 18 Отговор
    РФ Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ СУПЕР СИЛА ..Тя е приятел на България..Англия е враг ,робовладелец интригант феодален фашистки индивид.,..След като Англичаните разбраха че Рф не е сила защо не освободят руснаците от 1/6 от територията на планетата ..Защо не мръднат пешка ,само скимтят в ъгъла ..и изписват ,,ужжж ,оръжие ?...Вденнъж Сащ и Англия+ японските фашисти нападнаха Русия .1918..
  • 28 Е хайде сега,

    8 7 Отговор
    Нали евтината пропаганда на Колективния Запад отдавна охарактеризира Русия като локална сила. Тогава за какво Суперсила говорим?

    Коментиран от #29

  • 29 Хммм,

    16 11 Отговор

    До коментар #28 от "Е хайде сега,":

    Локална сила, пък де що е НАТО воюва с Русия понастоящем
  • 30 Вагнеровец

    19 18 Отговор
    Кога пък русия е била суперсила,че не ми е ясно? За да бъдеш суперсила трябва да имаш огромно световно присъствие,изключително силна и развита икономика,световно влияние и мощна армия.Русия НЕ притежава нищо от горе изброените.Икономически Русия е с икономиката и влиянието на малка Белгия.Русия няма никакво световно присъствие,мразена е от всички и няма никакво влияние.Освен това Русия разполага с парадна военна "мощ" която става само за шоута и нищо повече Официално Русия се води регионална сила с ограничени възможности.На този свят единствено САЩ покриват всичките критерии за суперсила.

    Коментиран от #34

  • 31 шааа

    9 9 Отговор
    Дълъг, но за сметка на това некомпетентен анализ.
  • 32 Боби

    12 13 Отговор

    До коментар #13 от "СССРБарета":

    Кой приятелски настроени държави, бате? - Беларус, Северна Корея и Еритрея ли?! 😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #35

  • 33 Жссттт

    12 10 Отговор

    До коментар #25 от "Баба Ви":

    Ти брой ли ги или вярваш на орките. А и само с жива сила не става трябват и съвременни оръжие а не техника от 60-70г.

    Коментиран от #38, #50

  • 34 Бесарабски българин

    18 11 Отговор

    До коментар #30 от "Вагнеровец":

    Мразена от колективния Запад който представлява 1 милиард (заедно със васалите, които вече започват да странят от тези терористи) от населението на Земята, затова не забравяй останалите 7 милиарда които са със Русия.

    Коментиран от #37

  • 35 Бесарабски българин

    12 11 Отговор

    До коментар #32 от "Боби":

    Азия Африка, Южна Америка, Мехсико... ха сметни сега това население и териториите, които населява и може в малкият ти мозък да просветне за какво иде реч.
  • 36 Тази война е

    13 11 Отговор
    меджу Русия и НАТО и се води на територията на Украйна. Следователно, Русия сама по себе си е равностийна на всички членки на НАТО накуп.

    Коментиран от #40

  • 37 небитието руско

    10 15 Отговор

    До коментар #34 от "Бесарабски българин":

    Една държава като Китай не прави света нали се сещаш ? Целият свят е със САЩ и запада.От 200 държави на тоя свят 196 обявиха Русия за терорист и едва 4 отритнати от света държави сираци застанаха зад Русия.Тези които подкрепят Русия са едва 4 недоносеника ! Цели 4 ! Направо е срамно да си руснак в днешно време.Русия е сама срещу света ! Да се чувстваш изтърсак е кофти явно

    Коментиран от #39, #44, #53

  • 38 хаха

    12 8 Отговор

    До коментар #33 от "Жссттт":

    Няма как православните да са орки, а сатанистите ангели, затова и глупостите ти издишат като гръмнала гума на товарен камион.
  • 39 Бесарабски българин

    15 10 Отговор

    До коментар #37 от "небитието руско":

    Само дето лъжеш като баща си дявола и като нацист от Киев( те също са деца сатанински и затова сте братя).
    В ООН само колективния Запад гласува против Русия, докато останалите 150 държави не.
    Или си глупав, или платен.

    Коментиран от #52

  • 40 факти

    13 16 Отговор

    До коментар #36 от "Тази война е":

    Украйна воюва сама на своя територия срещу Русия,Китай,Северна Корея,Беларус и Иран.Следователно Украйна сама разбива всички тези държави

    Коментиран от #67, #96

  • 41 Марш

    20 10 Отговор
    Бях твърдо убеден, че това сайтче няма да пропусне да публикува и тая безумна глyпост. Тоя шотландец с фуста, дето го цитирате, може да бъде професор само по травeстизъм. Човек може да припадне от смях от твърденията му, че едва ли не руската армия не била равностойна на британската, при положение, че елиминираните ykpопи - убити или сериозно ранени досега са 250 000, а ОБЩАТА ЧИСЛЕНОСТ на британската армия е 80 000. Тоест досега все едно руснаците са изтрeбили цялата британска армия ТРИ ПЪТИ. Скот Ритър - американски анализатор и военен с огромен опит, твърди, че украинската армия е (беше) най-силната в Европа, ако не се брои турската и би могла да смачка обединените армии на Полша и Германия. В същото време украинската армия, макар да се бие от укрепени позиции, яде бой от три пъти по-малобройна руска армия !!! Всеки военен знае, че отбраняващата се армия има сериозно преимущество, което изисква средно трикратно числено надмощие на атакуващите, тоест тези 600-700 000 украинци - редовна армия, доброволци, мобилизирани, теоретически трябваше да спре двумилионна руска армия. А срещу нея има - какво? 150 000 редовна руска армия, 50 000 доброволци - чеченци и донбасци. На всичко отгоре подлите укри се крият зад цивилните, както признаха и от Амнести - тоест руснаците и цивилни трябва да пазят.

    Това са фактите, разбираеми за всеки, който не е малoyмен. Останалото са празни дрънканици на някакви тpaвестити, дето не са виждали пушка в живота си.

    Коментиран от #95

  • 42 Кара Колъо

    7 7 Отговор
    Смешници какво чакате нападайте за да осъществите мечтаното разграбване на тази богата страна.
  • 43 Муахаха

    12 7 Отговор
    Русия "не е равностойна военна сила на САЩ" или дори на по-малките сили на НАТО, казва Филипс ОБрайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия

    Значи фащате пушките и нападате, къв ви е проблемът.

    Коментиран от #91

  • 44 Бесарабски българин

    8 7 Отговор

    До коментар #37 от "небитието руско":

    Още в заглавието ти става ясно, че си сатанист, който не е наясно, що е битие, какво небитие.
    Като чеда сатанински вас нацистите и фашисти( Колективния запад) ви очаква небитието, което е приготвено за дявола и бесовете и за тези като вас, които им служите.
  • 45 замисли се

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Брюкселската зелка":

    Зелке, на тебе готино ли ще ти стане, ако зверска Русия три пъти унищожи човечеството.?Това го може .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 хаха

    12 10 Отговор
    Пишат слугите на Запада, че Русия била бедно, но пък от Запада идва истината, че Икономиката на Русия е веднага след тази на Германия( или вече на тази преди Германия, защото германската икономика вече се срива и ако продължи така ще се срине след няколко месеца).
  • 49 БПФ

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "Суперпропаганда":

    Защото след това което РЕАЛНО виждат ИСТИНСКИТЕ военни в НАТО, те няма да посмеят и на 1000 км да се доближат до Русия !!! Тактиката и начините за водене на бой на руснаците в тая война ще се изучават десетилетия наред във всички военни университети !!! Това е... с какво да го сравня от историята? - Все едно ген. Вазов с неговата Девета плевенска дивизия (47 000 души) да се бяха укрепявали при Дойран месеци наред - и да отидат след всичко това 18 000 англичани, да ни наритат като кучета и да ни изгонят от позициите ни. В действителността знаем какво стана - Девета плевенска изтреби 7 вражески дивизии като само убитите англичани бяха 60 000. В украйна става обратното - три пъти по-многобройна отбраняваща се на укрепени позиции армия, не може да спре три пъти по-малобройна атакуваща...
  • 50 Баба Ви

    12 7 Отговор

    До коментар #33 от "Жссттт":

    Дори и според Украинците са толкова русофобче запенено. Може би плюс 50-70 хил от съюзните Републики. Просто в момента търпят ужасяващи загуби Украинците, което е трагедия за което ако не избягат Зеленски и компания ще платят когато се разбере истината. Империята на лъжите ще се срине отведнъж и все едно було ще се махне от очите ви.
  • 51 Пълна глупост

    8 6 Отговор
    Дори не си струва да се коментира.
  • 52 А де

    10 12 Отговор

    До коментар #39 от "Бесарабски българин":

    Именно в ООН над 100 държави се обявиха против руската агресия в Украйна.Именно пак в ООН имаше едни 4 държави които застанаха зад Русия в тази агресия и тероризъм.Тези 4 държави са Еритрея,Сирия,Беларус и Северна Корея.Останалите държави обявиха неутрална позиция,защото не искат да рискуват да се въвличат в този момент.Така,че не знам на какъв нагъл и npocт nлexap се правиш,ама платените ти мнения тук няма да минат.
  • 53 tuпанеееее

    13 11 Отговор

    До коментар #37 от "небитието руско":

    Китай е с Русия, Индия е с Русия.
    И между другото Индия и Русия са се договорили да си ползват валутите за стокообмен.
    Само те двете правят два милиарда и половина.
    А тоя цял цивилизован свят който все го дъвчете са САЩ, ЕС и разни пудели около тях.
    Може да са богати (все още) но не са целият свят.
  • 54 Нарко зелински

    11 7 Отговор
    Пак бълвате лъжи и "непроверена информация" , чи в момента Русия нали воюва с Фащ и нато и скоро ще им се види края
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бесарабски българин

    7 7 Отговор

    До коментар #47 от "Без Русия":

    Това няма как да стане, защото като стълб на Православието и Бог няма да допусне това въпреки напъните на сатанистите, защото господарят им(сатаната) е твърде слаб и може да прави само това, което допусне Бог.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хаха

    9 9 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Украйна ви прави криви. Яд ли те е ? ХЬХЬХЬ

    Коментиран от #65, #90

  • 59 ссср потъна като roмнo

    10 10 Отговор
    Русия не е суперсила,а е супер roмнo

    Коментиран от #64, #71

  • 60 Хаха

    9 6 Отговор

    До коментар #56 от "Бесарабски българин":

    Путин е Сатаната.

    Коментиран от #63

  • 61 ПУТИН НЯМА ИМИДЖ

    6 7 Отговор
    И КВО СА ШИ ПРАИМ ? МИ ТОЙ ЗНАЕ ЛИ ?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 хаха

    8 7 Отговор

    До коментар #58 от "Хаха":

    При 200 000 хиляди убити и 300 000 неспособни вече да воюват инвалиди е интересно какво ще прави зеления нацист.
  • 66 Абе и Русия го можеше, ама хуманност

    7 5 Отговор
    Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж и то само с хуманитарни оръжия..., а не както до сега тея миротворци нашите нови братя, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!
  • 67 ОК. Щом така ти се иска да бъде

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "факти":

    - твойто да е.
  • 68 руска мизерия

    12 4 Отговор
    Цяля русия е обхваната от корупция кражби и мизерия. Иначе олигарх не се става! Путин се пъне , ама е тръгнал по пътя на Хитлер!
  • 69 Щсдд

    8 5 Отговор
    Руската армия = смешнци
  • 70 Пеци

    8 6 Отговор
    Като гледах репортажите от Киев и изкараната на показ смачкани руска военна техника ,съм напълно съгласен ,че рашистите не влизат в топ 5 на армиите по света.
    В Киев на този булевард където Путлер трябваше да приема парада на победата, а сега кВо победено руZZ ко оръжие.Смешници

    Коментиран от #76

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Иванушка  🇷🇺

    3 3 Отговор
    "..При всичко това Русия, си остава ядрена суперсила ..." - от цялата дъpa-бъpа накрая това е основното.

    Инак действително цялата Операция беше yбийственo дилeтантски планирана с наивни предположения, пропуски и грешки. За щастие имаме това което имаме и за руснаците ситуацията хич не е зле. Най-ценното е че Русия видя Реалните си военни способности и подготовка, а те наистина са далече от Щатските стандарти. За НАТО не коментирам защото НАТО Гърция, НАТО България и НАТО Турция са на съвсем различни светове и Вселени.
  • 73 Маргинал

    5 5 Отговор
    Не спорете а просто намерте клиповете на Скот Ритър - бившия командващ разузнаването на морската пехота на САЩ . Достатъчно ясно и разбираемо обяснява какво точно се случва . Щом той има такъв анализ на нещата ние кои сме , да не сме по-наясно то него ? А пък Факти ..... те просто разхвърлят едни поръчкови миризливи партенки .
  • 74 Пешо

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Статията е стил " сметка без кръчмар" . Безкрайни бръщолеви и в 100 абзаца. Още в 3-4 се вижда , че анализите на запада не са достоверни. Изцяло. Според тях 1во Русия вече трябвале да е рухнала икономически. 2ро Киев щял да падне за 72часа. Той сигурно щеше , ако не бяха западните помощи във всяко едно отношение. 3то Русия не била суперсила ли, аз бих казал дори обратнорото. Та тя води 3та световна война сама!! Воюва срещу 40те най-развити военно и икономически държави. Води пълномащабна икономическа война във всички отрасли... а я обвиняват за действията й в една - енергетиката. Западът показа лицрмерието си в пълен мащаб многократно. За тях партньор е равно на роб.

    Коментиран от #84

  • 75 Пешо

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Още 1 коментар.. за суперсила номер 1 - САЩ. какво направиха за 20г в Афганистан и колко държави помагаха на Афганистан?! И колко помагат сега на Украйна? А колко тогава помагаха на САЩ?! :)
  • 76 винкелсон

    1 6 Отговор

    До коментар #70 от "Пеци":

    Може ли да ни поясниш думата " рашист " ?

    Коментиран от #80

  • 77 Жамбоо

    2 5 Отговор
    Язък, очаквах че Дениса я е писал статията па то Блумбърг тв .
  • 78 ттт

    2 8 Отговор
    Глупости! Американците не мигат да излязат от своят модел на мислене. В Япония удариха Хирошима и Нагасаки - градове в които нямаше военни. Япония капитулира заради цивилните жертви, въоръжените и сили не бяха разбити. По същия начин действаха и в Ирак. Руснаците не мислят и не действат по този начин. За тях обикновеният украинец е като роднина. Не смучайно десет милиона украинци живеят и работят в Русия и изпращат пари на семействата си в Украйна. След като Русия постигне целите си в Украйна, двата народа отново ще се прегърнат.
  • 79 Ааа не!

    1 8 Отговор
    Тия манипулатори обсъждат руската армия която дори не е влизала в Украйна. А мъдруват "как се е справила". При малко повече интерес и почтеност щяха да знаят, че бойците които млатят азовците на зеленски и освобождават домовете си от тях, са предимно от Херсон, Донецк, Луганск...а Русия просто помага. Както запада помага на азовците

    Коментиран от #87

  • 80 един друг

    5 3 Отговор

    До коментар #76 от "винкелсон":

    Това е съкращение на руски фашист. Знаеш го, но се правиш на интересен.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Гошо

    8 2 Отговор
    Очевидно руската армия е слаба, иначе нямаше да боксува половин година в държава пет пъти по-малка. Но то е нормално, защото и руската държава е слаба. А като се прибави пропилия се в повече от 100 години диктатура народ - получава се това, което всички виждат. Жалко само за невинните жертви в Украйна.

    Коментиран от #89

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Пешо,

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "Пешо":

    как така Русия води сама 3-та световна война? Нали само 1млрд. подкрепели Украйна, а другите 7млрд. били зад Русия? Ами да ѝ помагат тогава както се помага на украинците.

    Коментиран от #88

  • 85 БеГемот

    2 2 Отговор
    Според мен Руснаците досега да са превзели цяла Украйна ако зад нея не бе застанало НАТО с арсенала на 28 държави....освен това украинската армия е по голяма от нападащите руски сили в жива сила...за решаващи резултати е нужно съотношение 3:1 в полза на атакуващия укрепени позиции..

    Коментиран от #105

  • 86 кремъл елита

    1 0 Отговор
    изглеждат много "съвременни и модерни, и в час" .... ..... ... .......... ....... .......
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 петър велики

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Пешо,":

    ПЕШКО СИНЕ МОЙ ОСТАНАЛИТЕ НАРОДИ ВСЕ ОЩЕ ИМАТ МОЗЪК - НЯМА АЛКОХОЛ ОПИАТИ И ПСИХОТРОПНИ УМНИ - за да спре войната спира се оръжието към лошите укромомчета - неизтрезнели,неизлезли от розовия свят на опиатите ! ЦЕЛ СВЕТ ГИ ВИЖДА И СЕ СМЕЕ СИНЕ МОЙ! ХА СПОЛАЙ ТИ ЧАДО!!
  • 89 драгой

    1 2 Отговор

    До коментар #82 от "Гошо":

    ГОЩКО ЧАДО ТИ ЖАЛЕЕШ ЗА НАЦИСТИ и ЗОМБИРАНИ В НЕЧОВЕЩКИ ОБРАЗ СИНЕ БОГОХУЛСТВАШ ТУК СЕ ВОЮВА ПРОТИВ ЗЛОТО КОЕТО МОЖЕ ДА ЗАСТИГНЕ И НАС!
  • 90 петър велики

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Хаха":

    БЪРЗО В ДРОЕИРИЯТА ЗА ХАПОВЕТЕ! ПУСНИ ТЕЛЕВИЗОРА ТВОЯ КУМИР ЗЕЛЕТО ОБЯВЯВА ПОБЕДАТА НАД РУСИЯ И УКРЙНА ВЕЧЕ Е ВОПОКРАЙНИНАТА!
  • 91 петър велики

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Муахаха":

    СИНЕ МОЙ , А ГДЕ СА ТЕ? ВИЖ ИНГИЛИЗИТЕ САКАТ 40% ОТ АРМИЯТА ДА СА ЗАСУКАНИ ЖЕНИЧКИ... БАЯ ТИ ОТНОВО СТАВА ВОИН ВСЕКА ВЕЧЕР КЕ ХОДИ ЗА ИНГИЛИЗКИ ЕЗИЧЕТА.. КЕ ИМА И ЗА НЕГО И ЗА ВАС САМО ТОЙ КЕ ГИ ИЗЛОВИ СИТЕ! НЕМА НУЖДА ОТ АРМИЯ ВИЕ КЕ СИ ПИЕТЕ ПИТИЕТАТА , АЗ КЕ ВОЮВАМ И КЕ ВИ ДОНАСЯМ ИНГИЛИЗКИ!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 петър велики

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Марш":

    ПОКЛОН ДО ЗЕМЯТА! ЕВАЛА!
  • 96 петър велики

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "факти":

    АЗ не знам къде съм? ЛУНА ,МАРС,ВЕНЕРА,ЮПИТЕР МОЛЯ РАЗКАЖЕТЕ.....
  • 97 Дед Мароз

    3 2 Отговор
    Добре че хората ви разбраха смотаната пропаганда. Ми хайде бе нападнете ги като не са. Смотани англосаксонци.
  • 98 дa да да

    2 2 Отговор
    Простотията не ходи по гората, а ходи по хората. На всички , които се кефят, че Русия е нахлула в Украйна поради някаква измислена от тях причина мога да им представя много алтернативни варианти. Като например: "комшията ти да ощастливи жена ти защото е решил, че не евентуално може да не се справяш добре в леглото", или пък "да те просне на земята и ти прибере парите, защото примерно е решил, че по-добре от теб ще се справи с харченето им", или пък "да ти натроши колата, защото се е натряскал до козирката като руски казак и си е измислил хиляди причини за това" и т.н. пък вие тогава стойте и си ръкопляскайте, а пък около вас хората да говорят колко правилно е постъпил комшията ви!

    Коментиран от #102

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Иван

    1 0 Отговор
    Павел Лузин :) от кога навални има съветници, освен от ЦРУ и АСН. Вземете маретиал от село Драгичево, ще е по-вярно, актуално и смислено. Павел Лузин WTF.
  • 102 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "дa да да":

    Не си бил там, незнаеш и коментираш. "Много такива като тебе вече плакаха" :)) шегувам се. Даже вече Ватикана се ориентира, че военната операция е по вина на НАТО и украина.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Олга

    0 0 Отговор
    Ало, Блумбърг, не разтягай локуми, Путин ясно е казал: “Мы еще не начали.” Руснаците не са американци, а Украйна с голямо руско население не е Рака, която САЩ изравнили с земя заедно със населението.
    Защо ли САЩ многократно повтарят,че не искат сблъсъка с Русия? Защото не могат. Нападат само слаби.
  • 105 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "БеГемот":

    Разсъждаваш съвсем правилно, но няма как привърженици на "Слава кокаину" да признаят, че е така. Давах за пример точно това съотношение 3:1-4:1 в полза на атакуващия, за да бъдат превзети позициите, но не - героизъм било на защитниците...

    Украйна сама за себе си, без американско и британско въоръжение и пари, щеше да се защитава с какво... На практика Русия се сражава с НАТО, обаче без американски войски на терен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания