25 Август, 2022 17:59 1 349 9

Криза! Британски пъбове и ферми са притеснени за доставките на въглероден диоксид

  • пъб-
  • великобритания-
  • бар-
  • въглероден диоксид

Високите цени на енергията, интензивно покачващи се от нахлуването на Русия в Украйна насам, оказват влияние върху производството на амоняк в световен мащаб

Криза! Британски пъбове и ферми са притеснени за доставките на въглероден диоксид - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският сектор за напитки и храни вдигна тревога днес относно осигуряването на необходимия му въглероден диоксид, след като скочилите цени на енергията принудиха голям производител да спре дейността си, предаде Ройтерс.

Вчера "СиЕф Фертълайзърс Ю Кей" (CF Fertilizers UK) взе решение временно да спре производството на амоняк в своя завод в Билингам, който произвежда въглероден диоксид като страничен продукт, използван за добавяне на газ в бирата и зашеметяване на домашни птици и прасета преди клане. Причината са високите цени на природния газ и въглеродните емисии.

Ръководител на асоциацията на пъбовете каза, че решението "не би могло да бъде по-лошо", като се имат предвид и другите проблеми по веригите за доставки.

"Това решение поражда сериозни опасения за устойчивото снабдяване с въглероден диоксид за пивоварната и кръчмарската индустрии", заяви Ема МакКларкин, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на пивоварите и пъбовете. Тя добави, че гарантираното снабдяване е от съществено значение за дейността на пъбовете и пивоварните.

Президентът на Националния фермерски съюз Минет Батърс каза, че наблюдава въздействието на този ход както върху производството на торове, в които амонякът е ключова съставка, така и върху въглероден диоксид . Според нея това решение е "изключително тревожно и е знак за натиска, на който са подложени пазарите на торове и енергия".

Високите цени на енергията, интензивно покачващи се от нахлуването на Русия в Украйна насам, оказват влияние върху производството на амоняк в световен мащаб, а миналия месец италиански компании за напитки предупредиха за недостиг на въглероден диоксид, след като някои производители намалиха производството.

Норвежката "Яра интернешънъл" (Yara International), един от най-големите производители на торове в света, заяви днес, че допълнително ограничава производството на амоняк в Европа поради растящите цени на газа, докато германската БАСФ (BASF) обмисля допълнителни съкращения.

Миналата година индустрията във Великобритания сключи сделка, за да гарантира, че предприятията имат устойчиво снабдяване с въглероден диоксид, след като "СиЕф Фертълайзърс" затвори двата си основни завода, които произвеждаха 60 процента от необходимия газ на страната по това време.

"От миналата есен устойчивостта на пазара на въглероден диоксид се подобри с допълнителен внос, допълнително производство от съществуващи вътрешни източници и по-добри запаси", коментира говорител на британското правителство. Той добави, че докато правителството продължава да проучва възможностите за подобряване устойчивостта на пазара в дългосрочен план, от съществено значение е индустрията да действа в интерес на обществеността и бизнеса, за да направи всичко възможно да отговори на търсенето.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Санкциите работят ‼️‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цитат

    13 0 Отговор
    Студена водица-бистра главица.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Двуокис! Неграмотнико!

    5 0 Отговор
    На литературен български език думата е "двуокис"!
  • 9 Опитен

    3 1 Отговор
    При производството на бира се отделя много въглероден диоксид/двуокис/. Има и германски инсталации за улавянето и компримирането. Британците пак ще пият наливна бира.
Новини по държави: