Last news in Fakti

31 Август, 2022 21:21 3 543 24

Конспирация: как таен елит във Великобритания дърпа конците на Борис Джонсън

  • великобритания-
  • мафия-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • тереза мей

Пикантните моменти от електронното общуване, което е било проведено отчасти криптирано, са били използвани от руски играчи за разпространяването на конспиративна теория, че Лондон се управлява от превратаджийски елит

Конспирация: как таен елит във Великобритания дърпа конците на Борис Джонсън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изтекла информация от личната кореспонденция на британски учен с бивш шеф на МИ-6 цели умишленото дискредитиране лично на Борис Джонсън и неговото правителство. Следите отново водят към Москва, пише "Политико".

На пръв поглед Гуитиан Принс, преподавател от Лондонското училище за икономика, е малко вероятна мишена на руските хакери, работещи за политическата дестабилизация на Европа. Но в изтеклата електронна комуникация между учения и негови приятели е участвал и пенсионираният бивш шеф на МИ-6 Ричард Диърлав. Това обяснява нездравословния интерес към личната поща на учения, проявен най-вероятно от руски хакери.

Изтеклата комуникация е публикувана първоначално в крайно десен сайт с цел да се наложи дискредитиращ наратив за британското правителство. Писмата на преподавателя Принс разказват за безобидни баналности от ежедневието му, като семейните обеди в селска Англия, както и за политическите му пристрастия или водени дискусии за Брекзит с неговите приятели. Компанията му се състои от възрастни, но влиятелни членове на английското общество, които са сравнително безпомощни да влияят върху политическите тенденции и настроения във Великобритания.

Пикантните моменти от електронното общуване, което е било проведено отчасти криптирано, са били използвани от руски играчи за разпространяването на конспиративна теория, че Великобритания се управлява от превратаджийски елит, който е инсталирал и контролира Борис Джонсън.

Жертвите: и от политическото дясно, и от марксисткото ляво

Аферата, на която брюкселското издание „Политико“ посвещава обширна статия, напомня и за друга предполагаема руска хакерска атака срещу електронната кореспонденция на британския марксистки активист Пол Мейсън. В миналото бившият журналист и политически коментатор е призовавал левите си колеги във Великобритания да подкрепят усилията на страната му, насочени срещу руския президент Владимир Путин. Службите за сигурност разследват и двете хакерски атаки срещу личната поща.

Изтеклите мейли и на двете жертви, които са от противоположните краища на политическия спектър, са били публикувани първо в крайно десни сайтове. Внушенията на „разкритията“, свързани с преподавателя Принс, били, че бившият шеф на МИ-6 Диърлав, заедно с приближени на ЦРУ по-възрастни привърженици на Брекзит, са осъществили операция по избирането на Борис Джонсън за премиер на Великобритания. Комуникацията всъщност не съдържа нищо, което да доведе до подобни заключения. В случая с Мейсън течът вероятно има за цел лична дискредитация, както и внушението, че интелектуалецът пропагандира тези на британското разузнаване.

Никой не е застрахован от интереса на руските хакери

"Всеки ден Кремъл и свързаните с него участници използват дезинформация, кибератаки и пропаганда, за да объркват и унищожават. Никой не е застрахован от тази заплаха", казва за „Политико“ Рос Бърли, съосновател на Центъра за информационна устойчивост. „Те непрекъснато адаптират нови техники и информационни канали, за да се прицелят в журналисти, политици, държавни служители, учени и представители на гражданското общество с различни операции за оказване на влияние - включително и с т. нар. операции "хакни и пусни."

Бърли прогнозира, че с развитието на войната в Украйна заплахите пред сигурността на информацията ще се увеличават. "Всичко това е насочено към създаване на хаос, подобно на Жокера във филма за Батман "Тъмният рицар", който иска да опожари света. Целта е да се види какво ще се случи."

Други експерти предупреждават, че свързаните с държавни играчи-хакери и онези на свободна практика, които продават информация на властите, често следят LinkedIn и други социални мрежи с фалшиви профили. Целта им е да разберат кой с кого комуникира. След това те атакуват различни хора в приятелски или колегиални общности.

Пикантерии и пропагандни внушения

Изтеклата комуникация съдържа и някои интересни, автентични части. Така например Принс и неговите приятели са обсъждали начини за тайното дискредитиране на тогавашната британска министър-председателка Тереза Мей. Те били разочаровани, че сделката за Брекзит не отдалечава в достатъчна степен Великобритания от Брюксел.

Диърлав пък се оплаква от "мафията от нелоялни държавни служители (кардинали на старата църква)", в чиито ръце попаднали преговорите за Брекзит. Бившият високопоставен служител на британското разузнаване дори платил за разузнавателен анализ за въпросните преговарящи. В крайна сметка разговорите по темата приключили с признанието му, че източниците му не разполагат с ценна информация. Със същия резултат приключва и намерението на приятелите да проучат активистка група, бореща се срещу Брекзит.

След теча Диърлав е публикувал статия в "Спектейтър", в която потвърждава автентичността на мейлите. "Няколко граждани, загрижени, че вотът за Брекзит от 2016 г. се подкопава, се срещнаха в една кръчма, за да разберат дали могат да направят нещо по въпроса", пише иронично в нея бившият шеф на МИ-6.

Пореден епизод от информационната война на Русия срещу Запада

Разказът за хакнатите комуникации на британските интелектуалци е поредната история за напрежението на тихия фронт между Русия и Запада. Миналата седмица германското списание „Шпигел“ публикува статия за руската шпионка Мария Адела - Олга Колобова, която е проникнала в средите на служители от средно ниво на НАТО в Италия. Колобова е успяла да поддържа контакт с тях в продължение на години.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашингтон

    1 40 Отговор
    И в кремъл цари конспирация и има таен елит дърпащ конците на Путин, всъщност Путин и Медведев са в личния харем на Ердоган а в Кремъл са техните близнаци изпълняващи тази функция директно от двореца в Анкара

    Коментиран от #10

  • 2 Да бе , да. ! 😜

    58 3 Отговор
    Аз в България не съм видял друга пропаганда , освен щатска и турска . Брутална и денонощна . Хакери -хич . Само неграмотни соросоидни тролове , които се продават за пица и кафе на Козяк .
  • 3 Пак виждам "вероятно"

    51 2 Отговор
    То и лаптопът на Хънтър Байдън ужким беше руска пропаганда, обаче се оказа чиста истина. А руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. се оказа въздух под налягане, години го разследваха и не откриха нищо, освен пръста на Хилари Клинтън в цялата тази история.
  • 4 Хехе

    18 3 Отговор
    Великобритания си е монархия.Кралицата и аристокрацията още дърпат конците само привидно слагат някой от простолюдието начело.Това не е лошо щот такива хора планират десетилетия напред.Отделно ако си се родил свръх богат трудно биха те корумпирали можеш да си играеш на държавник на воля.

    Коментиран от #8

  • 5 Британия е единствената

    22 2 Отговор
    В която дълбоката държава е в основата на основаването й, в съвременен вид. Първо са се създавали държави, а после "блатото", тук е точно обратното, вървят си успоредно. Нали никой не вярва, че Реформата на английският е е еднолично дело на Шекспир, а не на група хора, целящи да затрият "историята" и "чуждиците" водещи към определени размисли. Радвам се, че САЩ, 2 пъти ПСВ, ВСВ, ги би в собствената им игра. Но както се казва за "мъртвите", или добро, или нищо. Англия "умря", да живее многополюсният свят. Въпросът е дали за 20, или двеста години ще отидат на полагащото им се място, "В Ада".

    Коментиран от #6

  • 6 Вашингтон

    1 14 Отговор

    До коментар #5 от "Британия е единствената":

    Мнозинството от белите американци са немски племена едноите са англи и сакси другите немци САЩ не са били никого просто САЩ е продължение на Бринтанската империя която е и най успешната до сега

    Коментиран от #14

  • 7 закон на сру-световното разузнаване

    2 19 Отговор
    видиш ли руснак,или рускиня да се навърта край европейски структури,или известни хора,първо го настъпи,а ако трябва и смажи!
  • 8 Вашингтон

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хехе":

    Кралицата и аристокрацията не дърпат конците , защото главата на Соломоновите острови е Кралицата която нищо не направи когато им забраниха корабите на кралицата да преминават там
  • 9 Ротшилд

    6 1 Отговор
    Търсили са мен, но аз не пращам имейли.
  • 10 Ами, то си пише..

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вашингтон":

    Така например Принс и неговите приятели са обсъждали начини за тайното дискредитиране на тогавашната британска министър-председателка Тереза Мей
  • 11 ТаУмВзе

    17 1 Отговор
    Тва е така от 400 годин бре, чак сега ли се усетиха! Хахахах Убав реотан, ма изгорел процесор.

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зелен Демократ

    6 1 Отговор
    Благодаря ви корекртни колеги от Дойчи Вели, разсейвайте съмненията, иначе всички шъ са сетят, че прекрасните ни международни ченгета дърпат конците, кой ли пък друг може да измисли такива сюриалистични дивотии, от ченгата толкоз, но с любов
  • 14 Това са

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вашингтон":

    Изгоите, обречените-ненужен прекариат на Дикенс, и едрият капитал, но това не е Англия, САЩ е проект многонационален, имаме французи, идианци, португалци, испанци, холандци, немци, азиатци, та дори и руснаци, ахам руснаци, но това е друга тема за Вашингтон и крайбрежие, смесени компании, А? имало ли е такава? И случайно ли Русия признава САЩ, една от първите. Англичани, няма такова "политическо, държавно, национално животно". Това са исторически неща, малко по-специфични.

    Коментиран от #17

  • 15 Сатана Z

    10 0 Отговор
    Всеки помни как Борис беше избран по много съмнителен начин .Тереза Мей беше с пъти по-опитна от този нарцистичен тип,който освен това е женкар и пияница.

    Z
  • 16 боби жонсъна

    1 0 Отговор
    няма никакви заговори просто звездите ми говорят и толкова си мога
  • 17 Вашингтон

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Това са":

    Шеснайсете колонии образуващи САЩ са от английски ирландски шотландски произход и протестанти, има наченки и на други немски племена като холанци блегийци, едвам три милиона са руснаците но те са многорасов народ пълно с евреи, а доколкото индианците те са малко, робите са набъбнали и сега са свободни плюс азиатци от всички азиатски народи общо взето от 333 млн американци над 70 са белите европейци от които 60%са от Зпадна Европа, те бяха мултирасов етнически проект само на Европа в момента са световен проект от всички държави по света за което се вижда очевидното в спада на икономиката силата на военните филмите в Холивуд и така на татък
  • 18 Сух

    7 1 Отговор
    Щом тези манипулатори го пишат, смятайтр че някой истински му дърпат конците на този клоун..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Както винаги

    5 0 Отговор
    То много неща от 2 години насам бяха конспирации, ама всичките се оказаха верни..
  • 22 Пурко

    4 0 Отговор
    Не само неговите конци , ми и на Лиз Тръс. Двамата не се отличават с интелектуални способности. А за Трюдо какво да кажем? Ми тази на Финландия и онази на Нова Зеландия..., всичките са един дрол дренки!
  • 23 Не случайно тоя клоун

    2 0 Отговор
    е известен като "Сламения БоДжо, американското мекере, турчин (с извинение за комшиите) и обикновен шмекер".
  • 24 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Пак ли ти бе плагиат! Хахах
Новини по държави: