Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Август, 2022 09:25 5 521 14

Eрдоган трябва да е безкрайно благодарен на Путин

  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • байрактар-
  • дронове-
  • нато-
  • с-400

Турският президент умело използва войната в Украйна

Eрдоган трябва да е безкрайно благодарен на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Според международното право Крим трябва да бъде върнат на Украйна. Това заяви наскоро и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По неговите думи това трябва да се постигне чрез руско-украински мирни преговори, организирането на които официална Анкара си поставя като стратегическа цел. Но в същото време Ердоган отива на среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, а той пък го кани на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Сериозен шпагат…

Повелителят на “Байрактар”

Още новини от Украйна

Фактически Турция е в ролята на военен съюзник на Украйна във войната с Русия. До този извод лесно може да се стигне, ако се заслушате в разговор на тема “Байрактар” - турските бойни дронове, които успешно помогнаха на Азербайджан в сраженията с арменските въоръжени сили по време на втората война в Нагорни Карабах.

Украйна не просто купува безпилотните самолети от Турция, за да ги ползва в отбраната си срещу руската агресия. Марката на турските дроновете, чийто собственик всъщност е зет на Ердоган, се превърна в един от символите на украинската съпротива. В някои европейски страни дори се събират дарения за закупуване на “Байрактари” за Украйна, а там се планира изграждане на завод за производството им.

Но впечатлението, че Турция е едва ли не основният доставчик на оръжие за украинската армия, е измамно. Още през юни турските власти заявиха, че искат да останат посредници в евентуални преговори между Киев и Москва и са “предпазливи” по отношение на износа на оръжие за Украйна. Реалната военна помощ, оказвана от Турция далеч не е сравнима с тази, която отпускат САЩ или ЕС. Но въпреки това Ердоган успя да подобри репутацията си на поддръжник на международното право и същевременно да попълни семейния си бюджет.

Зърното не пречи на газа

В търговията с основните - както руски, така и украински - експортни стоки Турция също постигна успех през шестте месеца на войната. Ердоган посредничи в преговорите за износ на украинско зърно. Разразяването на световен глад беше осуетено, а морските превози през блокираните преди това черноморски пристанища бяха възобновени. И кой стана основният купувач и прекупвач? Турските компании, които са се превърнали в посредници в търговията на Украйна с Африка и Близкия изток.

Подобна е картината и с руския газ. На фона на неуспешния опит за пускане на "Северен поток 2" и постоянните неуспехи на "Северен поток 1", "Турски поток" работи като по часовник. Ненапразно Путин нарече газопроводът по време на разговорите с Ердоган в Сочи "една от най-важните артерии за снабдяване на Европа с руски газ". Както намеква Путин, руският газ продължава да тече към европейските пазари, заобикаляйки всички ограничения и санкции - но този път като турски газ. И за пореден път Ердоган печели - предвид сегашните цени на газа, доста добре.

Вътрешна спирачка за НАТО

Преди руската атака в Украйна отношенията на Турция с партньорите ѝ от НАТО бяха много трудни. След като Анкара закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400, дотогавашното много активно военно сътрудничество със САЩ на практика беше прекратено. Отношенията с държавите от ЕС бяха обтегнати заради постоянните нарушения на правата на човека в Турция и миграционната криза. Всъщност Ердоган беше в частична дипломатическа изолация.

Войната и последвалото решение на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО позволиха на Ердоган да извлече значителни ползи и в тази сфера. Турция използва правото си на вето върху присъединяването на тези страни, за да засили преговорната си позиция в Северноатлантическия Алианс. Анкара иска от шведите и финландците да започнат да екстрадират кюрдски активисти, които турските власти смятат за терористи. Междувременно САЩ започнаха преговори за продажба на изтребители F-16 на турската армия, които да заменят програмата за изтребителите F-35, от която Турция беше изключена, след като закупи руски зенитно-ракетни системи С-400.

Изместване на Русия

Възползвайки се от намаляващата роля на Русия в отношенията с традиционните ѝ външнополитически партньори, Ердоган успешно укрепва влиянието си и в тюркоезичните страни. Ръководителят на гагаузката автономия в Молдова вече го посещава. Азербайджан, с подкрепата на Турция, продължава да засилва натиска в Карабах, като директно изисква от Русия да не се намесва в разоръжаването на арменските въоръжени формирования в региона.

Забележително е развитието на събитията и в Централна Азия. През август например казахстанското правителство одобри протокол за сътрудничество между военното разузнаване на страната и Турция. А казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев отиде в Баку, за да преговаря за енергиен транзит към ЕС, който да заобикаля Русия през Азербайджан и Турция.

Ползи за Ердоган

Тези външнополитически успехи позволяват на Ердоган уверено да се подготви за президентските избори, които той може да свика предсрочно. На фона на близо 80-процентовата инфлация и други вътрешно-икономически проблеми превръщането на Турция в основен печеливш от руско-украинската война може да позволи на Ердоган да бъде преизбран. Турският президент трябва да е много благодарен на Владимир Путин за агресивната му политика, която превръща Турция в безспорен регионален лидер, печелещ за сметка на Русия, но без да е приятелски настроен към нея.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лутвито

    8 26 Отговор
    Ех даеееа требваше Буци да управлява сега..... щеше да има и гас и кюмюр и парици за народа

    Коментиран от #12

  • 3 Рошко

    24 5 Отговор
    Добре че сте вие, същите които искахте да продължите да цедите турския народ с вашите олигарси преди ердоган в руския меджлис 50 %и кусур са били евреи и обслужващи олигарси подлоги досущ като при нас сега, затова и Путин му помогна приятел с Русия е в пъти по добре да си съюзник на краварин, затова и Путин го спаси па и затова и ви изритаха и от Русия и от Турция
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    24 3 Отговор
    Според Хелзинкските споразумения подписани от 33-те европейски държави плюс САЩ и Канада границите установени След ВСВ са гарантирани. Според международното право САЩ трябва да върне на Мексико Тексас и Калифорния, а Англия, Франция, Испания, Португалия да изплатят огромни репарации на ограбените от тях колонии. И НАЙ-ВЕЧЕ ГЕРМАНИЯ ДА НИ ИЗПЛАТИ 25 МИЛИАРДА 650 МИЛИОНА ЗЛАТНИ ЛЕВА ПО КЛИРИНГОВАТА СПОГОДБА ОТ 1940- Г. КОЯТО СИ Е РЕДОВЕН ТЪРГОВСКИ ДОГОВОР. Но в международното право: Бития -бит........... Правото е на страната на силния, а другите духат супата.
  • 6 Мишел

    24 5 Отговор
    Ердоган Е безкрайно благодарен на Путин.
    Защото Путин беше този, който го предупреди, че в Турция е в ход военен преврат . А когато Ердоган опитваше да се спаси над Средиземно море с президентския хеликоптер, Путин беше този, който нареди на руските изтребители от Сирия да спрат преследващите го турски изтребители, преди да са свалили хеликоптера. Нещо повече, когато американски изтребители от Авиано, Италия, тръгнаха срещу президентския хеликоптер, за да помагат на провалилите се превратаджии, Путин нареди на руските бойни кораби в Средиземно море да включат системите си за радиоелектронна борба , за да заглушат GPS сигнала и така да ликвидират бойните възможности на американските оръжия.

    Коментиран от #9

  • 7 Поп Кръстю

    12 1 Отговор
    Ердоган има топки ,нашите управници сигурно са без топки . Две години избори едно правителство няма. До кога щеги търпим. Защо им даваме заплати ,като ние работниците като не работим нямаме заплати аза управляващите и партиите и депутатите има заплати. От каде са тяхните пари . До кога ще има циркове на управляващите ,защо всичко плаща народа.
  • 8 Факт

    11 10 Отговор
    .... А бе Путин да се радва че Ердоган не се е обърнал срещу него... Имайте предвид че Путин умишлено държи Ердоган за приятел в момента, защото при евентуално скъсване на отношенията ... Ха познайте какво ще стане с Русия ако в този конфликт с Украйна се включи и Турция... С две думи с Русия е свършено... Така че по скоро Путин умело си разиграва картите държейки най силният съюзник на НАТО близо до себе си... А и като се замислим човек НАТО без Турция е като самолет без пилот.. Така че Путин трябва да е благодарен че Ердоган за сега го дава неутрален...

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само питам

    5 0 Отговор
    Пак ли съм псувал?Цензурирате с 200 всичко което не е в тон с блудкавите и безсмислени статии,които копипействате.
  • 12 И чекемджето щеше да е пълно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лутвито":

    от рушветите, а хората щяха да търкат ли да търкат!
  • 13 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Как се обърнаха нещата...преди 8-9 години турците свалиха руски самолет....убиха пилота и турците се гордееха с това...после Путин спря търговията с Турция...след няма и година отношенията се нормализираха...а сега даже са първи дружки...
    Странно нещо е политиката...
  • 14 А според международното право,

    2 0 Отговор
    на кого трябва да бъде върнат Константинопол ?
Новини по държави: