Last news in Fakti

31 Август, 2022 10:00 1 963 9

Ще има ли предсрочни избори в Турция?

  • реджеп ердоган-
  • предсрочни избори-
  • турция-
  • избори-
  • опозиция-
  • истанбул-
  • анкара

В печеливша позиция отново ще са управляващите

Ще има ли предсрочни избори в Турция? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Редовните предсрочни парламентарни и президентски избори в Турция, която в последно време изживява труден период главно заради галопиращата инфлация, са планирани за юни 2023 г. През изминалите месеци обаче неведнъж се споменава вариантът за организиране на предсрочни избори, макар президентът Реджеп Тайип Ердоган да отхвърля тези предположения, пише БТА.

Изключително сложна е в момента политическата ситуация в Турция, където силно е спаднала подкрепата за управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР), дошла на власт през далечната 2002 г. след сериозна икономическа криза в страната. Парадоксът в момента се състои в това, че сегашната икономическа криза най-много е подкопала доверието към партията.

През последните десетина дни две авторитетни издания - германският в. "Велт ам Зонтаг" и турският в. "Хюриет", публикуваха материали, в които отново се споменава за реална възможност за провеждането на предсрочни избори в страната. Изненадващото заседание на Централния изпълнителен комитет на ПСР миналата седмица обаче разбуни сериозно духовете и макар след заседанието говорителят на ПСР Йомер Челик да обяви, че няма да има предсрочни избори, опасенията за предсрочен вот се увеличиха, посочва анализаторът от "Хюриет" Абдюлкадир Селви.

Броени дни преди това "Велт ам Зонтаг" писа, позовавайки се на европейски дипломати, че е възможно избори в Турция да има още тази есен. Според някои твърдения публикуването на материала на германското издание е било осъществено главно по инициатива на основната опозиционна формация в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП), която има силна прогерманска позиция.

През февруари тази година се състоя важна среща на лидерите на шестте опозиционни партии - Кемал Кълъчдароглу (НРП), Мерал Акшенер (от националистическата "Добра партия"), Темел Карамоллаоглу от консервативната Партия на щастието, Ахмет Давутоглу от Партията на бъдещето, Гюлтекин Уйсал от Демократическата партия и Али Бабаджан от Партията за демокрация и напредък (ДЕВА). В съвместното им писмено изявление след срещата бе посочено, че "страната преминава през най-дълбоката политическа и икономическа криза в историята си", а основна причина за това е президентската система на управление, въведена в страната след референдума през 2017 г. В тази връзка шестимата лидери поискаха и организиране на предсрочни избори и връщане на парламентарната система на управление.

Същевременно се появиха и твърдения, че самата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да планира предсрочни избори. Не трябва да се забравя, че турските власти планират през 2023 г. мащабни тържествени чествания на стогодишнината от основаването на Република Турция. Това празнично събитие обаче може да бъде "помрачено" от изборите, поради което възниква необходимостта те просто да бъдат организирани по-рано.

По данни на редица проучвания въпреки спада на подкрепата за ПСР, тя пак е най-одобряваната партия в Турция, макар и да е принудена да действа в алианс с Партията на националното движение (ПНД). В същото време опозицията засега не е представила своя програма за "нова визия за бъдещето", а явно разчита главно на подкрепа от Запада. По отношение на възможния кандидат за президент се смята, че най-перспективна може да е кандидатурата на кмета на Анкара Мансур Яваш от НРП.

Що се отнася до текущите проблеми на турската икономика "Велт ам Зонтаг" писа, че тя може донякъде "да се възстанови в краткосрочен план от приходите от туризъм това лято". Изданието цитира данни на Турската статистическа служба, според които от април до юни приходите в туризма са възлезли на 8,7 милиарда долара, което е със 190 процента повече от същия период на миналата година. В такава ситуация Ердоган би имал реални шансове да проведе успешна краткосрочна предизборна кампания и да спечели.

Управляващите в Турция вероятно също така съзнават, че високите цени на енергията и слабата турска лира ще обезсърчат избирателите през зимните месеци, поради което би имало смисъл избори да се организират преди това - през есента. "Велт ам Зонтаг" цитира европейски дипломати, които казват, че усилията на Ердоган да посредничи в международен план за разрешаването на кризата с Русия, заплахите му за предприемане на нова военна операция в Северна Сирия и търсенето на газ в Източното Средиземноморие от турски изследователски кораби са признак на това, че той иска да демонстрира сила и да засили позициите си преди президентските избори. В тази връзка някои анализатори смятат, че ако наистина се стигне до организирането на предсрочни избори в Турция, в печеливша позиция отново ще са управляващите, а не опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    7 3 Отговор
    Гладен Сорос просо сънува.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост 0

    11 2 Отговор
    Хахаха....това да не са ПРОДАЖНИТЕ бг политици...?
    Ще има РЕДОВНИ парламентарни избори и познайте КОЙ ще спечели...?ЕРДОАН РАЗБИРА СЕ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 домуса падишах

    1 6 Отговор
    Време е човека довел Турция до просешка нация, да си ходи!
  • 6 тиква

    1 6 Отговор
    Един диктатор по малко!
  • 7 Аферим

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Султан Ердоган":

    Да, Крим е турски 🙂 Бг-стан също !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Реставрация "4"

    4 0 Отговор
    На запада и на тия в България все още не им ясно че по време на скалъпения от "ф. гюлен и ЦРУ" пуч срещу Ердоган...хората умирайки в буквалния смисъл за него по улиците и площадите под обстрела на танковете,хеликоптерите и гюленистките Ф-16 доказаха на целия свят че вече са намерили правилния човек за Турция и че няма лесно да се откажат от него !... Че всички конспиративни теории c разни коалиционни комбинации и пропагандно окарикатуряване като диктатор са напразни !... Че жакпотът пак ще е на Ердоган !!