Last news in Fakti

30 Август, 2022 19:07 2 307 24

Спешно! Германският кабинет се опитва да успокои политическото напрежение на двудневна среща

  • германия-
  • икономика-
  • олаф шолц-
  • газ

Канцлерът Шолц ще трябва да постигне консенсус с останалите членове на управляващата коалиция по нов пакет от мерки, който да помогне на гражданите да се справят с по-високата цена на живота

Спешно! Германският кабинет се опитва да успокои политическото напрежение на двудневна среща - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на германската трипартийна управляваща коалиция се събират днес и утре за разговори, на които ще се опитат да успокоят напрежението между тях, натрупало се заради бързо нарастващата инфлация и мрачните икономически прогнози, предаде ДПА.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц, "Зелените" и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) все по-често влизат в противоречие, докато се опитват да решат как да се справят с надвисналата енергийна криза и по-високата цена на живота. Четири месеца след последната среща на кабинета, проведена в замъка "Мезеберг" – и почти девет месеца след като дойде на власт – управляващата коалиция ще обсъди допълнителни финансови облекчения за гражданите, засегнати от високите цени на енергията. Този въпрос поставя под особено силно напрежение министъра на икономиката и климата Роберт Хабек от "Зелените".

Смята се, че той претърпя своя първи сериозен личен провал като министър, след като подкрепи въвеждането на допълнителна такса върху цените на енергията за потребителите с аргумента, че тя е необходима за предотвратяване на фалита на големи енергийни фирми. След това той беше принуден да се отрече от думите си и да каже, че не всички фирми трябва да могат да се възползват от тази мярка. От таксата не бива да могат да се възползват "използвачи", чиито финанси не се нуждаят от нея, заяви той днес пред радио "Дойчландфунк". От правна гледна точка обаче може да се окаже трудно решението за допълнителната такса да бъде преразгледано, отбелязва ДПА.

Лидери от ГСДП и СвДП като цяло не изразяват особено силна подкрепа за Хабек и го обвиняват, че не върши работата си достатъчно усърдно. Опозиционният консервативен Християндемократически съюз пък призовава Хабек да предаде отговорността за енергийната политика на канцеларията на канцлера.

Междувременно Шолц ще трябва да постигне консенсус с останалите членове на управляващата коалиция по нов пакет от мерки, който да помогне на гражданите да се справят с по-високата цена на живота. Преди началото на разговорите днес той обеща "възможно най-персонализирания, ефективен и целеви пакет", но не спомена конкретни срокове. ГСДП и "Зелените" искат да помогнат на хората с по-ниски доходи и на семействата и да финансират тази помощ с облагане на богатите фирми с данъци, но СвДП категорично се противопоставя на това.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    45 2 Отговор
    Започна се.

    Коментиран от #8

  • 2 ха ха

    50 2 Отговор
    Щолци приключва с евронацистките си усилия

    Коментиран от #7

  • 3 ТаУмВзе

    45 2 Отговор
    Гледай са, когато започнат Гладните Бунтове! Има и по палав Проблем за германистан де. Ислямистите, меркелица покани. Тия ако им спрат хранилката Край! Ха Честито на бивша европа! Наци о нализирай Активите на Газпром!

    Коментиран от #5

  • 4 Македонец

    51 1 Отговор
    Значи така. Затова цял ден не облъчват Дойче зеле че Украйна побеждава на фронта, че руснаците бягат и са фалирали, че икономиката на германия и франция не била чак толкова зле дори била в подем и още куп измислени приказки с цел да заблудят читателите. Точно обратното се случва, управляващите се на косъм и ще направят всичко възможно да останат на власт докато не нулират всичко. За целта не обливат с лъжи и скалъпени приказки.

    Коментиран от #14

  • 5 ДОБРОЖЕЛАТЕЛ

    4 23 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Не стой под слънцето! Не ти се отразява добре!
  • 6 Бибитко

    40 1 Отговор
    И нито дума за това коя е причината за високата инфлация и неимоверното поскъпване: УКРАЙНА. Защото германските зависими политици по заповед на Бай Дън са се заели да воюват с Русия. Но вълните на масови недоволства тепърва предстоят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дааааааа

    3 32 Отговор

    До коментар #1 от "Танк":

    Започна се!! РУСИЯ ОТЧЯНО ОЪСТЪПВА И БЯГА ОТ УКРАЙНА!!
  • 9 Алко Балко

    26 0 Отговор
    Да хвърлят чоп,кой ще е първи за курбан.
  • 10 Kуранага Сама

    28 1 Отговор
    Решението е още санкции и кравоблизане сутрин обед вечер

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зевзека

    34 1 Отговор
    Ще се топлят дойчетата, ще се топлят с мисъл за това колко му е гадно на Путин да си хапва хайвер и да си пийва водка брезовка. А народа му под ужасния ботуш ще стои измъчен на топло и ще се поти при минус 20 градуса по потник в отоплените си жилища. Ама много ще им е гадно, да знаете. Друго си е благородно да се увиеш в 3 одиала, да се топлиш на свещи, да сте се завряли цялата фамилия в една стая да спите и да ви е задушевно докато тате хърка, баба попръцква, а децата играят на игри за зомбита и се ритат под завивките. Гнусно е да се спи в отделни стаи и да се къпеш редовно. Не е зелено, нито фешън. За това Шолци няма да го мисли много, да почнат да леят свещи докато още имат газ за топене на восъка.
  • 13 Севън Гейс

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "онзи":

    Истината боли, особено когато пенетрира отз ад, да?

    Коментиран от #15

  • 14 Прозрял

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Има ли нещо по тъпо от маке на този свят?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кирца и Кокора

    15 1 Отговор
    Краднали 11 милиарда лева
  • 18 онзи

    1 13 Отговор

    До коментар #16 от "Кун и Лингус":

    И ти също....но тая от противоположната страна, комуне зомбирано!!
  • 19 Айдеее!

    17 0 Отговор
    Американският слугинаж продължава да дава фира. След сламения БоДжо, простокиро, италианските шмекери, идва времето и на тотално неадекватния Шулц.
  • 20 Рошко

    15 0 Отговор
    Скоро в Европа ще има революция и ми се струва че краварските флагове ще пламнат или ще се прибират посред нощите както в Афганистан
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дядо Боби

    9 0 Отговор
    Шолц,Урсула,Меркел в затвора
  • 23 НеонацистаScholz

    9 0 Отговор
    яко го закъса
  • 24 Брей!

    4 1 Отговор
    Цъфнахме и вързахме, чак за Германия взехме да се притесняваме 🤔
Новини по държави: