Last news in Fakti

30 Август, 2022 22:07 5 933 14

Когато имаш деца: Защо в Германия има толкова бедност

  • деца-
  • бебе-
  • германия

Има и фактори в данъчната система на страната, които облагодетелстват особено семействата без деца

Когато имаш деца: Защо в Германия има толкова бедност - 1
Снимка: Shutterstock

Много майки в Германия работят само на половин работен ден или никак, противно на собственото им желание. Това е един от най-често срещаните фактори за бедността в страна, която всъщност е много богата.

Всяко пето дете в Германия расте в условия на бедност. Става дума за общо 2,8 милиона германски деца. Как е възможно това в богата страна като Германия?

Децата, които растат в семейства с лоши финансови възможности, изпадат в социална изолация: те посещават значително по-рядко културни събития или спортни занимания. Те нямат възможност да ходят на кино и театър, обикновено не ги канят и на рождени дни, просто защото нямат пари за подаръци, казва Ирина Фолф от Института за социални дейности и социална педагогика.

Социална изолация

Младите хора, засегнати от този вид относителна бедност, живеят изолирани от обществото. По правило те имат и по-ограничен приятелски кръг и значително по-слаба мобилност, добавя експертката. Известно е, че бедността и липсата на нормални социални контакти може да доведе и до психически заболявания.

Една от причините за детската бедност е неравномерното разпределение на богатството. Германия е една от страните в еврозоната, където това неравенство е най-силно изразено. Данните на Германския институт за икономически изследвания сочат, че в Германия най-богатият 1% от населението притежава над 1/3 от общото богатство на страната.

Друга причина за детската бедност е безработицата: в Германия повече от 2 милиона души са без работа, а други над 4 милиона нямат постоянно работно място. В страната има и огромен сектор на ниски заплати, в който хората понякога не взимат дори минималните надници от 12 евро на час. Много от тези хора с ниски доходи са самотни майки, казва Рита Брейкс-Чайрек от Университета в Бамберг.

Смята се, че грижите за децата в Германия са като цяло лесно достъпни и добре организирани. На практика обаче много майки, които се опитват да съчетават отглеждането на деца с професията, се сблъскват с една система, която сякаш си е поставила за цел да ги държи по-далеч от трудовия пазар.

Липса на места в детски градини

"Познавам поне 40 деца, които не ходят на детска градина, защото няма свободни места“, казва за ДВ Юлия, работеща майка от Югоизточна Германия. В същото време държавата по закон е длъжна да осигури на всяко дете над 3 години място в детска градина или алтернативна възможност, където да се грижат за него. Освен това групите от деца в детските заведения са твърде многочислени, а когато възпитателките се разболеят или напуснат работа, което е разбираемо от гледна точка на ниското заплащане и недобрите условия на труд, родителите изпадат в огромни затруднения, добавя Юлия.

На друг проблем обръща внимание Сузане Кугер от Германския институт за младежта (DJI). „Работното време на детските градини е обикновено такова, че не подпомага майките на пълен работен ден. Те са подложени на стрес, тъй като децата обикновено трябва да бъдат взети най-късно до 14 часа“.

В изследване на DJI от 2020 година 49% от родителите с деца под 3 години са посочили, че имат нужда от място в градина или алтернативна форма за отглеждане. От тях едва 24% са успели да си осигурят частна детегледачка или бавачка. Що се отнася до децата над 3-годишна възраст, само 71 на сто от родителите са заявили, че са успели да намерят място за своите деца. Но за много от тях това е означавало да преминат на съкратен работен ден.

Още по-трудно е да се доберат до място в детска градина семействата с миграционни корени. „Системата за кандидатстване е доста сложна а и предполага познаване на немския език. Често такива семейства имат нужда от помощ, за да се справят с бюрокрацията“, казва Александра Йенерт от Германския институт за младежта. Това, че в 16-те провинции на Германия съществуват различни закони и възможности, допълнително увеличава затрудненията на такива семейства, допълва тя. Огромни разлики има и в таксите за детските градини: докато в някои градове те са от порядъка на стотици евро на месец, на други места градините са напълно безплатни.

Изследване на фондация „Бертелсман“ от 2020 г. показва, че раждането на дете е означавало загуба на до две трети от дохода на майката. Причините за това са по-ниските заплати в периода на майчинството, както и фактът, че много жени са принудени да минат на непълен работен ден или да съвсем да спрат работа след раждането на детето. „Затова не е изненада, че най-вече жените работят по-малко или въобще не работят“, казва икономистът Марсел Фрацшер пред „Ди Цайт“.

Особености в данъчната система

Има и фактори в данъчната система на Германия, които облагодетелстват особено семействата без деца. Изследвания показват, че в нито една друга индустриална държава, с изключение само на Белгия, особеностите на данъчната система не се отразяват толкова негативно на трудовата заетост, колкото в Германия.

Данните на Института за германска икономика (IW) показват, че през 2021 година цели 69 на сто от майките в Германия с деца под 3-годишна възраст изобщо не са работели, макар 27 процента от тях да са имали желание да ходят на работа. А други 21 процента са имали заетост под 20 часа на седмица, поради липсата на възможности за отглеждане на децата им.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    17 2 Отговор
    Като и в България на бая хора не им се бачка.
  • 2 Адам Хилтън

    46 0 Отговор
    Това че държавата ти е богата, не значи че богатството е разпределено по равно.
  • 3 Танк

    29 8 Отговор
    Чакам коментар за "ватенките", колко са зле.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 3 Отговор
    Майка гледа своето дете -
    50 лв
    държавна помощ (майчинство) ❗
    Приемен родител гледа чуждо дете -
    700 лв
    държавна помощ ❗
  • 5 Мдаа

    25 8 Отговор
    Не раждай дете-осинови си куче!
  • 6 сноу

    16 0 Отговор
    Че то на айшету чааветата живеят богату ба-а...асан слага джипсикартон а след обяд брои колко чаавета трябва и къде да ги подреди в новото мееве...
  • 7 Гаглей

    11 1 Отговор
    Когато си "журналист" : защо пошеш толкова тъпи заглавия?
  • 8 Евроджендърхалифата си отива

    35 2 Отговор
    Разглезените шваби бедност все още не са видели. Тепърва имат да ни стигат.
  • 9 Чипуха...

    10 18 Отговор
    Hай- развитата икономика и най-социалната държава в Европа...статията е пълна глупост и лъжа. Бюджета на Фолксваген е по-голям от военния на Русия...

    Коментиран от #13

  • 10 Парафундо Марти

    16 0 Отговор
    я недей да лъжеш,бе кестерме! във България има много повече сиромашия,голтак!!!
  • 11 Брей!

    35 0 Отговор
    Цъфнахме и вързахме и взехме да се притесняваме за Германия 🤔
  • 12 Ръб

    11 1 Отговор
    Минималното заплащане ще стане 12 евро на час от 01.10.2022г. Не се връзвайте на плоските им лъжи.Бедност има защото шебеците не работят,само деца правят.То пак си е работа ,ама циганска!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Галя

    2 1 Отговор
    Да и в Германия ако си авганистанец или сириец за теб всичко може. Може да не работиш, може да получаваш социални помощи и детето ти да е в детска градина! Да целуват ръка на Меркел. Тя направи Германия Ориент!
Новини по държави: