31 Август, 2022 18:02 2 306 26

Германски фирми са снабдявали Русия с компоненти за "Новичок"?

  • новичок-
  • русия-
  • кгб-
  • германия

Досега "Riol Chemie", "R.R. Rhein Reserve" и "Химмед" не са коментирали повдигнатите срещу тях обвинения

Германски фирми са снабдявали Русия с компоненти за "Новичок"?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Износът от Германия за Русия е бил оформян като експорт за трета държава, а самите фирми-износителки са управлявани от Москва чрез подставени лица. Помагали ли са германски фирми на Русия да произвежда "Новичок"?

Германските власти подозират, че през последните три години и половина германските фирми "Riol Chemie" и "R.R. Rhein Reserve" са доставяли без съответното разрешение отровни вещества и стоки със специално предназначение за лаборатории в Русия. В рамките на разследването на прокуратурата в Щаде вече са претърсени помещенията на въпросните фирми в Лилиентал, Долна Саксония и Констанц, Баден-Вюртемберг.

Според разследващите токсичните субстанции може да включват химикали, използвани за производство на химически и биологични оръжия като иприт и "Новичок", съобщават германските обществено-правни медии NDR и WDR, както и вестник "Зюддойче Цайтунг". Според документите, с които разполагат журналистите, тези вещества може да са били изнасяни в незначителни количества, по-специално за компанията "Химмед" в Москва.

На сайта на руската компания се посочва, че тя е "официален дистрибутор на най-големите световни производители на реактиви и лабораторно оборудване" и "активно си сътрудничи с много руски и чуждестранни партньори при доставките на химически реактиви, фармацевтични вещества, оборудване и консумативи". Интересно е обаче, че името на "Riol Chemie GmbH" не фигурира сред основните партньори на "Химмед", публикувани на сайта.

Фирми от санкционния списък на САЩ

Междувременно, още през март 2022 г., "Новая газета" публикува разследване, според което "Химмед" е доставчик на материали за специалните лаборатории на руското Министерство на отбраната и ФСБ. Вестникът отбелязва, че компанията е в списъка с 13 руски, швейцарски и германски фирми, санкционирани от САЩ за "подпомагане на руските програми за разработване на оръжия за масово унищожение".

Според сайта на германското новинарско предаване "Тагесшау", "Rio Chemie" също е сред санкционираните фирми. ЕС обаче не подкрепя изцяло американския списък.

Редица химикали, които "Riol Chemie" може да е доставила на руския купувач, са т.нар. стоки с двойна употреба, т.е. такива, които могат да се използват както за мирни, така и за военни цели. Освен това става дума и за доставки на защитно оборудване, използвано при производството на биологични и химически оръжия. Износът на такова оборудване от Германия подлежи на строга регулация.

Как Русия се опитва да заобиколи санкциите

Според германските служби за сигурност, през последните години Русия активно се старае да закупува тайно материали и вещества на световния пазар, които биха могли да се използват за военни цели, но са трудно достъпни за Москва поради западните санкции.

Така например в средата на юли Върховният съд на Саксония осъди германски бизнесмен на три години и три месеца затвор на базата на доказателства, че в периода 2017-2020 г. цели седем пъти е изнесъл в Русия без лиценз лабораторно оборудване на стойност около един милион евро. Според обвинителния акт, мъжът е осъществил износа чрез подставена фирма, управлявана от руските тайни служби.

Умишлено подвеждане на митниците

Фирмата "Riol Chemie" попада в полезрението на германските митници през 2021 г. по време на една от рутинните проверки. В миналото тя вече е била разследвана за предполагаеми нарушения на Закона за регулиране на външната търговия.

След като "Riol Chemie" е включена в списъка със санкции на САЩ, редица нейни бивши служители регистрират друга фирма в Констанц – "R.R. Rhein Reserve". В момента прокуратурата в град Щаде разследва дали тази фирма е била използвана за незаконен износ за Русия.

Според данни от разследването, "Riol Chemie", в сътрудничество със спедиторска фирма от Бремен, умишлено е заблуждавала митниците, че изнася за Литва, а не за Русия, специално лабораторно оборудване. За това свидетелстват телефонни разговори между служители на германската фирма, прослушани от разследващите.

Германски фирми, управлявани от Русия

Очевидно ръководителите на "Riol Chemie" и "R.R. Rhein Reserve" са имали връзки с Русия. Руският търговски регистър сочи, че бивш управител на "Riol Chemie" преди това е бил съсобственик на дъщерно дружество на "Химмед". Сегашният директор на тази германска фирма е изпълнявал същата роля в миналото. Според Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване), двете германски фирми на практика са били управлявани от Русия.

Досега "Riol Chemie", "R.R. Rhein Reserve" и "Химмед" не са коментирали повдигнатите срещу тях обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Tутанкамон

    15 1 Отговор
    Германия и Русия са скачени съдове,една без друга не могат,винаги в съюз, понякога във война,но винаги заедно

    Коментиран от #5

  • 3 СЗО

    8 0 Отговор
    Бизнес ис бизнес.
  • 4 Петър

    19 2 Отговор
    Ама той новичока се произвежда на 3 места в бившият съветски лагер ( не съюз) . Едно от местата е Чехословакия ( ааа ама тя не е по руски контрол . под американски е ) Друго известо нещо е , че новичока не прощава . Лепне ли те и няма сила на света която да ти помогне . Освен ако не си в Англия де .Там куци прохождат , а умрелите се събуждат за да дадът показания в съдът или да гласуват на избори .
  • 5 Оги

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Tутанкамон":

    Кошмарът на америте е Германия и Русия заедно. Затова гледат в Европа все да гори.

    Коментиран от #11, #24

  • 6 Миризлив пор

    8 0 Отговор
    Е, сега като в Ирак ще търсят химическо оръжие ли? Сриват държавата по тази причина и накрая никой не обявява за намерено оръжие.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рико

    3 3 Отговор
    Преди години, фирма собственост на германец, базирана в чужбина (Либия или Ирак, не е толкова от значение),беше уличена че произвежда съставки за химическо оръжие.Германците си прибраха човека и го вкараха за 5 години в затвора.Сега същото ще стане, още повече че тези са си в Германия.
  • 11 Прозрял

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "Оги":

    Русия ще се удуши в собствения си неповторим примитивизъм и първобитност! САЩ и Германия знаят прекрасно това!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смърфиета

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Прозрял":

    Ти чете ли статията рпеди да коментиращ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Прозрял

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Смърфиета":

    Да се говори за топ журналистика по време на война е твърде пресилено. И двете страни неистово лъжат и манипулират, като преписват информацията на един или друг източник А много често и не назовават източника на информация, но това е работа на медията!
  • 18 ха ха ха

    2 3 Отговор
    Безаналоговите не могат сами да си забъркат химията за аспирина
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 горски

    6 1 Отговор
    Пак фоерверки....
    Щели руснаците да произвеждат иприт с немски компоненти.Иприта може да се произведе от всяка страна която има химическа промишленост.Няма нищо високотехнологично в производството му.
    Новичока доколкото има сведения в нета,е фосфороорганично в-во инсектицид,но с многовисока токсичност.
    Произвеждало се е в СССР още преди 40години,и то не със вносни компоненти.
    Ама сега като Украйна/Запада/ започна да губи войната,трябва да се вдига пушилка другаде.
    Че руснаците хич не са стока,е друга тема.Но да им се вменяват несъществуващи грехове,си е част от подлата лицемерна западна политика.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стефчо

    0 0 Отговор
    Нормално е те да има го дават. Отдавна имат опит с газове.
  • 23 Всичко ще си кажат

    0 0 Отговор
    И кълбото ще се разплете.
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Оги":

    За 2 години и нещо ....Прочетох Нещо Качественно!!!заслужава си да ви чета.Браво!Можеха ли да се обединят ГермаНия и Русия???Вече не могат,та е лесно да се пише!
  • 25 Психо Доктор

    1 0 Отговор
    Пиздьош
  • 26 Лъжи, лъжи и пак лъжи

    4 1 Отговор
    РФ е приключила с химическите оръжия. Има си договори и ги спазва. А няколко страни от ЕС + Англия имат този препарат, да се чудиш защо им е ...
Новини по държави: