Last news in Fakti

1 Септември, 2022 21:30 1 628 30

Полша оцени щетите, които Германия е нанесла на страната през Втората световна война, на повече от 1,3 трилиона евро

  • полша-
  • германия-
  • втора световна война-
  • право и справедливост-
  • ярослав качински

На 1 септември в Полша се отбелязва годишнина от нахлуването на нацистка Германия през 1939 г., последвано от пет години на жестока окупация

Полша оцени щетите, които Германия е нанесла на страната през Втората световна война, на повече от 1,3 трилиона евро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша е претърпяла щети в размер на над 1,3 трилиона евро по време на Втората световна война, се казва в доклад на полска парламентарна комисия, предаде ДПА. Той трябва да послужи за основа на бъдеща жалба за обезщетение срещу Германия.

Заключенията от доклада бяха обявени днес от лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. Политикът и преди е заявявал, че Полша ще поиска "обезщетения за всичко, което германците са извършили в страната в периода между 1939 и 1945 г.".

Германия, която е най-големият търговски партньор на Полша, неколкократно е заявявала, че въпросът с военните репарации е уреден. "Право и справедливост" настоява за обезщетения за войната, още откакто дойде на власт през 2015 г., макар че Полша досега не обявявала подобни претенции към Германия официално.

"Готови сме не само с доклада, но и с решението за следващите ни стъпки", заяви Качински при представянето на документа, предаде Асошиейтед прес. "Ще се обърнем към Германия за започване на преговори за репарациите. Знаем, че ще е дълъг и труден път, но един ден ще постигнем успех", каза още той.

Докладът беше представен от Качински и премиера на страната Матеуш Моравецки по време на церемония в кралския дворец във Варшава, построен наново след края на войната. На 1 септември в Полша се отбелязва годишнина от нахлуването на нацистка Германия през 1939 г., последвано от пет години на жестока окупация.

Повече от шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, губят живота си през Втората световна война, а столицата Варшава е изравнена със земята след въстание през 1944 г., при което са убити 200 000 цивилни. През 1953 г. комунистическите лидери на Полша се отказват от финансови претенции под натиска на СССР, които искат да освободят от отговорност Източна Германия.

Според основната опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" и нейният лидер Доналд Туск действията на управляващите са "вътрешна политическа кампания за възстановяване на доверието, които нямат общо с въпроса за репарациите".

Германия отхвърли полските искания за репарации, като заяви, че "темата е приключена", съобщи АФП. "Позицията на федералното правителство не се е променила, темата за обезщетенията е приключена", заяви говорител на германското външно министерство. "Полша се отказа от допълнителни репарации още през 1953 г. и е препотвърждавала многократно позицията си" добавиха от ведомството във връзка с полските искания.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Русия Германия

    42 2 Отговор
    Дължи 100 трильона Евро. Да ги плаща веднага
  • 2 Бля,бля

    70 7 Отговор
    Добре ,че беше червената армия та сте останали държава ,затова от благодарност плюете по Русия, точно като русофобите в България, а от Германия ще получите някой нов лагер с надпис, че свободата ви прави свободни.
  • 3 Петков

    22 4 Отговор
    Ами и ние да искаме , защо ни поведоха че ще спечелят войната?
  • 4 Полски мишки..

    28 3 Отговор
    Вижте го Тоя колко е невзрачен,това е истинското лице на Полша.Хенрих Сенкевич е една фабрика за измишльотини,пан Володиовски и пан Кмичиц са писателска фантазия за непълнолетни от миналия век..

    Коментиран от #8

  • 5 иванчо

    21 2 Отговор
    Ще ги вземат когато на дедо мекият се вдигне !!
  • 6 БКП

    8 31 Отговор
    Толкова дължат и ушанките на България за 40 години "вечна слава"!
  • 7 Ами да ама

    20 3 Отговор
    Навреме е! А сега да изчислят и щетите от Русия!
  • 8 ъхъ

    3 19 Отговор

    До коментар #4 от "Полски мишки..":

    Същия като жужака, ама по-висок.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ъъъ

    28 1 Отговор
    не, че нещо ... ама на дойчовците по евтино ще им излеле пак да ги "таковат"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факти

    0 0 Отговор
    Общата стойност на доставките по „Заем-наем“ възлиза на около 50,1 милиарда тогавашни долара 4, от които 31,4 – на Великобритания, 11,3 – в Съветския съюз, 3,2 получава Франция и 1,6 – Китай. Обратно са върнати общо 7,8 млрд. долара, от които 6,8 от Великобритания5.
  • 14 СССР

    3 18 Отговор
    Райха щеше да ни размаже, ако не бяха парите на лошия запад
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ръб

    12 1 Отговор
    Факти и вие лижете. Ние знаем и затова ви псуваме всеки ден!!!!!
  • 18 Полша

    5 1 Отговор
    Окупира че сте германски земи заедно с активите които са заварени там които струват поне 10 трилион следователно полша и ме да връща осем и половина трилиона
  • 19 Е чакайте сега?!

    13 1 Отговор
    Какви репарации,какво плащане на стари грехове...!Та нали всички от ЕС,че и от НАТО, сме вече братя и трябва да загърбим старите си исторически грехове...

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аре стига

    9 2 Отговор
    с тези репарации.Германия плати всичко.През 2012г. плати последната вноска.До скоро Гърция се опитваше да иска още,сега Полша.Няма да получат нишо в повече.

    Коментиран от #26

  • 22 А кой

    6 7 Отговор
    ще плати на Германия щетите след като съюзниците я изравниха със земята и повечето оцелели заводи бяха демонтирани и откарани в СССР,Англия и Франция.Да не говорим за избитите невинни жени и мъже за това,че са германци.То бива отмъстителност,но такава жестока отмъстителност не бива.
  • 23 ганю

    7 1 Отговор
    фашизма е италиански не немски Хитлер копира мусолини
    който немец не отиде на фронта го разрелват
    така че ви е ясна картинката
    жалко за такъв работлив умен и кадърен народ като немския. накрая той да плаща
    повечето имена и технически думи са немски.
  • 24 Живанши

    4 0 Отговор
    Бюджета на ЕС е с 15 милярда назад годишно от Полша. Всяка година откак са в съюза. Обаче им дайте още! Тези ксенофобски ревашински жервички на реално своите лоши решения (визирам ВСВ защото там са една от главните причини да се пролее толкова кръв - дружаха с Хитлер и така се подсили).

    Коментиран от #30

  • 25 Балкански

    4 1 Отговор
    Полска отново комай ще бъде поделена между Германия и съветска Русия! Много им знае гагата! Докато бега комуняги не смееха да шукнат! Политиката им прилича на изнасилена холивудска актриса... Коя се сетила след 10 години....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пешо

    3 1 Отговор
    България трябва да търси репарации от Фащ и Англия за бомбардировките, ама Баце шъ ги гепи.Я да не плащат нищо, все тая е.
  • 28 Стамат

    2 1 Отговор
    Но Германия веднага са им казали:А териториите, които получихте?Почти до Катовице май ще трябва да се връщат.Вроцлав ще си върне името Вроцлау.
  • 29 пламен

    0 0 Отговор
    Щетите са много по големи. Престъпленията на германците са неизмерими.
    От 1940 до 1943 са отвлечени 200 000 полски деца. Част от тях умират от глад и болести, други са в неизвестност.
    Ние се възмущаваме от еничарството, а там нещата да били още по жестоки.
  • 30 Щерев

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Живанши":

    Рашистче, пише се милиАрди....до кой клас си ходил на училище
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания